неделя, 28 февруари 2010 г.

Спортист загуби гостуването си на Шабла

В 19 кръг на футболното първенство в североизточна В група, Спортист загуби с 1:3 от отбора на Шабла. Във временното класиране, Спортист е на 13 място. В следващия кръг на 7 март, нашите момчета посрещат Скрита Сила (Мъдрево).

Toshevo News

Компенсират земеделските стопани за пропаднали площи през 2009 година

От 1 март до 20 април 2010 година ще се приемат документи за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделските производители за напълно пропаднали площи в следствие на неблагоприятни климатични условия - суша и градушка през 2009 г. Това съобщават от аграрното министерство. Крайният срок за изплащане на държавната помощ е 28 май 2010 г. Документи се подават в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" към Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие" по място на извършване на стопанската дейност.

Одобреният финансов ресурс с решение на Управителния съвет на ДФ "Земеделие" за помощта е в размер на 1 684 966 лв.

Кандидатстването ще става по предоставен от МЗХ регистър на издадени протоколи на земеделски производители за 100 % пропаднали площи от настъпило неблагоприятно климатично събитие по видове земеделски култури. Общо пропадналите площи през 2009 г. са 51 150 декара. 

За суша се подпомагат културите: пшеница, ечемик, царевица за зърно и маслодаен слънчоглед в засегнатите области: Бургас, Варна, Добрич, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Шумен и Ямбол.

За градушка се подпомагат културите: пшеница, ечемик, ръж, царевица за зърно, маслодаен слънчоглед, кориандър, зимна маслодайна рапица, захарна царевица, градински грах, пипер, лук, краставици, домати, пъпеши, дини, зеле и лозя в засегнатите области: Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив, Стара Загора.



80 % от делата в Генерал Тошево са решени в тримесечен срок


821 дела са постъпили в районното съдилище на Генерал Тошево през изминалата година.  Разгледани са 134  наказателни  казуса от общ характер. Делата срещу държавата и обществени организации са 19, постановени са 15 осъдителни присъди. За престъпления против обществения ред са осъдени 3 лица. 73-ма са  с присъди за престъпления против собствеността. Увеличен е процентът на натовареност на съдиите и постъпващите  за месец казуси. Останалите  от 2009-та 128 несвършени дела,  прехвърлени в тази година, се определят в отчетния доклад като добър атестат за работата. Постановени са две оправдателни присъди. В първия случай са липсвали безспорни и категорични доказателства.  Във втория-трима подсъдими са оправдани заради недоказаност на обвинението. В тримесечен срок са решени  80% от постъпилите дела / за сравнение 67 %   през 2007 и 68% през 2008г./

Двадесет са щатните бройки в институцията, от тях 4 за съдии, по една за съдебен изпълнител и съдия по вписванията. Останалите са за  администрация по обслужването. Служителят, назначен за огняр, разнася и призовки.

петък, 26 февруари 2010 г.

Роми пишат протестно писмо до добричките депутати


Ромски организации от цялата област ще се съберат в 15.00 ч. в Областна управа Добрич. На срещата ще бъдат обсъдени здравеопазването и осигуряването, безработицата и жилищни проблеми. На дебата са поканени областния управител Желязко Желязков и депутатите от 8-ми МИР Добрич.
Ромските организации са изготвили протестно писмо във връзка с непосилните, според тях, глоби за здравните осигуровки, което ще връчат на присъстващите народни представители.

Обсъждат инвестиционната програма на Пътното управление за 2010 г.


Кметовете на общини от Добричка област ще обсъдят инвестиционната програма за ремонти и проектиране на Пътното управление за 2010 г. Срещата ще се проведе в 10.30 ч. при областния управител Желязко Желязков и е по негова инициатива.
Кметовете са запознати предварително с направените предложения за подобряване състоянието на пътната инфраструктура на територията на Област Добрич. Те ще могат да направят своите допълнения и изменения на представените проекти в рамките на заложените средства.

четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Проверяват социалните трапезарии


Служители на дирекциите „Социално подпомагане" в Добричка област извършиха проверки в социалните трапезарии, разкрити във всички общини в региона. От декември 2009 година в трапезариите се хранят 614 бедни хора. Заведенията се финансират от Фонд „Социално подпомагане" на Министерството на труда и социалната политика и ще действат до края на март, тази година.
Не са констатирани нередности при направените проверки през месец януари. Инспектирани бяха състоянието на материалната база, в която се предоставя социалната услуга и качеството й. На потребителите се предлага разнообразно седмично меню и диетична храна, сочат проверките, които продължават. 
През първия месец на 2010 година, с общо 568 лева еднократно са подпомогнати 4 лица и семейства, съобщават още от Регионална дирекция „Социално подпомагане". 11 възрастни хора са получили общо 530 лева за плащане на наеми на общински жилища. Правото си на безплатно пътуване с автобуси са използвали 81 души за сумата от 3661 лева и 20 многодетни майки за 782 лева.  2114 са приетите молби за получаване на безплатни едногодишни винетки от хора с увреждания. Приемът на документи продължава.

От Полицията съобщават

Лек автомобил "Мерцедес" е увреден от неизвестни в Генерал Тошево, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Сигнал за престъплението е получен в местното полицейско управление от 44-годишния собственик на колата. Нанесени са щети на лявата врата и левия праг на колата. По случая е образувано досъдебно производство.


48-ГОДИШЕН мъж от Варна с инициали С. Т. е заловен да управлява пиян в Генерал Тошево. Той е спрян от полицейски автопатрул около 2.10 часа на 23 февруари по ул. "Г. С. Раковски" - в района на училище "Христо Смирненски". С. Т. управлявал лек автомобил “Форд Фиеста”. При извършената проверка за употреба на алкохол с техническо средство цифровият индикатор отчел 1.96 промила. Образувано е досъдебно производство. НДТ

Венцислав Върбанов стана независим депутат

Ден след като положи клетва като депутат от Синята коалиция, Венцислав Върбанов напусна редиците на десния съюз. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи, че още вчера той е депозирал в деловодството на парламента заявление за напускане на парламентарната група. Върбанов напуска за втори път Синята коалиция в рамките на това Народно събрание. Той бе избран за народен представител от 8-ми МИР-Добрич през юли 2009 година , но през октомври напусна парламента, тъй като Конституционният съд установи грешка при преброяването на гласовете в една избирателна секция. Вчера Върбанов положи за втори път клетва като депутат заедно с Румен Стоилов от ГЕРБ и Георги Терзийски от листата на РЗС.  Те заеха местата на депутата от ДПС Рушен Риза, Мариана Даракчиева от Синята коалиция и Атанас Семов от РЗС, чийто избор преди седмица бе обявен за незаконен от Конституционния съд заради нарушения при вота в 23 секции в Турция.


сряда, 24 февруари 2010 г.

Среща по проекта за Местна Инициативна Група в Генерал Тошево

Днес 24 февруари от 10:00 ч.  в Генерал Тошево  се проведе последната работна среща, във връзка с изготвяне на "Стратегия за местно развитие" по проекта за изграждане на Местна инициативна група (МИГ) на територията на общините Генерал Тошево и Шабла. Присъстваха секретари на читалища, земеделски производители, хора от малкия бизнес  и граждани. Обсъдени бяха бъдещи проекти, които ще бъдат финансирани по програмата. 
Следва изготвяне на "Стратегия за местно развитие" и обществен дебат по нея. За целта са предвидени поредица от срещи в края на март и началото на април.
За повече информация относно МИГ посетете сайта: http://migtoshevoshabla.eu/ .


Срещите се провеждат в рамките на проект ”,№431-2-03-65 от 18.09.08. „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативни група на територията на община Генерал Тошево и Шабла” по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на  селските райони.


Toshevo News

вторник, 23 февруари 2010 г.

Концерт по случай националния празник

На 2 март, вторник от 18:00 ч., в залата на Читалището в Генерал Тошево, ще се проведе тържествен концерт посветен на 3 март, националния празник на Република България. На 3 март, сряда, от 10:00 ч., ще се извърши поклонение пред паметника на генерал Стефан Тошев.

Toshevo News

Владимир Калчев е назначен за Главен юрист и начлник отдел АПОУС

След проведен конкурс на 03.02.2010 година на за "Началник отдел Административно правно обслужване и управление на собствеността и главен юрист на общината" е назначен г-н Владимир Димов Калчев. Юрист по образование, той е заемал поста заместник - областен управител на област Добрич, районен прокурор Генерал Тошево, инспектор в РДВР Добрич, както и 11 години практика като адвокат.

Отговор на кмета на въпрос на граждани от кв.Пастир

Въпрос на г-жа Панчева от Пастир към  кмета на Община Генерал Тошево:

             „Какво ще бъде направено за инфраструктурата на квартал Пастир, която е в лошо състояние и от години не е правено нищо? И къде са парите от продажбата на училището и клуба, вложени ли са в нещо или не?”

Отговор на г-н Михайлов:
            „От продажбата на училището и клуба в кв.Пастир Общината е получила всичко 12 707,20 лева– училището/бившата ЦДГ/ кв.Пастир е продадено на стойност 6910 лева и клуба кв.Пастир на стойност 5 797,20 лева.
През 2006 година Общината тегли банков кредит за рехабилитация на пътната инфраструктура в град Генерал Тошево на стойност 900 000 лева. От този кредит бяха усвоени средства за изкърпване на улици в кв.Пастир на стойност 85 997,87 лева.
През 2007 година бе ремонтирано НЧ „Иван Вазов” на стойност 31 158,35 лева.”



69 години от откриването на ОУ "Хр.Смирненски"

На 01.03.2010 г. Основно училище „Христо Смирненски” Генерал Тошево ще отбележи 69 години от официалното освещаване на училището, което се е състояло на 3 март 1941 г. В училището ще бъде направен кът посветен на тази годишнина и на 132-та годишнина от Освобождението на България. Учениците от клуб „Родолюбие” ще изработят диплянки с образите на директори и учители от училището от 1940 година до днес. Учениците от клуб „Млад кореспондент” ще издадат училищен вестник посветен на празника на училището. По класове ще бъдат проведени различни дейности.
     На 1 март от 13.30 и от 15.00 часа в голямата зала на общината ще бъдат проведени два концерта посветени на 69-годишнината от официалното откриване и освещаване на училището и на националния празник на България. Училището кани всички бивши учители и ученици да присъстват на нашия празник.




понеделник, 22 февруари 2010 г.

Спортист наказa Суворово с 5:2

В XVIII кръг на североизточма В група, отборът на Спортист победи убедително Суворово с 5:2.
В момента нашия отбор е на 13 място във временното класиране. Следващия мач е гостуване на Шабла на 28 февруари.

Toshevo News

Ивена Тодорова грабна наградата за млад жокей

Турнир по конен спорт в памет на доц.д-р Тодор Тодоров се състоя на Тодоровден в Генерал Тошево. Надпреварата е организирана от общината, а журито е било в състав . Митко Митев /председател/, Меглена Петрова и Георги Георгиев. 
При паркур-състезание на корда, материални награди и грамоти са спечелили Ивет Тодорова, Атила Минер, Невена Куртева и Доротея Янкова, съобщиха от пресслужбата на общината. При паркур - 80 см, първа награда е за Виктор Георгиев с кон Арабела, втора - Шефкет Бейсалов с кон Ася и трета - Павлин Петров с кон Ландуна. При паркур - бариерно прескачане, на първо място е Павлин Петев, на второ - Шевкет Бейсал, и на трето - отново Павлин Петев. В дисциплината надпрепускване - 800 метра, отличията са за Меджет Али и Сунай Сюлейман. Първата ежегодна награда за млад жокей "Владко Пенчев" е спечелена от Ивена Тодорова, информираха още от община Генерал Тошево.



Среща за Местната Инициативна Група в Красен

Днес 22 февруари от 14:00 ч.  в с.Красен  се проведе работна среща с населението от селата: Красен, Росица, Лозница, Росен, Изворово, Житен, Сноп, Градини, Краищевъв връзка с изграждането на Местна инициативна група (МИГ) на територията на общините Генерал Тошево и Шабла. Присъстваха всички кметове и кметски наместници, секретарите на читалищата и граждани. Дискутирани бяха възможностите за развитие на региона. Обсъдени бяха бъдещи проекти, които ще залегнат в "Стратегията за местно развитие". Интерес предизвика културното наследство на Йордан Йовков и възможността да се създадат туристически маршрути по този повод. Напомняме Ви, че последната среща ще се проведе на 24 февруари, сряда от 10:00 ч, в залата на третия етаж в Общината.
За повече информация относно МИГ посетете сайта: http://migtoshevoshabla.eu/ .


Срещите се провеждат в рамките на проект ”,№431-2-03-65 от 18.09.08. „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативни група на територията на община Генерал Тошево и Шабла” по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на  селските райони.


Toshevo News

Младите от ГЕРБ с нов форум в интернет


Нов форум за проблемите на младежите в Добричстартира от днес по инициатива на  местната младежката организация на ГЕРБ. Адресът на форума е:http://mladejiotdobrich.forumi-bg.com.
Чрез него  младежите от ГЕРБ в Добрич питат младите хора какви са проблемите на града и как могат заедно с хора, които не са обвързани с политически и други неправителствени организации да реализират инициативи в полза на родния град.

неделя, 21 февруари 2010 г.

Успех за малките тенисисти oт СКТМ "Спортист - 95" - Генерал Тошево

Завършиха ФИНАЛИТЕ на Националните игри по тенис  на маса за момичета и момчета до 12 г., в които имаше и Генерал Тошевско присъствие в лицето на сестрите Вангелия и Станислава Пархови при момичетата и Дяко Георгиев Дяков – при момчетата.Турнира започна на 20 и продължи до 21.02.2010 в гр. Варна в Двореца на културата и спорта, като в него взеха участие най-добрите от цялата страна 32 момичета и 32 момчета. Домакини на турнира бяха СКТМ /спортен клуб по тенис на маса/ „Корабостроител – 92 Булярд” Варна. Този беше последният от веригата турнири, валидни за ранглистата и премина при безупречна организация и съдийство от страна на домакините. А ето и крайните резултати представени до 8-мо място и при двата пола:
  
МОМИЧЕТА:
1.Моника Мехмед – Родопи , Момчилград;
2.Михаела Димова – Родопи , Момчилград;
3.Есин Саид – Родопи, Момчилград;
4.Мария Йовкова – „Стоянстрой” , Пловдив;
5.Станислава Пархова – Спортист-95, Генерал Тошево;
6.Вангелия Пархова – Спортист -95, Генерал Тошево;
7.Десислава Ботева – Панагюрище, Панагюрище;
8.Зарена Коева – Две могили

МОМЧЕТА:
1.Денис Бекир – Родопи , Момчилград;
2.Димо Дончев – Комфорт, Варна;
3. Константин Вътов – Кюстендил;
4. Денис Дечев –  Аста,  Димитровград;
5. Златин Тенев – Корабостроител -92, Варна;
6. Стефан Тодоров – „Чая”, Асеновград;
7. Дяко Дяков – Спортист-95, Генерал Тошево;
8. Димитър Митков – Аста, Димитровград.

           Състезанието бе наблюдавано от треньорския съвет към БФТМ, за сформирането на национален отбор при момчетата и момичетата, като наши състезатели бяха високо оценени спрямо представянето си на този турнир. Показателите, по които ще се определя националния  отбор е много комплексен и  след приключване на другия Финал на 15 г. ще бъдат поканени определени състезатели на контролен турнир в гр. София за окончателно състав.


СКТМ „Спортист – 95”, Генерал Тошево

Toshevo News

събота, 20 февруари 2010 г.

Днес е Тодоровден

Първата събота след Сирни заговезни Българската православна църква отбелязва Тодоровден. Известен е и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица.Датата на честването му, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Според народните обичаи Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден. В т. нар. кушии - традиционни състезания с коне, участват както професионалисти, така и любители на конния спорт. Кушията  идва от дълбока древност. Навремето това е бил прегледът на войската и готовността на армията за новия военен сезон. След като са презимували хората и конете, напролет се прави преглед на конницата – дали са презимували добре, дали са охранени, почистени и подготвени за новата военна кампания.  Православната общност почита днес паметта на свети Теодор Тирон.


петък, 19 февруари 2010 г.

Поредна среща по проекта за Местна Инициативна Група

Днес, от 14:00 часа в Преселенци, се проведе поредната среща по проекта за създаване на "Местна Инициативна Група Генерал Тошево - Шабла". Присъстваха кметове, кметски наместници, секретари на читалища, земеделски производители и граждани от селата Преселенци, Люляково, Великово, Калина, Средина, Конаре, Балканци, Василево, Малина, Горица. Обсъдени бяха проблемите на региона. Следващите срещи за изработване на Стратегия за местно развитие, ще са на  22 февруари в с.Красен в сградата на Читалището от 14:00 ч. и на 24 февруари в Генерал Тошево от 10:00 ч. в залата на третия етаж в Общината.


Срещите се провеждат в рамките на проект ”,№431-2-03-65 от 18.09.08. „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативни група на територията на община Генерал Тошево и Шабла” по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на  селските райони


Toshevo News

Декларацията за облагане на доходите с баркод е достъпна на www.nap.bg


Декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод е достъпна на интернет страницата на НАП – www.nap.bg. Декларацията с баркод е електронно копие на подоходната декларация за 2009 г. Тя може да бъде попълнена на компютър и не се изисква електронен подпис. Гарантирано е, че в попълнената декларация няма да има технически грешки, защото всички изчисления във формуляра се извършват автоматично.  В декларацията се въвеждат единствено данните за получените доходи и удържаните през годината авансов данък и осигурителни вноски. Всички останали изчисления на нормативно признатите разходи и данъка за довнасяне се извършват автоматично. След като се попълни електронно, декларацията трябва да се разпечата на принтер (препоръчително на лазерен принтер) и да се подпише собственоръчно. При разпечатването на декларацията се генерира баркод, който съдържа цялата попълнена информация и позволява данните да бъдат заредени в системата на НАП при сканиране и без човешка намеса. Подаването на декларацията става по начина, по който се подават и обикновените декларации. Това може да стане с изпращане по пощата или  на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. При попълване на преводни нареждания към бюджета трябва да се напише точната сума, кодът за вид плащане (код 111213 - „Данък върху доходите на физически лица - свободни професии, граждански договори, наеми и др.” или за данъка от едноличните търговци 111215 – „Годишен и авансов данък по ЗДДФЛ на еднолични търговци”), входящият номер на данъчната декларация, ЕГН, като задължително се посочва и периода, за който се отнася плащането.

Допълнителна информация за попълването на декларациите с баркод може да се получи на цената на градски разговор на информационния телефон на НАП 0700 18 700 или  в Интернет на  www.nap.bg. 

Отбелязваме гибелта на Левски


Добричката общественост ще отбележи 137-та годишнина от гибелта на Васил Левски с общоградско поклонение. Възпоменанието ще започне от 11.00 часа пред паметника на Апостола. Ще бъде отслужена панихида.  Церемонията ще продължи с изпълнения на Духов оркестър - Добрич с диригент Стоян Монов и стихове в памет на Левски.
На паметника на Васил Левски ще бъдат поднесени венци и цветя от името на институции, училища, обществени организации, граждани. Общоградското поклонение се организира от Община Добрич, Общински комитет "Васил Левски" и Общобългарски съюз "Добруджа.
В памет на Апостола от 15.00 и 16.00 часа в Общински младежки център ще бъдат прожектирани документалните филми "Песните на Апостола", "Гробът на Левски", "Забравените пътища на Апостола", "Левски, шопите и Априлската клада". През цялата седмица във фоайето на младежкия център е подредена фотоизложба "Апостолът на свободата".
В Регионалната библиотека „Дора Габе" ще се проведе тематичен час с ученици от Финансово-стопанската гимназия, наречен „Ако печеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си."

четвъртък, 18 февруари 2010 г.

Национален конкурс "Дора Габе"


СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА “ПЛАМЪК”
и НЧ “ДОРА ГАБЕ” С. ДЪБОВИК
обявяват
VІІІ  НАЦИОНАЛЕН   ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ПОЕТЕСИ
 “ДОРА ГАБЕ”

 УСЛОВИЯ НА КОНКУРСА:
Право на участие имат поетеси до 35 годишна вързаст.
Няма ограничения в тематиката и размера на творбите.
Представят се до 5 произведения .
Ще бъдат присъдени І, ІІ и ІІІ награди и Награда на Съюза на българските писатели.
         Наградите ще бъдат връчени на 01.10.10 г.    на тържества в с. Дъбовик и гр. Генерал Тошево.
СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ - 01.09.2010г.
На адрес: СОФИЯ 1000
БУЛ “ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ” № 35
СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ
        Г-Н ХРИСТО ГАНОВ
        ЗА КОНКУРСА “ДОРА ГАБЕ”

Национален конкурс "Иван Георгиев"

На 08 май 2010 г. в с. Дъбовик,  община Генерал Тошево за ХV-ти пореден път ще се проведе НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА МЛАДИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ДОБРУДЖАНСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ И КАВАЛ “ИВАН ГЕОРГИЕВ”.
Конкурсът се организира от Община Генерал Тошево и НЧ ”Дора Габе” с. Дъбовик с цел съхраняване и популяризиране на добруджанския фолклор, утвърждаване на българските национални традиции и стимулиране на творческите способности у младото поколение.
През годините в него вземаха участие млади индивидуални изпълнители от целия североизточен регион, което го утвърди като форум за съхраняване на българщината.

Фолклорен събор "Цветница"

На 20 март от 10:00 ч., в залата на Общината, ще се проведе общински фолклорен събор "Цветница", с участието на фолклорни състави и изпълнители от общината.Организатори са Община Генерал Тошево и Народно Читалище "Светлина". 


Toshevo News

Мокри пътища и мъгла в региона


Мокри са пътищата в целия регион Добрич, информират от Областното Пътно управление.
В районите на ТервелБалчик и Каварна има мъгла и видимостта на пътя е намалена до 100-150 метра.
Няма ограничения за движението на леките и товарни автомобили.
Температурата в Добрич в сутрешните часове е + 6 градуса.

сряда, 17 февруари 2010 г.

Среща в Шабла по проекта за МИГ

Днес, от 10:00 часа в сградата на Община Шабла, се проведе поредната среща по проекта за създаване на "Местна Инициативна Група Генерал Тошево - Шабла". Присъстваха кметове, кметски наместници, секретари на читалища, земеделски производители и граждани от община Шабла. Обсъдени бяха проблемите на региона. Следващите срещи за изработване на Стратегия за местно развитие, ще са на  19 февруари в с.Преселенци в сградата на читалището от 14:00 ч., на 22 февруари в с.Красен в сградата на Читалището от 14:00 ч. и на 24 февруари в Генерал Тошево от 10:00 ч. в залата на третия етаж в Общината.


Срещите се провеждат в рамките на проект ”,№431-2-03-65 от 18.09.08. „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативни група на територията на община Генерал Тошево и Шабла” по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на  селските райони


Toshevo News

вторник, 16 февруари 2010 г.

Нагли апаши задигнаха 550 метра ел.проводник в Сърнено

От Полицията в Генерал Тошево съобщават,че на 15.02.2010г. в 09.10ч.,  е получено съобщение за извършена кражба на ел.проводник от електропреносната мрежа  в с.Сърнено. От извършения оглед е установено, че за времето от 21.00ч. на 14.02. до 08.00ч. на 15.02.2010г. неизвестен извършител, чрез срязване е извършил кражба на меден ел.проводник от четири междустълбия в с.Сърнено с дължина 550 метра. По случая е образувано досъдебно производство.


Toshevo News



Касираха изборите ни в Турция

Конституционният съд излезе с решение да касира изборите в Труция, съобщава News.bg. Според вчерашното решение резултатите от изборите в 23 избирателни секции не са валидни. Припомняме, вчера централната избирателна комисия излезе с решение за промените, които ще настанат. Според тях промени ще има не само в състава на Народното събрание, но и в разпределението на парламентарните групи: Така ДПС остава с един депутат по-малко, а ГЕРБ ще вкара още един народен представител и групата ще се увеличи на 117. ДПС ще останат с 37 депутата. Народното събрание ще напусне вторият от листата на ДПС от Добрич - Рушен Риза. Има промени и в персоналния състав на три други партии, които променят своите мандати. На мястото на Атанас Семов от РЗС ще влезе Георги Цвятков Терзийски от 7-ми избирателен район Габрово. Венцислав Върбанов от Синята коалиция ще влезе отново в парламента на мястото на Мариана Даракчиева, която също е от Синята коалиция. Припомняме, Конституционния съд обяви за незаконосъобразен избора на Бюрхан Абазов за депутат от ДПС от 19 МИР Русе и на земеделеца Венцислав Върбанов, избран за народен представител в 8 МИР Добрич от "Синята коалиция". Тогава Върбанов напусна парламента със скандал и по всяка вероятност ще се върне в пленарна зала вече като независим депутат.


Иван Иванов: Птицекланица в Добрич ще има

Няма да допуснем  птицекланицата в Добрич да бъде обявена в несъстоятелност, съобщи за радио “Добруджа” управителят на отбелязалото скоро половинвековен юбилей акционерно дружество Иван Иванов. Въпреки наложеното свито производство фирмата ще съумее да се вдигне на крака. Добричката птицекланица е сред трите най-големи в страната, чийто капацитет е 6 000 птици на час. Дружеството е включено в списъка на свободна търговия със държавите, членки на ЕС.


Още има наводнени села

В селата, където вчера имаше наводнени участъци водата вече се оттича, съобщи за радио Добруджа шефът на Гражданска защита”-Добрич Живко Гочев. По думите му, проблемен остава района на Гаази Баба. От Областно пътно управление съобщават, че пътищата  са проходими при зимни условия без ограничения, частично заледени и  заснежени. 15 машини на пътноподдържащата фирма опесъчават настилките и уширяват където е необходимо.


понеделник, 15 февруари 2010 г.

27 години от смъртта на Дора Габе

По повод 27 годишнината от смъртта на Дора Габе, на 16.02.2010 г. от 10.30 часа в родното и село Дъбовик ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени цветя на паметника на поетесата.


Отводняват улици и сгради в села от региона, пътищата са проходими при зимни условия


Има наводнени улици, сгради и дворове в няколко села в Добричка област, информират от Областния съвет за сигурност. Екипи на „Гражданска защита" отводняват  сградата на училището в село Стожер, както и улици в селата Кранево, Оброчище, Гурково, Соколово, Ляхово. Наводнен е и пътят  от Добрич през лозята към село Богдан като нивото на водата на места достига до 80 сантиметра.
Още преди обед се работеше за отводняване на 10 къщи в село Камен бряг, както и една  къща и дворове в село Селце. В засегнатите места беше изпратен и багер за прокопаване на канавки. 
Слаб снеговалеж има в целия регион с изключение на общините Балчик и Каварна, където валежите са спрели, информират от Областно пътно управление. Всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, няма наложени ограничения за пътуване. Видимостта е добра. 9 машини почистват пътните настилки.

Среща в Пчеларово по проекта за МИГ

Днес, от 14:00 часа в сградата на читалището на с.Пчеларово, се проведе поредната среща по проекта за създаване на Местна Инициативна Група. Присъстваха кметове, кметски наместници, секретари на читалища, земеделски производители и граждани от селата Дъбовик, Пчеларово, Узово и Зограф. Обсъдени бяха проблемите на региона. Участниците в срещата споделиха своя опит в работа по проекти и дадоха идеи, как Местната Инициативна Група може да помогне за по-добър живот в селата. Следващите срещи за изработване на Стратегия за местно развитие ще са на 17 февруари в Шабла, в сградата на общината от 10:00, на 19 февруари в с.Преселенци в сградата на читалището от 14:00 ч., на 22 февруари в с.Красен в сградата на Читалището от 14:00 ч. и на 24 февруари в Генерал Тошево от 10:00 ч.


Срещите се провеждат в рамките на проект ”,№431-2-03-65 от 18.09.08. „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативни група на територията на община Генерал Тошево и Шабла” по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на  селските райони


Toshevo News

Актуална пътна обстановка в общината

След дъжда от тази сутрин, при който на много места в областта пътищата се наводниха, в ранния следобед заваля сняг придружен със силен вятър. Снегопочистваща техника има по пътя за Добрич и по пътя за Кардам и границата. По междуселските пътища започват да се появяват снегонавявания. Заради падането на температурите в по-късните часове и утре сутринта, са възможни заледявания. За сега няма затворени пътища, но шофирането трябва да става с повишено внимание. Възможни са заледявания.

Toshevo News

Наводнени пътища в областта

На няколко места в областта има наводнени пътни участъци, алармират от “Гражданска защита”. В района на Батово водата е достигнала 30 см. Наводнени са  още участъци по пътя за село Богдан, пътят Добрич – Албена, около разклона до село Одърци и в района на село Соколово. От “Гражданска защита” призовават ако не ви се налага спешно, да не пътувате. Шофьорите да минават от там, единствено ако са с високопроходими коли, призова шефът на службата Живко Гочев.


От днес започва Великият пост


От днес - седем седмици преди Великден, започва 40-дневният Велик /Великденски/ пост. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не се приема нищо. Това означава без месни и млечни продукти, без олио и алкохол. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март.
Строгият пост не се препоръчва за болни, за малки деца, за възрастни хора, за бременни жени и кърмачки. Великият пост не бива да се приема само като диета. Той трябва да бъде свързан преди всичко и с помислите, като всеки се смири и се вгледа дълбоко в себе си.
Великият пост е и най-важният, и най-древният от всички пости, той е подготовка за най-големия православен празник - светлото Христово Възкресение.
Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние", или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос. (БТА)

неделя, 14 февруари 2010 г.

Днес е Сирни заговезни-Прошка

Днес източноправославните християни отбелязват Сирни Заговезни (Прошка). Празникът се отбелязва в неделя. От понеделник  започват  Великите пости. На Сирни Заговезни близки и познати се опрощават помежду си. Прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумуве с думите "Прощавай ..." отговора обикновено е "Простено да ти е от мене и от бога". Празничната трапеза има обреден характер и според обичая включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки. С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам се).
Популярно е паленето на огньове, наречени Сирнишки или Сирници. На този ден се спазва и обичаят хамкане - на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж от семейството завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще се радва на здраве през цялата година.



събота, 13 февруари 2010 г.

Обилните дъждове превръщат замеделските площи в блата, опасност за посевите обаче няма


Обилните дъждове и снеготопенето превърнаха в блата  земеделските площи на много места в страната. Според зам.-директора на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево Николай Ценов, водата няма да навреди на посевите.
Няма никакво притеснение нито за североизточната част на България, нито за Добруджа, нито за останалата част на страната с леки изключения. Притесненията на фермерите са повече в южна България от гледна точка на рапицата и площите от твърда пшеница. Там температурите са стигнали до минус 18 за две сутрини, имам предвид Ямбол, Стара Загора, там зърнопроизводителните райони, Бургас. Все пак там е малко по-кратка експозицията на ниските температури и се надявам, че това, което като сведения получавам от фермерите, че има добро закаляване, вероятно и там ще оцелеят посевите. Северна България от 30 см до 1 м сняг има, което е абсолютна защита, каза Ценов.
Той посочи, че рискът от гризачи остава, защото под снега темпаратурата е най-много 2-3 градуса. Другият голям проблем е житният бегач.  

Няма ограничения за движение по пътищата в Добричко


Пътищата от републиканската мрежа в област Добрич са мокри, съобщиха от Пътното управление. Няма заледени и заснежени участъци. Времето е ясно и видимостта е добра. Няма въведени ограничения за движение.Времето е ясно, с разкъсана облачност. Температурата сутринта е 6 градуса, очаква се да достигне до 8 над нулата. Възможни са превалявания. Вятърът е от североизток със скорост 21 км/ч. В утрешния празничен ден не се очакват валежи. Температурите ще бъдат между 0 и 8 градуса. На Трифон Зарезан - Свети Валентин - Сирни Заговезни по небето ще виждаме и облаци и слънце.

петък, 12 февруари 2010 г.

Концерт за деня на влюбените пред препълнена зала

Днес от 16:00  в залата на Народно Читалище "Светлина" - Генерал Тошево се проведе концерт с надслов "Да посрещнем днешния ден с любов в сърцето",посветен на 14 февруари. Макар и само 40 минути, концерта имаше страхотен успех. Пред повече от 300 души, танцовите състави, певци и музиканти, повдигнаха духа за предстоящия празник на влюбените. 
Снимки от концерта може да видите тук.


Toshevo News

Добруджанския Земеделски Институт ще утвърждава нови пшенични сортове


Добруджанският земеделски нститут в Генерал Тошево ще предложи за утвърждаване от Държавната сортова комисия  пшеничните сортове “Киара”, “Калина”, “Горица”, “Стояна”, “Лидер” и “Божана”. Тези сортове са по-продуктивни от стандартните, като “Аглика” и “Енола”, които са основни за страната ни. Те се отличават  с добра сухоустойчивост, каза ст. н. с. Петър Петров директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Днес  там се проведе разширено заседание на Научния съвет. През тази година с пшеничния сорт “Енола” са засети 35% от  посевните площи  в България. Сортове като “Енола”, “Аглика” и “Милена” вече са признати и от сортовата комисия в Турция.

През тази година е признат и нов сорт слънчогледов хибрид- “Валин”, който е с 2,5% по-висока масленост. Много площи в Украйна и  Молдова са засети със слънчогледови сортове на ДЗИ Г. Тошево, допълни директорът ст.н. с. Петър Петров.

Около 92% от средствата с които се издържа земеделският институт са постъпления от продажба на лиценз на хибриди. Институтът търгува  и с  базисни и предбазисни семена от пшеница, ечемик и тритикале. Държавата субсидира научния институт със 600 000 лева. През 2009 година, субсидията е била по-висока в сравнение с 2008 с около 340 000 лева, допълни Петров. В ДЗИ Г. Тошево работят 42-ма научни сътрудници, 70% от тях са доктори на науката.

Търговско Промишлената Палата - Добрич организира кръгла маса за усвояването на европейски средства

Кръгла маса за обсъждане на напредъка при усвояването на средства по структурните фондове организира ТПП Добрич на 18 февруари. На срещата ще бъдат представени откритите и действащи програми. Присъстващите ще бъдат запознати с проекта „В помощ на гражданския мониторинг за ефективно и екологосъобразно ползване Фондовете на Европейския Съюз в България” - финанансиран от ФОНД ЗА ПОДКРЕПА НА НПО – България 2008 – 2010.  Предвидена е дискусия по темата, на която  участниците в разработването и управлението на проекти по оперативните програми ще представят своя опит и да направят предложения за оптимизиране на процедурите по отчети и плащания. Като резултат от срещата ще бъде изготвено становище за напредъка по усвояването на средства от структурните фондове, което ще бъде популяризирано на сайта на Палатата. При интерес от страна на участниците ще бъде обсъдено изпращането и до управляващите органи на ОП, Народното събрание, Министерски съвет, Сдружение на общините в България и др.