сряда, 29 септември 2010 г.

Най-ниска безработица за Добричка област отчитат в Балчик

Безработицата в община Балчик е най-ниската за Добричка област, показват последните анализи за предходния месец. 609 души са без препитание, които представляват 5,53 на сто от 11 хиляди икономически активни лица. За сравнение с Балчишка община данните за Генерал Тошево са повече от три пъти по-високи – близо 19%, а средното равнище на безработица за Добричка област е с три пункта повече от тази в община Балчик. Отново преобладаващи са жените, които полагат подписите си ежемесечно в местната трудова борса – общо 322. Запазва се тенденцията без работа да остават основно хората над 50 години – които според последните анализи са общо 273-ча. Регистрираните в бюрото по труда без специалност и професия са 432-ма местни жители. Справките показват, че няма нито един безработен в сферата на хуманитарните науки и изкуствата. Трима души са без работа в областта на образованието, а само двама са регистрираните със здравни професии. Нямат препитание 107 души с работническа професия. Запазва се броят на продължително безработните. Спрямо същия период на миналата година се отчита лек ръст на хората без работа. Най-високите данни за безработицата от последните две години са през февруари на 2010-а, когато равнището е било близо 11%. Към момента в областната дирекция бюро по труда в Добрич и в местния филиал в Белия град няма обявени работни места за община Балчик.

221 048 дка са засети с рапица до момента в добричка област



Най-много са площите в община Ген. Тошево - 93 420 дка. Очакванията са нивите с маслодайната култура да се доближат максимално до миналогодишните си размери от над 261 хил.дка. Сеитбата на зимната маслодайна рапица протича нормално, съобщиха за Фермер Бг от Областна дирекция "Земеделие". В най-голямата община от областта - Добричка са засети 42 877дка, в крушарско - 25 120 дка, в тервелско - 18 000 дка, в балчишко - 17 000 дка, в каварненско - 16 100 дка, в землището на Добрич - 5 530 дка, а в шабленско - 3 000 дка.
И ако от земеделската дирекция допускат площите с рапица да надхвърлят миналогодишните, то според арендаторът Атанас Атанасов сеитбата й е приключила, тъй като оптималните срокове за нея са 25 август - 25 септември. Зърнопроизводителят, който обработва 22 000 дка земя в общините Добричка и Тервел, не планира да надвишава площите с рапица над необходимите за сеитбооборота. Още повече, че рапицата е култура, която изисква изключително добра подготовка, а тази година  липсваше достатъчно влага, за да се добие качествена култура.
По принцип  от 2002-ра година площите с рапица в Добруджа са нараснали с 5,4 пъти. Това се дължи както на добрата цена, така и на разкритите рафинерии за биогорива в Русе, Силистра и Провадия и на отварянето на вътрешния пазар с влизането в сила на Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогорива. Досега фабриките, които направиха сериозни инвестиции от порядъка на 2 - 3 милиона евро работеха само за износ, съответно голяма част от произвежданата у нас рапица  беше експортирана.
Тази година малки остатъчни количества бяха продадени в северната ни съседка Румъния на цена от 700 лв/тон. Сделките стартираха "на зелено" при цена от около 460 лв/тон, по време на жътвата - около 550 лв/тон, но основните продажби бяха осъществени след приключването й при цени от 630 - 640 лв/тон. От засетите миналата есен 261 011 дка в добричко с рапица, бяха произведени 79 537 тона при среден добив за областта от 305 кг/дка, като най-продуктивни бяха стопаните от общините Добрич и Добричка с по 350 кг/дка.
Пропадналите от прекомерна влага площи бяха 259 дка. "На много места реколтата беше провокирана не само от дъждовете и ветровете, които забавиха жътвата, но и от високите норми на торене, което доведе до полягане", коментира Атанасов. Средният добив, според него обаче, е добър. В национален мащаб интересът към тази култура е провокиран не само от цената, но и от факта, че "у нас съществуват площи, които никога не са били сети с рапица, като изтощените площи в Германия, например", сподели още арендаторът.

Областта започва подготовка за работа при усложнена зимна обстановка

Представители на кметски екипи и ръководители на ведомства и дружества, които имат отношение към подготовката на областта за работа при усложнена зимна обстановка, се събраха днес на среща в областна управа.
В Добричка област са стартирали процедурите за обществените поръчки, а в Добрич и Генерал Тошево вече са подписани и договорите с фирмите, която ще поддържат пътната мрежа в двете общини, стана ясно на срещата.
От РЦЗ уточниха, че се актуализират списъците на родилки и пациенти на хемодиализа. МБАЛ-Добрич е изпълнила необходимите дейности по профилактика. На този етап подготовката за зимния сезон се изпълнява според Плановете за защита при бедствия и от другите териториални звена: Спешна помощ, РИО, ВиК, Е.ОН, КАТ, „Пожарна безопасност и спасяване", Гражданска защита.
Всички участници в срещата се фокусираха върху основния проблем за лошото състояние на пътната мрежа. В отговор на това областният управител Желязко Желязков разпореди на Областно пътно управление и КАТ да изготвят с помощта на кметовете доклад, придружен със снимков материал, за най-инфарктните участъци от третокласната пътна мрежа на територията на областта. Той ще бъде изпратен до Агенцията за пътна инфраструктура /АПИ/. Приоритетен район за ремонти ще бъде община Тервел. От „Гражданска защита" напомниха да се извърши преглед на общинските Планове за защита при бедствия и да се извърши актуализация на съставите на щабовете и техните координати.
В края на срещата, присъстващите получиха заповедта на областния управител, която визира редица мерки с оглед намаляване на последствията за населението и осигуряване на ефективно функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите в област Добрич при усложнена зимна обстановка през предстоящия сезон.
До средата на месец ноември областният управител ще свика съвещание в разширен състав, в което ще участва и фирмата, която ще извършва текущ ремонт и зимно поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областта.

Турски шофьор отнесе условна за подкуп в Тошево

Наказание 9 месеца условно лишаване от свобода при 3 години изпитателен срок и глоба от 3000 лв. наложи Добричкият окръжен съд на турския гражданин Мехмед Б. Х., предаде Дарик. 45-годишният шофьор в транспортна фирма бе признат за виновен, че на 5 септември 2008 г. в Генерал Тошево е дал подкуп от 10 евро на младши автоконтрольор в РУ на МВР - Ген. Тошево. Желанието на Мехмед било да не му състави акт за административно нарушение по Закона за движение по пътищата.
Делото бе разгледано в отсъствието на Мехмед Х., след като му бе осигурен служебен защитник. Съдът изпрати две съдебни поръчки за призоваването му на 6 заседания, на които турският гражданин не се яви.
Подсъдимият не спрял пред пътен знак „Стоп” на кръстовище в Ген. Тошево. По тази причина бил спрян от младшия автоконтрольор, в присъствието на двама полицаи по охрана на обществения ред. Мехмед Х. се приближил към служител по охраната на реда и се опитал да го убеди, да не пишат акт. После отново се върнал при автоконтрольора и му подал банкнота от 10 евро. Той отказал да вземе парите и му подал да подпише акта. Мехмед Х. пуснал банкнотата с лявата си ръка в автомобила до полицая, а с другата взел документите, поставени между двете седалки. Полицаят хванал документите, извикал колегите си и арестували турския шофьор.

ОДОБРИХА ПЕТ ИДЕЙНИ ПРОЕКТА ЗА ЗАЕТОСТ

Пет идейни предложения за регионални програми за заетост бяха одобрени от комисия, председателствана от заместник областния управител Тодор Георгиев.
Те ще бъдат предложени за включване в Националния план за действие. Едното предложение е за регионална програма за заетост „Поддържане на разсадник за цветя, зелени площи и цветни алеи в гр. Генерал Тошево”. Той ще осигури заетост за 9 месеца на 25 продължително безработни лица и безработни лица на социално подпомагане, които ще поддържат площта на разсадника, производство на разсад за цветя, разсаждане и създаване на цветни алеи, окопаване, плевене и поливане на цветните алеи. Необходимият ресурс е 79 572 лв. Вторият проект е „Обновяване и поддържане на цветни алеи в град Тервел”. Ще се реализира 9 месеца. По него ще се проведе обучение по специалност „Парково строителство и озеленяване” на 20 безработни лица над 55 годишна възраст и самотни родители или майки с деца. След завършване на обучението те ще бъдат наети в дейности по оформяне и поддържане на тревни площи и цветни алеи в Тервел. Необходимите средства са 58 118 лв. Третият проект е "Възстановяване и поддържане на зелените системи в Община Балчик". Той е за цялата 2011 г. Предвижда се обучение за част от професията „работник в озеленяването” на 35 продължително безработни лица и лица над 55 годишна възраст. След това те ще бъдат наети за възстановяване и поддържане на зелената система на град Балчик и села от общината. Необходимите средства са 131 204 лв. Другият проект е "Поддържане на зелените площи и почистване на Община Каварна". Той е за 9 месеца за 28 безработни над 55 години и продължително безработни. Те ще облагородяват и поддържат зелени площи, ще засаждат цветни алеи, окопават, плевят и поливат зелени площи в училища, детски градини, улици, площади и паркове в Каварна и села от общината. Нужни са 88 120 лв. Петият проект е „Поддържане на общинска четвъртокласна пътна и улична мрежа, почистване на подходи и улици към туристически маршрути и обекти, ГКПП Дуранкулак и озеленяване в Община Шабла”. Той предвижда 10 месечна заетост на 25 безработни лица от неравностойните групи на пазара на труда – продължително безработни и лица до 29 годишна възраст. Те ще са ангажирани с производство на разсад, почистване на подходи и улици към туристически маршрути и обекти, поддръжка на четвъртокласна пътна и улична мрежа в Шабла и села от общината. Необходимите средства за финансиране са в размер на 86 923 лв.

СТОПАНСКАТА ГОДИНА ЩЕ Е ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ

Това коментира управителят и собственик на „ДЕФКО” ООД Пламен Борисов.
Според нашата оценка, през настоящата стопанска година има много добро съчетание между относително добри нива на добив с цена на стоката, коментира пред НДТ управителят и собственик на „ДЕФКО” ООД Пламен Борисов. Той обясни, че, наистина, вследствие на обилните валежи, основно при пшеницата, имаше известни поражения – известно намаление на добива и влошено качество на пшеницата. Благодарение на международната конюнктура цената на пшеницата бързо е достигнала нива от 300 и над 300 лева за тон. „Това направи нещата много поносими и с добър знак. През последните 20 години толкова добра цена за пшеница с относително ниско качество не сме получавали. Този минус от валежите – покълване и ниски хлебопекарни показатели, бяха компенсирани”, каза П. Борисов. Той посочи, че цената на слънчогледа също е на много добри нива. Тя е 650 лева за тон. Тази година изкупната кампания за слънчогледа е стартирала от най-високите нива от миналата година. Съчетанието с приличен добив е положително за производителите, счита П. Борисов. Но, според него, царевицата е най-успешната култура тази година. „Добивите са високи. Реално стопаните получават средно по около 800 килограма от декар. Това в съчетание с цена от 340 лева за тон е много добър знак. Настоящата стопанска година е година, която започна много добре, очертаха се негативни моменти от валежите, но цената оправи нещата. Годината ще е една от най-добрите години във финансово отношение”, посочи Пламен Борисов. Той счита, че тази година цените ще позволят на земеделските производители да си изпратят машините, да посрещнат разходите си.
„ДЕФКО” ООД изнася зърно основно за страните от Европейския съюз, Близкия Изток, за северна Африка. „Изнасяме основно от пристанището във Варна. Част от стоката експортираме и от порта в Констанца. Имаме разпределение на ареала и начина на експортиране”, каза П. Борисов. И добави, че, независимо от усиления експорт, в зърнобазите на фирмата има царевица, слънчоглед и пшеница. Едната от базите на фирмата е в Каварна и е с вместимост 65 000 тона, а другата е в Преселенци и е с кпацитет 25 000 тона. Намерението на компанията е в близките една-две години да изгради още една зърнобаза за 60 000 тона.
„ДЕФКО” ООД обработва 40 000 декара земеделски земи, от които 17 000 декара са в Добруджа. Фирмата има и 400 декара овощни градини – череши и сливи в района на Генерал Тошево и Каварна. От следващата година овошките ще започнат да плододават. Те ще се използват за свежа консумация и преработка. В тази връзка в плановете на фирмата е и изграждане на цех за сортиране и преработка на плодовете.

Няма да се строи по пътищата през зимния сезон,пътят Генерал Тошево - Добрич обаче ще бъде завършен

Забрана за строителни работи по републиканските пътища се въвежда за периода от 1 ноември 2010 г. до 31 март 2011 г.. Разпоредбата е на Агенция " Пътна инфраструктура". Ограничението е свързано със зимния сезон - за осигуряване на по-безопасни условия за движение.
Строителни дейности ще бъдат допускани или продължавани след 1 ноември, само при възникнала необходимост и с конкретно разрешение от директора на Областно пътно управление - Добрич, издадено за всеки отделен случай. От ведомството информираха, че забраната няма да касае вече започналия ремонт на пътя Добрич - Генерал Тошево, който е предвидено да приключи на 15 ноември.

Правителството подновява социалните трапезарии

Община Генерал Тошево сключи договор с Министерство на труда и социалната политика - Фонд "Социално подпомагане" като изпълнител за реализиране на социална услуга "Обществена трапезария" за периода от 01.10.2010 до 31.12.2010 година.
Чрез реализирането на услугата ще се осигури топла храна на лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл.9 от Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане; лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии /пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност, наследствени пенсии, несвързани с трудова дейност/; скитащи и бездомни деца и лица в населените места на общината.
От услугата "Социална трапезария" тази година ще се възползват 90 души.

понеделник, 27 септември 2010 г.

Футбол - срам и позор срещу Шабла

"Каква футболна драма" - тези думи явно няма да чуем скоро за "Спортист". Седми кръг на първенството на североизток във "В" група, донесе срам и позор за отбора от Тошево. С цели 5 гола на нула "Шабла", направо размаза тошевци на собствения им терен. Като казваме тошевци, всъщност не разбирайте футболисти от нашия град, а странни некадърни попълнения от околията, които треньора незнайно как е избрал. При условие, че нашите футболисти са класи над тези некадърници. Не знам докога ще търпим наглостта на този псевдо треньор, доказал как не бива да се прави селекция. Крайно време е футбола ни да заеме полагащото му се място в обществения живот, а не отбора да е средство за далавери и безумия. Както знаете футболът гълта 70 % от парите за спорт в общината , а резултата е плачевен. Всички спортове са класи над футбола в национален мащаб. Да се надяваме ръководството на "Спортист" да вземе мерки и да вдигне отбора от пепелта. Решението е просто - само футболисти от Тошево, истински треньор и правилно разпределени средства. Имаме млади момчета, които ще играят и без заплащане, стига отбора да е истински. 
В следващия кръг гостуваме на "Рапид" - Шумен, които са на 15-о място във временното класиране  с едно по-напред от "Спортист".
ToshevoNews

За всички добруджански общини са предвидени повече пари през 2011 г.


ImageВ проектобюджета за 2011 година са заложени 44 млн. лева повече за общините сравнение с актуализирания тазгодишен бюджет, това каза в предаването "Открито студио" депутатът от ГЕРБ Ваня Донева. За всички добруджански общини е предвидено увеличение, като сумата за всяка от осемте е различна и е от порядъка на от 50 хиляди до 650 хиляди лева, поясни Донева. В проектобюджета за следващата година не са предвидени промени на основните данъчни ставки. Предложени са единствено завишения в акцизите на горивата и на ставката за организирания туризъм. Депутатът призна, че няма завишение на парите за ремонт на пътища в областта.
Ваня Донева обясни, че заложеният ръст в приходната част на бюджета идва от корпоративния данък, където очакваните приходи са със 17,4% повече спрямо актуализирания бюджет за тази година. Няма намалание на средствата за нито едно ведомство. В разходната част с 19 % са завишени средствата за социалното министерство. Причината е застаряването на населението и нуждата от повече пари за пенсии, посочи Донева. 11% е предвиденият ръст при финансирането на образованието.
Добричкият депутат е сред от вносителите на нов законопроект за сметната палата. Донева обясни неговата нужда по две причини. Променената среда, в която работи палатата след промените настъпили в системата на държавния финансов контрол и отворилата се ниша, след промените, при които извън контрол са останали много търговски дружества с държавно и общинско участие.

петък, 24 септември 2010 г.

Президентът Георги Първанов - специален гост на Празника на Добрич

ImageПрезидентът Георги Първанов ще бъде специален гост на Празника на Добрич – 25 сепетмври. Община Добрич очаква дипломати, министри, депутати, почетни консули, представители на побратимените градове, кметове на български общини. В празничните прояви, посветени на 70-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България ще се включат още генералният консул на Руската Федерация във Варна Юрий Соловьов, Генералният консул на Република Украйна във Варна Володимир Пасичник, вице-консулът на генералното консулство на Република Турция в Бургас Нихал Саръйоз и съветникът по обществените въпроси от посолството на САЩ Кен Московиц. Очаквани гости на 25 септември са делегации от побратимените общини на Добрич от Унгария, Македония, Беларус и Турция. Унгарската делегация от град Залаегерсег е ръководена от Антал Панач – представител на местната власт, македонската делегация от град Кавадарци е с ръководител общинския съветник Люпчо Делов. Гостите от турския град Къркларели ще бъдат водени от общинския съветник Кемал Ашкън, а делегацията от побратимения град от Беларус Пинск ще бъде ръководена от Александър Юш – управител на Жилищно–комуналното стопанство в града. Община Добрич подготви богата програма с прояви и събития, които ще започнат в 9.00 часа на мемориалния комплекс Военно гробище с панихида, военен ритуал и общоградско поклонение в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа.
От 9.00 до 10.00 часа ще бъдат поднесени цветя и венци на паметниците на Хан Аспарух, Добротица, Васил Левски, Стефан Караджа, Христо Ботев, Захари Стоянов, барелефа на цар Борис ІІІ, паметните плочи на ген. Иван Колев, ген. Тодор Кантарджиев, Христо Стефанов, полк. Дрангов, кап. Димитър Списаревски и на загиналите добруджанци за свободата на родния край. В 10.00 на площад “Свобода” ще започне детско шоу с участието на деца от детските градини и възпитаници на театрален състав “Зорница” при НЧ “Й. Йовков - 1870”. В същия час в зала “Добрич” ще се проведе тържествено заседание на Общински съвет и връчване на удостоверения за вписване в почетната книга. Тази година за големи обществени заслуги удостоверения ще бъдат връчени на краеведа Иван Жечев, на кардиолога д-р Иван Дженев, на председателя на ХобиСклуб Иван Тодоров и на спортиста Красимир Коев. В 11.30 часа на площад “Свобода” ще бъдат издигнати флаговете на Република България, Европейския съюз и град Добрич. Всички добричлии и гостите на града ще бъдат поздравени от представителен духов оркестър на Военно – морските сили от Варна. Фолклорни състави и формации от Добрич ще завият добруджанско хоро, на което ще се хванат близо 1000 души. Тържествената програма продължава в 12.00 часа в новоизградения храм “Свети Климент Охридски”, където ще бъде отслужен молебен за здраве, спасение и благоденствие. В празничния ден всички гости и граждани ще бъдат поздравени с фолклорния концерт “Фолклорна плетеница’” на младежката площадка в градски парк “Свети Георги”. Кулминацията на тържествата е от 18.30 часа на площад “Свобода” с концерта “Здравей Добрич” с участници: Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, Християна Дънкова от Студио за поп – рок певци „Сарандев” , ЗТО „Алексия” с хореограф и худ. ръководител Севдалина Мавродиева – Нейкова, Арт център „Палитра” с  ръководител Иван Иванов  Брейк състав при Читалище „Романо дром” – Добрич с худ. ръководител Радослав Огнянов, Хип-хоп формация „NNS CREW” при О М Ц „З. Стоянов”, Албена Даскалова и Разван Стоян от Клуб по спортни танци „Звезда” - Добрич с ръководител Георги Петков. Специални гости на концерта ще бъдат големите имена в българската естрада – Йорданка Христова и група “Сигнал”.Програмата ще завърши с празнични илюминации.  

Оригиналът на Крайовския договор вече е в Добрич

Музейната експозиция „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.” ще представи радостта на южнодобруджанци от събитията през септември 1940 години и мъката на севернодобруджанци, които напускат родното си място, родната къща и гробовете на своите близки. Над 66 000 българи, останали на румънска територия, се преселват от Северна Добруджа.



На 24 септември, петък, в 18.00 часа ще отвори врати новата музейна експозиция „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.”, посветена на 70-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България. Тя се организира от Община Добрич и музея в града. Изложбата проследява събитията от септември 1940 до април 1941 г. – влизането на българските административни власти и войски в Южна Добруджа и преселването на севернодобруджанци. Експозицията ще посреща своите гости до месец март 2011 година в Зала „Възраждане” в Художествената Галерия в Добрич.
Сред най-интересните експонати е оригиналът на Крайовския договор, предоставен от ДА „Архиви” – ЦДА, София. Екземплярът, който се пази в България, е подписан от румънска страна и е на румънски език. Българският се съхранява в северната ни съседка.

Николай Генов е преживял преселението преди 70 години, но и до днес помни всеки детайл
На пресконференцията днес Николай Генов – един от преселилите се през 1940 г. от Северна Добруджа българи и автор на книгата „Неделима Добруджа”, разказа своите спомени от тези драматични събития. Тогава той е бил на 11 години. В един есенен ден на 1940 г. българите в неговото село в Северна Добруджа са били известени, че разполагат с 24 часа да се преселят. Набързо събират покъщнината и общо 5 деца, майка му, баща му и баба му се качват в каруцата и завинаги напускат родния двор и дом в неговото село в Северна Добруджа. 81-годишният Николай Генов и до днес си спомня ситния, студен, есенен дъжд и плача на 3-годишното му братче по път към гарата. От там семейството пътува с влак до България, само баща му продължава до Добрич с каруцата. Настанени са в старото турско училище до пазара, днес училище „Христо Смирненски“. Там живеят 40 дни, като делят една стая с още 9 семейства, всичките многодетни. Родителите на Николай Генов избират за свой нов дом село Царичино и се заселват там, в пределите на Майка България.

ВГ "Бялата лястовица" на фестивала на градския шлагер в Добрич

Фестивал на градския шлагер „Прегръщаме те, Добрич" се открива от 14.00 часа в концертната зала на читалище „Йордан Йовков". Проявата е посветена на 70-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.
Със свои изпълнения ще се представят състав за стари градски песни „Добрич", група „Здравец" от село Крушари, вокална група „Бялата лястовица" при читалище „Светлина" - Ген. Тошево, група „Галерия" при Клуб на пенсионера „Радка Чаушева" от Каварна, състав за стари градски песни " Есенна въздишка" - село Дропла, състав за стари градски песни „Морски полъх" от Варна и състав за стари градски песни от Силистра.
Организатори са община Добрич и народно читалище „Йордан Йовков - 1870".

Концерт на оркестър "Бисери по повод 70 годишнината от Крайовската спогодба

На 30.09.2010 г. от 17.30 ч. в залата на НЧ “Светлина- 1941” ще се състои тържество по повод 70 години от подписването на Крайовската спогодба. Празничен концерт ще изнесе Оркестър „Бисери”, който чества и  25 г. концертна дейност на състава. Слово по повод 70 годишнината от подписването на Крайовската спогодба ще държи проф. д-р.и.н. Велико Лечев от ВТУ "Св.св.Кирил и Методий”.  

сряда, 22 септември 2010 г.

Програма за 70 годишнината от подписването на Крайовската спогодба и връщането на Южна Добруджа


20.09 - 01.10.2010 г - Мероприятия и инициативи, организирани от НЧ в общината:
        беседи и  срещи с  изселници от Северна Добруджа, литературни
                      четения и общоселски концерти и прояви, аранжиране на табла,
        кътове, витрини по темата
Организатори: Народните читалища
               в община Генерал Тошево
    21.09.2010 - Откриване изложба “Добруджа 1940” от РИМ - Добрич във фоаето на НЧ
            “Дора Габе -1940”  с.Дъбовик
                        Организатори: Исторически музей,
                          НЧ „Дора Габе - 1940” с.Дъбовик


24.09 - 15.10.2010 г.- Организиране на посещения на ученици на изложбата
                       „Граници и съдби/Добруджа – 1940”, организирана от РИМ - Добрич
Организатори: Исторически музей,
                          Ученически клубове „Родолюбие”


24.09.2010 г. - Организиране на среща на Общински съюз на пенсионерите в Клуба
                      на инвалида. Беседа и презентация по темата.
Организатори: Исторически музей,
               Общински съюз на пенсионерите


26.10.2010 г.-  Стартиране на инициативата за изграждане в с. Дъбовик на
                        барелеф на Петър Габе - публицист и общественик, радетел за
                        възвръщането на Южна Добруджа към България-
Организатори: Кметство с.Дъбовик,
                          НЧ „Дора Габе - 1940” с.Дъбовик


26.09 - 28.09.2010 г.-19.30ч.-Организиране в с.Дъбовик на  фолклорни изяви на
                          състави от населени места, свързани с преселването на българи от
                           Северна Добруджа
Организатори: Кметство с.Дъбовик,
                          НЧ „Дора Габе - 1940” с.Дъбовик




28.09.2010 г. - 16.30 ч - в залата на ІІІ ет. в ОбА - Представяне на книгата
        „Преселението на севернодобруджанци в Добрич през 1940 година”
        автор Веселина Малчева. Презентация на снимков материал
    Организатори: Община Генерал Тошево, Читалищна библиотека, Исторически музей
30.09.2010 г.  - 17.30 ч. Тържество по повод 70 години от подписването на
                          Крайовската спогодба. Слово на проф. д.и.н. Велико Лечев от ВТУ
             Св.св.Кирил и Методий”.               - в НЧ “Светлина- 1941”
             Празничен концерт на Оркестър „Бисери” и 25 г. юбилей на състава
Организатори: Община Генерал Тошево,
                          НЧ „Светлина - 1941”
 01.10.2010 г. - 9.30 ч. - Организиране в с. Дъбовик на среща с доц.д-р Венцислав
                         Димов- ст. научен сътрудник в Института за изкуствознание на БАН
                        по въпросите за фолклора на преселените севернодобруджанци
Организатори: Кметство с.Дъбовик,
                          НЧ „Дора Габе - 1940” с.Дъбовик


    01.10.2010-Обявяване чрез медиите на инициатива за събиране на снимки,
    печатни материали и записване на спомени на семейства, преживели събитията
Организатори: Дружество на краеведа „Бай Жоро”,
            Исторически музей, в-к„Добруджански глас”


    01.10.2010г.-Експониране в ИМ на материали, посветени на възвръщането на
            ЮжнаДобруджа и свързани с историята на община Генерал Тошево
                        Организатор: Исторически музей


01.10.2010 - 10ч. - Поклонения пред паметника на отвлечените добруджанци в с. Житен,
            паметника на Ал. Гичев в с. Василево, паметника на Велико Маринов в
            гр.Ген.Тошево, паметните плочи на Леонти Бакларов в с. Дъбовик,
            на Стоян Гунчев в с. Пчеларово и др. паметни плочи на членове на ДРО
Организатори: Учебните заведения
            Исторически музей


    01.10.2010 - 15ч.Организиране на беседа с участници в събитията, краеведи,
                              изследователи и ученици от клубовете „Родолюбие”  - на ІІІ ет. ОбА
Организатори: Исторически музей
            Дружество на краеведа „Бай Жоро”
                          Ученически клубове „Родолюбие”

Стефан Китанов идва със заглавия от „София филм фест”

За първи път в Добрич предстои представяне на „София филм фест”, съобщи заместник кметът Камелия Койчева. Стефан Китанов ще донесе продуцираната от него лента „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” на 23 септември от 19.30 часа в кино „Икар”. На 24 септември от 18.00 часа е предвидена прожекция на "Прекършени прегръдки", създаден от Педро Алмодовар. „Храна за душата“ на Фатих Акин ще очаква зрители от 20.30 часа. Програмата от специално подбрани късометражни филми - “ОК SHORTS” започва на 25 септември от 16.30 ч. Съботната вечер е отредена за комедията “Според размера” на режисьорите Ерез Тадмор и Шарон Маймон и "Колумбийска връзка" ("Кумбия кайера") на мексиканеца Рене Виляреал, част от Международния конкурс на фестивала „София филм фест”. Филмът “Зад кадър” на режисьора Светослав Овчаров ще закрие киноседмицата на 26 септември. Отправена е покана към екипа му да посети Добрич, добави Койчева.
Филми за Добруджа ще бъдат показани на 21 септември в младежкия център. „Какъв е спомен” и „Години, години...” със сценарист Венцислав Димов ще разкажат за историческите събития през погледа на обикновения човек, за добруджанския фолклор. Много наши съграждани ще бъдат поканени за представянето, за да споделят свои спомени. Сред тях са Верка Сидерова, Калинка Вълчева, Петър Крумов.

Йорданка Христова и Сигнал на празника на Добрич

Големите звезди на празничния концерт „Здравей, Добрич” на 25 септември ще бъдат една от най-обичаните естрадни певици на България – неостаряващата звезда на родната попмузика Йорданка Христова и рок-динозаврите група „Сигнал”, изпели едни от най-емблематичните песни за няколко поколения българи, научаваме от културния календар на Община Добрич.
В празничния концерт на площад Свобода ще участват още ПФА „Добруджа” с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, Кремена Димитрова, Дамян Попов, Християна Дънкова от Студио за поп – рок певци „Сарандев” при ОМЦ „З. Стоянов” – Добрич с вокален педагог д-р Божана Байчева, ЗТО „Алексия” с хореограф и худ. ръководител Севдалина Мавродиева – Нейкова, Арт център „Палитра” с ръководител Иван Иванов и вокален педагог Анелия Иванова, Брейк състав при Читалище „Романо дром” – Добрич с худ. ръководител Радослав Огнянов, Хип-хоп формация „NNS CREW” при ОМЦ „З. Стоянов” – Добрич с ръководител Миглена Георгиева, Албена Даскалова и Разван Стоян от Клуб по спортни танци „Звезда” – Добрич с ръководител Георги Петков. Сред гостите на концерта, освен Йорданка Христова и Данчо Караджов и компания, са Теди Славчева и Tenny от Нигерия.
Мюзикайдълите Кремена Димитрова и Дамян Попов ще излязат на сцената не само като изпълнители, но и като водещи на концерта. Само преди дни двамата записаха дуетна песен, към която заснеха и клип. По традиция празничният концерт на 25 септември ще включва и илюминации.

Два рок концерта в петък

Два рок концерта, посветени на деня на Добрич и 70 години от възвръщането на Южна Добруджа към България, ще се проведат в навечерието на празника. Общински младежки център “Захари Стоянов” организира рок концерт на групите IL PASARO и REVISION от град Варна. Бадните ще забият на 24 септември от 18:30 часа в концертнтата зала на Младежкия център! Входът е свободен. От IL PASARO ще чуем траш и прогресив метъл. REVISION пък залагат на акустични интерпретации на песни на Metallica, Motorhead, AC/DC, Manowar, SOAD и други, както и на авторски изпълнения.
Много емоции очакват и феновете на класическия рок и блус, които ще могат да се насладят на любимите си стилове с много музика на живо. Отново в петък, но от 20.00 часа на площад “Демокрация” в Добрич, концерт ще изнесат група Космос, Нели Грегъри, Красьо Red Hair и специалните гости Валди Тотев от група Щурците и Дими Димитрова.


Оригиналът на Крайовския договор ще бъде показан в Добрич


Новата музейна експозиция „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.”, посветена на 70-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България, отваря врати на 24 септември в 18.00 часа. Тя се организира от Община Добрич иРегионален исторически музей – Добрич.
Изложбата проследява събитията от септември 1940 до април 1941 г. – влизането на българските административни власти и войски в Южна Добруджа и преселването на севернодобруджанци. Тя представя снимки, вещи и документи на наши съграждани и експонати от фондовете на музеите в Добрич, Балчик, Силистра и Ген. Тошево. Посетителите ще могат да видят и оригинала на Крайовския договор, предоставен от ДА „Архиви” – ЦДА, София.
Експозицията ще посреща своите гости до месец март 2011 година в зала Възраждане в Художествената галерия в Добрич.

Днес честваме Деня на независимостта на България

На този ден през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява Независимостта на България. Тя е призната от Османската империя и Великите сили през пролетта на 1909 г.
Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите й в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.
Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента, конфискува жп-линията и на 22 септември 1908 в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново със специален манифест е провъзгласена независимост на България, а княз Фердинанд I приема титлата цар на България. Учредява се възпоменателен медал по този повод. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.
На заплахите с война от страна на Османската империя, България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост./News.bg/

вторник, 21 септември 2010 г.

Предлагат в Тервел и Генерал Тошево да има болници за долекуване

Готов е проектът на Областната здравна карта, съобщават от пресслужбата на областна управа. Той е представен от Районния център по здравеопазване и обсъден от специално сформирана работна комисия.Проектът предвижда многопрофилните болници в Тервел и Генерал Тошево да бъдат преструктурирани в болници за долекуване. Предлага се още да бъдат запазени Областната многопрофилна болница за активно лечение в Добрич и общинските болници в Балчик и Каварна, а Психодиспансерът да се преобразува в Център за психично здраве.Проектът е разработен в съответствие с приетите промени в Закона за лечебните заведения.Предложението ще бъде изпратено в Министерството на здравеопазването, където комисията ще бъде поканена, за да го защити.


Катастрофа в Тошево, без опасност за живота на шофьорите

На 20.09.2010 г., в РУП Ген.Тошево, на тел.112, е получено съобщение за възникнало ПТП по ул. “Д.Благоев” в същия град. На място е установено, че 41 год. С.С., водач на лек автомобил марка “Ауди-А4”, движейки се с висока скорост, заобикаля спрян в дясно по посоката си на движение лек автомобил и се удря челно в задната част на движещия се пред него лек автомобил “Сеат Кордоба” с водач А.И. /58 г./.
От настъпилото ПТП са причинени значителни имуществени щети по двата автомобила. Водачът на лек автомобил “Сеат Кордоба” е настанен за наблюдение в МБАЛ Добрич без опасност за живота. По случая се работи в условията на досъдебно производство.

понеделник, 20 септември 2010 г.

Футбол - загубихме мача с Преслав

В поредния шести кръг на първенството в североизточна В група, Спортист не успя да спечели точка от гостуването си на Преслав (Велики Преслав). Нашият отбор успя да отбележи гол, но с резултат от 2:1, Преслав победи. С това актива на Спортист от 5 точки стига за едва 15-о място във временното класиране. В следващия кръг посрещаме отбора на Шабла. Мачът е на 26 септември на стадиона в Генерал Тошево. Да пожелаем успех на момчетата!
ToshevoNews

Стартиран е проект по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013

Започна реализацията на проект по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България „Трансграничен регион Генерал Тошево – Негру Вода – непозната туристическа дестинация” с водещ партньор Община Генерал Тошево. Проектът е на стойност 496 741,36 евро.
Цел на проекта е развитие на съвместния туристически потенциал на община Генерал Тошево и кметство Негру Вода, и опазване на природните ресурси и биоразнообразието. По проекта се предвиждат следните дейности:изследване и популяризиране на туристическия и екологичен потенциал на двете общини; утвърждаване на устойчиви практики за>опазване на природните ресурси и насърчаване развитието на алтернативни форми на туризъм; подобряване на пътната инфра-структура, достъпът до защитени територии и благоустрояване на обекти с културно-историческа значимост.
 Очакваните резултати от проекта са: асфалтиране на две пътни отсечки – с.Красенс.Росен (2.3км) и в гр. Негру Вода (1.12км.); създаване на туристически информационни центрове в двата града; благоустрояване и оборудване на туристически обекти; в България и 1 в Румъния).
По проектът са предвидени серия от проучвания, обучителни дейности и семинари – курсове по румънски и български език, семинари за възможностите за развитие на алтернативните форми на туризъм в региона; изследвания и изработване на стратегия за развитието на туризма, изграждане на информационна система. Проектът ще създаде предпоставки за съвместно социално-икономическо развитие на двата района.

Добричкият окръжен съд оправда граничен полицай по обвинение за подкуп

Добричкият окръжен съд призна за невиновен 38-годишния Димитър Г. Д. от Ген. Тошево, за това че като старши граничен полицай на 06.03.2008 г. около 21,50 ч. на ГКПП Кардам в качеството му на длъжностно лице е поискал и приел в дар две банкноти по 5 EUR, който не му се полага, за да извърши действие по служба – паспортна проверка и да пропусне през границата на Република България турския гражданин Рашид С. Ф. и управлявания от него товарен автомобил. В съдебното заседание днес представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви, че не поддържа обвинението, повдигнато на Димитър Д. Той изтъкна, че за да има подкуп, трябва да е осъществена сделка, а в случая няма уговорка коя от страните какво ще направи. По делото не е установено и как подсъдимият е отишъл и оставил банкнотите в помещението, където са намерени. Адвокатът на Димитър Д. също пледира той да бъде обявен за невинен, защото обвинението не е доказано. Той посочи противоречия в показанията на турския шофьор, който е сигнализирал полицията и дал сумата. „Налице е поведение у Рашид Ф. и органите на Вътрешна сигурност на МВР, което говори за преднамереност”, посочи защитата.

събота, 18 септември 2010 г.

Започна есенната сеитба на пшеница

ImageПървите 30 хиляди дка с пшеница в  региона вече са засети.  Стопаните, които използват благоприятните метеорологични условия, са от община Добричка. Новите площи с ечемик до момента са  3 370 дка. Земеделците в област Добрич са прибрали в складовете 62 процента от реколтата слънчоглед. В Балчик приключват кампанията с добив от 220 кг от дка. В Шабла,  при прибрани 85 %  от площите, добивът на слънчоглед е 230 кг от декар, в Каварна-  260 кг/дка, но там все още не са реколтирани половината от нивите. Първите добиви от царевица са 660 кг от дка в община Добричка и 620 кг/дка в Генерал Тошево. Прибрани  са съответно 15% и 11%  от продукцията.