събота, 31 юли 2010 г.

От понеделник приемат молби за помощи за отопление през зимата

Кампанията по подаване на документи за целеви помощи за отопление започва на 2 август и ще продължи до 31 октомври, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане" Снежана Ванкова. Молбите се подават в дирекциите за социално подпомагане по постоянен адрес.
Право на целева помощ за отопление имат тези лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца е по-нисък или равен на диференцирания минимален доход за отопление.
През миналия отоплителен сезон в Добричка област този вид помощ са получавали 6 099 души. Сега в дирекциите за социално подпомагане са доставени 8 000 молби - декларации и ако се наложи ще бъдат осигурени допълнителни бройки, увери Ванкова.
Размерът на месечната помощ за отопление е 56.86 лева, което означава, че за целия зимен сезон подпомаганите ще получат 284.30 лева. Средствата се отпускат за периода 1 ноември - 31 март.
Тази година хората, които се отопляват с ток или природен газ, ще получат помощта в пари. При отопление с твърдо гориво възможностите са две - или средствата да се получат от самите подпомагани или парите да се преведат на търговец на твърдо гориво.
Електроразпределителните дружества ще изпращат до „Социално подпомагане" списъци с лицата, които не са платили задълженията си в срок. В тези случаи се приема, че помощта не е използвана по предназначение и подпомаганият трябва да възстанови отпуснатата му сума. Освен това той губи право да получава този вид помощ за следващия отоплителен сезон.

Турнир по уличен баскетбол в Генерал Тошево

На 8 август, неделя, в Генерал Тошево ще се проведе третия "Open Street Tournament". Откритото първенство по уличен баскетбол се оганизира от S.T.Bar. Мачовете ще се проведат в двора на СОУ "Н.Й.Вапцаров" в Генерал Тошево. Отборите ще са по двама играчи. За записвания в S.T.Bar, на e-mail: manushev@gmail.com, или на телефон : 0886082469. Ще се играе за честта на отборите, награден фонд няма да има и такса за участие също. Криза е все пак :)
Медийното отразяване на събитието ще е от ToshevoNews. Надяваме се да стане хубав празник за баскетбола в Генерал Тошево. Отправяме покана към всички млади по-млади и най-млади баскетболисти да вземат участие в турнира заради любовта към играта!
Ето и няколко клипчета от второто издание на турнира:
Клип 1
Клип 2
Клип 3
Клип 4
Клип 5

ToshevoNews

четвъртък, 29 юли 2010 г.

"Спортист" - Генерал Тошево посреща "Септември" - Тервел

В започващото първенство по футбол в североизточна "В" група на 15 август, "Спортист" посреща "Септември" - Тервел. Мачът е от 18:00 ч., на градския стадион в Генерал Тошево. Пожелаваме успех на момчетата и дано играта им през новия сезон да достави радост на тошевската публика.


ToshevoNews

Безплатни прегледи за рак на гърдата през септември

Очакваме моблният мамографски апарат, с който се извършват безплатни прегледи за рак на млечната жлеза да бъде на територията на община Генерал Тошево в периода от 13 до 24 септември. В момента прегледи се извършват в община Каварна. от 9 до 20 август в Балчик, от 23 август до 3 септември в Тервел и от 6 до 10 септември в Крушари. Услугата е по проект по програма ФАР. 
Очаквайте подробности за местата на прегледите


ToshevoNews

40% от зърното все още не е прибрано

ImageПрибраната реколта ечемик в страната  е 95 %, останалите 5 % най-вероятно ще са пропаднали площи, каза Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите на среща днес в Добрич. Рапицата е прибрана на 96 %, останалото също са пропаднали площи, а пшеницата е ожъната на 70 %, като  разликите в различните региони на страната са много големи заради различното количество паднали валежи. Най-облагодетелствани са земеделците в северозападна България, най-тежко е положението в североизточния район, където 40 % от зърното все още не е прибрано. Около 2 100 000 тона е ожънатата  до момента пшеница, от нея 550 000 т е хлебна, а останалата е фуражна, като двойно по-ниско ще е производството на хлебна пшеница през тази година. Между 220 и 230 лв за тон фуражна пшеница вървят реалните сделки на пазара в момента и между 240 - 260 лв. за тон хлебна пшеница. Нужно е преработвателите на зърно да се намесят агресивно, да дадат добра цена за качествената пшеница и тя да остане в България, а не да замине с корабите покрай фуражната за чужбина. Предвижданията са били за 3.6 милиона тона зърно, но след проливните дъждове от Асоциацията се надяват на 3.3 - 3.4 милиона тона пшеница като общ обем за страната. Стопаните с пропаднали площи най-вероятно ще бъдат компенсирани с европейски пари, за да не се натоварва държавния бюджет, каза Христов.

Николай Ценов: 90 % от приказките за лоша реколта са спекулация

Image90 % от приказките за лоша реколта са спекулация, каза и зам.директорът на Добруджански земеделски институт Николай Ценов. Без  да е направен анализ не бива да се говори за лошо качество на зърното, защото това плаши хората. Жътвата се проточи много и всеки ден пшеницата олеква, но картината е много пъстра и не би трябвало да се правят генерални изводи. Според него  в нашия регион няма обективни предпоставки за искане на помощи от правителството. Качеството на зърното ще бъде по-ниско, но с цифри и факти ще може да се говори след като се направи анализ. Добивите в Добруджа продължават да се въртят между 420-450 кг. от декар, а повечето производителите, които ще продават стоката си, включиха сушилните, за  да могат да жънат и да прибират, защото зърното трябва да влезе в склада при не повече от 14 % влажност. Жътвата ще продължи и през август, сигурен е Ценов.

сряда, 28 юли 2010 г.

След вчерашната буря

Вчера се разрази страшна лятна буря в общината. Има множество паднали дървета и щети за десетки хиляди левове. Паднаха 32 л/кв.м за по-малко от 15 минути. Дъжд смесен с градушка и вятър със скорост над 120 км/ч опостушиха стотици декари с посеви. Отнесени са покриви на стопански постройки.Има хиляди паднали клони. Прекършени и изкоренени дървета има както в Генерал Тошево, така и в селата от общината. Тепърва ще се прави анализ на щетите.
Видеоклип от бурята може да видите ТУК и ТУК

ToshevoNews

вторник, 27 юли 2010 г.

Тодорка Стефанова е новата директорка на училището в Спасово

На 14 юли се проведе заседание на комисията за избор на директори на няколко училища от Добричка област. Комисията с председател Любомир Тодоров, класира на първо място Тодорка Стоянова Стефанова за директор на ОУ "Йордан Йовков" - с. Спасово. 


ToshevoNews

Обраха кметството в Преселенци

На 26 юли 2010 г., в РУП Генерал Тошево е получено съобщение затова, че неизвестно лице чрез взлом е проникнало в кметството на с.Преселенци, общ.Генерал Тошево и е извършило кражба на 2 бр. компютри и 1 монитор. По случая се работи в условията на досъдебно производство.
         След проведени оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РУП Генерал Тошево е задържан Н.И. на 25 години. Същият, на 22 юли 2010 г., по пътя гр. Генерал Тошево- с.Кардам, е застигнал 69 годишен жител на гр.Генерал Тошево и използвайки физическа сила му е отнел сумата  от 170 лв. По случая е образувано досъдебно производство във връзка с извършения грабеж.

четвъртък, 22 юли 2010 г.

Група Javelin представя дебютния си албум

Добричката група Javelin ще представи тази вечер от 21 часа дебютния си албум в пиано-бар Мелъди в хотел България. Входът за шоуто е символичен – 2 лв. Албумът включва 12 авторски песи в специфичен за бандата стил – комбинация от класически рок, джаз и фънк. Дискът ще се продава на тазвечершния концерт на промоциоланална цена от 5 лв. За първи път от много години банда от Добрич издава самостоятелен албум. Момчетата са го записали в Добрич и сами са финансирали идеята си от любов към истинската музика. Група Javelin е съставена от Георги Илиев – китара, Николай Петров – бас китара, Павлин Николов – барабани и Алън Лаурилард – саксофон и синтезатор. Алън е канадец, който от няколко години се е заселил в с. Росен, Генерал Тошево, впечатлен както много чужденци от красотата и спокойствието на България. Той дълги години е свирил в Холандия и с групите си е участвал на някои от най-известните джаз фестивали в Европа. След като се установява да живее в България намира сродни музикални идеи с добричките музиканти и така се създава група Javelin. Бандата ще изсвири тази вечер всички песни от дебютния си албум, както и още авторска музика.


Пожар в село Чернооково

На 21 юли 2010 г., в 01.33 часа е получено съобщение за възникнал пожар в спомагателна постройка в частен двор, намиращ се в с.Чернооково, общ.Генерал Тошево. В резултат на пожара са унищожени 90 кв.м покривна конструкция, 250 бали слама и 40 бали люцерна. Причината е небрежност при боравене с открит огън.

сряда, 21 юли 2010 г.

300 смелчаци срещу огромната армия нарушители на пътя


Проект търси поне 300 смели българи, които да се изправят срещу огромната армия нарушители на пътя. Проектът, който прави аналогия с храбростта на 300-те спарански воини, бе представен днес в Добрич. Той се реализира от сдружение „Отворена младеж“. На сайта www.300.bg всеки може да съобщи за нарушители на пътя, както и да онагледи това, което го е подразнило със снимка. Най-често се докладва за неправилно паркиране и шофиране с превишена скорост. Все още няма постъпили сигнали от Добрич, съобщи на пресконференция Даниел Ванков – координатор на проекта. Дейностите на сдружение „Отворена младеж“ основно са насочени към младите хора, които са най-рисковата група на пътя. През 2008 година при катастрофи са загинали 220 човека на възраст между 15 и 25 години, а на следващата година още 190. Проектът цели да събуди гражданското самосъзнание и обществото да не се страхува да посочи нарушителите на пътя.

Демографската ситуация в областта е критична

Критично намалява броят на населението в Добричка област. Демографският анализе тревожен и увеличава потребностите от здравни грижи и социални услуги, а така нарастват разходите в тези сфери. Изводите са от Областния анализ на предлаганите социални услуги в региона. Той е част от разработваната Областна стратегия за развитие на социалните услуги за периода от 2011 до 2016 година.
През 2008 година в областта са живеели 201 499 души, а прогнозата за 2010 година е броят им да падне до199 509, показват данните от анализа.
Естественият прираст на населението е отрицателен, както и в цялата страна, въпреки леката тенденция към увеличаваща се раждаемост в две общини - Добричка и Ген.Тошево. Много ниска е раждаемостта в Крушари и Шабла. Минус 4,4 на 1000 души е естественият прираст в областта от 2004-та до 2009 година.
Тревожни са резултатите по отношение на смъртността - тя е 12,8 на хиляда. В страната тенденцията е към 9 на хиляда.
Демографската ситуация е критична по отношение на бъдещото развитие на област Добрич, сочи изводът в документа.
В сферата на здравеопазването се констатира недостатъчен брой медицински сестри и лекари специалисти, липса на мотивация на повишаване на квалификацията на кадрите, липса на конкуренция между здравните заведения, липса на частна инициатива, освен в доболничната помощ, както и неизползвани възможности на хосписите.
Три са тенденциите в сферата на образованието - намаляване на броя на учениците, ранно отпадане от системата и нередовно посещение на училище.
Доставчици на социални услуги в областта са 10, като тези за деца, с лиценз от Агенцията за закрила на детето са 2.
Областният анализ е изготвен на база на справки от осемте общини и съдържа още разработки за рисковите групи, предлаганите социалните услуги и икономически анализ на региона. В момента се прави и финансов анализ.

вторник, 20 юли 2010 г.

Увеличава се добивът от пшеница

Средният добив от декар пшеница в Област Добрич вече е 445 килограма. Пожънати са 28% от нивите с тази култура, съобщават от Областна дирекция Земеделие – Добрич. От общо 1 138 617 декара с пшеница в Добричко, са рекултирани 319 584 декара. Най-напреднала е жътвата в община Балчик, където е почти преполвено събирането на реколтата – пожънати са 46,6% от площите с пшеница. Най-висок е средният добив в град Добрич – 503 килограма от декар, но той идва от твърде малко количество площи. Следва Община Добричка, където стопаните до сега прибират по 495 килограма зърно от декар.
Пред приключване е жътвата на рапица в област Добрич. Рекултирани са 90% от нивите с маслодайната култура. Жътвата на рапица не е приключила единствено в общините Каварна и Генерал Тошево. Средният добив за областта е 302 кг. от декар. Най-богата реколта от рапица са прибрали в град Добрич и Община Добричка – по 350 кг. от декар.

Приключи жътвата на ечемик

Площите с ечемик в област Добрич са пожънати на 100%, съобщават от Областна дирекция Земеделие – Добрич. Средният добив от декар за областта е 414 кг. Общо рекултираните ниви с ечемик в Добричко са 100 625 декара. Най-висок среден добив е отчетен в община град Добрич – 540 кг. от декар, но от едва 200 декара с ечемик. Следва община Каварна с 500 кг. от декар, Балчик с 480, Генерал Тошево с 460, община Добричка с 421, Шабла – 330 кг. от декар, Тервел – 250. Най-нисък добив от ечемик е отчетен в Община Крушари – 210 кг. от декар.

Задържаха бандити от Пчеларово

След проведени оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РПУ Генерал Тошево са задържани М.М. на 20 години и К.С. на 18 години от с. Пчеларово, общ.Генерал Тошево. Същите, на 16 юли 2010 г., са извършили кражба на телевизор, микровълнова печка и др. покъщнина от частен дом в с.Пчеларово. При проведените процесуално-следствени действия са намерени откраднатите вещи и върнати на собственика.
Лицата са криминално проявени, осъждани за кражби. Задържани са за срок от 24 часа. Работата по изясняване на престъпната им дейност продължава.

Празнуваме Илинден

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети Пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог.
Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и Предсказател на великите Божи дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие". Старозаветният Пророк Илия живял около 900 г.пр.Хр. и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение - внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч". Това обяснява и името на Пророк Илия, което означава Сила Господня.
Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му. Денят на Свети Пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Няма църква в страната, в която да не се отслужва тържествена Света Литургия. Много от православните храмове у нас, особено в Югозападна България, носят името на Пророк Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесното му покровителство.
Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели. В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.
Най-честити на празника са именниците и занаятчиите - кожухари, самарджии, фурнаджии, защото Свети Пророк Илия е техен патрон - покровител. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей - символ на сушата. Този празник в България носи и друг знак, не по-малко огнен Илинденско-преображенското въстание от 1903 г. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война.
По стар стил този ден е бил на 2 август, когато се е отбелязвал Илинден. Но независимо, че не е точната историческа дата денят на Свети Илия е повод да сведем глава пред героизма и самопожертвователността на въстаниците, които, уви, споменаваме веднъж в годината. (БГНЕС)

Областният управител – след срещата на властите и една година мандат

На 19 юли, областният управител на Добрич Желязко Желязков инициира среща между своя екип, всички кметове от региона, и народните представители на 8-и МИР. Включиха се всички депутати, с изключение на Валентин Николов от Атака. Поканата уважиха тримата от ГЕРБ - Румен Иванов, Ваня Донева и д-р Светомир Михайлов, независимият Венцислав Върбанов, Петър Димитров от БСП и Корман Исмаилов от ДПС. Всички общини имаха свой представител на срещата, след която областният управител Желязко Желязков беше гост на Дарик радио. Ето интервюто с него:
Една година управление на партия ГЕРБ, на която и Вие сте представител, и сега - тази среща. Не е ли малко закъсняла?
Не мисля, че срещата е закъсняла, напротив - сега е времето, след една година, с възможност да направим някаква ретроспекция какво е станало в изминалото време в отношенията на Областна администрация и на местната власт - в лицето на кметовете, както и на контакта им с народните избраници. Срещата мина в конструктивен дух, според мен. Важно беше да направим тази първа стъпка, тъй като се оказа, че народните представители, макар че се намират в една пленарна зала, не намират време да седнат и да поговорят за проблемите на областта и да защитават интересите на избирателите, които са ги изпратили там. Очертаха се мнения и на народните представители и на кметовете, а аз смея да твърдя, че за годината в която съм областен управител, съм намерил добрия диалог с местната власт, което можете и вие да проверите в разговорите си с тях.
От думите Ви излиза, че е била успешна срещата. Начертахте ли приоритети и какви са те? Различни ли са исканията на кметовете от Добричка област или са сходни?
Това, което поставиха кметовете, важи за всички общини - проблемите са с инфраструктура и ВиК и те не са различни. Сега ще насочим общите ни усилия за решаването им.
Имаше ли изненади за Вас, чухте ли нещо неочаквано?
Неочаквани за мен проблеми не бяха поставени. Заради почти ежедневните ми контакти с кметовете, зная от какво има нужда всяка община. Най-належащото, което се дискутира, е реформата в здравеопазването. Имаше изказване от зам.-кмета на Каварна за болницата там, че наистина има инвестирани много средства в нея. В предишна дискусия постигнахме едно разбиране, че самите общини ще представят своите виждания за болнична и доболнична помощ пред МЗ, което те в момента правят. Притесненията им идват от това, че нямат достатъчно специалисти, които да работят по клиничните пътеки, а в същото време няма да имат и пациенти, от които да се издържа болницата. Община Каварна досега е проявявала разбиране и е дофинансирала своята болница.
По този модел ли ще продължи съществуването й?
Не, реформа ще има и сигурно някои отделения ще отпаднат и както каза и проф. Борисова, някои клинични пътеки няма да им носят приходи по линия на здравната каса и ще отпаднат.
Оплакаха ли се кметовете от съкращенията, които ще трябва да направят сега след актуализацията на държавния бюджет?
Не, нямаше оплаквания, хората разбират, че държавата изпитва трудности и не само у нас, а в цял свят икономическата криза е факт, и ще се съобразят с това, което се гласува в Народното събрание относно бюджета.
Като домакин, смятате ли, че този формат на настоящата среща е удачен? Като че ли се получава така - кметовете от една страна имат искания, въпроси, и се очаква от отсрещната - Вашата институция и депутатите да отговорят и да съдействат. Така ще се решават ли проблемите?
Както казах, това е първата стъпка в тази насока. Разбира се в бъдеще време, ние можем да разширим формата. Днес беше поляризирана ситуацията, но аз не мисля че диалогът трябва да протича по този начин, просто се събрахме да сложим едно начало на диалог, където всички да имат и предложения и отговорности - и депутатите, но и общините, които изпълняват задачите си и държавата иска от тях да ги придвижват.
Променена ли е държавната политика спрямо общините - все по-често се говори, че повече отговорности лягат на плещите на кметовете, както и разходи - така ли е и така ли трябва?
Да, беше поставен въпросът за децентрализацията от кмета на Балчик Николай Ангелов. Това разбира се ще доведе до по-голяма самостоятелност на общините, а аз не мисля, че те се оплакват, че повече отговорности лягат на техните плещи. Така те ще имат възможност да си правят общинския план за развитие, да прокарват вижданията си там и да чертаят стратегията си. Разбира се тя трябва да бъде съобразена и с националната стратегия за развитие.
Тоест Вие ги усещате положително настроени? То е ясно, че искат децентрализация, но какво искат с това още?
С нея те ще получат съответно финансов ресурс, което ще им развърже ръцете за разрешаване на проблемите, които стоят пред тях, ще имат и по-голяма финансова самостоятелност.
Една година мандат на ГЕРБ - много равносметки и оценки се направиха. Кое беше лично за Вас най-трудното на този пост?
Лично за мен, аз и преди съм го заявявал, трудно не ми е било, но беше важно да възвърнем доверието в институцията Областна администрация и Областен управител пред хората. Не искам да бъда погрешно разбран, но знаете, че предходният областен управител беше задържан и обвинен в извършване на престъпления, в обществеността се носеше негативно настроение относно областна и администрацията в цялата държава, че виждате ли нещата там не стоят добре, шири се корупция, злоупотреби и т.н.. За мен беше важно да променим отношението на хората към авторитета на институцията, защото просто нещата не бяха добре преди.
Ако знаете толкова, колкото знаете сега - бихте ли приели да сте областен управител?
Бих се замислил, честно. Има много отговорности, а в същото време възможностите са твърде ограничени, за да може областният да ги реши. Гражданите поставят много проблеми било поради незнание, било поради това, че никъде другаде не им е решен проблема, и си мислят, че като отидат при областния или някой от заместниците му, ще бъде решен. Не искам да казвам куриози, но идват хора дори заради съседски спор и в крайна сметка излизат неудовлетворени като им кажеш, че не е в твоя ресор. За много от гражданите явно областният управител е във възможност да реши всеки един проблем, а за съжаление това не е така.
Има непознаване на институциите, да. А какво стана с идеите за съкращаване на областните администрации? Как гледате Вие на това - смятате ли, че може да работи държавният апарат и така или мислите, че сте полезни за хората?
Въпрос на гледна точка е, но все таки дори да има окрупняване на областните структури, аз мисля че във всяка област трябва да има човек, който поне да придвижва въпросите, които се отнасят до областта. Може би като посредник, може би в една голяма областна администрация, както беше навремето във Варна, там си имаше ресорни за съответната област, заместници. Лично аз не бих бил разочарован ако нещо такова се постигне - окрупняване на областните администрации.
Вие споменахте негативните наследства от предишни областни управители. Има ли разследвания и проверки извън делото за имотите между Шабла и Тюленово, по което са обвиняеми Ердинч Хаджиев и Пламен Ганев, които да вървят в момента? Бяхте казали преди време, че има и други случаи на злоупотреби?
Не мога да се ангажирам с отговор на този въпрос, тъй като това не е от моите компетенции. Дали има или ще има, не мога да кажа. Всичко, което е било, ние сме го дали на съответните органи.
Тази страница е затворена?
За нас тази страница е приключена. Ако те имат някакви нови резултати или искат материали от нас, ние сме длъжни да им ги предоставим.
Ще ги правите ли тези срещи на властите на три месеца, както е постигната договорка?
Идеята за регулярни срещи се прие единодушно от всички. Мисля, че те ще бъдат само с интерес на гражданите от област Добрич.

понеделник, 19 юли 2010 г.

Румен Иванов: Не се притеснявам от лобизъм, ако той е в полза на гражданите

ImageНе се притеснявам, че ще бъда обвинен в лобизъм, ако той е в полза на нашите общини, на гражданите от област Добрич. Това призна днес народният представител Румен Иванов на срещата с кметовете на общини. Според него целта на подобни срещи да се запази добрата комуникация и диалог между отделните власти. Той взе отношение по всички проблеми, които кметовете поставиха, но заяви, че депутатите могат да бъдат само посредници между местната и изпълнителната власт, а работата трябва да вършат самите общини.
Румен Иванов е съгласен, че изготвянето на областна здравна карта е сред най-наболелите въпроси. Той увери кметовете, че здравният министър Анна-Мария Борисова и нейният екип разполагат с обстоен анализ на състоянието на всички болници в областта и са запознали представителите на общините с него по време на посещението на министър Борисова в Добрич преди две седмици.
По отношение на процеса на децентрализация, който бе поставен от кмета на Балчик Николай Ангелов, Румен Иванов призна, че се работи усилено и вече има изготвена стратегия за периода 2010 – 2013 година. Изграден е съвет по децентрализацията с председател министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Утре представители на Националното сдружение на общините (НСОРБ) ще се срещнат с председателя на бюджетната комисия в Нардоното събрание, за да обсъдят новия Закон за местни данъци и такси.
Депутатът от ГЕРБ призна и за сериозните проблеми на “ВиК” Добрич. “От години дружеството върви към декапитализация, но това не е проблем само на нашето “ВиК”. Правят се опити по заздравяването на водното дружество, но са необходими много усилия”, каза още Иванов.
 

Добричка област - на трето място по среден добив от пшеница

Най-добри са добивите от пшеница в областите Враца - 458 кг, Разград - 446 кг иДобрич - 437 кг., а най-лоши - в областите Кърджали - 209 кг, Перник - 220 кг и Кюстендил - 260 кг, съобщават от земеделското министерство. Жътвата на пшеницата от новата реколта върви с най-бавни темпове в областите Перник, София, Шумен, Търговище и Кюстендил. 
23% от засетите с пшеница площи в Добричка област вече са ожънати. Прибрано е зърното от 265 901 дка. Жъне се във всички общини, като средният добив от декар е 437 килограма. Най-висок добив - 503 кг/дка е регистриран в община Добрич, където обаче площите са незначителни. Най-малък е добивът в Тервелско - 300 кг/дка. 116 218 тона пшеница вече са прибрани в складовете. 
Ечемикът в областта е ожънат изцяло, при среден добив 414 кг/дка. 
Обработени са 89% от площите с рапица, като средният добив от маслодайната култура е 303 кг/дка. Все още не е приключило прибирането на рапицата в две общини - Ген. Тошево и Каварна.

Община Генерал Тошево търси съдействие от депутатите за пътя в село Росица

Община Генерал Тошево, в лицето на зам. кмета Георги Русев, потърси съдействието на народните представители от Осми Добрички многомандатен избирателен район за ремонта на пътя в село Росица. Проблемът в селото съществува от 2004 година, когато започна подмяната на водопровода. Все още не е поставена асфалтова настилка, а това води след себе си редица проблеми. Спешна помощ трудно достига до селото, в което живеят около 600 жители, превозвачите отказват да пускат коли до там, трудно се зареждат и магазините. “Молим за помощ – пътната настилка е в плачевно състояние. Отправили сме искане до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и искаме вашето съдействие”, призна Русев.
Община Генерал Тошево със собствени средства е запълнила част от дупките.

Обсъждат партньорството между властите

Среща на екипа на областния управителЖелязко Желязков с народните представители от Добричка област и кметовете на общини ще се проведе днес. Темата, която губернаторът предлага за обсъждане, е „Партньорството между властите - фактор за устойчиво социално-икономическо развитие на област Добрич".
В поканата се изразява убеденост от страна на институцията, че с общи усилия и добро взаимодействие между местната,  регионалната и законодателната власт, ще се постигне по-висока ефективност в действията в интерес на хората от областта.
„Нека потърсим заедно иновативни подходи и решения за ускорено преодоляване на последиците от тежката икономическа криза", се казва още в писмото-покана на областния управител.

четвъртък, 15 юли 2010 г.

Задържаха 52-годишен за убийство от 2008 г.

52-годишният Нико В. Н. от село Росен в община Генерал Тошево е задържан под стража за убийство от 2008 г., съобщават от Добричкия окръжен съд. Той е обвинен за това, че умишлено е умъртвил 53-годишен мъж от  Балчик.
Трупът  на пострадалия е бил намерен на 12 септември миналата година в полезащитен пояс в землището на село Средина в община Генерал Тошево. Открили са го хора, които събирали орехи в района.
Разследването е установило, че извършителят е 52-годишният мъж. Той е направил самопризнания в разпит пред съдия от Окръжен съд-Добрич.
Пострадалият е бил работник в почивната станция, която Нико Н. ръководел. Според обясненията на обвиняемия на 27 декември 2008 г. той не намерил 52-годишния на работното му място. По-късно балчиклията се прибрал пийнал, двамата се спречкали и пострадият се нахвърлил върху началника си с дървен сап за брадва. Нико Н. му отнел сапа и също го ударил, пострадалият паднал, ударил си главата и по-късно починал.
Нико  В. Н. има висше образование, не е  семеен, не е осъждан, работел е като управител на почивна станция и учебен център в Балчик.
Добричкият окръжен съд налага най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража", тъй като срещу  Нико Н. е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Събраните доказателства показват, че той е извършител на деянието и се подкрепят от депозираните от него обяснения. Съдът намира, че е налице обосновано предположение, че Нико Н. е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря. Тежестта на това деяние, мотивира съда да приеме, че е налице и опасност, същият да извърши друго престъпление.

Мотосъбор стартира с пет тона бира този уикенд

ImageПет тона бира и класни мотори, чиято стойност общо надхвърля един  милион лева,  ще съберат почитатели от 16 до 18 юли в спортен комплекс “Простор”. Клуб “Рицарите” организира Moto BG ROCK fest.  Местната ретро колекция ще бъде представена от Симсон Скутер 1965, Ява 1957, Симсон Аво от 1956 година. Десет рок групи от страната, сред които “Обратен ефект” и  вокалът Тома Здравков  ще потопят рева на моторите в много музика заедно с Killmate, Kramola, Javelin, Eternal Scene, Offensive, Segmented.  Сцената ще бъде професионална. Теренът на трите  спортни игрища е почистен и обезпаразитен.  Голямата награда в томболата еCagiva Raptor SuperCity. Организаторите планират почетна обиколка на града, поднасяне на цветя пред Паметника на загиналите при катастрофи в двора на църквата “Света Троица”. Участниците ще продължат  тура по булевардите със спиране на площад Свобода за стънт шоу,изпълнено от клуб EXTREME ATTACK”-Стара Загора. Скоростната отсечка ще бъде  по новия участък от бул. Добруджа до Околовръстния път.  Следва завръщане към кетъринга, музиката и конкурси като “Най-малък рокер”.

Лек автомобил “Опел Корса” причини вчера верижна катастрофа край Кардам

Лек автомобил “Опел Корса” причини вчера верижна катастрофа на изхода за  Кардам. 22 годишният водач на лекия автомобил е предприел внезапно маневра- завиване на дясно и е предизвикал сблъсък на движещите се зад него влекачи с цистерни – “Ман” и “Скания”, управлявани от съответно 32 годишен и 34 годишен водач. В резултат на катастрофата са нанесени значителни материални щети по автомобилите. Образувано е досъдебно производство.

Държавата да се отвоюва от престъпния свят - сред приоритетите на ГЕРБ през първата година от управлението

Областният управител Желязко Желязков пред DT
•  Г-н Желязков, днес се навършва една година от парламентарните избори. Можем ли да отчетем положителен ефект от управлението на ГЕРБ за Добричка област и в какво се изразява той? •  Положителният ефект за жителите на Добричка област година след идване на власт на управляващата партия ГЕРБ е факт. Периодът е твърде кратък, за да може да се направи ясен паралел между това, което е било досега, и случващото се в момента. Още с поемането на властта партия ГЕРБ заяви категорично намерението си да управлява открито, честно и прозрачно и да се бори с корупцията, която беше проникнала във всички сфери на обществото и държавата и местната власт. Свидетели сме как благодарение на активната работа на разследващите органи бяха уличени държавни и общински служители, които участват в корупционни схеми. Друг приоритет през тази една година бе да се отвоюва държавата от престъпния свят. Резултатите от борбата с организирана престъпност се виждат. Всичко това се прави от правителството, за да се върне доверието на гражданите и обществото като цяло в държавните институции. Правомощията, с които областният управител разполага, не са много. Функциите на институцията са предимно координиращи и по-малко контролни. Преди година аз също поех ангажимент да работя прозрачно и честно и мисля, че резултатите са видими – обществеността своевременно получава информация за всичко, което се случва. Първата ни задача бе да се запознаем с обстановката в областта – обходени бяха граничните пунктове, социалните и здравни заведения. Целта бе да видим какво е състоянието в звената, където държавата носи отговорност. Взехме редица мерки за подобряване на инфраструктурата и хигиената в граничните зони. Преди дни на посещение в областта бе министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. След него визита направи и министърът на здравеопазването проф. Анна Мария Борисова. Това е знак, че регионът ни е обект на внимание от страна на правителството. В процес на изготвяне е и областна стратегия за развитие на социалните услуги /2011-2016 г./. Тя трябва да е приета до 30 октомври 2010 г. Подновени бяха съставите на областните комисии в някои сфери – здравеопазване, образование, защита на населението при бедствия и аварии,туризъм. Целта е тези структури да работят ефективно. Полаганите от нас усилия няма да имат ефект, ако не е активното участие на общините. Известно е, че ГЕРБ има мнозинство в Общинския съвет в Добрич. Свидетели сме на рехабилитация на улици и пътища, ремонти на детски градини и училища. Прие се решение за заем, с който ще се подобри градската инфраструктура. Повече може да каже кметът на Добрич, но е факт, че всичко през изминалите 3 години се случва с активното участие на съветниците и ръководството на партия ГЕРБ, на редовите членове на партията. Аз със задоволство отчитам резултатите от тяхната работа. Няколко пъти съм се срещал с кметовете на всички общини и полагам усилия според правомощията и възможностите си да помагам за решаването на проблемите, които те поставят. Оказвам съдействие там, където те срещат затруднения в комуникацията с държавната власт. Една от първите Ви задачи бе ревизия на сделките, извършени от Вашите предшественици. Вече са факт обвиненията срещу бившия областен управител Ердинч Хаджиев. Можем ли да очакваме още разкрития за сделки, ощетили държавата? •  Не мисля, че е коректно да давам оценка за работата на предишните областни управители. С мое разпореждане бе проверена сделката с имоти на Дамбата. Сезирах прокуратурата и Административен съд – Добрич. За наша радост административните съдии отмениха сделките. Не бих желал да огласявам факти, които са в процес на разследване и по които е редно да се произнесат компетентните органи. •  Опозицията критикува, че се действа избирателно и се оказва натиск върху общините, управлявани от кметове на БСП и ДПС... В Добричка област има 4 такива общини – тенденциозно ли е отношението към тях? •  В никакъв случай не може да се говори за тенденция. Не мисля, че има основания за твърдения за оказване на натиск. Още по-малко пък може да се твърди подобно нещо за нашата област. Всеки контролиращ орган има правомощия да извършва регулярни проверки или да реагира на сигнали за нарушения във всяка община. •  Споделяте ли опасенията, че общините /най-вече средно големите и малките/ ще изпаднат в несъстоятелност след орязването на разходите им през второто шестмесечие? •  Няма общини, които да са ощетени с промените в Закона за държавния бюджет при разпределението на изравнителната субсидия. В никакъв случай не можем да говорим за политически подход. Процедурата е повече от прозрачна и се прилага по механизъм, който е част от закона и се приема като приложение към него. Може би предишните управляващи – сега в опозиция, изхождат от собствения си подход, когато разпределяха средствата. При разпределението на допълнителните субсидии с ПМС №79 от 30 март 2009 г. общините Добрич и Балчик не получиха нито лев. Затова пък Община Крушари получи 718 000 лв., а общините Тервел и Генерал Тошево – над 400 000 лв. всяка. Сега се подхожда по съвсем друг начин, спазват се формулите за разпределение. С първото предложение на Министерския съвет се предвиждаше с актуализацията на бюджета субсидиите за всички общини да бъдат редуцирани с 15 %. Между първо и второ четене по предложение на НСОРБ се подходи диференцирано с цел да се постигне по-голяма справедливост, за да могат и по-малките общини да понесат кризисните условия. След редица срещи между представители на НСОРБ и експерти от Министерството на финансите и парламентарната бюджетна комисия се стигна до разделение на общините на две групи. В първата попаднаха общините, в които делът на предоставената изравнителна субсидия за 2009 г. е по- голям с 33,33 % от сумата на отчетените за същата година собствени приходи и изравнителната субсидия за същата година. Втората група е там, където делът е под 33,33 %. При гласуването на измененията в Закона за държавния бюджет на 1 юли по предложение на бюджетната комисия се прие друга формула за разпределение на изравнителните субсидии, която предвиждаше коефициент от 0,92 % за общините от първа група и 0,88 % за тези от втора група. Това означава, че намалението на допълнителните субсидии от първоначалните 15 % бе редуцирано до 8 % за по-малките общини и 12 % за по-големите. Така че не мога да се съглася с твърденията на опозицията. Ако в общините има добри икономисти, при разумно харчене и вземане на мерки за предотвратяване изтичането на средства за несвойствени разходи, всички общински администрации ще се вместят в определените им бюджети. •  Засегната ли е областната администрация в Добрич от свиването на разходите заради икономическата криза? •  Предприетите от правителството мерки за свиване на разходите за издръжка на структурите не подминаха и областната администрация в Добрич. След като направихме задълбочен анализ, предприех мерки, които да ни позволят да се вместим в определения ни бюджет. Спряхме назначенията на свободните щатни бройки. Парите, които ще спестим от заплати и осигуровки, ще пренасочим за текуща издръжка. С 50 % намалихме средствата за представително облекло на държавните служители, ползването на служебните автомобили ще става само при крайна необходимост. Проведе се конкурс по документи за доставчик на телекомуникационни услуги – след подписването на новите договори ще спестим 30 % от разходите за телефони. Няма да бъде подновен договорът с почистващата фирма – за тази дейност ще бъде назначен служител и така ще бъдат спестени около 4000 лв. Преустановихме всички разходи за обучение – така пренасочихме 1000 лв. за текуща издръжка. За тази цел са пренасочени и 5500 лв., предвидени за капиталови разходи. Командировките също са ограничени –само при крайна необходимост. 1000 лв. от утвърдените представителни разходи също се пренасочват за текуща издръжка. Целта е областната администрация да функционира нормално до края на годината. •  Има ли големи инфраструктурни проекти, чиято реализация ще започне през оставащите 3 години от мандата на правителството? •  Реализацията на един проект е много дълъг процес, процедурата трябва да е съобразена и с изискванията на ЕС. Планирането на регионалното развитие не би следвало да се обвързва с мандатността, защото плодовете обикновено се берат след години. Целенасочената работа преди дава резултати в настоящето, докато ефектът от сегашните действия ще е видим в бъдеще. Трябва да се свърши много работа и по завършването на проектите. Това е спазване на процедурата, проучване, обработка на техническата документация. Започването на големи инфраструктурни проекти в област Добрич зависи от одобрението и изпълнението на предварителните прединвестиционни и предпроектни проучвания. Ще се стараем да довършим реализацията на проекта за интегрирано управление на отпадъците в регион Добрич – депото за твърди битови отпадъци в Стожер и претоварната станция край Тервел и немаловажната организация на транспортната схема за сметосъбирането и сметоизвозването в общините. Важна група проекти са тези за управление на водния цикъл и пречистването на отпадните води. Изпълняват се проекти за техническа помощ за реконструкции на водопроводната и канализационната мрежа в Шабла и Ген. Тошево. В Каварна реализират проект за развитие на инфраструктурата за отпадните води. Община Добрич е бенефициент по ИСПА-проект за техническа помощ за подобряване на водния цикъл, като целта е да се направи експертен план и инвестиционна програма на базата на цялостно проучване. Преди дни кметът на Добрич обяви, че Общината ще кандидатства по проект пред Оперативна програма “Околна среда” на стойност 41 млн.евро. В процес на реализация е и проектът за интегриран воден цикъл на Балчик. Там, както е известно, има проблеми и кметът е предприел мерки спрямо фирмата-изпълнител. Община Балчик защити и проект по Оперативна програма “Регионално развитие” за укрепване на свлачище в местността “Сборно място” на стойност 577 241 лв. По тази програма в Добрич се реализира проект “ За по-качествено образование в ареал Добрич чрез обновена и модернизирана инфраструктура” на стойност 5,093 млн.лв. В Община Добричка реализират проекти за ремонти в детски градини и ясли на стойност 3,295 млн.лв. и за реконструкция на читалищни сгради за 1,926 млн.лв. В Община Тервел обновяват детски заведения с проект за 1,026 млн.лв. В Каварна се реализира проект за училищната спортна инфраструктура на стойност 998 840 лв. В сферата на транспортната инфраструктура по ОП “Регионално развитие” се реализират проекти по мярката за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за пътя Добрич – Генерал Тошево на стойност 8,077 млн.лв., който трябва да бъде изпълнен до края на септември 2010 г. Предстои завършване на ремонти на пътища за участъка Добрич – Карапелит – Хитово – Коларци и Каварна –Шабла-Дуранкулак-границата. Други по-важни проекти са комуникации и транзит на ел. енергия – предстои изграждането на подстанциите в Добрич, Каварна 2 и Генерал Тошево във връзка с разширяването на ветроенергийните и фотоволтаични паркове - да се даде възможност за включване в енергийната система на възобновяемите енергоизточници. •  Едно от правомощията на областния управител е да осъществява контрол на работата на общинските съвети. Бихте ли се ангажирал с оценка доколко качествено и законосъобразно работят местните парламенти в общините в Добричка област? •  Законът за администрацията предоставя възможност на областните управители да оспорват незаконосъобразните актове по реда на ЗМСМА. При осъществяване на предоставените ми правомощия съм възприел подхода за връщане на решенията на общинските съвети въпреки краткия срок от 7 дни с указание за изменение на пропуснатите нередности. Върнатият акт не влиза в сила и се разглежда от общинските съвети в законоустановените срокове. По този начин голяма част от незаконосъобразните решения се ревизират и не се стига до оспорването им в съда. Разбира се, има и случаи, в които няма произнасяне по върнатия акт, което влече след себе си дела в Административен съд – Добрич. До оспорване по съдебен път води измененият или повторно приет акт на общинските съвети. Ще се спра само в общи линии на най-честите причини за връщане на решенията на местните парламенти. Често се предприема промяна на вида общинска собственост от публична в частна, преди да се извърши промяна на предназначението на имота. Променя се предназначението на мери и пасища за нуждите на юридически лица, без преди това в полза на лицето да бъдат учредени ограничени вещни права и сервитути. Друго нарушение е в процедурата за изразяване на предварително съгласие за промяна в предназначението на пасищата и мерите, както и за промяна начина им на трайно ползване за други земеделски нужди и липсата на проведено общо събрание на населението по реда на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Не винаги се спазват изискванията за наличие на кворум /брой общински съветници/ при приемането на решенията. При учредяване право на строеж не се спазват изискванията на Закона за общинската собственост, който указва съобразяване с предвиденото от влезлия в сила подробен устройствен план. Не се спазва и изискването в дневния ред на заседанието да влизат само докладни, които са минали вече през комисиите и имат техните становища, допуска се в самия ден на заседанието да се внасят нови докладни. При приемането на общински наредби не се спазват изискванията на Закона за нормативните актове, който задължава преди внасянето на проект съставителят да го публикува на интернет страницата на съответната институция. Основание за незаконосъобразност на решенията на общинските съвети е и липсата на компетентност. Това са само част от пропуските, които се допускат от общинските съвети и ние сме връщали немалко техни решения за преразглеждане или сме се обръщали към Административния съд. Намираме разбиране относно пропуските, които се допускат в работата на съветниците и винаги сме се стремили да подхождаме не само от буквата на закона, а да им покажем, че решението е незаконосъобразно и подлежи на ревизия. •  Има ли координация между областната управа и народните представители, избрани в Осми Добрички многомандатен район, при отстояването на интересите на Добричка област. Факт ли е най-после “добричкото лоби” в Народното събрание, което от години е неосъществено пожелание? •  Естествено, поддържаме добра комуникация и взаимодействие с народните представители, най-вече от партия ГЕРБ. Посещенията на няколко министри, което досега не се е случвало, са в резултат именно на тази добра координация. Министрите с готовност се отзовават на поканите да дойдат и на място да се запознаят с проблемите в поверените им ресори, поемат и определени ангажименти. Получаваме и своевременна информация за предстоящите схеми за финансиране, реформите в здравеопазване, образование и другите сфери, за да можем и ние да съобщаваме своевременно на обществеността какво предстои и да провеждаме на местно ниво политиката на правителството. Имал съм срещи и с народните представители от другите политически сили. За “добруджанско лоби” твърдо не би могло да се говори, при положение, че представителите на ДПС и БСП не са местни хора и съм резервиран доколко те биха се ангажирали с проблемите на избирателите в Добричка област. Те занимават обществеността само по определени проблеми и поставят въпроси в парламента само по конкретни казуси. Приемам идеята на народния представител от БСП Петър Димитров за среща на депутатите с екипа на областна администрация и това ще се случи до края на юли и се надявам там да изясним позициите си и да обединим усилия. Стига народните представители от другите политически сили да проявят доброто желание да работят съвместно с тези от ГЕРБ за решаване на проблемите на нашата област. Има какво да се желае по отношение на инфраструктурата, туризма, селското стопанство. •  Има предложение областните управители да получат право да продават имоти частна държавна собственост на стойност до 500 000 лв. Има ли резон в подобна идея? •  Мисля, че това предложение е удачно. Ако всички имоти се продават от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, процедурата по всички сделки ще бъде затруднена. И в нашата област има имоти със сравнително малка стойност – предимно земеделски земи и парцели с цена 1000-2000 лв. и надали Агенцията по приватизация ще може ефективно да ги продаде, ще бъдат затормозени желаещите да закупят тези имоти. Ако това предложение се приеме, мога да уверя добруджанци, че всички продажби на имоти в област Добрич ще бъдат напълно прозрачни. •  Актуални за нашия регион са две теми, в които се намесиха обвинения за обслужване на лобистки интереси . Става въпрос за забраната за изграждане на ветроенергийни и фотоволтаични паркове в плодородни земи и възобновяването на изискването при продажба на земя собственикът да я предложи първо на този, който я обработва в момента? •  Не бих казал, че се обслужват лобистки интереси. Самите земеделски производители многократно протестираха, че се накъсват нивите с изграждането на ветроенергийни и фотоволтаични паркове и се ограничава възможността да се използват модерните машини, които са с голям капацитет. Не виждам и основание за притеснение у собствениците на земеделски земи от изискването да я предложат първо на арендатора, който я стопанисва. Не мисля, че собственикът ще бъде ощетен с по-ниска цена. Разговаря Пламен Николов