събота, 26 февруари 2011 г.

Задушница е

Задушница е, автобусите - с делнично разписание© Дарик Добрич  

Днес е голямата Задушница преди Великия пост. В съботния ден срещу Неделя Месопустна /Месни заговезни/ всички българи извършват помен в чест на мъртвите - на голямата Задушница преди Великия пост. Или, както името "Задушница" показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалите. За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

Зимна обстановка при минус 8 градуса

Минус 8 градуса бе температурата в Генерал Тошево  към 8.00 часа на 26 февруари. Засилен северен вятър до 6-7 м/с усилва усещането за студ. От ОПУ съобщават за  проходими при зимни условия пътища, частично заледени и заснежени. От нула часа днес, 19 машини на пътноподържащата фирма обработват трасета на републиканската пътна мрежа. 

петък, 25 февруари 2011 г.

Пътищата са проходими при зимни условия

Пътищата на територията на ОПУ-Добрич са проходими при зимни условия, заснежени и  заледени. Почиства се по всички пътни направления в региона. Към 7.00 часа 20 машини на пътноподдържащата фирма обработват републиканската пътна мрежа.
Температурата в Генерал Тошево  тази сутрин бе -6 градуса. Видимостта е 3 километра, духа северен вятър със скорост 25 км/час. Максималната температура в Генерал Тошево ще бъде -2 градуса, а по Северното Черноморие - плюс 4 градуса. Възможни са краткотрайни валежи от сняг.
През следващото денонощие времето ще се задържи почти без промяна. Ще бъде предимно облачно и на места, главно в Северна България, ще има слаби превалявания от сняг. В северозападните райони, където снежната покривка е най-дебела се очаква снеговалежа да е най-много. 


Ще продължи да духа слаб източен, в Източна България умерен до силен север-североизточен вятър. Минималните температури ще са предимно между -5° и 0°, максимални - от -3/-4° на места в Северна България до 8-9°.

четвъртък, 24 февруари 2011 г.

13 машини опесъчават в областта

Пътищата в областта са проходими при зимни условия, съобщават от ОПУ. Частично заледени са пътни участъци в общините Крушари, Тервел и Добрич. 13 машини на почистващата фирма опесъчават. Край морето пътищата са почти сухи. Няма ограничения и затворени пътни участъци.Духа силен и студен северен вятър. Тази сутрин температурата е минус 5 градуса.

ЗАВЪРШИ РЕХАБИЛИТАЦИЯТА НА ПЪТЯ ДОБРИЧ - ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

На сайта си областна администрация Добрич съобщава, че е приключила рехабилитацията на пътя Добрич - Генерал Тошево - Лот 6 от обектите от първи етап на ОПРР 2007-2013 г. Специална комисия, в чийто състав е имало и представител на агенция "Пътна инфраструктура" е извършила оглед на рехабилитирания участък  и е подписала официално Акт 15, удостоверяващ годността на ремонтирания участък Добрич - Генерал Тошево.


В комисията са били включени още директорът на Областно пътно управление Добрич инж. Иван Светославов, представители на проектанта фирма "Рутекс" ООД, на изпълнителя "Пътно строителство" АД, както и представител на строителния надзор "Деомид" ЕООД. Проектът по цялостната рехабилитация на близо 16-километровата отсечка Добрич - Генерал Тошево се осъществи благодарение на финансовата подкрепа от ОП "Регионално развитие", съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Рехабилитираният участък осигурява по-добри условия за комфортното и безопасно придвижване на средно 3 000 МПС на денонощие и заедно с рехабилитирания през 2004 г. участък Генерал-Тошево-границата с Румъния, представя обновен международен път Е70 на движещите се местни жители, гости и туристи, добавят още от областна администрация.
Както НДТ писа първата копка на обекта бе направена на 26 август 2010 г., като в рамките на проекта бяха извършени предварителни ремонти на настилката на пътя, реконструкция на определени участъци и полагане на  32 000 тона изравнителни и усилващи пластове от неплътен асфалтобетон и износващ пласт. Подобрено е отводняването, извършено е профилиране на всички земни окопи, изградени са нови банкети на целия участък, положени са нови бетонови бордюри, нова стоманена предпазна ограда и нова хоризонтална и вертикална маркировка. Извършена е рехабилитация на съществуващия в участъка мост. Извън заложеното в първоначалния проект допълнително е извършено усилване на конструкцията на надлеза, излята е нова пътна плоча на съоръжението и са поставени нови тротоарни конзоли. Временните табели, обозначаващи рехабилитирания участък, ще бъдат заменени с постоянни - по европейски образец от ГД "Информирани за европейските пътища". Новите билбордове ще съдържат информация за стойността на проекта в размер на  5 482 810 лева и приноса на финансиращите органи - оперативната програма и Европейския фонд за регионално развитие за осъществяването му - 85% съфинансиране. 

Късо съединение предизвика пожар в птицеферма в Пленимир

На 22 февруари около 6.20 часа сутринта е възникнал пожар в птицеферма, намираща се в тошевското с.Пленимир. В резултат на пожара е изгоряла 110 кв. м покривна конструкция. Причината е късо съединение.

сряда, 23 февруари 2011 г.

КАРНАВАЛ „ГОЛЯМАТА УСМИВКА” 2011

ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО И НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА-1941” ВИ КАНЯТ ДА УЧАСТВАТЕ В ШЕСТОТО ИЗДАНИЕ НА КАРНАВАЛА „ГОЛЯМАТА УСМИВКА” 2011 ПОД МОТОТО : “УСМИВКА НА ЛИЦЕТО СИ НОСИ, СВЕТА ПО ПЪСТЪР ДА ЦЪФТИ”


УСМИВКАТА ЩЕ Е ЛИЦЕТО НА ШЕСТИЯ ПОРЕДЕН КАРНАВАЛ !
“ОБЛЕЧЕТЕ” Я И ЕЛАТЕ С НЕЯ! САМО ТАКА ЩЕ МОЖЕТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ ВЪНШНОСТТА И ДУШАТА СИ ЗА ЕДИН ДЕН, А МОЖЕ БИ И ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ! “ГОЛЯМАТА УСМИВКА” ЩЕ ВИ ПОЗВОЛИ ДА ЗАБРАВИТЕ ЗА РЕАЛНОСТТА И ДА СЕ СЛЕЕТЕ С КАРНАВАЛНАТА ТЪЛПА, НАД КОЯТО ВИТАЕ ДУХЪТ НА ЧУДОТО, УСЕЩАНЕТО ЗА ПРАЗНИК И НАДЕЖДАТА ЗА ЛЮБОВ.
РАЗРОВЕТЕ ГАРДЕРОБИТЕ СИ, НАМЕРЕТЕ В ТЯХ НАЙ-ЩАСТЛИВИТЕ СИ ОДЕЖДИ И ЕЛАТЕ ДА ЗАПАЛИМ ШАРЕНИТЕ СВЕТЛИНИ И ДА СИ НАПРАВИМ ЕДИН ВЕСЕЛ КАРНАВАЛ!
ТАКА ВСИЧКИ ЩЕ НАКАРАМЕ СВЕТА ДА РАЗЦЪФТИ В ЕДНА ГОЛЯМА УСМИВКА!
НЕ СЕ ЗАМИСЛЯЙТЕ ЕЛАТЕ И СВАЛЕТЕ ОТ СЕБЕ СИ ВСЕКИДНЕВИЕТО ПОНЕ ЗА ЕДИН ДЕН!
И НЕКА ТОВА ДА СТАНЕ НА 1 АПРИЛ !
И НА ТОЗИ 1 АПРИЛ КМЕТА НА ГРАДА ЩЕ ВЪРНЕ ГОЛЯМАТА ОТВОРЕНА ТОРБА С ЛЪЖИТЕ НА ХИТЪР ПЕТЪР И ЩЕ МУ ПРЕДАДЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГРАДА ЗА ЕДИН ДЕН!
И ЗА ДА УЧАСТВАТЕ ВЪВ ВСИЧКО ТОВА, ЕЛАТE В ТОЧНОТО ВРЕМЕ, НА ТОЧНОТО МЯСТО:
ПРЕД ЧИТАЛИЩЕТО В 10.30 ЧАСА!
В “ГОЛЯМАТА УСМИВКА” МОГАТ ДА УЧАСТВАТ ВСИЧКИ, КОИТО НОСЯТ НАСТРОЕНИЕ, ИМАТ ЧУВСТВО ЗА ХУМОР И НЕ СА ПО ВЪЗРАСТНИ ОТ 101 ГОДИНИ
ЦЕЛТА Е, С ВАШИЯ И НАШИЯ СМЯХ, ШЕГИ, ЗАКАЧКИ И… ОТ НИЩО НЕЩО, ДА НАПРАВИМ КАРНАВАЛА ВЕСЕЛ! А, СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ…ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ.
ОРГАНИЗАТОРИТЕ ЩЕ СЪДЕЙСТВАТ ДА ПАРКИРАТЕ КОЛАТА СИ БЕЗПЛАТНО, ДА СИ НАПРАВИТЕ ПОРТРЕТ С МАГАРЕТО, КОЕТО БОБ ЯДЕ ЛИ? ДА БРЪКНЕТЕ В ТОРБАТА С ЛЪЖИ, ДА СЕ ИЗЛЕКУВАТЕ С ХАПЧЕТА ОТ ШОКОЛАД, ДА ПОМЪЛЧИТЕ КАТО РИБА, ДА ОЦЕЛЕЕТЕ В БОЯ С ПУКАНКИ, И НАКРАЯ ДА СИ ПЛАТИТЕ СМЕШНАТА ТАКСА ОТ ТРИ УСМИВКИ НА ИЗХОДА ЗАД ВРАТАТА НА ЛЪЖОВНИЯ 1 АПРИЛ. А, АКО ИМАТЕ СЪМНЕНИЯ ВЪВ ВСИЧКО ТОВА, ПИТАЙТЕ … ХИТЪР ПЕТЪР!ЖЕЛАЕЩИТЕ МОГАТ ДА УЧАСТВАТ ГРУПОВО И ИНДИВИДУАЛНО. НО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ГОЛЯМА УСМИВКА ИЛИ КАРНАВАЛЕН КОСТЮМ, С КОНСТРУКЦИЯ ИЛИ ПЛАКАТ, С КАРНАВАЛНО НАСТРОЕНИЕ ИЛИ С ШЕГОВИТО УМЕНИЕ И РАЗБИРА СЕ С ГОЛЯМА ТОРБА ПУКАНКИ!
В КАРНАВАЛНОТО ШЕСТВИЕ “ГОЛЯМАТА УСМИВКА” СА ПРЕДВИДЕНИ СЛЕДНИТЕ НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДИ:
* ЗА МИС И МИСТЪР “ГОЛЯМАТА УСМИВКА”
* ЗА НАЙ- СПИРАЩ ДЪХА КАРНАВАЛЕН КОСТЮМ
* ЗА НАЙ- ВПЕЧАТЛЯВАЩО ПРИСЪСТВИЕ - /КОЙ КАКВО ПРАВИ И КАК ГО ПРАВИ/
* ЗА НАЙ- ОРИГИНАЛНА КАРНАВАЛНА КОНСТРУКЦИЯ /ПЛАКАТ,ЛОГО,И ДР./
* ЗА ПОБЕДИТЕЛ В БОЯ С ПУКАНКИ
* ЗА НАЙ - МАЛЪК УЧАСТНИК
* ЗА НАЙ – МАСОВО УЧАСТИЕ
ВЪВ ВЕСЕЛАТА СУМАТОХА НА КАРНАВАЛА ЩЕ ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОСЕТИТЕ
ШАТРАТА НА ОРАКУЛКИ-ДРАКУЛКИ И ГЛЕДАЧКИ, КОИТО ЩЕ ВИ ГЛЕДАТ НА КАФЕ,КАРТИ ТАРО,БОБ И ДРУГИ МАГИЧНИ ПОСОБИЯ… НО НЯМА ДА ВИ ПОЗНАЯТ. А, ОТ ИЗНЕСЕНИТЕ ЩАНДОВЕ ЗА КАРНАВАЛНИ ЩУРОТИИ МОЖЕТЕ, КАТО СЛУЧАЙНИ МИНУВАЧИ ДА СЕ МАСКИРАТЕ И ДА ВЗЕМЕТЕ УЧАСТИЕ В ПЪСТРАТА НАДПРЕВАРА , ДА СИ КУПИТЕ ПУКАНКИ И ДА УЧАСТВАТ В БОЯ, МОЖЕ ОЩЕ ДА СИ НАМАЖЕТЕ ФИЛИЯ С МИРИЗМАТА ОТ БИРА-СКАРА, ДА ПИЕТЕ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ЗА ПРОХЛАДА, ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С АНИМАТОРИ АРТИСТИ И ТАНЦЬОРИ, ДА СИ ОПИТАТЕ КЪСМЕТА В ДОМИНО-ТОМБОЛАТА, КОЯТО ЩЕ СЕ ИЗТЕГЛИ ПО ВРЕМЕТО НА ВЕСЕЛАТА СУМАТОХА, В КОЯТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПОЛУЧИ И ПО МАЛКО СМЕХОТЕРАПИЯ В ГОРЕЩИЯ КАРНАВАЛЕН ДЕН! И ЗА ДА ПОТВЪРДИТЕ ВАШЕТО УЧАСТИЕ В “ГОЛЯМАТА УСМИВКА” ПОПЪЛНЕТE И ИЗПРАТЕТЕ ПО ЗАЙЦИТЕ НА ХИТЪР ПЕТЪР, ПРИЛОЖЕНАТА КЪМ ПОКАНАТА ЗАЯВКА НЕ ПО - КЪСНО ОТ 25 МАРТ 2011 ГОДИНА НА АДРЕС: ГР. ГЕН.ТОШЕВО-9500. ОБЛ.ДОБРИЧ, УЛ.”В.АПРИЛОВ” 5, НЧ “СВЕТЛИНА-1941, ЗА “ГОЛЯМАТА УСМИВКА”
В КАРНАВАЛА „ГОЛЯМАТА УСМИВКА” ЩЕ СА ВКЛЮЧЕНИ И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ ИЗНЕНАДИ И ЗАКАЧКИ С ПУБЛИКАТА.
КАРНАВАЛНОТО ШЕСТВИЕ ЩЕ СЕ ЗАСНЕМА ОТ ТЕЛЕВИЗИЯ.


ОЧАКВАМЕ ВИ !

Празничен концерт за 3 март


Община Генерал Тошево и Народно Читалище "Светлина - 1941" ви канят на Празничен концерт посветен на 3 март - национален празник на Република България в залата на читалището на 2 март от 18.00 часа.
На 3 март от 10.00 часа е тържественото поднасяне на цветя и венци пред паметника на Император Александър Втори и генерал Стефан Тошев.

Проект "Социално включване"


Община Генерал Тошево получи потвърждение от Министерство на труда и социалната политика за успешно преодоляване на първата фаза за кандидатстване по Проект "Социално включване' и класиране  за представяне на пълна проектна документация.
Проекта за социално включване се състои в предоставяне на 12 социални услуги на деца от 0 до 7 годишна възраст и родителите им, чрез Общностен център. По-голямата част от услугите ще се предоставят от работещите досега в детските градини, но ще бъдат привлечени и 22 медиатори от ромската общност, психолози, социални работници, медицински специалисти и др.
Общата стойност на проекта е 800 000 лв, от които над 373 000 лв ще бъдат за строително-монтажни дейности и обзавеждане, а останалите за медиаторите и привлечените външни специалисти и дейностите по предоставяне на 12-те социални услуги.
С този проект се цели подпомагане на децата и семействата  в тежко положение на територията на общината, в подготовката им за училище.

вторник, 22 февруари 2011 г.

Данъчно облекчение за земеделските производители влезе в сила

Регистрираните земеделски производители няма да са задължени да внасят до 60% от дължимия корпоративен данък върху печалбата им от земеделска дейност, ако са инвестирали тези средства в покупката на нови сгради и машини. Това стана възможно след като Европейската комисия даде положително становище за съвместимост с правилата на ЕС в областта на държавните помощи на предвиденото в Закона за корпоративното подоходно облагане данъчно облекчение за земеделските производители. За да се възползват от облекчението, земеделските производители задължително трябва да инвестират преотстъпените средства в изграждане или придобиване на нови сгради или да си купят нови машини и оборудване. Допълнително условие е активите да са придобити при пазарни условия, а максималният размер на преотстъпения данък да не превишава 50 на сто от стойността на придобитите сгради и техника. За да се възползват от помощта, земеделските производители трябва да продължат да осъществяват дейността си за период от още поне три години след годината на преотстъпване.

Получатели на тази държавна помощ могат да бъдат регистрирани земеделски производители, които са юридически лица и еднолични търговци. Облекчението не могат да получат производители, които имат публични задължения, както и такива, които са предприятия в затруднение, ликвидация или са получили други помощи. Данъчното облекчение ще се ползва с подаването на годишните декларациите за облагане с корпоративни данъци – за юридическите лица или с годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица – за едноличните търговци. Земеделските стопанства нямат задължение да доказват предварително инвестициите си. Това ще бъде задача на НАП през 2012 г. Тогава инспекторите на агенцията ще направят проверки на всички, ползвали облекчението, за това дали преотстъпването на данъка е станало по правилата.

Всички земеделски производители, които подават декларации тази година (за доходите си от 2010 г.), могат да се възползват от облекчението. Задължително условие е  те да купят активите, за които се преотстъпва данъка, до края на 2011 г. От НАП напомнят, че от тази година регистрираните земеделски производители плащат данъци върху доходите и субсидиите, получени през 2010 г. Тези от  тях, които са регистрирани като физически лица, могат да приспаднат 60% нормативно признати разходи. Досега земеделските производители декларираха своите доходи пред НАП, но не плащаха данъци.  Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания, пощенските записи, както и данъчните си декларации, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

понеделник, 21 февруари 2011 г.

Проект "Диалог между културите"

Общински съвет даде съгласие за сключване на договор по проект „Диалог между културите” по Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн” 2007-2011г. Проектът включва провеждане на културни и образователни дейности: провеждане на фолклорни фестивали – в Мурфатлар и Болград и 1 фестивал за модерни танци в Генерал Тошево; изграждане на младежки секции в трите държави; оборудване със съвременна компютърна техника с възможности за видео-конферентна връзка; провеждане на международен фото-конкурс и конкурс за детска рисунка; провеждане на едноседмични обучителни детски лагери – по 1 във всеки от градовете свързани с фолклора и изобразителното изкуство; провеждане на семинари за обмяна на опит. Одобреният бюджет на проекта е 222 282 евро, бюджетът на Община Генерал Тошево е 98 050 евро.

Приет е бюджета на Община Генерал Тошево за 2011

На 18 февруари се проведе второто поред за 2011г. заседание на Общински съвет Генерал Тошево. По първа точка от дневния ред бе обсъдена докладна записка относно приемане на отчет за изпълнението на бюджета на Община Генерал Тошево към 31.12.2010 г. и плана за бюджет за 2011. Общинският съвет прие отчета за изпълнение на бюджета за 2010 г. – 8 760 239 лв по прихода и 8 760 239 лв по разхода и преходен остатък от 2010 година в размер на 709 000 лв. Приет беше и бюджета за 2011 г. по прихода в размер на 11 266 163 лв - с 29 % ръст спрямо предходната година. Инвестиционната програма е в размер на 5 840 973 лв, от които 4 162 371 лв от допълнително очаквани външни финансирания, в която са включени и ремонтите на общинските пътища. Приети бяха и социално-битови разходи в размер на 3% от начислените трудови възнаграждения и средства за индексиране на работни заплати в Общинска администрация и дължимите към тях осигурителни вноски с 4,5 % - официален инфлационен индекс за 2010 г., в размер на 103 000 лв. За обезпеччване дейността на Младежки съвет са осигурени 10 000 лв. В бюджета за предвидени общо 100 000 за МБАЛ и медицински център, в това число 20 000 лева за МБАЛ Добрич АД за закупуване на активи, обезпечаващи лечебно-диагностичната дейност с областно значение. Резерва за неотложни и непредвидени разходи в местните дейности е 150 000 лв.

петък, 18 февруари 2011 г.

Сесия за бюджет'2011 в Генерал Тошево

Сесия за бюджет'2011 в Генерал ТошевоГенерал Тошево © toshevo.org  


Бюджет'2011 на Генерал Тошево ще се обсъжда от 14.00 ч. от Общинския съвет. Приходната част на проекта възлиза на 9 350 000 лева, от които делегираните от държавата дейности се субсидират с 3 800 000 лева. Съветниците ще разгледат и отчета за изпълнението на бюджета за 2010 г.. Приходите в него са в размер на 9 470 000 лева.
На сесията в Генерал Тошево ще бъдат гласувани още приходно-разходната сметка за извънбюджетните средства и програмата за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост през 2011 г., както и отчетен доклад за дейността на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни през 2010 г..
Местният парламент ще разгледа и искането на Многопрофилната болница за активно лечение - Добрич за финансово подпомагане в размер на 20 000 лева. Сумата се начислява на база среден брой преминали пациенти по общини през последните 3 години.
Съветниците трябва да дадат съгласието си за сключване на договор за финансиране на проект "Диалог между културите" по Съвместна оперативна програма "Черноморски басейн 2007 - 2013".

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Над 70% от добруджанци са преброени

ImageЕдна седмица след старта на втория етап от Преброяване 2011 са преброени успешно 5 млн. и 300 хил. българи, което е малко повече от 70% от записаното в регистрите население, съобщават от НСИ. В област Добрич до момента са преброени над 130 хиляди души. По класическия метод до момента са преброени 62 198 души, а от интернет преброяването се възползваха 68 190 добруджанци.  
Преброяването протича нормално. Хората, които са се преброили по интернет предават десетцифрения код, получен от Информационна система „Преброяване”. Останалите граждани вече са запознати със съдържанието на анкетната карта. Преброителите споделят, че хората ги очакват и са отзивчиви при събиране на информацията. Улеснение и за двете страни е и съдействието на домоуправителите.
За улеснение на гражданите продължава да работи Подпомагащия център на Преброяване 2011. На тел. 0700 16 310 от 8.00 до 22.00 ч. хората могат да отправят своите въпроси. На „горещия телефон” най-често задавания въпрос през изминалата седмица беше „Кой е преброителя на моя адрес?”.
Преброяването продължава до 28 февруари 2011 г.

Монтирана е рампа за хора в неравностойно положение


Според изискванията на Наредбата за общи правила за административно обслужване, на страничния вход на сградата на Общинска администрация Генерал Тошево е монтирана рампа за достъп в сградата на хора в неравностойно положение. До рампата е монтиран звънец, чрез който гражданите може да сигнализират за желанието си да влязат в сградата. Със заповед на Кмета на Община Генерал Тошево е възложено на оперативните дежурни след подаден знак от гражданин в неравностойно положение да оказват своевременно съдействие на гражданина за достъп до сградата, като включат устройството и съдействат на гражданина в неравностойно положение до излизането му от сградата, както и да извършват постоянен денонощен контрол на движението, отразено на водеокамерите, които са монтирани до рампата и да сигнализират органите на МВР при нарушение.
Така всички граждани ще имат свободен достъп до най-често посещаваните звена в Общината като Центъра за информация и услуги, Данъчна служба, Домашен социален патронаж и др.

Насърчителни мерки за заетост и обучение


Дирекция "Бюро по труда" Генерал Тошево уведомява работодателите, че разполага с финансови средства за сключване на договори за ползване на насърчителни мерки за заетост и обучение по Закона  за насърчаване на заетостта /ЗНЗ/ през месец март 2011г., както следва:
1.Насърчаване на работодатели да наемат безработни младежи до 29 годишна възраст /чл.36, ал.1 от ЗНЗ/ - 1960.00 лв.
2.Насърчаване на работодателите да наемат безработни лица с трайни увреждания, включително военноинвалиди /чл. 52, ал. 1 от ЗНЗ/ - 2101.00 лв.
3.Насърчаване на работодателите да разкриват работни места за наемане на майки с деца от 3 до 5 годишна възраст /чл. 53а от ЗНЗ/- 2741.00 лв.
4.Насърчаване на работодателите да наемат безработни над 50 годишна възраст /чл. 55а от ЗМЗ/ - 3579.00 лв.
5.Насърчаване на работодателите да наемат на работа продължително безработни  лица /чл. 55в от ЗНЗ/ - 492.00 лв
6.Насърчаване на работодателите да разкриват "зелени работни места" /чл. 55д от ЗМЗ/ - 4335.00 лв.
Работодателите могат да подават заявки за свободните места и необходимите документи от 21 до 27 02.2011 г.
Допълнителна информация може да се получи в Дирекция "Бюро по труда" Генерал Тошево, ул. В.Априлов 14а, стая 5, тел. 05731/45-15

Срокове за внасяне на данъците през 2011 г

Сроковете за внасяне на данъците през 2011 г. са както следва:
    ~ За данък върху недвижим имот, такса битови отпадъци и данък за моторни превозни средства:
    Първа вноска – от 01.03.2011 г. до 30.06.2011 г.
    Втора вноска – от 01.07.2011 г. до 30.10.2011 г.
    За платилите в периода от 01.03.2011 г. до 30.04. 2011 г. ползвате 5 процента отстъпка.
    ~ Патентен данък:
    За първото тримесечие срокът изтече.
    Второ тримесечие – до 30.04.2011 г.
    Трето тримесечие – от 01.05.2011 г. до 31.07.2011 г.
    Четвърто тримесечие – от 01.08.2011 г. до 30.10.2011 г.
    Работното време на касата е от 8.00 до 12.00 часа и от 13.00 до 16.00 часа.

Размерът на таксата 
за битови отпадъци за 2011 г. на територията на Община Генерал Тошево


    І. Общински съвет Генерал Тошево, на основание чл.21, ал.1, т.7 от ЗМСМА и чл.66, ал.1 от Закона за местните данъци и такси, одобрява план-сметките за необходимите разходи по видове услуги, съгласно Приложения №1, №2, №3, №4 и №5 (справките са изнесени във фоайето на Общинска администрация).
    ІІ. Общински съвет Генерал Тошево, на основание чл.21, ал.1, т.7 от ЗМСМА и чл.67, ал.2 и 4 от Закона за местните данъци и такси, определя като основен способ размера на таксата за битови отпадъци за 2011 г. да бъде в промили върху по-високата между отчетната стойност или данъчната оценка на имотите по чл.20 и чл.21 на ЗМДТ. За обезпечаване на необходимите разходи по одобрените план-сметки по видове услуги, определя следните промили:
    ІІ.І. За услугата сметосъбиране и сметоизвозване:
    1. За населението от града  - 2,5 промила.
    2. За населението от селата – 1 промил.
    3. За фирмите от града – 3,5 промила.
    4. За фирмите от селата – 2 промила.
    ІІ.ІІ. За услугата поддържане чистотата на териториите за обществено ползване:
    1. За населението от града – 0,5 промила.
    2. За населението от селата – 0,5 промила.
    3. За фирмите от града – 2,5 промила.
    4. За фирмите от селата – 2 промила.
    ІІ.ІІІ. За услугата поддържане и експлоатация на депата за битови отпадъци:
    1. За населението от града – 0,5 промила.
    2. За населението от селата – 0,5 промила.
    3. За фирмите от града – 2 промила.
    4. За фирмите от селата – 2 промила.
    Общият размер на таксата за отделните ползватели става:
    1. За населението от града – 3,5 промила.
    2. За населението от селата – 2 промила.
    3. За фирмите от града – 8 промила.
    4. За фирмите от селата 6 промила.
    ІІІ. Общински съвет Генерал Тошево, на основание чл.21, ал.1, т.7 от ЗМСМА и чл.67, ал.1 и ал.3 от ЗМДТ, определя размера на таксата за битови отпадъци за 2011 г., според декларираните по вид, размер и брой съдове за битови отпадъци и честотата на сметоизвозването им по договор, както следва:
    1. Тип Бобър 1,1 куб. м. с честота на сметоизвозване минимум 8 пъти месечно – 1 349,39 лева на година.
    2. Тип Бобър 1,1 куб. м. с честота на сметоизвозване минимум 4 пъти месечно – 674,70 лева на година.
    3. Тип MGB 0,120 куб. м. с честота на сметоизвозване минимум 4 пъти месечно – 73,57 лева на година.
    ІV. Услугата сметосъбиране и сметоизвозване на 20 бр. населени места да се извършва от 01.07.2011 г., като определя срок за освобождаване от тази такса до 31.03.2011 г. Гражданите, ползващи услугата от 01.07.2011 г., да бъдат обложени с 50% от горе цитираната такса.
    Уточнение: През тази година промилите, определени от Общинския съвет, са същите в сравнение с миналата година. 

вторник, 15 февруари 2011 г.

Индустриална зона Генерал Тошево

Индустриална зона Генерал Тошево е обособена в северозападната част на града и се разпростира на площ от 140 декара. Вече е изградена довеждащата инфраструктура – газ, вода, ток, канализация за битови и отпадни води, улично осветление, тротоарни площи. Планът на индустриалната зона е изготвен и е вкаран в програмата за разпореждане с общинско имущество и след отвърждаването на програмата от Общински съвет Генерал Тошево ще бъде обявен конкурс за избор на инвеститори. Зоната е разделена на 5 парцела, съответно по 30,750; 23,425; 29,747; 12,168 и 8,524 декара. Към момента неофициален интерес са проявили няколко фирми. В непосредствена близост до индустриалната зона е закупен общински имот от инвеститор, който е предприел строителни работи и се очаква доставка на машини за две фабрики. Първата е за производство на хлебни изделия, ядки и сладкарски изделия, като се очаква да стартира до 2-3 месеца и да открие минимум 50 работни места. За втората фабрика, която е по-голяма и е за консерви от плодове и зеленчуци, е изготвен проект, който се очаква да бъде одобрен след месец, за да започнат строителните дейности. Фабриката трябва  да осигури 150-200 нови работни места.

Кандидатстудентски изпит за Пловдивския аграрен университет

На 27 март в сградата на Професионална гимназия по земеделие "Тодор Рачински" Генерал Тошево ще се проведат предварителни кандидат студентски изпити на Пловдивския аграрен университет. Изпитът ще е тест по биология и здравно образование. Всички желаещи да кандидастват могат да се обръщат за допълнителна информация и записване в срок до 23 март в ПГЗ "Тодор Рачински" и на телефон 05731/45-93.

понеделник, 14 февруари 2011 г.

Бебе на годината

Днес от 9.00 часа в залата на втори етаж на Община Генерал Тошево се състоя тържество за  първото бебе на 2011 и последното бебе на 2010. Кметът на Общината поздрави и връчи парични награди на бебе 2011 - Миглена Пламенова Георгиева, родена на 4 януари 2011 и родителите  Мария и Пламен Георгиеви, като и на последното бебе на 2010 - Моника Валентинова Димитрова, родена на 30 ноември 2010 и родителите й - Николинка и Валентин Димитрови. Децата и гостите на тържеството бяха поздравени с програма от децата от Центъра за работа с деца.

петък, 11 февруари 2011 г.

Турнир по белот в S.T. Bar

На 10 февруари се проведе турнир по белот в S.T. Bar. 24 отбора се бориха за победата в напрегната и спортсменска атмосфера. Игрите бяха по метода на директна елиминация. След 2 кръга на отсяване на най-добрите, останаха шесте най-добри отбора - "GameOver" убедително се наложиха над "Наглите" с 2:0 и се класираха за финалната тройка, в другия мач от полуфиналите "Жумелите" успяха да обърнат играта от 0:1 до 2:1 игри срещу "Непобедимите", а в третата битка "Дружба" отстъпи след оспорвана борба на "Ла шате де Куба". Във финалната тройка се играха игри всеки срещу всеки. "Жумелите" успяха да победят в първата среща "Ла шате де Куба" с 2:1. Във втората среща "GameOver" поведоха с 1:0 срещу "Жумелите", но не успяха да запазят преднината и след драматична втора игра допуснаха да бъдат изравнени. В последната трета игра, "Жумелите" играха превъзходно и заслужено спечелиха играта и целия турнир. На снимката са шампионите - Дарин и Миро. 
ToshevoNews

четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Отбелязваме Деня на пчеларя

10 февруари - празникът на Свети свещеномъченик Харалампий, се отбелязва от българския народ като Ден на пчеларя. Той ще бъде честван с водосвет и тържество в село Камен, община Добричка, където 25 производители на мед се грижат за около 1300 кошера.
Поздравявам всички пчелари от Добричка област, пожелавам им благодатна година, много мед и добри изкупни цени, заяви пред Дарик председателят Областния браншови пчеларски съюз - Добрич Християн Христов. По думите му в областта има около 1000 пчелари и около 40 000 кошера.
Браншовици от община Шабла също ще отбележат деня на Свети Харалампий, който е проповядвал, че пчелите имат божествен произход. Пчеларите ще занесат за освещаване своята продукция в шабленския храм, носещ името на светеца.

Ръчното преброяване стартира днес в 8 часа

Image
Ръчното преброяване стартира днес в 8 часа. Тогава е възможно преброители да посетят домовете ви. Ако вече сте се преброили електронно- необходимо е само да подадете кода си. Стартът на традиционното преброяване с анкетьори ще бъде даден в 10 ч.  в музея «Възраждане и Учредително събрание» във Велико Търново. На официалното откриване ще присъстват председателят на Народното събрание  Цецка Цачева, вицепремиерът и министър на финансите г-н Симеон Дянков и  областните управители на Велико Търново и ПлевенОт НСИ очакват 3 милиона българи да са се преброили он лайн. 

58 282 от жителите на Добричка област са се преброили по електронен път, към 12.45 вчера, съобщават от ТСБ-Добрич. Това е 29,4% от населението в областта. Регистрирани са 21 854 домакинства с 21 021 жилища. Най-активни в преброяването са жителите на областният град Добрич-41123. Следват балчиклии-5326. На трета позиция по електронно преброяване са каварненци-4275. В община Г.Тошево са се регистрирали 2978 души. В  Тервелска община-1607, а в Добричка -1576. В третата морска община Шабла с компютърна анкета са преброени 1152 души. Най-слабо електронното преброяване е проведено в община Крушари, обхванало 245 души. От справката на НСИ става ясно, че по-голямата част от регистрираните са жени-30257 към 28025 мъже. Само в община Крушари броят на мъжете и жените е изравнен. 

сряда, 9 февруари 2011 г.

Изложба на детски картички за деня на влюбените

Днес от 15:00 ще се открие изложба посветена на дена на влюбените 14 февруари. Центъра за работа с деца е организирал децата от основните училища в общината да направят прекрасни картички за празника. С много любов и умения, учениците от ОУ "Васил Левски" - с. Преселенци, ОУ "Христо Ботев" - с.Кардам, ОУ "Йордан Йовков" - с. Спасово, ОУ "Христо Смирненски" - Генерал Тошево и учениците от началния курс в СОУ "Н.Й.Вапцаров", са се постарали да предадат усещането си за любов. Всички желаещи могат да посетят изложбата във фоайето на НЧ "Светлина - 1941" - Генерал Тошево. 
ToshevoNews

Община Генерал Тошево разчита на по-бързо одобрение на проекти по оперативни програми

Генерал Тошево е типична земеделска община и тя бе една от тези, които пострадаха най-много след въвеждането на процеса на децентрализация. Това каза в интервю за радио "Добруджа" кметът Димитър Михайлов.Той припомни, че до 2001 година бюджетът на Тошево е бил равен на този на община Балчик и по-голям от този на Каварна,  сега морските общини формират бюджет два и половина пъти по-голям от този на Генерал Тошево. Това води до изоставане в поддръжката на социалната инфраструктура. Допълнително сутуацията бе утежнена миналата година с въведените финансови рестрикции, коментира Михайлов. За пример той посочи, че бюджетът на Тошево през януари 2010 година е бил намален с 10%, а през юли с още 30%. Реално получихме от държавата 1,5 млн. лева по-малко, коментира кметът. Въпреки това Михайлов смята, че финансите на общината се ръководят разумно. Потвърждение за това е, че миналата година е реализиран преходен остатък в размер на около 700 хил. лева. Тази година капиталовата програма на община Тошево ще достигне 6 млн. лева благодарение на спечелени проекти по програмата за трансгранично сътручниество. Михайлов обаче отебляза, че по Програмата за развитие на селските райони и ОП “Околна средапроцедурите са много бавни и се чака много дълго. Като пример той посочи проекта за читалищеСветлина. От внасянето на проекта за ремонт до подписване на договора са минали 3,5 години, а дейностите са продължили около 7 месеца. Според Михайлов трябва да се намали бюрокрацията, която забавя изключително много и оскъпява реализацията на проекти.
На 18 февруари предстои да бъде гласуват тазгодишния бюджет на община Генерал Тошево. По думите на Михайлов, публичното обсъждане е протекло вяло, но на сайта на общината са постъпили 90 предложения.
Болницата в Тошево ще продължи да работи като общинска. Вече има сключен договор с РЗОК по 15 клинични пътеки, информира кметът. Със 100 000 лева общината ще дофинансира тази година болницата в Тошево. Предстои съветниците да гласуват и 20 000 лева за МБАЛ-Добрич.

Кинопрожекция на 11 февруари

"Амбициозна млада нюйоркчанка (Кристън Бел), преживяла любовно разочарование, предприема спонтанно пътуване до Рим, където вади вълшебни монети от фонтана на любовта, събуждайки страстта на онези, които са ги хвърлили: месарски магнат (Дани де Вито) уличен фокусник (Джон Хедър), художник (Уил Арнет) и нарцистичен модел (Дакс Шепърд).
Но когато очарователен репортер (Джош Дюамел) започва да я преследва със същата страст, тя се пита дали този път любовта е истинска?"

Общински младежки съвет кани всички влюбени на 11 февруари (петък) от 16:00 ч. в залата на Читалището в Генерал Тошево на поржекция на филма "Когато си в Рим". Инициативата е по повод 14 февруари - ден на влюбените. Входът е безплатен. 


ToshevoNews

ИЗБИРАТ "БАШ ВИНАР НА ГОДИНАТА"

Дами имат тежката дума кой е най-големият майстор на вино. Трифон Зарезан идва с каруца в Генерал Тошево

В четвъртък и петък до 17 часа мераклиите да получат диплом и признание за майсторлъка си да правят вино, могат да занесат мостра, най- малко половин литър в читалището в Генерал Тошево. Това съобщиха от културната институция. След като бъдат събрани мострите компетентно жури от пет дами ще определи кой ще получи приза "Баш винар на годината", каза за НДТ Марияна Дякова. Тя разкри още, че конкурсът се провежда за трета поред година, като досега се е налагало дегустаторите да опитват по около 60 вина, защото някои носят по 2 и 3 мостри. Досега тошевци са зарязвали, след като посрещнат Дионисий, но тази година на лозето ще ги заведе Трифон Зарезан, който ще пристигне с каруца в добруджанския град. След ритуала по зарязването на лозата, ще бъдат връчени и дипломите и осигурените материални награди.
Същия ден НЧ "Светлина - 1941" организира от 17.30 часа концерт "Любовта е магия", посветен на Свети Валентин с участието на състави и изпълнители от читалището и гости. Входът е свободен.

Близо 50 хиляди жители на областта са преброени по интернет

48 875 жители на Добричка област са сепреброили по интернет до 12.45 часа на , сочат данните на НСИ. Електронното преброяване са предпочели 34 643-ма души от Добрич.  В Балчик са се преброили 4 538, в Каварна 3 584,в Генерал Тошево 2 424, в община Добричка 1 292, в Тервел 1 279 , в Шабла 918 и в Крушари 197.
Информационна система „Преброяване" ще бъде активна още едно денонощие на адресhttps://iscensus2011.nsi.bg до 24 часа на 9 февруари, когато ще бъде спряна.
Очакванията са за повишена активност в последните часове на електронното преброяване.
На 10 февруари след 8 часа ще започне класическото преброяване от анкетьори, което ще продължи до 20 часа на 28 февруари. Анкетьорите ще се легитимират със служебни карти, като самоличността им може да се проверява и чрез обаждане в Подпомагащ център - Варна на единния национален номер 0700 16 310.

Опасност от грипна епидемия!

Стартираме седмицата с висока заболеваемост от грип и остри респираторни болести, съобщи д-р Розалина Брайкова временно изпълняваща длъжността директор на РЗИ /Регионална здравна инспекция/. Само в понеделник са засечени високи стойности на заболелите 68 на 10 000. Започваме броенето отначало, такава е практиката, посочва медикът. При този ръст е възможно в следващите дни да се обяви грипна епидемия и в Добричка област, предположи д-р Брайкова. За цялата минала седмица регистрираните болни от грип и ОРЗ са били 206 на 10 000, а предходната 81 на 10 000. Затоплянето на времето благоприятства разнасяне на вируси.

Атака със самостоятелни кандидати за кметове

ImageЖеланието на "Атака" е навсякъде да издигнем самостоятелни кандидати за кметове, това заяви в предаването "Открито студио" депутатът Валентин Николов. Той направи уточнението, че при наличие на подходяща кандидатура, на места е възможно коалиране с други политически сили. За президентските избори кандидатът най-вероятно ще бъде Волен Сидеров. Ще се стараем ако не да подобрим резултатите от 2007 г. то поне да ги запазим, заяви Николов. Той е на мнение, че това правителство трябва да изкара мандата си. Каквито и упреци да съм имал, дал съм доверие, защото няма по-добър вариант към момента за България, заяви Валентин Николов. Той заяви, че е категорично против нерегламентираното подслушване. Според него със СРС-та се изместват актуалните теми. Хората не се интересуват от СРС-та, а от това с какво са пълни хладилниците им, коментира народният представител.

понеделник, 7 февруари 2011 г.

Над 20% от жителите на областта са се преброили по интернет

Image20,7% или над 41 700 от жителите на добричка област са се преброили по електронен път. Това показват резултатите на НСИ към14.00 часа днес. В края на седмия ден от началото на електронното преброяване НСИ очаква да се преброят 2 милиона българи. В 14 ч. на 7 февруари броячът показва 1 875 834 души.
90% от предпочелите електронната анкетна карта живеят в градовете. Почти две трети от тях са на възраст между 20 и 49 години. Преброените жени са 960 384, а мъжете – 872 627.
Най-много хора са се преброили в област София град – 522 724 души. На второ място по активност се нарежда област Пловдив, където са се преброили 167 172 души. Варна слезе на трета позиция с 156 738 преброени. Добричка област за момента е на 11-то място с над 41 738 преброени. Най-много от тях са в град Добрич – 29 821. Почти 4000 са електронно преброилите се от община Балчик, а на трето място е община Каварна – 2997 души.
На единния национален телефон от началото на Преброяване 2011 в Подпомагащия център е отговорено на 12 791 телефонни обаждания и 9 856 имейла.
Поради големия интерес към електронното преброяване много от общините предоставят компютри в информационните си центрове и библиотеки, където всеки желаещ може да бъде преброен.
Информационна система „Преброяване” ще бъде активна още 2 дни - до 24 часа на 9 февруари, когато ще бъде спряна. На 10 февруари след 8 часа ще започне класическото преброяване от анкетьори, което ще продължи до 20 часа на 28 февруари.
Ето и уеб адреса на който може да се извърши електронното преброяване: https://iscensus2011.nsi.bg/