неделя, 29 август 2010 г.

Среща на делегацията от Болград с представител на Държавна агенция за българите в чужбина


На 28.08.2010 в 14.00 часа Михаил Михайлов - представител на Държавна агенция за българите в чужбина  се срещнa с делегацията от Болград, Украйна, която е на посещение в града и  присъства на откриването на Добруджански фолклорен събор "Богородица". На срещата си с гостите от Болград  се дискутираха проблемите на българите в чужбина и държавната политика в тази област.
Очаква се и поздравителен адрес от Агенцията за българите в чужбина до участниците в събора.

24 години от гибелта на военните летци кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев

На 27 август се навършват 24 години от гибелта на военните летци кап. Венко Савов и ст. л-т Йордан Тенчев. При изпълнение на воинския си дълг,двамата герои се разбиха със самолет МИГ-21У, като предпочетоха вместо да катапултират, да изведат авариралата машина извън пределите на града и  загинаха, за да спасят от сигурна гибел стотици мирни граждани в индустриалната зона на Генерал Тошево.
В близост до лобното им място на 27.08.1996 г. по инициатива на Община Генерал Тошево и със съдействието на под. 28770 в Балчик бе открит паметник, пред който всяка година се полагат венци и цветя от името на Общинския съвет, Общинска администрация, ОДЗ “Пролет” и признателни граждани.
Двамата герои бяха удостоени посмъртно със званието “Почетен гражданин” през 2000 г. В знак на признателност техните имена носят и две улици в град Генерал Тошево.
Венко Савов е роден на 06.08.1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия “Юрий Гагарин” в Москва. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик. Йордан Тенчев е роден на 11.01.1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик.

четвъртък, 26 август 2010 г.

Министър Плевнелиев открива ремонта на пътя Добрич - Генерал Тошево

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов ще направят първа копка на Лот 6 на път II-29 Добрич - Генерал Тошево - Кардам - границата с Румъния. Официалният старт на изпълнението на проекта ще бъде даден в 11.30 часа на км 53+182, съобщават от АПИ. На откриването ще присъстват и областният управител на Добрич Желязко Желязков, народни представители, кметове и председатели на общинските съвети от областта.
Проектът предвижда рехабилитация на 15.839 км от второкласния републикански път II-29, свързващ Добрич и Генерал Тошево. Ще се извършат предварителни ремонти на настилката на пътя, реконструкция на определени участъци и полагане на 32 000 тона изравнителни и усилващи пластове от неплътен асфалтобетон и износващ пласт, информират от АПИ. Предвижда се почистване на съществуващите водостоци, профилиране на всички земни окопи, ще се изградят нови банкети на целия участък, ще бъдат положени нови бетонови бордюри, нова стоманена предпазна ограда и нова хоризонтална и вертикална маркировка. Ще се рехабилитира и съществуващия в участъка мост над ж.п. линия Добрич-Кардам.
Обектът се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие" и е част от проектите на първия й етап. Обществената поръчка за изпълнител бе спечелена от фирма "Пътно строителство" АД Добрич. Договорът е сключен на 14 юли 2010 г. Дружеството ще изпълни всички видове строително-монтажни работи по трасето на стойност 4 237 042 лева без ДДС, като съфинансирането на проекта от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 3 601 486 лева без ДДС. Срокът за изпълнение е 3,5 месеца, като се очаква трасето да бъде въведено в експлоатация в средата на месец декември.Строителният надзор ще се осъществява от „Деомид" ЕООД - Варна.
Общо 15 пътни лота ще бъдат изпълнени тази година по схемата за рехабилитация и реконструкция на второкласни и третокласни републикански пътища по ОПРР- първи етап. Отсечките са 24 с обща дължина 311 км. Индикативната стойност на проектите е 265 млн.лев

сряда, 25 август 2010 г.

Школата по изкуства при НЧ "Светлина-1941" отново отваря врати


Школата по изкуства при НЧ "Светлина-1941" отново отваря врати за всички малки и пораснали деца, желаещи да се занимават с изкуство в класовете: пиано, акордеон, китара, народни инструменти, народно пеене, детски танцов състав, поп-рок пеене, ДВГ "Жабурани", модерен балет, хип-хоп танци, чужди езици, рисуване, бойни изкуства, художествено-театрална работилница.
За справки и записвания тел. 22-14 и на място в Читалището.
За поредна година Читалище "Светлина -1914" кани малките деца пред читалищния дом на "Най-веселия щур купон" на 26 август от 16.00 часа.
Елате, не се бавете и който искате си доведете!!!

Делегация от Болградски район ще посети нашата община

Делегация от Болградски район, Украйна, ще посети гр. Генерал Тошево от 26  до 31 август по покана на Общинска администрация за участие в Добруджански фолклорен събор “Богородица” . Гости ще бъдат представители на Болградска районна държавна администрация, музиканти, танцьори и певци от фолклорен колектив „Българейка”, кметът на село Българейка Юлия Димитрова и граждани от Болград и района. На 26 август е предвидено посещение в с.Дъбовик, среща с ръководството на Общинска администрация Генерал Тошево и посещение в НЧ „Светлина”. На 27 август посещение в град Добрич, разглеждане на Етнографски  комплекс “Стария Добрич”, Етнографска  къща, Храм ”Св.Георги" и концерт в читалището в с.Кардам. На следващия ден фолклорният състав ще вземе участие на Добруджански фолклорен събор „Богородица”  и ще изнесе концерт в читалището в с.Люляково. За 29-ти е предвидено посещение на нос Калиакра, а за 30-ти- концерти в с.Житен и с.Красен.

Фотоволтаична електроцентрала ще изграждат край село Средина

ImageОще един инвестиционен проект на територията на община Генерал Тошево е получил сертификат съгласно Закона за насърчаване на инвестициите. Документът е издаден на "Пи Ви Системс" АД град София за инвестиционен проект "Фотоволтаична електроцентрала Средина, Община Генерал Тошево". Проектът за изграждането на фотоволтаичната електроцентрала се предвижда да се реализира в землището на с. Средина, община Генерал Тошево и да е с капацитет 10 MW, като инвестицията за 3 годишен период е в размер на 59,2 млн.лева и трябва да осигури нови 25 работни места, съобщават от пресслужбата на община Генерал Тошево.

неделя, 22 август 2010 г.

12-ти Добруджански фолклорен събор "Богородица"

На 28 и 29 август 2010 г. в град Генерал Тошево, обл. Добрич ще се проведе ХІІ -тото издание на Добруджански фолклорен събор “Б о г о р о д и ц а”.
Добруджанският фолклорен събор “Богородица” е организиран за пръв път през  1997 г. По традиция той се провежда в края на месец август и се свързва с празнуването на християнския празник “Успение Богородично” по стар стил, откъдето произлиза и неговото име.
Организатори на събора са Община Генерал Тошево и Народно читалище “Светлина” гр. Генерал Тошево.
Съборът се финансира от Община Генерал Тошево.
    Целите за провеждането на събора са опазване, съхранение  и популяризиране на българския фолклор и осъществяване мост между духовните ценности и традиции  на различните поколения в добруджанския регион.
Съборът няма конкурсен характер.
В него могат да вземат  участие всички самодейни колективи и индивидуални изпълнители на добруджански  фолклор: певци, разказвачи и инструменталисти, като песните и костюмите са характерни за съответното населено място. Няма възрастови ограничения за участниците.
В провеждането на тазгодишното издание на събора са заявили участие 69 фолклорни любителски състава - певчески, танцови, групи за автентичен фолклор и др. Съставите са сформирани основно към народни читалища и клубове на пенсионера. Ще се представят и 87 индивидуални изпълнители - певци, свирачи, разказвачи, представители на всички поколения.
Огромната любов към българското народно изкуство и почитта към добруджанските фолклорни традиции водят в Генерал Тошево участници от всички възрасти от Добричка, Силистренска, Варненска и Шуменска области. По традиция в него отново ще вземе участие и фолклорен състав от Болградски район, Украйна, с който Община Генерал Тошево има дългогодиши партньорски отношения в областта на културата. Тази година ще се представят фолклорна група „Българейка”  и солисти от село Зализничное.
Особено ни радва фактът, че желаещите да вземат участие в събора се увеличават с всяка година.

Община Генерал Тошево очаква най-мащабната инвестиция

ImageИнвестиционният проект „Ветроенергиен парк село Спасово” е получил сертификат А, съобщават от община Генерал Тошево. Инвестиционният проект на „СРС – България” ООД град Плевен е свързан с изграждане и експлоатиране на ветроенергиен парк с основно предназначение производство на електрическа енергия от 60 ветрогенератора с капацитет около 150 – 180 мега вата в землищата на селата Стамболийски, Сърнено и Сираково. В рамките на 3 години за неговото реализиране ще бъдат вложени 483 720 000 лева, като през 2010 г. сумата е 6.51 млн., през 2011 ще се вложат 292 610 000 лв, а през 2012 г. – 186 030 000лв.
Окончателното завършване на проекта е през 2011 г., като с това ще се осъществи най-голямата инвестиция на територията на Община Генерал Тошево.

четвъртък, 19 август 2010 г.

Пиян младеж се блъсна в камион

Седнал зад волана на лекия си автомобил "Опел Вектра" 20-годишен водач с инициали С. Ч се блъсна в товарна кола, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Добрич. 
Катастрофата станала около 6 часа в неделя в Генерал Тошево. Движейки се по ул. "Димитър Благоев" младият шофьор изгубил контрол върху колата и се блъснал в товарния автомобил, който бил паркиран вдясно по посока на движението. В следствие на произшествието са нанесени материални щети по "Опел"-а. При последвалата проверка за употреба на алкохол с техническо средство цифровият индикатор отчет 2.10 промила.



Пиян шофьор предизвика катастрофа – 2,76 промила алкохол

На 17.08.2010г. в 20.00ч. в РУП-Г.Тошево е получено съобщение за възникнало ПТП по гл.път след изхода на гр.Г.Тошево посока с.Къпиново.
На място е изпратена група, която установява, че водача на лек автомобил Ауди 80 М.И. на 43г.с.Ст.Караджа, предприема маневра изпреварване на лек автомобил Мерцедес движещ се посока гр. Г.Тошево с.Къпиново, като при изпреварването не осигурява достатъчно странично разстояние между него и изпреварваното МПС и предизвиква катастрофа. От удара лекият автомобил Ауди променя посоката си вляво, напуска платното за движение и се блъска челно в дърво.
От ПТП са настъпили значителни материални щети по лек автомобил. Пострадал е и водача на автомобила М.И. с контузна рана по главата. Същият е откаран в ЦСМП гр.Добрич за преглед без опасност за живота. От извършената проверка за употреба на алкохол е установено, че М.И. е управлявал с 2,76%промила алкохол. Образувано е досъдебно производство.

Жътвата на пшеница приключи

Приключи жътвата на пшеницата в Добричка област, съобщиха от Областна дирекция „Земеделие". Площите са ожънати вече на 100% и в община Тервел, където единствено бе останало неприбрано жито. В цялата област с пшеница бяха засети 1 млн. 138 хил. 617 декара, от които близо 840 декара пострадаха от валежите. В складовете са прибрани 497 994 тона зърно. 
Средният добив от декар за областта е 438 килограма. Най-висок е добивът в Балчишко - 511 кг/дка, а най-нисък - в община Тервел, където от декар са прибрани по 350 кг.

вторник, 17 август 2010 г.

Футбол - 1-и кръг на североизточна В група

На 15 август се откри новия сезон в североизточна В група. "Спортист" посрещна отбора на "Септември 98" - Тервел на градския стадион в Генерал Тошево. Нашите момчета успяха да победят s 1:0 в първата си среща и заслужено да вземат трите точки. Дано тази година отборът да покаже добри резултати и с играта си да зарадва феновете си. В следващия втори кръг, гостуваме на "Кубрат". Мачът е на 22 август в гр. Кубрат.

ToshevoNews

Екстрадират тошевец, търсен в Германия за сводничество и трафик на хора

37-годишният Станислав Р. Ал. ще бъде предаден на германските съдебни власти, след като Добричкият окръжен съд допусна днес изпълнението на Европейска заповед за арест. Тя е издадена от прокуратурата на град Бон, Федерална република Германия с цел наказателно преследване за извършени от него престъпления. Станислав е разследван за два случая на сводничество, единият от които е свързан с трафик на хора с цел сексуална експлоатация. В Европейската заповед за арест е посочено, че през пролетта на 2010 г. той е завербувал в България две жени, едната от които на 17 години, и ги завел в Бон, за да проституират. Той възложил на двамата си сина и на племенник да контролират потърпевшите и да събират парите от дейността им. Немският наказателен кодекс предвижда максимално наказание за тези деяния 10 години лишаване от свобода.
Станислав Ал. е бил обявен за издирване чрез Интерпол и на 07.08.2010 г. е задържан от полицията в Генерал Тошево. По искане на Окръжна прокуратура – Добрич, на 10.08.2010 г. Добричкият окръжен съд му налага мярка за неотклонение задържане под стража. В съдебното производство за разглеждане на искането за екстрадицията му, Станислав Ал. даде съгласие да бъде доброволно предаден на германските съдебни власти. Днес той потвърди пред тричленния съдебен състав това съгласие.
Добричкият окръжен съд прецени, че Европейската заповед за арест отговаря на изискванията на закона. В конкретния случай не са налице основания за отказ на изпълнението й. При тези обстоятелства Добричкият окръжен съд допусна изпълнението на Европейската заповед за арест и предаване спрямо Станислав Ал.
Станислав Ал. живее в гр. Ген. Тошево. Той има основно образование, женен е, не работи.


Втори транш за раздаване на хранителни продукти

Вторият транш за раздаване на хранителни продукти, по Програмата  за интервенционните запаси ще започне на 23 август и ще продължи до 8 септември, съобщават от ОС на БЧК. Пунктовете за раздаване на продукти в Добрич са: Клубовете на пенсионера на ул. “Отец Паисий”, ул.”Дунав”, ул.”Брацигово” и в храм “Света Троица”. Всички правоимащи лица сега ще получат по 5 кг. брашно, 6 кг. ориз, 1 кг. захар, 2 кг. макарони (кус-кус), 2 кг. спагети и по 0.400 гр. бисквити или общо тегло 16.4 кг. Себестойността на хранителния пакет е 24.62 лв. В складовата база на БЧК, за втория транш от Интервенционните запаси, са осигурени близо 100 тона храни на обща стойност 149 344 лв. В първия транш, от  19 юли до 6 август,   от всички имащи право на този вид помощ - 6066 души са се възползвали 5256 лица, което е 86.65 %. Най-висок е процента в Община Тервел – 98.69 %, следвана от Община Генерал Тошево – 96.39 % и Добричка – 96.38 %. През първия транш всяко лице получи по 9.6 кг. храни (ориз, захар, макарони, спагети и бисквити) на стойност 17.07 лв., като общо в областта са раздадени над 50 тона, на обща стойност 89 719.92 лв. В общините от областта, помощите ще се раздават при следния график:
От 23-ти август до 08.09   – Община Каварна, Домашен социален патронаж
От 23-ти август до 08.09   – Община Шабла, в сградата на Общината
От 24-ти август до 08.09 – Община Тервел, в сградата на Общината
От 25-ти август до 08.09 – Община Балчик, Домашен социален патронаж
От 25-ти август до 08.09 – Община Добричка – разнасяне по селата
От 30-ти август до 08.09  – Община Крушари, в сградата на Общината
От 31-ви август до 08.09 – Община Генерал Тошево, в сградата на Общината

Генерал Тошево събра ретро фотоси за постоянна експозиция

ImageГенерал Тошево се готви да отбележи 80 години спортен живот в общината. Това съобщи председателят на организационния комитет Илия Кишишев. Зад инициативата застават бивши спортисти, юристи, лекари, интелектуалци, които живеят в града или са го напуснали. Честването ще бъде в рамките на Дните за празника на Генерал Тошево 8 ноември. Фотоизложбата ще проследи събитията от 1930 година до настоящия момент. Специална част от нея  ще бъде кът за 70-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа със снимков материал  от историята на града по онова време. Събрани са над 200 фотоса. Експозицията с паметните мигове от Тошево и неговите изявени фигури в спорта ще остане постоянна. Честването,  подготвяно от организационния комитет,  ще е под патронажа на кметството. Спортните ветерани  ще бъдат почетни гости на тържествен концерт.

неделя, 15 август 2010 г.

Последно шоу ще разтърси добричката метъл-сцена

Яка жица в разгара на лятото очаква феновете на тежката музика в Добрич. На 16 август, понеделник, 4 местни банди ще излязат на сцената на концертната зала на Читалище „Йордан Йовков“. В концерта, наречен „Last Show’10″ ще участват групите Hate Award, Еternal Scene, Segmented и Javelin. Много прогресив и дет метал, хард-кор и класически рок очаква посетителите на шоуто. Концертът започва в 17.00 часа и ще продължи 4 часа. Входът за метъл-маратонът е свободен. Причината концертът да премине под мотото „Last Show’10″ е, че 4-те банди за последно ще имат изява през тази година. Общият им барабанист Павлин Николов, който участва и в 4-те музикални проекта, ще бъде извън страната. Майсторът на чинелите и касите ще работи в Англия през следващите няколко месеца. Възможно е в концерта да се включи още една добричка банда – грайнд-кор групата Компрометарна Конспирация.

Барабанистът Павлин Николов

Фолклорният събор "Богородица" е на 28 и 29 август

За дванайста поредна година ще се проведе традиционния фолклорен събор "Богородица". На 28 и 28 август, летния театър на Генерал Тошево ще събере над 60 състава и над 70 индивидуални изпълнители от региона и страната. Съборът няма конкурсен характер, а цели съхраняване и популяризиране на българския фолклор. 

ToshevoNews





Търгове за общинска земеделска земя

Със заповед на кмета на Община Генерал Тошево се открива /продължава/ процедурата за провеждане на конкурс по оферти за отдаване под наем на земеделска земя от Общинския Поземлен Фонд за едногодишно ползване за стопанската 2010/2011г. в следните землища на Общината:  
1.Генерал Тошево                                                  
2.Балканци                       11.Калина                    20.Спасово
3.Бежаново                      12.Кардам                    21.Преселенци          
4.Василево                       13.Конаре                    22.Пчеларово           
 5.Горица                           14.Красен                     23.Рогозина              
6.Вичево                           15.Къпиново               24.Росен                
7.Градини                         16.Люляково               25.Средина                  
8.Житен                             17.Росица                     26.Узово
9.Изворово                      18.Писарово               27.Чернооково                  
10.Лозница                       19.Сноп                                                      

  За неотдадените имоти да се проведе втори конкурс на 23.08.2010г. от 9.00часа в залата на ІІІ-тия етаж в Общината.Оферти за втория конкурс да се приемат до 15.00 часа на 20.08.2010г. в информационния център на първия етаж в Общината.
Подробен опис на имотите по землища,декари,категория и начални наемни цени да бъде приложен в тръжните документи.
Депозитна вноска-1лв/дка.Тръжните книжа да се закупуват от касата на Общината,намираща се в информационния център срещу сумата от 40,00лв.
За допълнителна информация: отдел »Стопански Дейности» стая ,304, 305 в Общинска Администрация,
тел.: централа 20-20,44-20в.25, 27

ToshevoNews
        

Област Добрич рекордьор по добиви на пшеница, рапица и ечемик

До момента са реколтирани 97.94 % от засетите площи с пшеница в България, съобщават от Министерство на земеделието и храните. Средният добив за страната от декар е 363 кг. Най-висок е добивът в област Добрич – 439 кг/дка, следват Разград (431 кг/дка), Русе (404 кг/дка) и Варна (412 кг/дка). По предварителни данни общото производство на пшеница до момента е над 3.7 млн. тона.
Реколтата от маслодайна рапица в страната е прибрана на 99.95 %. От засетите 1 881 521 дка с рапица в България, към днешна дата са реколтирани 1 867 263 дка. Средният добив за страната от декар е 262 кг., като най-високи са добивите в областите Добрич (305 кг/дка), Разград (309 кг/дка) и Варна (294 кг/дка). По предварителни данни общото производство на рапица е близо 490 хил. тона.
До момента са реколтирани 99.43 % от засетите площи с ечемик по информация на Министерство на земеделието и храните. Средният добив за страната от декар е 338 кг. И при ечемика най-висок добив е отчетен в област Добрич (414 кг/дка). Следват Разград (408 кг/дка), Русе (385 кг/дка) и Плевен (384 кг/дка). По предварителни данни общото производство на ечемик до момента е над 765 хил. тона. България ежегодно произвежда около 800-850 хил. тона ечемик. Потреблението в страната е в границите на 320-350 хил. тона годишно. За фураж на животните се изразходват между 60 и 70 хил. тона, а за пивоварната промишленост 280-300 хил. тона.

Днес е Успение Богородично

Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации.
На този ден имен ден имат Мария, Мара, Марийка, Мима, Мими, Мариана, Марияна, Мариан, Марио и др.
Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло. В памет на явяването й пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.
Св. Богородица е покровителка на семейното огнище, на майчинството и жените. Раздават се осветени в църква, от първите плодове за сезона – дини, грозде, а също и обредни хлябове за здраве и за „Бог да прости умрелите“.
На Богородица мелят от новото жито. От него приготвят обредни хлябове за празника и вярват, че ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година. За празничната трапеза колят агне, като предварително го захранват и прекадяват, както на Гергьовден. Дробът на жертвата се вари и носи в черквата за освещаване. Месото се пече на открит огън на ръжен, после по съседски си разменят месо и баница за здраве като наричат: „Нека Света Богородица да ни е на помощ!“.

Започват битките в третия ешалон

Срещите от първия кръг на Североизточната В група ще се играят днес, неделя, от 18.00 часа. Очертава се един изключително интересен сезон в третия ешалон, където през тази година ще играят отбори като Спартак (Варна), Тополите или както е по-известен тима – фенския Спартак и Шумен. Сериозна съпротива на фаворитите в групата могат да окажат отборите от област Добрич – Шабла, Септември (Тервел) и Спортист (Генерал Тошево). И трите тима разполагат с много качествени футболисти. Още първият кръг на сезона предлага дерби на област Добрич. В Генерал Тошево местният Спортист, воден от Светозар Джилянов приема Септември (Тервел), чийто старши треньор е Радослав Вардаров. Шабла пък ще има нелеката задача да открие първенството с гостуване на Спартак във Варна.

понеделник, 9 август 2010 г.

440 кг пшеница от дка е средният добив за Добричка област тази година

Добрич. В две общини на Добричка област – Добричка и Тервел, все още се жъне пшеница. Това съобщи Ася Димитрова, старши експерт в Дирекция „Аграрно развитие” към Областна дирекция по земеделие в Добрич, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Варна. В останалите части на областта жътвата на пшеница е приключила. Реколтирани са 96,78% или 1 101 102 дка от общо засети 1 138 617 дка. Пропаднали са 841 дка. Производството към момента е 484 815 тона, средният добив за региона е 440 кг от дка. Най-високи са добивите в община Балчик – 511 кг от дка. Следват Каварна с 480 кг от дка и община Добрич с 463 кг от дка.
През отчетния период в полетата са работили 63 зърнокомбайна. Морските общини са и с най-високи добив от ечемик – Каварна (500 кг от дка), Балчик (480 кг от дка). Навсякъде в областта ечемикът е прибран. Реколтирана на 100% е също маслодайната рапица. При тази култура с най-високи добиви са общините Добрич – 350 кг от дка, и Генерал Тошево – 330 кг от дка.
Жулиета НИКОЛОВА

неделя, 8 август 2010 г.

Завърши открития турнир по уличен баскетбол в Генерал Тошево

Днес от 14 ч., в Генерал Тошево се проведе третия пореден открит турнир по уличен баскетбол - Open S.T.reet Tournament. Жаркото слънце не успя да уплаши най-заклетите фенове на играта. Десет отбора от Генерал Тошево и Добрич взеха учатие в надпреварата. Те бяха раздлени в две предварителни групи по пет отбора. В група 1 "Слабаците" разгромиха всички и се класираха за полуфинала с пълен актив от 12 точки. Втори завържиха "Хобо уе" само с една загуба. "Поржаните","Трик" и "Kings", заеха трето четвърто и пето място и отпаднаха от надпреварата. В другата група първи завършиха "Добре ли", също с 4 победи. "Кунупищиците" успяха да се класирата за полуфинала с убедителна игра и само една загуба. "No limits", "Чук" и "Куците пилета" останаха съответно трети, четвърти и пети и отпаднаха. Вече доста изморени от жегата, но с голямо желание за победа, "Добре ли" успяха да се наложат над "Хобо уе" и се класираха за финала. В другия полуфинал "Слабаците" успяха драматично да победят "Кунупищиците". В мача за трето място "Хобо уе" победи "Кунупищиците". След оспорвана игра, "Добре ли", успя да сломи съпротивата на "Слабаците" и стана шампион на турнира. 
Снимки видео и класиране може да видите на официалния сайт на турнира:
http://ost3.toshevonews.com/
Очаквайте скоро следващото издание на турнира.

ToshevoNews

събота, 7 август 2010 г.

Добруджа се представя в Копривщица

54 групи и 12 индивидуални изпълнители от Добричка област се включват в националния фолклорен събор „Копривщица`2010". Най-много са участниците от община Добричка.
Изпълнителите бяха класирани за участие в Копривщица на регионалния фолклорен събор, който се проведе през юни в Дебрене.
Номинираните представители на всички 28 области в страната ще се представят на седем сцени. Освен тях в Копривщица ще има групи от чужбина, които изпълняват български фолклор.
Десетият национален събор на народното творчество се открива днес от 11.00 часа на централната естрада в местността „Войводенец" и ще продължи до 8 август.  В него се включват общо 13 хиляди изпълнители.

Цените на зърното отново тръгват нагоре

По данни, цитирани от Файненшъл таймс, пшеницата отчита през юли най-голямото месечно поскъпване от 1973 година насам. Информацията съобщават от Асоциацията на земеделските производители в България. Поскъпването на пшеницата би могло да доведе до повишение на цените на основни продукти като хляба, бирата и фуражите. В началото на седмицата житото поскъпна с 8% до 211 евро на тон като достигна най-високата цена от две години насам. В сравнение с края на юни, пшеницата е поскъпнала с невероятните 50 %. Лошите реколти, сушата и последвалите пожари в Русия, както и резкият скок на цените напомнят за края на 2007 и началото на 2008 година, когато зърнените култури заедно с много други суровини достигнаха рекордни стойности. Според анализатори заради ниските добиви, Украйна и Казахстан ще наложат ограничения върху износа на пшеница, както вече направи Русия, а това от своя страна ще доведе до сериозни затруднения за страните от Северна Африка и Близкия Изток, които са основни вносители на зърно.
Ето какво мислят по този въпрос от Асоциацията на земеделските производители в България: Анализирайки сегашната ситуация на световния зърнен пазар може да се направи аналогия с предходни периоди.
Преди настъпването на кризата, правителствата в страните, големи износители на селскостопанска продукция, продължително задържаха продукцията, но в някои случаи оказваха натиск върху цените чрез манипулация на пазара. Когато цените започнаха да нарастват в средата на десетилетието, много правителства в напредналите страни започнаха да налагат контрол на цените и ограничения на износа, като по този начин намаляват цените и пречат на продукцията. Всички тези политически действия в комбинация влошават още повече вече затруднената ситуация. Лошата реколта и намаляването на световните запаси от зърно водят до рязко повишение на цените през 2007/08. За няколко месеца, обаче пазарът се срива и цените спадат с темпото, с което са се увеличили, което показва крайната нестабилност на пазара. Тази ситуация се отразява много лошо на производителите, а намесата на правителстата на пазарите очевидно влошава нещата.
В последния си годишен анализ на световните селскостопански политики, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отбелязва, че тази тенденция за намеса се засилва от последната криза с цените на храните. Припомня се и, че бързината на нарастване на цените на селскостопанските стоки през 2007 г. доведе до притеснения относно въздействието върху потребителите и осигуряването на хранителните доставки в лицето на нарастващото търсене в световен мащаб. Допълва се още, че резкият спад на цените в края на 2008 година доведе отново до притеснения относно достатъчността на доставките на храни поради натиска върху дохода на фермерите и доходността. Анализаторите отбелязват още, че кризата не е резултат от намалена продукция на храни, а по скоро „паниката” на световните пазари се дължи на ограничения износ на зърно от Русия и Аржентина, отколкото на цялостния световен недостиг на зърно. Докладът на ОИСР обсъжда по-скоро, че правителствата все повече подкрепят фермерите си чрез субсидии и отбелязва, че по-този начин продължава да се търси манипулирането на доходите и цените на хранителните продукти чрез намеса в пазара.
Някои страни влагат значителни усилия в намаляването на ценовия риск, пред който са изправени производителите, обикновено чрез компенсации за ниски цени или приходи. Тези усилия допринасят за по-големи промени в цените на световните пазари, тъй като варирането на цените в тези държави се отразява и в останалите.
Въпреки последните нововъведения в политиката, като схемата на ЕС за плащане на стопанство и подкрепата чрез различни начини за манипулиране на пазара, 209.1 милиарда евро за година са изразходвани от ОИСР за подкрепа на селскостопанския сектор. По-голямата част от помощите подсигурени на базата на крайната продукция и под формата на подкрепа на пазарната цена, което е повече от 90% от бюджетните разходи.
По време на провелата се наскоро конференция в Брюксел относно бъдещето на ОСП беше отбелязано, че вече има активна и вероятно голяма подкрепа извън селскостопанският сектор за политики, които не манипулират пазара на храните или субсидирането на стопанствата. Вероятно опазването на околната среда, защитата на здравето и социалната стабилност са обсъждани като по-важни от подпомагането на земеделските приходи според Комисията. Това, разбира се не защитава интересите на фермерите. Всъщност, съюзите на фермерите искат повече по отношение подпомагане на доходите и намеса на пазара, включително защита от вносните производства. Европейският бюджет за земеделие и директните плащания към фермерите трябва да бъдат оставени да действат като предпазна мярка за запазване на конкурентоспособността на селскостопанския сектор в ЕС. Разбира се, помощта не е необходима само, за да се поддържа силен селскостопанския сектор, но и за да възнагради земеделските производители за осигуряването на нетърговски услуги, от които обществото се нуждае.
Според анализът, двете страни, които за най-дълъг период предоставят безопасни, висококачествени храни на международния пазар на най-ниски цени – Нова Зеландия и Австралия – работят с най-ниска държавна подкрепа. Процентът на приходите, които идват под формата на субсидии в бюджета на фермрите е едва 4% за една година, докато в Европа той достига 30%. Дали намесата на политиката на пазара на селскостопански продукти е полезна за световната икономика? А за населението? Въпреки че безопасността на храните трябва да остане основен проблем на правителствата, бъдещата селскостопанска политика трябва да вземе предвид нарастващия дисбаланс, предизвикван от подпомагане на едни и ограничаване на други. Разходите за производствени ресурси се повишават, като същото се случва и с нуждите от храна на разширяващия се световен пазар. Дали не е по-добре пазарът на земеделски продукти сам да реши какви продукти, по какъв начин и в какви количества да се произвеждат и продават, питат от Асоциацията на земеделските производители в България.