понеделник, 31 януари 2011 г.

Добричка област готова да стартира преброяването

Добричка област готова да стартира преброяването© НСИ  


В Област Добрич е създадена добра организация за успешно преброяване на населението и жилищния фонд. Това заяви на днешното заседание на областната преброителна комисия секретарят й Неделчо Василев.
Преброяването по интернет, което за първи път ще се реализира в България, стартира от 00.00 часа на 1 февруари и ще продължи до 24.00 ч. на 9 февруари 2011 г. Председателят на Областната преброителна комисия и заместник-областен управител Тодор Георгиев апелира към жителите на областта да се преброят по електронен път, което има определени предимства.
Участниците в срещата се обединиха около тезата, че преброяването не е само статистическа, но и национална задача и всеки български гражданин трябва да участва в него, защото бъдещите политики на страната ни ще се изграждат върху данните от кампанията. Секретарят на комисията и директор на ТСБ Неделчо Василев съобщи, че в областта са обособени 1492 преброителни участъци и контролни райони. В преброителната кампания ще вземат участие 1322 души /общо преброители, контрольори и резерви/. Всички са преминали обучение и разполагат с необходимите материали и инструкции за попълване на преброителните карти.
Предимства на електронното преброяване 
  • Активно е 24 часа в денонощието;
  • Има възможност да запазите отговорите си, да прекъснете попълването на картата и да продължите в удобно за Вас време;
  • Спестява се време - попълването на картата за едно лице не би отнело повече от 10-15 минути. Информацията е надеждно защитена;
  • външен човек няма да влиза в жилищата;
  • пестим хартия и спасяваме живота на много дървета;
  • улеснява се и ще се ускори въвеждането на данните от преброяването;
  • спестяват се средства.
От 1 до 9 февруари гражданите могат  да попълнят преброителната карта чрез информационна система „Преброяване 2011" на адрес:     
                                                    http://www.nsi.bg/census2011/.

България ще настоява фермерите да получават 100 процента от евросубсидиите от 2014 година

България ще настоява още от 1 януари 2014 г. земеделските стопани да получават субсидия колкото са тези в старите страни членки на ЕС. В договора за присъединяването ни към ЕС е предвидено това да стане от началото на 2016 г., но вече има внесена декларация в Европейския парламент с искането да се изравнят субсидиите между старите и новите членки, каза днес евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева.
Тя обаче уточни, че 9 от нашите евродепутати не са подписали декларацията. Сред тях са представители на НДСВ, БСП и ДПС.
За следващия програмен период България настоява за справедливо разпределение на финансовите средства за българските земеделски стопани, настоя и заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров на дискусия за общата селскостопанска политика на Европейския съюз.
Комюникето на ЕК предвижда три варианта, по които да бъде разпределението на тези финансови средства и заради това е нужно да има дебати в България да се види кой от тях е най-справедлив, коментира той.
В продължение на шест месеца във всички области в страната ще се проведат кръгли маси, на които земеделските производители ще изложат виждането си за реформи в общата селскостопанска политика в програмния период 2014- 2020 г.
Първата кръгла маса ще е на 18 февруари в Благоевград, а последната на 15 юли в Ямбол.

неделя, 30 януари 2011 г.

Днес е Ден на Свети Три Светители

Православната църква чества празника Свети Три светители - в един ден се отдава почит на стълбовете на Православието - Св. Василий Велики, Св. Григорий Богослов и Св. Йоан Златоуст. По решение на поместните православни църкви денят на св. Три светители се чества от 30-те години на ХХ век като патронен празник на духовните училища, институти и богословски факултети, а самите велики архиереи - като небесни закрилници и духовни покровители на всички православни духовни школи. Църквата въздава равночестна прослава на светите трима светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, за свидетелство, че те са равни пред Божия престол по дарования, заслуги и святост. Пред техните велики дарования и неуморни трудове се прекланя целият православен свят. Растящият възторг на вярващите християни още от V век за мнозина се превърнал в опасно увлечение на неуместни предпочитания. В Цариград през XI век се стигнало до истинско разделение между вярващите, които започнали да се обявяват за "василиани", "григориани" и "йоанити". Наложила се благодатната намеса на самите трима светители, които са посветили целия живот на църковното единомислие и общохристиянския мир. От Небесния чертог на славата великите светители проявили безгранична любов и грижа за Църквата, която била застрашена от смущения поради неразумната любов към тяхната памет. Светителите се явили във видение на св. Йоан, който бил митрополит на Евхаита. Те му поръчали да каже на Цариградската патриаршия да обяви един календарен ден за общото им честване, с което да се утвърди истината за тяхното еднакво достойнство пред Бога.

събота, 29 януари 2011 г.

Висши служители от Добричко с несъответствия в декларациите до Сметната палата

Сметната палата публикува списък с имената на всички с несъответствия в ежегодната декларация или уведомление за имущество на лица, заемащи висши държавни длъжности. Резултатите са констатирани след проверка.Няколко са служителите със заключение за несъответствие от Добричка област - сред тях са заместник кметове и председатели на Общински съвети.
Митко Петров, зам.-кмет на Балчик, не е декларирал придобиване от общината на право на собственост върху имот в стопански двор в село Гурково; договорна ипотека, в полза на трето юридическо лице върху нива в село Змеево; както и право на строеж на вятърна централа върху собствена площ срещу парично обезщетение - 28 000 евро годишно, от които през 2009 г. той е взел 10 000 евро. Петров има и недекларирани доходи като ЕТ в размер на 7 889 лева и 344 682 лева от непреработена растителна и животинска продукция.
Другият зам.-кмет на Балчик - Стелиян Железов е подал встъпителна декларация през 2010 г., но е премълчал притежавани дялове от съпругата му в "Консулт Инвест Контрол" ООД, Балчик.
Председателят на Общински съвет Генерал Тошево Недко Марчев също е подал встъпителна декларация през 2010 г., в която липсват данни за съпругата му - притежавани части от двор и втория етаж на къща в Генерал Тошево.
Председателят на Общински съвет Тервел Айдън Фаик не е декларирал данни за непълнолетния си син - придобиване на ниви в село Кочмар и Тервел.
Зам.-кметът на Добрич Камелия Койчева е пропуснала данни за съпруга си - доходи в размер на 7 392 лева от дейност като ЕТ и 39 600 лева от непреработена растителна и животинска продукция.
Всички с несъответствия в декларациите са уведомени, посочват от Сметната палата, и са направени повторни проверки за окончателно изясняване на фактите. Законът им дава право да правят промени в подадените от тях декларации само до 31 май на текущата година. Промени след тази дата не са позволени.
Списъкът с резултатите от проверката на Сметната палата за несъответствия е обществено достъпен. Тя е направена по чл.7 от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, на лица с ежегодна декларация или уведомление, подадени през 2010 г.

10 фирми от Добрич на борсата за семена и посадъчен материал

Image10 добрички фирми ще вземат участие в 17-то специализирано изложение “Борса за семена и посадъчен материал”, което се открива на 1-ви февруари, съобщи за радио "Добруджа" изпълнителният директор на “Добрички панаир” Звзделина Иванова. Това са "Статев – Станимир Недялков" ЕТ, ДЗИ, "Агросвят 98", "Калидис" ЕООД, "Витал Грийн Ко" ЕТ, "Семена - Добрич" АД , "Феликс" ЕООД, "Пряспа – Светозар Киров", "Агроферт" ООД и "Интермед трейдинг енд Консултинг" ООДФорумът ще продължи до 5 февруари. В съпътстващата програма са включени семинар, организиран от Националната асоциация за семена. Доц. Д-р Костадин Костов-селекционер по пшеницата от ДЗИ ще изнесе лекция на тема устойчивост и рентабилност на зърнопроизводството, от Областната служба за съвети в земеделието ще представят мярка 141 от програмата за развитие на селските райони, касаеща полупазарни стопанства в процес на преструктуриране Общо 70 фирми са заявили участие в борсата. Сред тях ще има представители на фирми от Холандия, Франция и Сърбия. Те ще представят богат избор от семена и посадъчен материал, препарати за растителна защита, торове и почвени смески, нови технологии в едро и малогабаритната техника, специализирана литература.
До момента участие на откриването, което е на 1-ви февруари от 10.00 часа са потвърдили Светослав Симеонов-изп. директор на ДФЗ, народните представители Румен Иванов и Ваня Донева, областният управител на Добрич Желязко Желязков и кмета на община Добрич Детелина Николова. На официалната вечеря, която е от 20.00 часа в ресторант “България” ще бъдат връчени наградите на "Добрички панаир" АД в категориите Български семепроизводител и Търговско представителство.
Вече има постъпили две заявки за изложението "Пчеломания", което тази година ще се проведе от 24-ти до 26-ти март, информира още Звезделина Иванова. Тя уточни, че обикновено активното записване за Пчломанията започва в началото на март.

Директорът на ОПУ-Добрич инициира срещи с кметовете на общини

Директорът на ОПУ - Добрич инж. Иван Светославов инициира срещи с кметовете на всички общини на територията на област Добрич. Целта е местната власт да даде своите предложения за плана на Областно пътно управление за текущ ремонт и поддържане през 2011 година. В този формат, срещи между ръководството на Управлението и кметове на общини се осъществяват за първи път. Общите планове за работа са свързани преди всичко с републикански пътища, които преминават през територията на населените места и с участъците, които се нуждаят от спешен ремонт. Общо 11 са предложените обекти, залегнали в Инвестиционна програма за проектиране на ОПУ-Добрич. Това са обекти, които имат нужда от изработване на нови технически проекти или актуализация на стари. Планирано е изработване на технически проект за реконструкция на Път ІІ-29 Обход изток Ген.Тошево и проекти за рехабилитация на два участъка от Път ІІІ - 2903 Ген.Тошево - Изворово - Красен - Росица. В инвестиционната програма за проектиране на ОПУ-Добрич, касаеща територията на община Балчик, е предвиден Път ІІ - 27 " Обход Балчик - Пристанище". Участъкът е с интензивно тежкотоварно и национално значение. Дължина малко над 6 км. За общини Каварна и Шабла от стратегическо значение е път I-9 Дуранкулак – Кранево. Дейностите по рехабилатията на този път в частта Дуранкулак-Каварна с дължина 46,802 км е включен в Лот 21 по проект “Транзитни пътища V”. По същия проект през 2011 година ще се извърши и рехабилитация на път III-901 Шабла-Тюленово-Каварна с дължина 26,100 км. Предстоят срещи на инж. Иван Светославов с кметовете на община Добричка и община Тервел.

Сменят стари електромери по искане на клиента

Все още има много електромери с изтекъл срок на валидността на метрологичната проверка, както твърди гражданската организация ГНОМКА, информират от Е.ОН. Компанията обаче е информирала Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Държавната агенция за технически и метрологичен надзор за мерките, които предприема и за инвестициите, които са необходими, за решаването на проблема, който е наследство от миналото, преди приватизацията. Подмяната на електромери е възможна единствено поетапно, поради регулираните инвестиционни бюджети. В интерес на Е.ОН България Мрежи е да подмени старите електромери възможно най-бързо, защото устройствата от стария тип са по-малко чувствителни и като цяло отчитат по-малко консумирана енергия от реално изразходваната, се казва в съобщение на компанията.
Всеки клиент има възможност да поиска електромерът му да бъде проверен или подменен. В случай на такова искане, специалисти на Е.ОН България Мрежи ще извършат проверка и/или подмяна на електромера и ще инспектират присъединяването към електроразпределителната мрежа.
Темата за незаконното потребление представлява съществена част от „технологичните енергийни загуби", които се контролират от ДКЕВР. Освен това регулаторът настоява за значително намаляване на тези загуби. През последните три години Е.ОН България Мрежи е фокусирана върху намаляване на незаконната консумация и регистрира всички установени случаи.
По-голяма част от електромерите на Е.ОН са нередовни, заявиха вчера от сдружение Граждани за национален отпор срещу монополистите и контрол на администрацията(ГНОМКА). От 1,2 млн. електромера на Е.ОН България мрежи 710 000 са с изтекъл срок на метрологична валидност, твърдят от организацията.

Сервизна информация

Пътищата в област Добрич са сухи, съобщават от Пътното управление. Няма заледявания и ограничения за движението. Не се налага вече почистване на настилките, уточняват от ведомството. Видимостта е добра.

четвъртък, 27 януари 2011 г.

Пушенето възможно вече във всички заведения в Генерал Тошево

От днес вече всички заведения в централната част на Генерал Тошево са със специални зали за пушачи. В началото на месеца новата наредба завари собствениците неподготвени и пушенето беше невъзможно за клиентите, но само за няколко седмици бяха направени нужните промени в статута на заведенията и бяха изградени залите за пушачи и непушачи. Напомняме на гражданите , че в залите, в които се допуска тютюнопушене трябва да работи непрекъснато вентилация и да има специална светеща табела, която да показва това. Забранено е посещението на зоните за пушене от лица под 18 години, като същото важи и за единствената дискотека в града, която според новите правила може да е цялата за пушачи, но не бива да се допускат непълнолетни лица. За нередности при спазване на наредбата за ограничаване на тютюнопушенето има разкрита 24 часова телефонна линия към РИОКОЗ - Добрич. За сигнали за нарушения може да се обаждате на номер : 0882611045.


ToshevoNews

сряда, 26 януари 2011 г.

Ясни са цените и ставките за преброителите

Със заповед на началника на Националния Статистически Институт М.Колева, са определени цените и ставките за заплащане на труда на преброителите в предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд през месец февруари.
За преброено лице ще се получават 1.40 лв., за преброена сграда 0.30 лв., за преброена сграда във вилна зона 3.60 лв., за преброено жилище 0.80 лв., за преброено лице с електронен въпросник - 0.80 лв., за преброено временно присъстващо лице 0.10 лв.
На 25 януари бе проведено обучение на преброителите, контрольорите и придружителите.
Напомняме Ви, че седемнайстото преброяване на населението и жилищния фонд ще се проведе от 1 до 28 февруари. От НСИ обясняват че "Въпросите от преброителната карта са за Вас и членовете на Вашето домакинство – възраст, образование, трудова дейност, семейно положение, местоживеене, Вашите жилищни условия, но не за собствеността Ви, Вашите доходи или данъците, които плащате."

За първи път ще е възможно и електронно преброяване. В удобно за Вас време от 00.00 ч. на 1 февруари до 24.00 ч. на 9 февруари 2011 г. можете да се преброите по интернет чрез няколко лесни стъпки:

Първо. Влезте на адрес http://www.nsi.bg. Вдясно на екрана ще видите логото на “Преброяване 2011”. Там е входът към електронното преброяване.

Второ. Регистрирайте се с ЕГН и валиден е-mail адрес.

Трето. Попълнете преброителната карта, като въведете коректна информация за себе си, своето домакинство и за жилищните ви условия.

Четвърто. След успешно попълване на преброителната карта ще получите уникален код на своя е-mail.

Пето. Запишете си този код и го предайте на преброителя, който ще посети дома ви след 10-и февруари.

ToshevoNews, Ви приканва да оказвате съдействие на преброителите.Напомняме Ви ,че глобата при отказ от преброяване е в размер на 120 лева.

ToshevoNews

Среща за обсъждане на бюджет 2011

Във връзка с публичното обсъждане на годишния отчет за изпълнението на общинския бюджет за 2010 г. и проекта на бюджета за 2011 г. на Община Генерал Тошево, каним всички заинтересувани граждани и структури на общината на 3 февруари 2011 г. от 10.00 часа в залата на трети етаж на Общинска администрация на среща за обсъждане на бюджета.


Материалите за публичното обсъждане може да получите от 1 февруари в стая 107 в сградата на Общинска администрация.

Областният управител на среща с министър Томислав Дончев в Ямбол

ImageОбластният управител Желязко Желязков ще вземе участие в двудневна работна среща на областните управители на 28 и 29 януари. Събитието е  под наслов „Ефективно усвояване на средствата от Европейския съюз за социално и икономическо развитие на областите в България”. Срещата се организира от Областна администрация – Ямбол. Поканени са областните управители и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. Целта е да се дискутират възможностите, предоставяни от Европейския съюз и Оперативните програми, които могат да подпомогнат областните управители в провеждането на ефективна държавна политика в поверените им региони.
В програмата на форума е предвидено да се обсъдят също и темите за предстоящото Преброяване на населението, новостите в Закона за държавната собственост и др.
Освен министър Томислав Дончев, участие в събитието ще вземат Росен Желязков – главен секретар на Министерски съвет, Румяна Бъчварова – началник на кабинета на министър-председателя, Екатерина Захариева – заместник-министър на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, доц. д-р Мариана Коцева – директор на Националния статистически институт и експерти от МРРБ.


Община Генерал Тошево изгражда нова бизнес зона

ImageОбщина Генерал Тошево изгражда нова индустриална зона, съобщи днес Йордан Бахов – ръководител на проекта “Споделяне на успешни европейски практики при планиране и управление на градовете за устойчиво развитие на община Генерал Тошево”, в който добруджанската община си партнира с гръцката община Ефкарпия. Новата бизнес зона на Генерал Тошево е обособена в северозападната част на града и се разпростира на площ от 140 декара. Вече е изградена довеждащата инфраструктура – газ, вода, ток, канализация за отпадни води, улично осветление, тротоарни площи. “Желанието на общинското ръководство на Генерал Тошево е час по-скоро да се намерят предприемачи, които желат да инвестират в нашата община. А ние сме открити за всякакъв вид публично-частно партньорство”, призна Бахов.
В рамките на проекта и с помощта на партньорите от Ефкарпия вече е изработен интегриран план за развитие на градската среда в Генерал Тошево, изготвена е концепция за създаване на електронна кадастрална карта за Генерал Тошево и стратегия на общината за развитие на публично-частното партньорство.
Днес в Генерал Тошево се проведе заключителната пресконференция по проекта, на която бяха представени резултатите.

Пътната обстновка

Пътищата на територията на ОПУ-Добрич са частично заледени. Опесъчават се опасни участъци, с наклони и завои. 8 машини на пътноподдържащата фирма работят по републиканската пътна мрежа.
Заради паднала мъгла на места има намалена видимост до 100 м.
Температурата в Генерал Тошево в 08:00 ч. беше минус 9 градуса, максималната ще достигне -1.

Проведе се срещата с чужденците

Днес, 25.01.2011 г. от 14.00 часа се проведе организираната от Община Генерал Тошево среща на чужденците от общината с Дирекция „Миграция”, Добрич. Срещата предизвика голям интерес от страна на чуждите граждани – дойдоха около 30 човека от различни националности като Англия, Шотландия, Ирландия, Германия, Полша, Холандия и др. Бяха разисквани множество въпроси, свързани с издаването на документи на чуждите граждани и  разрешителни за постоянно пребиваване.

На територията на Община Генерал Тошево живеят 140 граждани на Европейския съюз, като освен тях има и граждани на Русия и бившите съветски републики и на различни държави, извън ЕС.

Община Генрал Тошево изказва своята благодарност към Дирекция „Миграция” Добрич за любезното съдействие за осъществяването на срещата!

Заловиха 37 годишен крадец в Генерал Тошево

На 24.01.2011 г., в РУП Генерал Тошево е получено съобщение за извършена кражба 2 броя кардани с планките от приспособление тип “Хедер” от частен двор в гр.Генерал Тошево. След проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установен извършителя на кражбата- О.В., на 37 години от гр.Генерал Тошево. Част от откраднатото е намерено и иззето от пункт за изкупуване на черни и цветни метали. Работата по изясняване на случая продължава.


вторник, 25 януари 2011 г.

Слаб сняг вали в Добричко

Частично заледени и заснежени са пътищата в Добрички регион, информират от Областното Пътно управление. Слаб снеговалеж има в цялата област.
Седем машини на поддържащата фирма опесъчават главните пътни артерии. Няма ограничения за движението на автомобилите.
Температурата на въздуха в Генерал Тошево към 8,00 часа е минус 6 градуса.

2 млн. лева повече за добруджанските общини

С 2 млн. лева повече ще получат осемте добруджански общини през 2011 година от държавния бюджет, съобщи в предаването Открито студио депутатът от ГЕРБ и член на бюджетната комисия Ваня Донева. Миналата година сумата за общините е била 60 348 000 лева, а за тази са предвидени 62 344 000 лева. За съжаление средствата за капиталови разходи остават същите от миналата година, обясни Донева.
За община Добрич тази година дъравните средства са 25 176 000, като миналата година сумата е била 25 150 000 лв. За община Балчик – 6 464 000 лв (5 815 000 за 2010), Генерал Тошево – 5 227 000 лв. (4 978 000 за 2010), Добричка – 8 544 000 лв. (8 145 000 за 2010), Каварна – 5266 000 лв. (5 159 000 за 2010), Крушари – 3 352 000 лв. (3242 000 за 2010), Тервел 6 268 000лв. (5904 000 за 2010) и Шабла – 2 045 000 лв. (1 955 000 за 2010)
От нас се очаква да предлагаме по-високи стойности за нашите общини, но има механизъм, с който държавата определя коя община колко пари да получи, коментира Ваня Донева.

Ваня Донева оборва Петър Димитров с 10 факта

ImageВ предаването “Открито студио” депутатът от ГЕРБ Ваня Донева посочи 10 факта, като контрапункт на 10-те извода, направени порано днес от червения депутат Петър Димитров. Свързване на касовите апарати на бензиностанциите към системата на НАП е първия факт, който Донева оспори твърдението на Петър Димитров за покровителство над контрабандата. Създадоха се законови текстове, с които да се прекрати възможността за прехвърляне на големи фирми на социално слаби граждани, спряха се и заменките на гори, каза още Донева. Тя припомни, че редовната мисия на МВФ от септември 2010 е отбелязала, че България е в процес на излизане от кризата. За 2010 година са разкрити 242 млн. къса контрабандни цигари, а за периода от 2007 до 2009 година са били разкрити 54 млн. къса. Приходите от акциза върху алкохола през миналата година се е увеличил с 64%, посочи още депутатът от ГЕРБ.  Тя изтъкна, че две световни компании като Moody's и Standard & Poor's са потвърдили кредитните рейтинги на българската държава.
Относно прогнозата на Петър Димитров за очаквани фалити в страната през тази година, Донева обясни, че от миналата година има възможност да се замразява дейността на фирмите.  Фалити може да има само там, където са се налели пари в рискови сектори като строителството например, коментира Донева. Тя изрази мнение, че тази политическа война в момента е заради действията на правителството за ограничаване на контрабандата. Тази война бе подета от тези хора, чийто нечисти интереси бяха засегнати от действията на правителството, добави Донева.

понеделник, 24 януари 2011 г.

Добричка област още далеч от обявяване на грипна епидемия

Все още сме далеч от обявяване на грипна епидемия в добричка област. Това заяви в ефира на радио Добруджа директорът на РИОКОЗ д-р Розалина Брайкова. Тя информира, че за миналата седмица броят на заболелите в Добрич е бил 57 на 10 000. За да бъде обявена грипна епидемия в нашата област,трябва заболелите да са 233 на 10 000. Нямаме информация и да има увеличен брой отсъстващи ученици, посочи още Брайкова, като учточни, че те получават информация от Регионалния инспекторат при настъпила промянаД-р Брайковаприпомни че още през октомври от РИОКОЗ са раздали на общопрактикуващите лекари, болницата и спешния център безплатни антивирусни препаратиТамифлу и Реленца. Тя посъветва личните лекари, които още не са се снабдили с тях, да посетят здравната инспекция да ги получат.

Пътната обстановка в региона

ImageСняг вали в цялата област. Пътните настилки са заснежени и частично заледени, информират от Областно пътно управление. 7 машини на пътноподдържащата фирма обработват републиканската пътна мрежа в областта. В Добрич 3 коли на АСА България опесъчават основните пътни артерии. По информация на радио "Добруджа", тази сутрин в Добрич вследствие на движение с несъобразена с пътните условия скорост са станали няколко леки катастрофи.
В област Варна вали силен сняг. Видимостта в морската столица е намалена до 50 метра.

петък, 21 януари 2011 г.

Отговор на Кмета на въпрос за постоянното спиране на водата

Въпрос на г-жа Ивелина Атанасова към Кмета на Община Генерал Тошево:

”От няколко дни насам Дружеството ВиК Ген. Тошево, е решило да ни накара да живееем в мизерия! Това ежедневно спиране на водата за по няколко часа - сутрин от 8ч. до 12ч. и ве4ер след 23.00ч. причинява хиляди неудобства и поражения в домакинствата ни.Кой ще ни плати щетите? Ние живеем в 21 век, и въпреки това все едно се намираме в 15век. Не смятаме, че ежедневно има ремонти по ВиК инсталацията за да ни лишават от така необходимото за нас природно богатство. Защо плащаме една от най скъпата цена за водата? За да я спират понеже се консумира много или.....? Оправдание ли е, че помпата "харчела" много ток през деня и трябва да се спира водата? До кога трябва да търпим това?”

Отговор на г-н Михайлов:
„Уважаема г-жа Атанасова,
Проблемите, свързани с  водоснабдябането са предмет на договорните отношения между потребителите и съответното дружество. Основни правомощия за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, качеството на ВиК услугите и разглеждане на жалби на потребители срещу ВиК оператори има  „Държавната комисия за енергийно и водно регулиране”. Отнесохме въпроса Ви до Директора на „В и К” Генерал Тошево и отговора бе, че  спирането на водата на територията на Генерал Тошево не се дължи на режим, а на множество аварии и ремонтни дейности, както и на профилактика и подмяна на оборудване в помпените станции. Спирането на водата ще продължи до окончателното отстраняване на проблемите.”

Откриване на нова компютърна зала


На 25.01.2011 год. от 13.30 часа в библиотеката на НЧ"Светлина-1941", ще бъде открита нова компютърна зала, оборудвана по Програма" Глоб@лни библиотеки - България". Тя разполага с 13 настолни компютъра, един лаптоп, мултифункционално устроиство, проектор, лазерен и цветен принтер.Читателите и посетителите ще могат да използват залата и интернет безплатно.

Заповядайте на откриването!

Празнуваме Бабинден


На 21 януари в цялата страна се отбелязва Денят на родилната помощ, на който обществото ни отдава дължимото на всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите и акушерките и почита приноса на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България.
Бабинден е български празник, отбелязван в чест на бабата акушерка в селото. Лекарите-акушери го отбелязват на 21 януари, независимо, че по църковния календар се води на 8 януари. Празникът е свързан със семейните обичаи, в които се благодари на жените, които са изродили децата в семейството.
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.
Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан, отбелязва БГНЕС. Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите - да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!" След поливането жените даряват бабата с ризи, чорапи, платно, които премятат на дясното й рамо. От своя страна, бабата връзва на дясната ръчичка на децата, които е отродила ("хванала") червено и бяло конче със сребърна монета и също им дава чорапки и ризки. После измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила.
В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови. Бабата има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата. Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща "молитвената вода" при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден - периодът за пречистване след раждането. На обед булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата-акушерка. Всяка жена носи прясна погача, баница, варена или печена кокошка и бъклица с ракия или вино. Целува ръка на бабата и й подава подноса с храната. Дъщерите и снахите на бабата подреждат дълга и богата трапеза, около която сядат всички присъстващи. Започва весело и буйно пиршество, придружено с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки. Често бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца. Наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуален символичен смисъл. След обеда на трапезата у бабата започват да идват и мъжете.
Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на бабата-акушерка в реката или на чешмата. Мъжете и жените изнасят бабата навън и я качват в двуколка или на шейна. Понякога слагат бабата в голям плетен кош. Мъжете, преоблечени като "волове", с кожени маски и рога, влачат колата или шейната из селото. Ако по пътя невестите срещнат мъж, свалят калпака му и искат откуп. Шумната дружина отвежда бабата на реката и там мъжете обръщат двуколката или коша, в който носят старицата. Изкъпват я във водата. Този обред е известен по нашите земи като "влечугане" на бабите. Вечерта на селския мегдан всички се залавят на общо хоро. Празникът завършва пред дома на бабата, където хорото я изпраща.

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Общинският съвет на Генерал Тошево запази размера на таксата за битови отпадъци

Общинските съветници на Генерал Тошево определиха таксата за битови отпадъци за 2011 година. “Решихме да запазим стойността на промилите от миналата година, тъй като ситуацията продължава да бъде тежка за населението. Това е свързано и със социалната политика на общината”, коментира председателят на Общинския съвет Недко Марчев. За услугата сметопочистване и сметоизвозване - 2 промила, за населението – 1 промил, за юридическите лица от града - 3 промила, а за тези от селата - 2. На заседанието на Общинския съвет е приета и концепция за ранно детско развитие, касаеща социалните услуги за деца от 0 до 7 годишна възраст. Съветниците гласуваха и актуализацията на бюджета за втората половина на 2010 година, както и отчетите за дейността на общинската администрация и за изпълнението на решенията, взети от общинския съвет.  Разгледани са и три докладни записки във връзка с реализацията на трансгранични проекти.

сряда, 19 януари 2011 г.

Среща за разясняване на процедурите за издаване на лични документи на чуждите граждани

На 25 януари от 14.00 часа Община Генерал Тошево организира среща с представители на Дирекция „Миграция” при РДВР Добрич в залата на 3 етаж в сградата на Общинска администрация.
На срещата ще бъдат разяснени процедурите за издаване на лични документи на чуждите граждани, живеещи на територията на общината. Повод за организирането й са въпроси, поставени по време на срещата на Кмета на Общината с представители на Британската общност на 21 декември 2010 година, на която те споделиха своите трудности при издаването на лични документи.
Каним всички чуждестранни граждани от Община Генерал Тошево да присъстват!

Една легенда се завръща - концерт на Silence в Добрич





Добилата известност в цялата страна в средата на 90-те добричка група Silence ще се завърне на сцената след дългогодишно прекъсване. Рокбандата ще изнесе концерт на 21 януари (петък) от 19.00 часа в Общински младежки център "Захари Стоянов" в Добрич.



Silence са сред пионерите на училищните банди в Добрич. Историята на Silence звучи почти като филмов сценарий. Пет момчета от Езикова Гимназия "Гео Милев" (шест, ако добавим и текстописеца им) създават групата през 1993 година. Успехите, славата, признанието на публиката и на музикалните специалисти идват съвсем скоро след това. Групата бързо прескача гранците само на родния си град, където изнася паметни концерти в младежкия дом и дори в препълненото кино Добрич.

През 1994 година Silence са обявени за рок откритието на годината. Следва издаване на самостоятелен албум с авторски песни, много продадени касети и национално турне, преминало с огромен успех през всички големи градове на страната. Към училищната добричка банда, която вече стои редом до имената на най-популярните отвърдени столични групи, интерес проявяват не само местни, но и много национални медии.

Въпреки шеметния успех, със завършването на Езикова идва и разпадането на групата. Разделени от казармата и университетите музикантите се разпръсват из страната. Оказва се обаче, че това не е краят, а само прекъсване, макар и продължило цели 15 години.

На предстоящия концерт в петък добричката рок публиката ще чуе и нови песни на Silence. След 15-годишна пауза групата отново се събра и сега ще се завърне на сцената в родния Добрич. 

Снимка: Фейсбук профил на групата

21 януари - Ден на родилната помощ

На 21 януари от 11.00 часа в МБАЛ "Бялата лястовица" ще се състои традиционния ритуал за Деня на родилната помощ. Самодейните колективи при клубовете на пенсионера в града ще поздравят акушерите, гинеколозите и медицинския персонал с празнична програма за Бабин ден.

вторник, 18 януари 2011 г.

РИОКОЗ издаде 94 предписания за нарушения на наредбата за тютюнопушене

151 проверки за спазване на новата Наредба за тютюнопушене са извършени от РИОКОЗ-Добрич в заведения за обществено хранене през последните две седмици, съобщават от здравната инспекция. За установени несъответствия са издадени 94 предписания, съставени са 4 акта за административни нарушения.
За този период на телефона на дежурния здравен инспектор са постъпили 11 сигнала от граждани за нарушения на Наредбата. Към момента са проверени 6 обекта, визирани в жалбите, като в 4 от тях не са установени нарушения, а 2 от жалбите са основателни.
Най-често констатирани несъответствия са липса на съответните маркировки, изисквани от Наредбата, допускане на тютюнопушене в определени видове заведения за хранене, в които това се забранява, липса на протоколи от акредитирана лаборатория за измерване ефективността на вентилацията в помещенията, в които се допуска тютюнопушене.
Проверките по спазване на изискванията на Наредба за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закрити обществени места и в сградите с обособени работни места продължават.


Марихуана, екстази и амфетамини са най-често разпространяваните наркотици

ImageНай-често разпространяваните наркотици на територията на Добрич са марихуана, екстази и амфетамини, сочи Отчетът за дейността на общинския съвет по наркотични вещества. Нарастването на броя на зависимите е следствие на агресивното заливане на пазара с дрога, отчитат специалистите. През миналата 2010 година Окръжна прокуратура е сезирана за общо 32 случая. 33 лица са осъдени за разпространение и държане на наркотични вещества. 8 лица, злоупотребили с тяхната употреба са били хоспитализирани в МБАЛ Добрич. Трима от тях са заразени с хепатит Б, С, Д и ХИВ/СПИН. Според отчета, през миналата година, лечение в амбулаторията на Центъра за психично здраве са потърсили 106 лица, като 26 от тях  с наркотична зависимост, 79 с алкохолна и 1 лице с комбинирана. На стационарно лечение са приети 102-ма, като 27 от тях са с хероинова зависимост, а 75 с алкохолна.
Според статистиката, към края на 2010 година Метадоновата програма обслужва 42 зависими лица. Тя ще продължи да работи и през 2011 година. Родители на младежи, включени в нея, споделят, че програмата е с  голям терапевтичен ефект. Днес Общинският съвет по наркотични вещества прие и план за действие за изпълнение на стратегията за превенции на наркомании на територията на община Добрич през 2011 година. Отново ще се работи в посока информационно обезпечаване, превенция, лечение, рехабилитация, ресоциализация и други.

Делегация от Ефкарпия, Гърция ще посети Генерал Тошево

От 24 до 28 януари на визита  в община Генерал Тошево ще бъде делегация от град Ефкарпия, Гърция. Посещението на гръцките гости се осъществява в рамките на проект “Споделяне на успешни европейски практики при планиране и управление  на градовете за устойчиво развитие”, финансиран по ОПРР 2007-2013. Чрез реализацията на проектните дейности се цели насърчаване и улеснявана на процеса  на планиране и управление на градските зони в Генерал Тошево чрез междурегионално сътрудничество с  гръцката община Ефкарпия.
Работната програма  на срещата предвижда  споделяне на опит и добри практики  на градско планиране. Двудневно обучение на общински служители за подобряване на процесите на градско планиране и развитие, а така също и срещи с представители на бизнеса и граждани, по време на които ще се обсъдят  социалното и екологическо състояние на добруджанската община. Стойността на проекта е 149 880 лв.

РИОКОЗ: За момента няма опасност от грипна епидемия

За момента няма опасност от грипна епидемия в областта, заяви за радио “Добруджа” д-р Розалина Брайкова, директор на Регионалната здравна инспекция,  във връзка с разпространената информация, че страната ни е пред грипна епидемия. Заболели от ОРЗ през вчерашния ден са 13, а за изминалата седмица -46, допълва тя.  Към момента най-висока заболеваемост се отчита в Югозападна България.
Тази година в северното полукълбо, освен  свинският грип, върлува и нов грип със щам АН3N2 наречен Пърт, който също съдържа в себе си белезите на свинския грип. Спред специалистите на Световната здравана организация той покосява предимно възрастни и деца.

Въвеждат ограничителни мерки срещу шапа

Въвеждат ограничителни мерки срещу шапа© DarikNews  


Въвеждат се ограничителни мерки за недопускане на шап в Добричка област, стана ясно след заседанието на областната епизоотична комисия. Сред мерките, които се предприемат, е забрана на придвижването на двукопитни животни, с изключение на такива, предназначени за незабавно клане. Транспортирането им на  територията на страната ще се осъществява само след клиничен преглед. Забранява се провеждането на пазари за животни, засилва се контролът, който ще се осъществява по нерегламентираните тържищасъвместно с ОД „Полиция". Директорът на РВМС д-р Красимир Калинков каза пред Дарик, че такъв пазар има в кв."Балик" до тролейбусното обръщало. Службата разполага с достатъчно ресурс и хора за проверки и ще бъде безкомпромисна при откриване на нелегални тържища. Д-р Калинков съветва гражданите да не купуват храни от животински произход от нерегламентирани тържища и места за търговия.
Ще се извършват проверки от РВМС съвместно с органите на МВР и при установяване на незаконно транспортиране на животни те ще се умъртвяват на място, а труповете им да ще се насочват за обезвреждане.   
Областната епизоотична комисия ще препоръча на общините да се заостри вниманието и да се засили контролът по пътищата на региона, както и  да се проведат заседания на общинските комисии там, където не са проведени до момента.
Положението е сериозно, болестта се разпространява изключително бързо и е необходимо стриктно изпълнение на ограничителните мерки, за да се овладее ситуацията, подчерта д-р Калинков. Той припомни, че е забранен ловът на диви прасета.