четвъртък, 31 декември 2009 г.

Посрещаме 2010

Toshevonews Ви пожелава една по-добра 2010 година!

вторник, 29 декември 2009 г.

Дискусионен форум "Антикорупционна политика на администрацията"

В изпълнение на дейност 12 по Проект „За прозрачни и открити областни и общински администрации" на 17 декември 2009 г. в Интерхотел „Черно море" в гр. Варна от 10.30 ч., беше проведен дискусионен форум на тема „Антикорупционна политика на администрацията". Общинска администрация Ген. Тошево беше представена от двама служители:Вяра Дянкова – секретар на Община Ген. Тошево, и Светла Николова – гл. спец. ЕСГРАОН
         На срещата бяха представени постигнатите резултати от изпълнението на дейностите по проекта, насочени към превенция на корупцията. Участниците бяха запознати с резултатите от проведеното представително изследване на нивото на корупцията при административното обслужване в областните и общински администрации на територията на области Варна, Добрич, Търговище и Шумен от страна на Сдружение „Наш свят". Бяха представени разработените:
•    „Модел за противодействие и борба с корупцията в областните и общински администрации" ;
•    „Комуникационна стратегия за прозрачно управление и превенция на корупцията в областните и общински администрации".
         Участие в дискусиите взеха  експерти от областните и общински администрации - целеви групи по проекта и членовете на Областния съвет за превенция и противодействие на корупцията.
         Проект „За прозрачни и открити областни и общински администрации", договор № A08-12-21-С/02.02.2009 г., се изпълнява от Областна администрация Варна по Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Дейностите покриват 4 области, 32 общини и 2 държави членки на ЕС. Проектът ще допринесе за повишаване ефективността в работата на областните и общинските администрации чрез засилване на контрола, прозрачността, отчетността и утвърждаване на ефективни механизми за превенция, мониторинг и противодействие на корупцията.   




Община Генерал Тошево ви кани на общоградско тържество

Заповядайте на 31.12.2009 от 23.00 часа на площада в центъра на града на общоградско тържество "Заедно в празничната нощ" с участието на оркестър "Лозница"


четвъртък, 24 декември 2009 г.

Бъдни вечер е

Екипа на toshevonews пожелава Весела Коледа на своите читатели. Нека в тази свята нощ всички да се опитаме да бъдем по-добри един с друг.

toshevonews

сряда, 23 декември 2009 г.

Коледния концерт на читалище "Светлина" пред препълнена зала

Днес 23 декември в залата на НЧ "Светлина" се състоя коледен концерт с участието на любителските състави към читалището. Пред препълнената зала , малки и големи изпълнители пяха и танцуваха, като помогнаха на коледния дух да надделее над кризата.

toshevonews

Мокри и частично заледени са пътищата в региона

Пътищата на територията на Добричка област са мокри, а в района на Добрич и частично заледени, съобщават от Пътно управление. 12 машини на пътноподдържащата фирма почистват и опесъчават заледените участъци. Първите почистващи машини са излезли в 3.40 часа тази нощ. Призовават се водачите на МПС да съобразяват скоростта на движение със зимната обстановка. От Областния съвет за сигурност уверяват, че в региона няма населени места без ток и вода.

вторник, 22 декември 2009 г.

Заловиха шофьор от Кардам с 2.63 промила алкохол в кръвта

От областна дирекция на полицията съобщават, че на 19 декември по ул. ”Трети март” в Генерал Тошево е заловен 25-годишният Н. К. от село Кардам. При подаден сигнал за спиране със стоп-палка на лек автомобил “Ауди”, той не се подчинил и продължил движението си по ул. ”Черно море”. След задържането му е извършена проверка за употреба на алкохол, която е отчела 2,63 промила.

toshevonews

Расте безработицата в областта

9,58% е безработицата в Добричка областпрез ноември, отчитат от Регионалната служба по заетост. В бюрата по труда от областта са регистрирани 10091 безработни, с 714 души повече спрямо октомври месец.

В Добрич равнището на безработица е нараснало на 7,32% при 6,73% през октомври. Регистрираните безработни в областния център са 3905.

Обявените свободни работни места през ноември в региона са 267, 262 от които на първичния пазар на труда. Най-голямо е било търсенето на персонал за преработващата промишленост и търговията.

Към 22 декември Бюрото по труда в Добрич е обявило 46 свободни работни места. Преобладава търсенето на лекари, шивачи в шевното и обувното производство.

В Бюрото по труда в Добрич са регистрирани като безработни трима чужденци от държави от ЕС и 28 души от други страни, каза шефът на бюрото Васил Сивков. Всички те са със статут на постоянно пребиваващи в България. Тримата европейци са от Чехия, Великобритания и Полша. Сред останалите търсещи работа са 21 руснаци, 5 украинци, един грузинец и един сириец. Като безработни се регистрират и българи - гурбетчии в Испания, Гърция и Турция, загубили препитанието си в тези страни.

dariknews.bg

понеделник, 21 декември 2009 г.

Спортист на годината

На 21.12. 2009 г. от 16 часа се проведе ежегодното тържество “Спортист на годината”, организирано от Община Ген. Тошево.
Класиране:
№ 1 - Вангелия Тодорова Пархова - тенис на маса, СКТМ „Спортист – 95” Ген. Тошево, първа в ранглистата на България за момичета до 12 години.
№ 2 - Иван Йорданов Георгиева - шахмат , Ген.Тошево
№ 3 - Денчо Пламенов Денчев - волейбол, „Спортист -94” Ген.Тошево
№ 4 - Стефан Михайлов Иванов - баскетбол, „Спортбаскет” Ген. Тошево
№ 5 - Велизар Веселинов Иванов - тенис на маса, СКТМ ”Спортист – 95” Ген. Тошево
№ 6 - Митко Тодоров Митев - конен спорт, СККЕ „Пегасос” Ген. Тошево
№ 7 - Ерол Неджатинов Реджебов - футбол,ФК „Спортист” Ген. Тошево
№ 8 - Тошко Желев Стоев – баскетбол, „Спортбаскет” Ген. Тошево
№ 9 - Ангел Господинов Господинов – волейбол, „Спортист – 94” Ген. Тошево
№10 - Николай Тодоров Тодоров -хокей на трева СКХТ „Стик” Ген. Тошево
Поощрителни награди:
Пламен Николаев Петров - футбол, ФК „Дружба” с. Люляково
Илиян Николов Колев - футбол, ФК „Обединение” с“ Василево
Дяко Георгиев Дяков - тенис на маса, СКТМ „Спортист – 95”, Ген.Тошево

Футбол - резултати от XV кръг на турнир "Изида къп""

В последния кръг на есенния кръг на турнира "Елит" успя да спечели срещу "Спейс", като по този начин се изкачи на трето място във временното класиране. "Мишел" отстъпи с 3:0 срещу "Птичи грип".
Поради лощата метеорологична обстановка, мачовете Рилци - Вихър, Делта - Изида, Индекс ММ - Варна и Змеево - Загорка ще се изиграят преди пролетния дял на шампионата, обявиха организаторитe.
Очаквайте пролетния дял на шампионата.

toshevonews

Извършени бяха безплатни прегледи за рак на гърдата


През изминалата седмица, ГЕРБ - Тошево, съвместно с ГЕРБ - Добрич, сдружението на онкоболните жени и с активното участие на зам.областния управител д-р Катя Ганова,проведиха безплатни прегледи за рак на гърдата в община Генерал Тошево. Прегледите бяха извършени чрез безвреден ултразвуков апарат. Бяха преглеани над 200 жени, като част от тях бяха насочени за допълнителни изследвания и лечение. Организаторите изказват благодарност на лекарите, включили се в това благородно дело: д-р Бонев от ДКЦ2, д-р Ханджиева, д-р Веселинов от ДКЦ2, д-р Ганова - зам.областен управител.

toshevonews

Отбелязаха 150 години от рождението на ген. Стефан Тошев


Много съм развълнуван от уважението, което се отдава към моя дядо, който за мен е един голям политик, каза д-р Стефан Тошев – внук на патрона на град Генерал Тошево. Той бе гост на тържествата, посветени на 150-годишнината от рождението на ген. Стефан Тошев. Кулминацията на празничното отбелязване на годишнината бе на 18 декември. Официалната част започна с поклонение пред паметника на генерала. В церемонията се включи Представителен духов оркестър на Военно-морските сили /ВМС/. Състоя се приемане на строя на Почетния караул от старши морски началник и отдаване чест на бойното знаме. Положени бяха венци и цветя от представители на български общини, институции, неправителствени организации, музеи, съюзи, сдружения и граждани. Почит към паметта на ген. Тошев отдадоха и ученици . На тържество по повод годишнината от рождението на генерала д- р Стефан Тошев бе удостоен със знака “Почетен гост на град Генерал Тошево ”. Той от своя страна каза, че дарява на Общината записките на дядо си, съхранявани с десетилетия от леля му Анастасия. Кметът Димитър Михайлов му връчи плакет “Дарител на община Генерал Тошево” и заяви, че архив ът на генерала ще бъде предоставен на музея в града, за да бъде обработен и съхранен.

Пътищата са заснежени и заледени

Всички пътища на територията на Областно пътно управление - Добрич са заснежени и заледени. Почистването е започнало още след полунощ. До пет часа тази сутрин силният вятър е образувал преспи. Те са почистени и е започнало опесъчаване. 34 коли на пътноподдържащата фирма почистват и опесъчават пътищата от републиканската пътна мрежа.

Няма въведени ограничения и затворени пътища. Движението се извършва при зимни условия.

От Областно Пътно Управлени -Добрич апелират водачите да шофират сповишено внимание и със съобразена с пътните условия скорост.

dariknews.bg



21 села без ток, не работят 4 помпени станции

21 села в Добричка област са без ток, съобщиха от Областния съвет за сигурност. Поради липса на ел.захранване не работят четири помпени станции - Батово, Алмалии, Одринци и Гурково. Близките до тях селища са без вода.

В четири квартала в Добрич също няма водоподаване - това са Рилските блокове, Рилци, Дружба 1 и Добротица. В града има и частични проблеми с тока поради оводняване на трафопостове и ел.табла.

Пътищата в региона са проходими при зимни условия, няма затворени пътни отсечки и въведени ограничения. Шосетата са заледени и заснежени. 31 машини на "Пътно управление" разчистват пътните трасета.

Измерената в Добрич температура в 8.00 часа е -10 градуса.

dariknews.bg

събота, 19 декември 2009 г.

Заповядайте на 24.12 от 15 часа на Коледарски благослов

На 24.12.09 от 15.00 часа пред сградата на Общината ще се състои Коледарски Благослов. Ще пеят и наричат за здраве коледарски групи от град Генерал Тошево, с. Кардам, кв. Пастир, с. Чернооково, с. Изворово, с. Красен, с. Росица, с. Преселенци, с. Дъбовик, с Люляково и др.

Община Генерал Тошево спечели два проекта по Програма трансгранично сътрудничество

Приключи оценяването на проектите по Програма Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013, подадени по втората обява за набиране на проектни предложения с краен срок 31 януари 2009г. Съгласно решение на Съвместния управленски комитет на програмата Община Генерал Тошево има два одобрени проекти.
Единият е: „Трансграничен регион Генерал Тошево – Негру Вода – непозната туристическа дестинация”, където общината е водещ партньор, а партньор по проекта е Община Негру Вода. Общата стойност на одобрения бюджет е 1 464 112.4 евро. Проекът предвижда:
-Изграждане и оборудване на туристически информационен център в гр. Генерал Тошево и гр. Негру Вода;
-Ремонт на път Красен – Росен 2.3км;
-Поставяне на асфалт на път 1.120км до област "Гората", Негру Вода;
-Определяне и маркиране на туристически маршрути;
-Доставка и монтиране на дървени бунгала в с. Красен;
-Благоустрояване на прилежащите територии към Музея „Йордан Йовков”, Филипова кръчма;
-Експедиентски турове за представяне на определени маршрути на избрани тур-оператори;
-Изследване на туристическия потенциал в двете общини.
Другият одобрен проект по програмата е „Каравана на здравето и образованието”, с водещ партньор Университета „Овидиус”, Констанца, Румъния.Община Генерал Тошево е партньор, съвместно с Община Тервел. Общата стойност на проекта е 248 520,00 евро. По проекта в община Генерал Тошево ще бъде оборудван зъболекарски кабинет, ще бъдат извършени прегледи на населението в селата.Проекта предвижда две дейности:
-1 каравана за консултации и лечение на местата, където хората нямат медицински център и 1 каравана за консултации и лечение, а също и за образование за студенти от трансграничния район. Тъй като „Овидиус” има чуждестранни студенти както и български, образователната каравана ще предлага и възможностите за образование на студенти.
Проектът трябва да свърже стоматологичните офиси от трансграничната мрежа РОБУДЕНТ и ще осигури професионално обучение на стоматолози в Университета „Овидиус”, Констанца.
Община Генерал Тошево ще получи един компютър (за човек, който отговаря за здравето) и ще участва в каравана за информация и образование на населението.

Актуалната обстановка тази сутрин в областта

Пътищата в цялата област са заснежени и заледени, но проходими при зимни условия, съобщават от Областно пътно управление. Няма затворени пътища в областта. 35 машини почистват и опесъчават от 12.30 часа тази нощ.

Минус 11 градуса е температурата в Добрич, снежната покривка е 12 сантиметра.

Автобусите на Пътнически превози се движат по всички направления с делничен график. Нормално е и разписанието на Тролейбусен транспорт.

Влакът София – Кардам тази сутрин е пристигнал навреме, информират от ЖП Гарата.

Днес ни очаква променлива облачност, на места до слънчево време. Вятърът ще е слаб до умерен от Югозапад, с който ще нахлуе топъл въздух. Минимална температура за Добрич – минус 11 градуса, максимална – минус 2.


dobrudja-news.net

петък, 18 декември 2009 г.

В Генерал Тошево отбелязват 150 години от рождението на патрона на града ген. Стефан Тошев


В Генерал Тошево се организира общоградско поклонение по повод 150- годишнината от рождението на патрона на града ген. Стефан Тошев.

Поклонението започва в 13.00 часа пред паметника на ген. Тошев. Церемонията предвижда приемане строя на Почетния караул от старши морски началник и отдаване чест на бойното знаме, полагане на венци и цветя. В ритуала ще участва Представителният духов оркестър на Военноморските сили.

Гост на тържественото събитие е внукът на ген. Тошев и негов съименник д-р Стефан Тошев. Той ще бъде удостоен със знака "Почетен гост на Генерал Тошево".

В честването ще се включи и началникът на Щаба за подготовка на BMC контраадмирал Пламен Манушев, който е почетен гражданин на Генерал Тошево.

Поканени са още областният управител Желязко Желязков, кметове на общини в региона, както и кметове на населени места, носещи имена на пълководци от първата световна война.

Актуална пътна обстановка в област Добрич


Няма затворени пътища в областта, всички пътища са проходими при зимни условия, съобщиха преди минути за радио “Добруджа” от Областно пътно управление. От там предупреждават за образуване на заледявания в района на община Каварна. Предприети са мерки и е започнало опесъчаване на всички пътни артерии. 42 коли на Пътно управление са се грижили за почистването и опесъчаването на пътищата в цялата област през днешния ден. През цялата нощ също ще бъдат пуснати машини, които да поддържат пътищата.

Автобусите на Пътнически превози се движат по всички направления, но изключително трудно. Утре всички коли ще се движат с делнично разписание във всички дестинации.

Нормално ще бъде разписанието и на тролейбусния транспорт в Добрич. Движат се тролеи по всички линии, но образуването на поледица затруднява движението им.

И двете транспортни фирми обаче правят уговорката, че трябва да се изчака, каква ще бъде обстановката тази вечер и утре рано сутринта.


http://dobrudja-news.net/

Дариха записките на Стефан Тошев


Доктор Стефан Тошев дари в деня на 150-ата годишнина от рождението на своя дядо записките му. Те станаха притежание на града, носещ името на военачалника след почетен караул и тържествено честване. “Моят дядо е бил за мене един голям пример. Цял живот ме е преследвал. Но не станах генерал, а лекар, наследник на голям патриот. Много честен и много родолюбив. Леля ми, любимата дъщеря на генерала, тя се казва Анастасия Тошева, както прабаба ми, държеше всички документи. Даде ми ги преди много години. Тука така се уважава старият генерал, че записките, които не са довършени, защото той почива внезапно, искам да подаря на кметството в Генерал Тошево. Листите са с неговия почерк, а някои от тях е диктувал. Можете да си представите-ние сме минали много граници, как сме ги пазили”, заяви Тошев-внук, който със семейството си живее в Германия. Готовността за саможертва винаги е отвеждала генерала там, където се е решавала съдбата на България и българите, отбеляза кметът на Генерал Тошево Димитър Михайлов. В тържествената си реч той припомни хронологията на събитията в новата българска история: “Лятото на 1942 година. Отшумяват тържествата за присъединяване на Южна Добруджа към пределите на българското царство. Местните българи, както и насилствено изселените ни сънародници от Северна Добруджа, освободени от емоциите и подвластни на разума, се подготвят да живеят заедно, да утвърждават българската държавност в новоосвободените земи. Тогава съвсем естествено се поставя въпроса за названията на населените места, които да утвърждават българския характер на тази част от Добруджа. Голяма част от тях приемат имената на тези, които проливаха кръвта си за свободата на нашия край. И така храбрите полкове, генерали офицери сержанти, войници, завинаги свързаха имената си с тази земя и народ, за да останат и до днес неподвластни на времето. Пазят спомена Преславци, Козлодуйци, Ловчанци, селищата, кръстени на генералите Колев, Кантарджиев, Киселов, на полковниците Дянков, Свещаров, на кап Димитров, на поручик Чунчев. И, разбира се, на известният и обичан от българите Стефан Тошев. Героят на Сръбско.българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, стратег и историк, генералът от пехотата.Повече от 40 години отдава на българската армия. Неговите бойни заслуги започват със защитата на Съединението на младата българска държава. През Балканската война безпримерният героизъм на войните му при Люле Бургас стават вдъхновение при написването на текста на химна на българската армия “Велик е нашият войник”. Вечна памет на героите!”

Футбол - резултати от XIV кръг на турнир "Изида къп""

В предпоследния кръг на есенната фаза на турнира "Мишел" отстъпи с 2:4 на "Блау Грана", като така запази деветото място във временното класиране. Другият тошевски отбор "Елит" победи служебно "Орловец". Явно падналия сняг е уплашил футболистите от "Орловец". След този подарък , като за Коледа "Елит" запазват шанс за класиране на четвърто място.
Пожелаваме успех на момчетата.
Напомняме на всички фенове че мача на изтината за "Елит" е на 19.12 от 19:00 часа.

toshevonews

четвъртък, 17 декември 2009 г.

Осиигуряване на допълнително материално стимулиране за Коледа 2009 година

По предложение на главния счетоводител, утвърдено от кмета на община Генерал Тошево на извънредно заседание на Общински съвет Генерал Тошево, проведено на 15 декември 2009 година се обсъди вариант за допълнително материално стимулиране на работещите в социалните и здравните заведения на територията на общината. Преди да бъде внесено предложението при кмета са обсъдени няколко варианта – за осигуряване на 500, 400 и 250 лева за всеки работещ в обществения сектор. След съобразяване с факта, че страната е в условията на световна икономическа криза, както и с препоръките на правителството, ръководството на общината предложи варианта при който всички работещи в болницата, детските градини, читалищата, кметствата и в администрацията да получат сумата от 200 лева към работните заплати за месец декември 2009 година, които ще бъдат изплатени преди Коледа.
Неприятно впечатление на извънредното заседание на Общинския съвет направи демонстративното напускане на представителите на десницата след като беше приет дневния ред в знак на несъгласие с внесеното предложение за допълнителното материално стимулиране.
За да бъде получено допълнително материално стимулиране за Коледа 2009 година гласуваха 11 общински съветници от БСП, ДПС и АТАКА, а останалите 2 бяха против.
Така за пореден път общинска администрация Генерал Тошево ще зарадва семействата, в които има работещи от посочените по-горе институции

Осигуряване на трайни хранителни продукти за Коледа на хора в неравностойно положение от община Генерал Тошево

По предложение на зам.- кмета на общината, утвърдено от кмета на община Генерал Тошево на извънредното заседание на Общински съвет Генерал Тошево, проведено на 15 декември 2009 година се одобри участието на общината в кампанията „Благотворителна Коледа в Община Генерал Тошево” със сумата от 500 лева. Така за поредна година жители на общината в неравностойно социално положение и с ниски доходи ще получат трайни хранителни продукти в навечерието на Коледа и Нова година. Събраната сума в набирателната сметка на Община Генерал Тошево е 3 880, 00 лева, с които от Домашен социален патронаж ще бъдат закупени трайни хранителни продукти и доставени до хора от цялата община. Списъците, утвърдени от кмета на общината са съгласувани с Дирекция „Социално подпомагане” и кметовете на населените места.
С тази благотворителна акция хората, които в продължение на 5 години получаваха помощ за преодоляване на трудностите на зимата, ще посрещнат и тази година Коледа и Нова година с вяра в доброто, като с част от споделеното благополучие на дарителите ще бъде благословена трапезата им, за да бъдат всички добруджанци доволни и щастливи въпреки трудностите на икономическата криза.
За разлика от друга година, когато средствата се осигуряваха от Фонд „Социално подпомагане” към Министерството на труда и социалната политика и Община Генерал Тошево, тази година освен общината в благотворителната кампания взеха участие с парични средства над 40 фирми и физически лица, чийто списък ще бъде публикуван в общинския вестник „Добруджански глас”, а дарения в натура направиха „Добруджа”ООД – с управител Тодор Няголов, подарил коледен кравай и „Симеон Георгиеви”ООД– Генерал Тошево, подарили по 1 кг брашно на всичките 194 получатели на пакетите с трайни хранителни продукти.

Отчет за изпълнението на КТД към 30.09.2009 г.

Във връзка с поетите задължения от страна на работодателя на заложените клаузи в КТД:
- служителите в ОА, които освен своята работа работят и по вътрешно съвместителство, когато титулярът отсъства повече от 30 календарни дни , получават 50% от основната заплата на замествания;
- работниците и служителите получават допълнителен платен годишен отпуск, съгласно списък, диференциран в зависимост от длъжностите, посочени в чл.23 на КТД;
- за работно облекло през 2009 г. на работещите по трудово правоотношение е осигурена по една минимална работна заплата или общо 97 318 лева;
- за повишаване на квалификацията, Общината осигурява условия за участие на работниците и служителите в курсове и обучения. Размерът на изплатените средства е 6 637 лв.;
- работниците и служители имат право на допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит зо всяка година трудов стаж в размер на 1,0 %;
- В края на всяко тримесечие са изплащани средства за осигуряване на потребностите със социален характер в договорения в чл.35 от КТД размер – 3 % от средствата за работна заплата;
- На семейства на починали работници и служители се изплаща еднократна палична помощ в размер на не по-малко от две минимални работни заплати за страната – чл.32 ал.3;
- На новородени деца на служители на Общината при възможност се изплаща еднократна парична помощ в размер на една минимална работна заплата за страната – чл.32 ал.4;
- На семейства на пострадали при трудови(битови) злополуки служители в Общинска администрация, се изплаща парична помощ в размер на не по-малко от една минимална работна заплата;
- Работодателят осигурява средства в размер до 50 лв. за закупуване на очила на служителите .

сряда, 16 декември 2009 г.

Д-р Стефан Тошев гостува на БТВ в предаването на Росен Петров

Внукът на генерал Стефан Тошев - д-р Стефан Тошев ще участва в предаването на Росен Петров "Нека говорят" по БТВ в неделя, 20.12.2009 г.Той ще разкаже за живота на наследниците на патрона на града, за новото издание на книгата на генерал Стефан Тошев "Победени без да бъдем бити" и за тържествата по случай честването на 150 годишнината от рождението на генерала.

Представяне на книгата на генерал Стефан Тошев

На 17.12.09 от 16 часа ще се състои представянето на новото издание на книгата на генерал Стефан Тошев „Победени без да бъдем бити”.Книгата се издава от внука на генерала – д-р Стефан Тошев със съдействието на Община Генерал Тошево.
На представянето ще бъдат наградени и победителите от конкурса за есе „Достойни наследници на достойни българи”.
Изготвени са и дипляни по повод годишнината – с биографични данни и снимков материал за генерал Стефан Тошев и специален вестник с материали от експедицията на Общински младежки съвет, посветена на 150 годишнината.

Програма за честването на 150 годишнината от рождението на Генерал Стефан Тошев

По повод 150 годишнината от рождението на генерал Стефан Тошев Община Генерал Тошево ви кани на 18.12.2009 от 13.00 часа на поклонение пред паметника на генерал Стефан Тошев и на общоградско тържество в залата на Общината след поклонението.
На поклонението пред паметника от 13.00 часа ще свири Представителен духов оркестър на ВМС и ще се състои приемане строя на Почетния караул от старши морски началник и отдаване чест на бойното знаме , полагане на венци и цветя от гости и обществеността, тържествен марш на почетната рота и на ПДО на ВМС.Следва влизане в залата и посещение на изложбата “Добруджа 1940”,след което ще се състои тържеството по повод годишнината.Поканени на тържественото събитие са :
- Доктор Стефан Тошев – внук на генерал Стефан Тошев
- Контраадмирал Пламен Манушев – Началник на Щаба за подготовка на BMC на Р България и почетен гражданин на град Генерал Тошево
- Г-н Желязко Желязков - Областен управител на Добричка област и наш съгражданин
- Членовете на Инициативния комитет за организиране на тържествата по повод годишнината
- Кметове на общини от Добричка област и кметове на населени места, носещи имена на пълководци от Първата световна война
- Кметовете на Стара Загора , на с. Ген. Тошево, на Тутракан
Следва Удостояване внука на ген. Стефан Тошев с почетен знак “Почетен гост на гр.Генерал Тошево и връчване архива на генерал Стефан Тошев.
Ще се състои и среща с медиите и предоставяне на информация.

Шофирайте внимателно, има заледени участъци

По пътищата в региона имазаледени участъци, предупреждават от Областно пътно управление-Добрич.

Дежурни екипи опесъчават републиканските пътища. Необходимо е обаче водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, предупреждават отОбластно пътно управление.


dariknews.bg

Футбол - резултати XIII кръг на "Изида къп"

На 12 и 13 декември се играха срещите от XIII кръг на турнира "Изида къп". "Елит" успя да победи отбора на "Делта" с 3:2. В другата тошевска среща, "Мишел" изпусна победата срещу "Спейс", двата отбора си вкараха по един гол до крайното 1:1.
Във временното класиране "Елит" са на шесто, а "Мишел" на девето.
Остават два кръга до края на турнира.

toshevonews

Презентация „Герои на Добричката епопея”

Дружество на краеведа „Георги Иванов – Бай Жоро”, Клуб на журналиста „Любен Станчев” към ПГЗ „Т. Рачински”, Исторически музей – Генерал Тошево, клуб „Родолюбие” към ОУ „Хр.Смирненски” и читалищна библиотека представиха на 15.12.2009г. презентацията „Герои на Добричката епопея”. Презентацията е част от мероприятията свързани с честването на 150 – тата годишнина от рождението на генералът от пехотата и патрон на нашия град Стефан Тошев. Бяха проследени в хронологически ред събитията от Руско – турската война през Берлинския договор, Съединението на Княжество България и Източна Румелия, Балканската война, Междусъюзническата война и Първата световна война. Основният акцент беше битката за Добрич. Всички ние трябва да помним и тачим имената на воините и техните командири дали живота си за освобождението на Добруджа – генерал – лейтенант Стефан Тошев, генерал – лейтенант Тодор Катранджиев, генерал – лейтенант Иван Колев, полковник Минков, полковник Никола Свещаров, полковник Йордан Иванов, полковник Цанев, полковник Таслаков, капитан Теодосий Даскалов, капитан Никола Кюркчиев. Презентацията е по сценарий на Илия Кишишев, а компютърната обработка е на Галина Митова.

вторник, 15 декември 2009 г.

Покана за 150 годишнината от рождението на генерал Стефан Тошев




По повод 150 годишнината от рождението на генерал Стефан Тошев Община Генерал Тошево ви кани на 18.12.2009 от 13.00 часа на поклонение пред паметника на генерал Стефан Тошев и на общоградско тържество в залата на Общината след поклонението.

Информационни срещи по прoeкта "ЛИДЕР" в Дуранкулак и Кардам


На 16 декември от 10:00 в с.Дуранкулак и на 17 декември също от 10:00 в с. Кардам , ще се проведат информационни срещи с населението във връзка с прилагане на подхода "ЛИДЕР" на територията на общините Генерал Тошево и Шабла. Подхода "ЛИДЕР" е част от "Европеската програма за развитие на селските райони". На територията на двете общини се изгражда Местна инициативна група (МИГ) и предстои да се разработи Стратегия за местно развитие.
Тези дейности се финансират със средства от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г, по Проект № № 431-2-03-65 от 18.09.08г. „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативни група на територията на общини Генерал Тошево и Шабла”.

toshevonews

понеделник, 14 декември 2009 г.

Условна присъда на пенсионер за смърт в катастрофа

Условно наказание от 9 месеца „лишаване от свобода" при 3 години изпитателен срок ще изтърпи 66-годишният Тодор Игнатов от Ген. Тошево. Той бе признат за виновен, че на 01.02.2009 г. е причинил в катастрофа смъртта на 65-годишен пешеходец. Игнатов е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 1 година, съобщават от Добричкия окръжен съд.

Подсъдимият и съпругата му се прибирали с личния им „Опел Корса" от Балчик. След кръстовището на Балчик, в посока Каварна, Игнатов управлявал автомобила на къси светлини и със скорост около 83 км в час. В същата посока по пътното платно се движел пострадалият. Установено е, че той е бил в средна степен на алкохолно опиване с 2,02 промила алкохол в кръвта. Автомобилът ударил пешеходеца с лявата си предна част и го прехвърлил през капака и тавана.

Водачът призна, че не е забелязал пострадалия и едва при удара видял силует. Той спрял колата, слязъл и започнал да маха на преминаващите моторни-превозни средства. След това видял трупа на пътното платно, перпендикулярно на осовата линия. Тодор Игнатов се опитал да помогне на пострадалия, а синът му, пътуващ в своя автомобил, повикал Бърза помощ и полиция.


dariknews.bg

17 годишен е задържан за кражбата в с.Калина

CD-плейър, мобилен телефон и мъжко яке са били откраднати от автомобил „Форд Галакси",паркиран в село Калина, община Ген.Тошево, съобщиха от полицията. Инцидентът е от 11 декември. Полицаите са издирили и задържали 17-годишния крадец - жител на село Великово.

Безплатни прегледи за рак на гърдата


През тази седмица, ГЕРБ - Тошево, съвместно с ГЕРБ - Добрич, сдружението на онкоболните жени и с активното участие на зам.областния управител д-р Катя Ганова, организират безплатни прегледи за рак на гърдата в община Генерал Тошево. Прегледите ще бъдат извършени чрез безвреден ултразвуков апарат.



на 14.12.2009 в село Пчеларово - в здравния център
на 15.12.2009 в село Росица - в здравния център
на 16.12.2009 в село Малина - в здравния център
на 17.12.2009 в село Кардам - в здравния център
на 18.12.2009 в Генерал Тошево




toshevonews

Спокойна е пътната обстановка в Добричка област

Пътната обстановка в региона на Добрич е спокойна, съобщиха от Пътно управление. Пътищата са проходими при зимни условия, няма затворени отсечки. От Пътното призовават към повишено внимание заради заледени участъци на места по шосетата. 20 машини почистват и опесъчават пътищата в областта.

Около 70 тона магнезиево-солни смеси са разхвърляни от фирма "АСА България" от нощта срещу събота до сега, каза шефът на сметопочистващата компания Григор Алексиев. От 03.00 до 07.00 часа тази сутрин 4 снегорина с песъкари са почиствали основните пътни артерии в Добрич. След 09.00 часа разчистването продължава по странични улици. Няма проблеми с движението на градския транспорт. Централната градска част се почиства ръчно от 30 служители на „Шеле".

www.dariknews.bg

събота, 12 декември 2009 г.

30 машини почистват падналия сняг

Близо 30 машини почистват падналия сняг по пътищата от Добрич към Варна, Балчик, Силистра, от Генерал Тошево към българо-румънската граница и други главни направления.

Пътищата в региона са частично заледени, но няма ограничения за движението на моторни превозни средства. Натрупаната снежна покривка в региона е около 3-4 сантиметра, а скоростта на вятъра достига 6 метра в секунда, информира дежурният в областния съвет по сигурност. Няма данни за закъсали по пътищата автомобили, както и за селища, останали без електрически ток и вода.

петък, 11 декември 2009 г.

"Бяла Коледа" в Генерал Тошево

Откриване на изложба - приложни изкуства "Бяла Коледа" ще се открие на 15 декември в Генерал Тошево. Тя е част от празничната програма, с която добруджанската община ще отбележи коледните и новогодишните празници. По традиция се организират конкурси за коледни картички, венци, сурвачки и др. и за коледна украса на търговско заведение. От 14 до 23 декември по ОДЗ, учебните заведения и читалищата се провеждат коледни тържества, такива ще има също в клуб на пенсионера, библиотеката и читалището. Обявена е и акция за набиране на средства и предоставяне на пакети на социално слаби. През следващата седмица кукленият театър на Добрич ще гостува в община Генерал Тошево със спектакъла "Коледата е за всички". Ще се състои и награждаване на 10-те най-изявени спортисти и треньори на Генерал Тошево за изминалата година. Възпитаници на НЧ "Светлина" на 23 декември ще поднесат коледарски поздрав под наслов "Добър сме ти глас донесли" в общината и болницата. Коледарски благослов ще има и на следващия ден през кметството - с участието на групи от НЧ "Светлина", кв. Пастир, селата Росица, Красен, Изворово, Чернооково, Люляково, Преселенци, Кардам и др.
Традиционното новогодишно тържество на площада "Заедно в Новогодишната нощ" ще започне в 23 ч. Ще свири оркестър "Лозница", организаторите обещават банички, шампанско и фойерверки.

Д-р Стефан Тошев ще преглежда безплатно граждани


Внукът на патрона на града - д-р Стефан Тошев,който има клиника в Германия, ще извърши безплатни консултативни прегледи на 15 и 16 декември от 13 до 15.30 часа в Неврологичен кабинет на Медицински център Генерал Тошево.

четвъртък, 10 декември 2009 г.

Футбол - Спортист завърши 0:0 гато домакин

Спортист - Генерал Тошево не успя да измъкне победата при домакинството си тази седмица. В мача от 17 кръг, играл се на стадиона в нашия град, момчетата успяха да спечелят 1 точка, след равенството 0:0 срещу Черноморец - Бяла.
Ето и временното класиране преди следващия кръг:
ДомакинГостОбщо
ОтборТМПРЗМПРЗМПРЗГР
1Разград 2000438800961217141241:10
2Доростол 2003399810842217123237:15
3Шабла349801831417111535:25
4Бенковски338710932417103454:23
5Рапид (кв.Дивдядово, Шумен)319513850317101628:23
6Септември 98 (Тервел)30861193241793527:18
7Скрита сила (Мъдрево)29951384131792638:25
8Черноморец (Бяла)27972080441776427:17
9Суворово26952283051782729:25
10Две могили24852192161773731:22
11Черноломец 04 (Попово)24850393061780928:20
12Преслав (Велики Преслав)21953181071763821:27
13Спортист 16832391261744916:27
14Тополи168503901817511128:45
15Ботев (Нови Пазар)138314910817411217:39
16Кубрат139414800817411218:42
17Аксаково128404900917401316:45
18Ендже (Царев брод)10920781161731139:52