вторник, 30 ноември 2010 г.

МГЕРБ - Генерал Тошево, с инициатива за превенция на ХИВ/СПИН



На 1 декември, МГЕРБ - Генерал Тошево и общинската организация на ПП ГЕРБ - Генерал Тошево организират  в S.T.Bar кампания за информация и превенция на ХИВ/СПИН. Събитието се организира с любезното съдействие на д-р Катя Ганова, зам.областен управител на област Добрич и РИОКОЗ - Добрич. Ще се раздават безплатни презервативи и червени лентички, символ на борбата с болестта. Ще има информационни материали как да се предпазим от СПИН, какви са симптомите на болестта и къде може да си направим безплатни изследвания. Проявата е насочена приоритетно към младите хора, които са най-уязвими към болестта.
За първи път Световния ден за борба с ХИВ/СПИН е отбелязан преди 22 години. От 1996г. той се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. Проучване показва, че постоянно пада възрастта на инфектираните със СПИН . 52% от новорегистраните случаи на заразени в България са на възраст между 15 и 29 години. Предполага се, че заразените в страната са над 5000 души, като по-голямата част от тях не знаят за това. 

ToshevoNews

6 общини са сключили договори за пътно поддържане през зимата

6 от общините в Добричка област са сключили договори с фирмите, които ще поддържат пътната мрежа през зимата, стана ясно на среща в областната управа за зимната подготовка. В община Каварна в момента тече обществената поръчка, а в община Добричка договорът с изпълнителя ще бъде подписан до 10 декември.
Директорът на Областно пътно управление инж. Иван Светославов информира, че разполагат с 88 машини, разпределени по Районните пътни служби в областта. До седмица ще приключи ремонтът на пътя Добрич-Ген.Тошево. За зимния сезон са осигурени са 20 000 кубика пясък и 1600 тона сол. 
От „Гражданска защита" припомниха за необходимостта от добра координация, особено наложителна между съседните области в моменти, когато предстои затваряне на пътища. Препоръчано бе гранична полиция да осигури на ГКПП-тата стая с отопление за закъсали пътници. Подобни помещения трябва да има и в селата при екстремни ситуации. 
80 километра от уличната мрежа в Добрич при снеговалеж ще се почиства непрекъснато с машини, съобщи зам.-кметът арх.Пламен Ганчев. Други 60 километра ще се разчистват до 36 или 72 часа след спиране на валежите. Фирма А.С.А България е осигурила 230 тона пясък, 500 т.сол и 10 т. магнезиеви смеси.


Празнуваме Андреевден

Празнуваме Андреевден© pravoslavieto.com  

Православната църква почита днес паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Исус Христос. Св. Андрей Първозвани е християнски проповедник, първият от 12-те апостоли, брат на Св. Петър.
От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Той стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, посочвайки на народа минаващия Исус, казал: "Ето агнецът Божий!". Като чул тези думи, Андрей тръгнал след Христос и прекарал с него целия ден. 

След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест: "Намерихме Месия!" и го довел при Христа. Двамата братя продължавали своя предишен живот и се занимавали с риболов. Те били родом от Витсаида. По-късно Спасителят ги видял веднъж на Галилейското море и им казал: "Вървете след мене, и аз ще ви направя ловци на човеци". Оттогава те навсякъде следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и Възкресение.

Св. Андрей проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия. Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден. Той е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.
Според българските народни традиции Андреевден е празник на семето или зърното. На този ден се вари жито, боб, леща, грах, просо, ечемик. Сутринта рано се взима от наедрялото зърно и се хвърля в камината - нагоре, за да растат високо всички житни растения и да са едри като набъбналата царевица. На младите жени се пада ритуалът с хвърлянето на варените семена - както бързо наедряват те, така и булките да наедряват с бъдещите си деца. От обредното вариво се дава на домашните животни и на кокошките, за да се плодят.
Народът свързва този ден с разбирането, че светлината в денонощието започва да расте - наедрява, затова някъде се нарича Едреевден, а слънцето да помръдва "както пиле в яйце".
На Север от Балкана почитат този празник и като празник на мечките. Според стара легенда, Св. Андрей живеел като отшелник в гората и сам обработвал малка нивичка. Една мечка изяла вола му и тогава светецът я хванал и я впрегнал в ралото вместо добичето и така си изорал имота. После яхнал дивия звяр и така слязъл с него до близкия манастир. Оттам почнали да почитат Св. Андрей като мечи покровител. В българската народна митология мечката се приема за символ на женското начало и на плодовитостта, празникът е известен още и като Мечкин ден.
Имен ден днес празнуват: Андрей (което значи мъжествен, храбър, силен), Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Дешо, Дешка, Първан, Пръвка и други.

Област Добрич е готова да посрещне зимата

ImageОбласт Добрич е в готовност да посрещне зимния сезон 2010-2011 година. Това стана ясно на днешното заседание на областния щаб за действие при усложнена зимна обстановка, който включва кметовете на общините в областта и ръководителите на институции и ведомства, които имат отношение към подготовката за работа при усложнени зимни условия.
На съвещание при Областния управител Желязко Желязков всички кметове изразиха готовност да посрещнат зимата – сключени са договори с фирми за пътно подържане и почистване, като единствено в община Каварна все още тече процедурата по избор на фирма, а в Добричка е избрана фирмата и договорът ще бъде подписан на 10 декември. На лице е готовност за обгрижване на болните на хемодиализа. Училищата и детските градини са снабдени с достатъчно гориво, хранителните магазини са запасени с хранителни продукти за поне 10 дни. Кметовете призоваха хората в най-малките населени места, където няма магазини, сами да си набавят хранителни продукти в запас.
От ведомствата, които имат отношение към подготовката и действията при усложнена зимна обстановка, също изразиха готовност да посрещнат снега.
От БЧК отправиха молба, при евентуални снегонавявания, да се осигури достъп до складовата база в с. Победа от ОПУ.
Директорът на Областно пътно управление инж. Иван Светославов информира, че е създадена добра организация, разполага с 88 машини, разпределени по Районни пътни служби в областта. Предвидени са достатъчно средства, които ще бъдат усвоени и ще бъде упражняван перманентен контрол върху работата на фирмата, която ще поддържа пътната мрежа.
От „Гражданска защита” припомниха за необходимостта от добра координация, особено наложителна между съседните области в моменти, когато предстои затваряне на пътища.

Благотворителна кампания


Община Генерал Тошево, съвместно с Църковно настоятелство при Храм "Св. ВМЧК Димитър" град Генерал Тошево, организират благотворителна кампания за набиране на средства за коледни пакети за предоставяне на най-нуждаещите се жители на общината за Коледните и Новогодишни празници!
Всички желаещи да участват в кампанията могат да приведат средства по сметка на Община Генерал Тошево IBAN BG38TTBB94003309015798 и код TTBBBG22 при SG "Експресбанк" - клон Генерал Тошево до 10.12.2010 година.
Отчет за изразходването на средствата им ще получи всеки един дарител, а резултатите от благотворителната кампания и имената на дарителите ще бъдат оповестени в сайта на общината, както и в общинските и областните медии.

петък, 26 ноември 2010 г.

5 години затвор за непълнолетен извършител на грабеж

Наказание 5 години лишаване от свобода да изтърпи 17 годишният О. М. О. от с. Рогозина, община Ген. Тошево, постанови Добричкият окръжен съд. Той бе признат за виновен, че на 19.05.2010 г. в гр. Добрич, като непълнолетен, но след като е разбирал свойството и значението на извършеното деяние и е могъл да ръководи постъпките си, е отнел чужди движими вещи – дамска чанта с вещите в нея, включително два мобилни телефона и сумата от 200 лв., всичко на стойност 477,31 лв. от владението на 51-годишна добричлийка, като е употребил за това сила и грабежът е придружен със средна телесна повреда.

Към момента на извършване на престъплението О. М. О. е бил навършил 17 години. Той е осъждан като непълнолетен 15 пъти, предимно за престъпления против собствеността. Налагано му е и е изтърпял ефективно наказание 10 месеца лишаване от свобода. Той има начално образование, не е женен, безработен е.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Съдът потвърди наложената на непълнолетния мярка за неотклонение задържане под стража до влизане на присъдата в сила.

Ваня Донева: Променяме закона за сметната палата. защото сегашния е критикуван от 2006 г.

ImageОсновната причина за приемането на новия закон за сметната палата е промяна на сега действащия колегиален модел на управление. Не го правим, за да обслужваме когото и да било. Това заяви в ефира на радиоДобруджа депутатът от ГЕРБ и един от вносителите на законопроекта - Ваня Донева. Тя припомни, че досегашния закон е разкритикуван още в доклада от 2006 г. На  партньорската проверка на СИГМА. В него е записано, че членовете се назначават от политическите партии в съответствие с тежестта им в парламента, което влияе върху независимостта на институцията, обясни Донева. Ние предлагаме едноличен модел, което се прилага успешно от близо 10 години в Словения, каза депутатката от ГЕРБ. Предложението е за състав от председател, т. нар. “генерален одитор”, и двама заместник-председатели. Такъв тип модел е широко разпространен в Европа. С такъв модел са Словения, Унгария, Словакия, Естония, Литва, Швеция, Финландия, Австрия. Не мога да се съглася, че тези държави се тресат от корупция, коментира Донева. Тя оспори обвиненията, че със  законопроекта се елиминира възможността за ръководна роля на лица с юридическо образование, което било прокарване на лобизъм. Донева обясни, че е важно в Палатата да е назначават хора с професионални умения в областта на одита, а не да се гледа с какво образование са. Ваня Донева отбеляза, че  с новия закон се въвежда Консултативен съвет, състоящ се само от професионалисти и избиран от парламента.

Изгоря покрив на къща в Житен

На 25 ноември малко след полунощ е получено съобщение за пожар в къща, намираща се в село Житен, община Ген.Тошево. Пожарникарите, посетили мястото на инцидента, са установили, че причината за избухване на огъня е неправилно използване на отоплителен уред. Напълно унищожени са 100 квадратни метра покривна конструкция.

Областният управител свиква съвещание за зимната подготовка

ImageНа 30 ноември от 10.00 ч. в Областна администрация ще се проведе съвещание  с кметовете на общини и ръководителите на ведомства и дружества, които  имат отношение към подготовката на областта за работа при усложнена зимна обстановка през сезон 2010-2011 г. Ще бъде разгледана готовността на общините и структурите с областно значение в съответствие със Заповедта на Областния управител, която визира редица мерки с оглед намаляване на последствията за населението и осигуряване на ефективно функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите в Област Добрич при усложнена обстановка през зимния сезон.

сряда, 24 ноември 2010 г.

Библиотеки от региона получиха дарение от компютри

Библиотеки в Добричка област получиха компютри и периферна техника по Програма „Глобални библиотеки - България".
Дарение е получено в регионална библиотека „Дора Габе" в Добрич, както и в библиотеки в общинските центрове Балчик, Каварна, Генерал Тошево и Крушари. Компютри са дарени още за  библиотеките в селата Българево, Дуранкулак, Пчеларово, Красен и Божурово. 
Доставката и инсталирането на новата техника ще позволи на обществените библиотеки от региона да предоставят на своите потребители ползване на компютри, безплатен достъп до интернет, както и да реализират разнообразни обучителни програми.

неделя, 21 ноември 2010 г.

ToshevoNews на една година

Скъпи читатели на ToshevoNews, преди една година реших да направя този сайт с идеята да събера новините за нашата община на едно място, за да Ви е по-удобно и лесно  да се информирате за случващото се около Вас. Опитвал съм се да бъда обективен и безпристрастен. Надявам се да сте доволни и да съм успял да направя нещо добро за прекрасния ни град.   


С голяма признателност към всички читатели, 
Ивайло Манушев
ToshevoNews

Днес е Въведение Богородично – Ден на християнското семейство

Image21 ноември е един от големите православни празници – Въведение на св. Богородица в храма, Денят на християнското семейство.
На този ден много вярващи ще приемат свето причастие, а на него се правят прояви за православното семейство и особено за православната младеж.
С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж; според първоначалния замисъл - ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Денят бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали.
В основата на празника е едно важно събитие от живота на Света Богородица. Когато тя била на три години, нейните родители Йоаким и Ана изпълнили дадения обет и тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм, за да я посветят на Бога. Тя за почуда на всички изкачила сама 15-те стъпала до входа и се спряла на най-горното. Първосвещеникът Захария посрещнал малката Мария и я въвел в Светая Светих на храма. Тя заживяла там в служба на Бога, прекарвала дните си в усърден труд, молитви и се подготвяла да стане майка на Божия Син. Когато Дева Мария навършила пълнолетие, тя пожелала да не се омъжва, а да се посвети изцяло на Бога. Тогава свещениците по внушение на Светия Дух я сгодили за престарелия й сродник Йосиф. Той уважил обета й пред Господ, станал покровител на Света Богородица и пазител на родения от нея Иисус Христос.

петък, 19 ноември 2010 г.

ПРИКЛЮЧВА РЕМОНТЪТ НА ПЪТЯ ДОБРИЧ - Г. ТОШЕВО

От пресслужбата на Областно пътно управление съобщиха, че е почти пред приключване ремонтът на пътя Добрич - Генерал Тошево.

Оттам допълват, че остават около 2 км до приключване на строително-ремонтните дейности, изпълнявани по Лот 6: Рехабилитация на път II-29(E-70) Добрич-Ген.Тошево-Кардам-граница с Р.Румъния от км 52+345 до км 68+184,област Добрич". Фирмата - изпълнител "Пътно строителство" АД е положила вече износващ асфалт на 14 км от ремонтирания пътен участък. Вчера се извършваха довършителни дейности по пътно съоръжение - надлез над ж.п. линия и на водопровод в с. Стефан Караджа. Проектът по цялостната рехабилитация на път Добрич-Генерал Тошево се осъществява с финансовата подкрепа от ОП "Регионално развитие", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

В село Красен бе отбелязана 130-годишнината от рождението на Йордан Йовков

На 19 ноември в с. Красен тържествено бяха отбелязани 130-годишнината от рождението на Йордан Йовков и 150-годишнината от откриването на местното училище. Тук гостуваха областният управител Желязко Желязков, кметът на Общината Димитър Михайлов, внукът на писателя Боян Попов и др. Пред паметника на Йовков бяха поднесени венци и цветя. След протоколните приветствия във връзка с двете кръгли годишнини, възпитаници на ОУ “Йордан Йовков” представиха литературна композиция, посветена на своя патрон, драматизации по разказите “По жицата” и “Серафим”. Основното училище бе удостоено с Почетен знак с лика на писателя Йордан Йовков, а с томове на писателя бяха наградени Цветана Младенова, Желязко Желязков, Боян Попов и Тошко Тачев. Празничната програма приключи с изпълненията на Групата за изворен фолклор при Народно читалище “Йордан Йовков 1896” в с. Красен, Вокална група “Кардамки” при Народно читалище “Пробуда 1941” в с. Кардам и Професионален ансамбъл за народни песни и танци “Добруджа” в Добрич.

Литературен конкурс „Йовков и неговия свят”


На 18 ноември за втора поредна година Община Генерал Тошево и  библиотеката при НЧ”Светлина” проведоха заключителния етап на литературния конкурс „Йовков и неговия свят”.Тържесвтено слово произнесе заслужилия краевед г-н Илия Кишишев.  Участваха 14 разказвачи, 15 есета и 7 рисунки. Наградени бяха следните ученици:
             Първи раздел: Разказвач на произведение на Йовков.
             Първа награда – Димитринка Руменова  6 „б” клас ОУ
             Втора награда – Живомир Ивелинов 5 клас СОУ
             Трета награда – Златка Михайлова 7 клас СОУ
             Поощрителна награда – Доротея Енчева 5 „а” клас ОУ

              Втори раздел: Есе „С какво Йовков докосна сърцето ми”
              Първа награда – Виктория Иванова  9 клас СОУ
              Две Втори награди – Деница Ненкова 12 клас СОУ
                                                 - Мариела Николаева 12 клас СОУ
               Трета награда – Христина Тодорова 12 клас СОУ
             
               Трети раздел: Рисунка на тема „Йовковите герои и моя роден край”

      Първа награда - Зорница Добрева 6 а клас СОУ „Н.Й. Вапцаров”
      Втора награда -  Джансевер Ридван – 5 клас   от училище „Йордан Йовков” с. Красен
       Трета награда - Радостина Пейчева Господинова 8 клас от училище „Йордан Йовков” с. Красен.
        Поощрителна награда  Алденис Али Мехмед – 8. клас  от училище „ Йордан Йовков” с. Красен.

Рехабилитирани са четири улици в града

Приключи рехабилитирането на четири улици  в град Генерал Тошево, които отдавна бяха в лошо състояние, на места дори непроходими. Първата от тях е ул. “Бузлуджа”, която през целия период на демокрация не е ремонтирана. Поради изключително тежкото й състояние се наложи да бъдат положени 1538 кв. м. асфалтова настилка. Същото е положението и с ул. “Александър Стамболийски”, където са положени 850 кв. м. асфалт. Рехабилитация се извърши и на ул. “Калиакра”, а по ул. “Патриарх Евтимий” бяха изкърпени 694 кв. м. дупки по асфалта. Отделно от това напълно бе завършен ремонтът на ул. “Витоша” в индустриалната зона на града и включените в спечеления проект на Общината улици.

четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Отново рок музика в Каварна на Нова година

ImageКаварна отново ще посрещне Нова година със солидно количество рок музика. На 31 декeмври на площада в центъра на морския крад ще пеят Джон Лоутън, подкрепян от китариста на Uriah Heep Мик Бокс (на снимката). За доброто настроение на каварненци и гости на града ще се погрижат още групите Сигнал и Access. Началото на новогодишния концерт е в 21.00 часа.

Председателят на ЗК "Демокрация" прогнозира ренти над 60 лева

ImageОчаквах тази награда, но в същото време я приех като изненада, това заяви в предаването "Класове" преседателят на тошевската ЗКДемокрация Васил Василев по повод получената награда отДобрички панаир за кооперация на годината.  Според него това отличие се дължи на съвместните усилия на всички работещи в кооперацията. Василев отбеляза, че е поел ръководството на кооперацията през 2006 година, когато тя е била в сравнително тежко финансово  състояние. Познавах кадрите и смятах, че мога да се справя. Резултатите не закъсняха. От няколко години раздаваме едни от най-високите ренти в региона, похвали се Василев. Той призна, че тази година е била много добра за земеделските производители. Неговата прогноза е, че тази година ще могат да предложат рента от над 60 лева, но точна стойност не пожела да назове. Основната цел в ЗК Демокрация е обновяването на машино-тракторния парк, каза Василев, като според него най-атрактивната мярка за земеделците е 121, касаеща именно модернизиране на земеделските стопанства. ЗК Демокрация - Генерал Тошево обработва около 12 000 декара.
Приоритет за България трябва да бъде изравняването на субсидиите за българските земеделци с тези на останалите страни от ЕСзаяви за радио “Добруджа” Николай Димов, който бе избран за “Агробиснесменна годината от Добрички панаир. Димов, който е собственик на Агролес ЕООД обясни, че обработва земеделска земя  в ямболски регион. Житните култури, които отглежда са пшеница, ечемик, кореандър и рапица.

Започва Рождественският пост

На 15 ноември, след деня в памет на св. апостол Филип, започва четиридесетдневният пост на християните. Установен е сравнително късно - през 1166 г., когато Константинополският патриарх Лука Хрисоверг определил преди Рождество да се пости 40 дни, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. Рождественският пост напомня за поста на Мойсей, който, постейки 40 дни и нощи, получил каменните скрижали с Божиите слова.
През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя, посочва Pravoslavieto.com.
По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. От 15 до 22 ноември и от 20 до 24 декември са най-строгите дни, в които се разрешава само растителна храна, но се допуска употребата на олио. В останалото време на постите може да се консумира риба и вино, без дните сряда и петък. Забранени са месните и млечните храни, както и яйцата.
Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично - 21 ноември, и от Игнажден - 20 декември, до Богоявление - Йордановден, който е на 6 януари.

Преброителите ще вземат по 200 - 220 лева

Преброителите ще вземат по 200 - 220 леваЗам.-областният управител Тодор Георгиев и Неделчо Василев © областна управа  

Има опасения, че кандидатите запреброители може да се окажат подведени от централно тиражирана информация за заплащането на труда им, споделиха членовете на Областната комисия по преброяването през 2011 година, която заседава за първи път днес. Реално хонорарът няма да надвиши 200 - 220 лева на човек, а се споменаваха цифри от около 340 лева.
Вече са проведени заседанията на осемте общински преброителни комисии. На днешната среща бяха обсъдени дейностите за периода до края на 2010 година, както и сроковете за тяхното изпълнение.
За успешното преброяване в областта се залага на правилното райониране на населените места и съставянето на актуални преброителни списъци. До 10 декември 2010г. ще се извърши подбор на преброителите. На предишната кампания през 2001 година в областта са били наети 1053 преброители и 170 контрольори, информира секретарят на Областната комисия Неделчо Василев. Целта е да се осигури надеждна, изчерпателна и детайлизирана информация за населението и жилищния фонд. Представителите на общините съобщиха, че интересът към местата за преброители е голям, вероятно заради безработицата по места. Неделчо Василев припомни, че до 14 декември списъците на кандидатите трябва да бъдат предоставени в Териториалното статистическо бюро /ТСБ/.
Друг акцент, върху който той обърна внимание, бе  да се разпределят правилно преброителните участъци и всяко населено място да бъде обособено като отделен участък /преброителен район/. Служителите на ТСБ ще бъдат на разположение на общините и във всеки момент ще са готови да оказват необходимото съдействие.
Следващото заседание на Областната преброителна комисия ще се проведе на 15 декември.

Програма за 130 годишнината от рождението на Йордан Йовков

ПРОГРАМА
НА   ПРОЯВИТЕ В ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО,
ПОСВЕТЕНИ НА
130 ГОДИШНИНАТА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЙОРДАН ЙОВКОВ

1. Обявяване в общинските училища на конкурс за разказвач на творба от Й.Йовков, на литературна творба или рисунка, посветени на неговото творчество
Организатори: НЧ „Светлина –1941",Училища
2. Поднасяне на цветя пред паметника на Йордан Йовков в гр.Генерал Тошево – 18.11. 2010 г. от 11,30 ч.
Организатори: Исторически музей, Училища
 3. Награждаване на най-добрите участници в конкурсите – 18.11.2010 г. от 15, 00ч. в салона на НЧ „Светлина”                  
 Организатор: НЧ „Светлина – 1941”
4. Поднасяне на цветя пред паметниците на Йордан Йовков в с.Спасово и с.Росица и пред паметната плоча в с.Йовсово
Организатори: Исторически музей, Ученически клубове „Родолюбие”
5. Честване на 130 години от рождението на Йордан Йовков и 150 години от създаването на училището в с.Красен – 19.11.2010 г. от 10,30 ч.
Организатори: Кметство с.Красен, НЧ „Йордан Йовков” с.Красен; ОУ „Йордан Йовков” с.Красен
6. Представяне на филма „Военен кореспондент” – 24.11.2010 г. от 16,00ч в салона на НЧ „Светлина”
 Организатори: Исторически музей
7. Удостояване на ОУ „Йордан Йовков” с Почетен знак с лика на писателя Йордан Йовков
Организатори: Община Генерал Тошево
8. Награждаване на: Цветана Младенова, Желязко Желязков, Тошко Тачев, с томовете на Йордан Йовков
Организатори: Община Генерал Тошево
9. Мероприятия и инициативи, организирани от училищата, читалищата и клубовете в общината – беседи, изложби
Организатори: училища, читалища и клубове в община Генерал Тошево

Подписан е договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”

На 05.11.2010 година Община Генерал Тошево подписа Договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.Максималната сума на проекта е в размер на 137 596,80 лв., a продължителността му е 14 месеца. Наименованието на проекта е “Разширяване на възможностите за подобряване качеството на живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора в Община Генерал Тошево”. Общата цел на проекта  е разширяване на възможностите за подобряване качеството на живот на хора с увреждания и тежко болни самотни хора, живеещи в община Генерал Тошево чрез преодоляване на социалната им изолация. Специфичните цели са усъвършенстване и подобряване на услугата “Домашен помощник” насочена към 85 лица с увреждания -над 50 % инвалидност на възраст от 18 до 95 годишна възраст и тежко болни самотни хора от 65 до 95 годишна възраст, живеещи на територията на община Генерал Тошево, повишаване на мотивацията на 35 безработни лица за работа като домашни помощници в община Генерал Тошево, придобиване на професионални умения на 20 лица за работа като “Домашен помощник” в община Генерал Тошево  и усъвършенстване на професионалните умения на 15 безработни лица и създаване на заетост в сектора на социалните услуги за 30 безработни лица. Съгласно проектните дейности през първите два месеца ще се организира подбор на потребители и подбор на домашни помощници.Желаещите да ползват услугата “Домашен помощник” могат да подадат необходимите документи в стая  103, намираща се  на първия етаж в сградата на  Общинска администрация гр.Генерал Тошево, в срок до 05.12.2010 год. Условията за работа като “Домашен помощник”, съгласно проектните дейности ще се разясняват на място от екипа за управление на проекта.

четвъртък, 11 ноември 2010 г.

Продължават дейностите по рехабилитацията на път Добрич-Ген.Тошево

ImageПродължават строително-ремонтните дейности по изпълнение на Лот 6: Рехабилитация на път II-29(E-70) Добрич-Ген.Тошево-Кардам-граница с Р.Румъния от км 52+345 до км 68+184,област Добрич”, съобщават от Областно пътно управление. Проектът по цялостната рехабилитация на път Добрич-Генерал Тошево се осъществява благодарение на финансовата подкрепа от Оперативна програма “Регионално развитие”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Обществената поръчка за изпълнител бе спечелена от фирма „Пътно строителство” АД  Добрич.
По-голяма част от дейностите по пътното платно и в обхвата на пътя, предвидени в проекта за рехабилитация, вече са извършени. Към днешна дата се полага износващ пласт асфалт. Напълно готови са 5 км от общо 16 км, на които се прави рехабилитация по програмата. Основни трудности при строително –ремонтите работи са създали непредвидени дейности по съществуващо пътно съоръжение – надлез над ж.п. линия. Извън заложеното в проекта допълнително е извършено усилване на конструкцията на надлеза, излята е нова пътна плоча на съоръжението и са поставени нови тротоарни конзоли. Заради пропаднали преходни плочи се е наложило да се изгради и допълнителна подпорна стена при западния устой. В момента фирмата –изпълнител довършва тези допълнителни дейности, за да се осигури надеждност на съоръжението и качествено изпълнение на проекта като цяло.
Допълнително затруднение създава и полагане на водопровод в с.Стефан Караджа. Изчаква се да приключи тази дейност, за да може фирмата да постави 2 км бордюри. Забавянето е наложило корекции и в първоначалните срокове, които фирмата –изпълнител си определи при символичната първа копка на обекта.
„Въпреки, непредвидените обстоятелства и факта, че строителният сезон приключва на 15 ноември, ако метеорологичната обстановка позволи, ще завършим обекта до края на тази година” каза инж. Валентин Зеленченко, изпълнителен директор на „Пътно строителство” АД.

Шестима пострадали при катастрофи на 8 ноември

ImageШест души са пострадали при катастрофи станали през изминалото денонощие в областта, съобщават от ОД на МВР. Около 12.50 часа вчера по пътя гр.Добрич - гр.Генерал Тошево, на около 1 км след с. Стефан Караджа е възникнало пътно-транспортно произшествие, при което 56-годишен мъж от гр.Варна- водач на л.а.”Рено”, управлявайки с несъобразена скорост е изгубил контрол над автомобила и се е блъснал в крайпътен билборд. В резултат на произшествието водачът и пътуващата с него на предната седалка на 57-годишна жена са пострадали и са настанени в МБАЛ Добрич, без опасност за живота.
Също вчера около 17.40 часа е възникнало пътно-транспортно произшествие по пътя гр.Генерал Тошево- гр.Балчик, на около 1 км преди кръстовището за с.Змеево. При посещение на местопроизшествието е установено, че 57-годишният Д.Д. от гр.Варна- водач на л.а. “Рено” управлявайки автомобила е застигнал и блъснал конска каруца. В резултат на катастрофата са пострадали возещите се в каруцата 71 годишен мъж и 66-годишна жена, и двамата от гр.Добрич. Настанени са в МБАЛ Добрич с охлузни рани и комоцио, без опасност за живота.

Започва набиране на преброители за Преброяване 2011


Започва набиране на преброители за Преброяване 2011

От 10 ноември в продължение на един месец ще бъдат набирани преброители и контрольори за предстоящото през март 2011 година Преброяване на населението и жилищния фонд. Кандидатите ще трябва да подадат заявление и биографична справка по образец в Общинските преброителни комисии. Документите може да бъдат изтеглени на сайта на Преброяването (www.nsi.bg/census2011).
На последното си заседание Централната преброителна комисия уточни критериите, на които трябва да отговарят бъдещите преброители. На първо място те трябва да бъдат комуникативни. Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Не се препоръчва за преброители да се назначават данъчни служители и инспектори, и полицаи.
Преброителите ще бъдат с „работно време” от 8.00 сутрин до 20.00 часа вечер, включително събота и неделя. Това е времето, през което те имат право да посещават хората от техния преброителен участък.
За времето от 10 до 24 март 2011 година всеки преброител ще трябва да преброи около 200-250 души и 80 жилища. Заплащането на преброителите ще бъде индивидуално и ще зависи от броя на преброените лица, жилища и сгради, но средно за страната един преброител ще получи около 340 лв. Заплащането на контрольорите ще бъде подобно, като един контрольор ще координира работата и ще отговаря за няколко преброители.
При предстоящото преброяване ще бъдат наети над 40 000 преброители и около 7000 контрольори, които в началото на следващата година ще преминат специални обучения, като ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Над 44% разкриваемост на престъпленията, отчитат от полицията

2 411 престъпления са регистрирани в региона през десетте месеца на тази година, съобщават от Областната дирекция на МВР. 1 067 от тях са разкрити, което прави 44.26% разкриваемост. За същия период от време полицаите в Добричко са разкрили още 369 престъпления, извършени през предходни години.
За сравнение през десетте месеца на миналата година регистрираните в региона престъпления са били 2 552, а процентът на разкриваемост - 43.73%.
През отчетния период са извършени три убийства, които вече са разкрити, посочват още от полицията. В региона са станали 47 грабежа, от които 17 са разкрити. За същия период на 2009 година са извършени 3 убийства като само едно от тях е било разкрито. Станали са  77 грабежа, от които са разкрити 22.
Най-голям дял от регистрираните на територията на дирекцията престъпления сакражбите на имущество - 1 363, от които са разкрити 466.
Регистрирани са 131 непълнолетни лица, извършили общо 150 престъпления.  

вторник, 9 ноември 2010 г.

Стена на необитаема къща се срути върху дете в село Присад

Стена на необитаема къща се срути върху дете в село Присад

Стена на необитаема къща се е срути върху 12-годишно момче в генератошевското село Присад. Детето е прието в отделението по реанимация в добричката болница в травматичен шок, със счупено бедро и таз, но няма опасност за живота му, съобщиха лекари.
Изоставената къща е от кирпич, разказа за Дарик кметът на селото Стефан Младенов. По думите му инцидентът е станал в неделя следобед. Детето е било с баща си, който събарял постройката, за да използва материала.
Родителите не са потърсили помощ от никого и в селото разбрали за инцидента едва днес, каза Младенов.

Генерал Тошево отбeлязва своя празник

ImageДнес град Генерал Тошево отбелязва своя празник. Първият официален събор на Тошево е на 8.11.1932 година. Избран е празникът на Свети Димитър, чието име носи тогавашната околия. На деня на светията стопаните се разплащат и разпускат наетите от Гергьовден работници, овчари и ратаи, на места този празник се нарича Разпуст, а на най-грижовните ратаи стопаните дарявали кат нови дрехи, овен или агне. Краят на селскостопанските работи се отбелязва със сборове, хора и песни. Хората вярват, че ако на този ден прага им прекрачи заможен и добър гост, здрава и плодовита ще е годината. За да се продължи традицията, със свое Решение от 1991 г. Общинският съвет обявява 8.11. за празник на Генерал Тошево. Генерал Тошево е обявен за  град с указ № 38 от 30 януари 1960 г. (обнародван в “Държавен вестник” на 2 февруари).