вторник, 29 март 2011 г.

Програма за Празници на хумора и шегата


29 март от 14.00 часа в НЧ "Светлина-1941" - Хитър Петър - спектакъл за деца на ДТ "Йордан Йовков" Добрич
31 март от 18.00 часа  в НЧ "Светлина-1941" -Щръклица" - музикална комедия на ДТ "С. Доброплодни" Силистра
1 април - Карнавал "Голямата усмивка"
10.30 часа откриване на карнавално шествие пред читалището
11.30 часа "Мимо" - атракционна клоунада, град Варна
12.30 часа - състезание за тротинетки за малки и големи
13.30 часа на площада -  награждаване в "Голямата усмивка"
18.00 часа в НЧ "Светлина-1941" - "Балкански синдром" - комедия ма ДТ Шумен

събота, 26 март 2011 г.

Тази нощ местим стрелките с час напред

Image
Тази нощ часовниците трябва да се преместят с час напред, тъй като в 3,00 часа на 27 март се въвежда лятното часово време. С постановление от 1997 година лятното часово време влиза в сила от 3,00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.
Преминаването към него се налага, тъй като става дума за система, „спестяваща“ от дневната светлина. Тя се използва най-често в районите с умерен климат, където в зависимост от сезона се наблюдават значителни промени в съотношението между светлата и тъмната част от денонощието. Връщането към астрономическото време ще се извърши в 4,00 ч. на 30 октомври, когато часовниците ще трябва да се върнат с един час назад.

Да изгасим осветлението си за час тази вечер

ImageЗа един час тази  вечер  на стотици емблематични места по целия свят ще угасят светлините като част от инициативата "Часът на Земята".
В знак на съпричастност към идеята на световната природозащитна организация WWF в Добрич днес от 20.30 до 21. 30 часа ще бъде изключено фасадното осветление на Дом–паметник „Йордан Йовков”, на храмовете „Света Троица”, „Свети Георги” и част от уличното осветление в тези райони. Добрич се присъединява за трети път към международната инициатива „Часът на Земята”, която тази година  се провежда под патронажа на еврокомисар Кристалина Георгиева. Инициативата започва през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми са угасили осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.
През 2008 г. това събитие става глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави. През2009 г. в "Часът на Земята" са се включили един милиард души в 4189 града в 88 държави. През 2010 г. «Часът на Земята» е подобрил рекорда си, защото в инициативата са участвали 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията „Дейвис” в Антарктика. През 2011 г. идеята е да бъде насърчен всеки от нас да направи първи стъпки в ежедневието си към по-устойчив начин на живот и след датата 26 март, на която официално ще се състои "Часът на Земята".
Община Добрич призовава гражданите: Нека тази вечер изгасим осветлението си за 1 час точно в 20. 30 часа и по този начин да дадем своя принос в борбата с климатичните промени. Призив за включването към инициативата отправи и областният управител Желязко Желязков.

петък, 25 март 2011 г.

Днес е Благовещение

ImageДнес православната църква отбелязва Благовещение. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя е избраната да роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.
Според народния календар  пролетта идва точно на 25 март – Благовец. На този ден се извършват редица ритуали, свързани с прогонването на зимата и с осигуряването на здраве и берекет през годината. Жените чистят и подреждат къщите и дворовете, пъдят змиите и гущерите, варосват дръвчета, садят цветя. Децата свалят мартеничките си и  ги поставят под камък или ги завързват на плодно дръвче.
В Етнографска къща днес от 10.30 ч. ще ни гостуват Група за автентичен фолклор и Детска група за традиции, обичаи и устен фолклор към читалище „Стефан Караджа” с. Телериг с ръководител Марияна Янакиева. Участниците ще пресъздадат обичаите, свързани с празника.

Карнавално шествие на 1 април

На 1 април от 10:30 пред Читалището, НЧ "Светлина-1941" и Община Генерал Тошево, организират карнавално шествие , състезания и атракции "Голямата усмивка". Заповядайте и участвайте, ще има много награди!


70 годишен юбилей на НЧ "Светлина-1941"

Народно читалище "Светлина - 1941" ви кани на официалното честване на 70 годишнината от учредяването на читалището. Тържеството ще се състои в залата на НЧ "Светлина - 1941" на 9.04.2011г. /събота/ от 10.30 часа.

Детска изложба в НЧ"Светлина-1941"


На 24 март се откри изложба във фоайето на НЧ"Светлина - 1941" - Генерал Тошево, от картички и пана изработени от ученици от клубовете по "Краезнание" и "Сръчни ръце" към Центъра за работа с деца - Генерал Тошево. С помощта на елементи изработени от хартия чрез техниката "квилинг", са пресъздадени четирите годишни времена, деня и нощта. При изработването на картичките е използвано богато въображение ,много цветови комбинации, емоционално настроение и положителен заряд. 
ToshevoNews



понеделник, 21 март 2011 г.

70 години образование в Генерал Тошево

На 22 март от 17.15 часа в залата на Община Генерал Тошево ще се състои тържествен концерт за честване на 70 години Българско образование в Генерал Тошево и основаването на Основно учулище "Христо Смирненски". Със заповед 2418 от 8 октомври 1940г. на Министъра на просвещението училището е обявено за "Народно основно училище село Касъм, околия Балчикска". След посещението на цар Борис Трети в Генерал Тошево на 1 ноември 1942г. училището е преименувано на престолонаследника - "Народно основно училище "Княз Симеон Търновски" Генерал Тошево".След 1946г. училището е наименовано Основно училище "Христо Смирненски".

неделя, 20 март 2011 г.

Днес е втората Неделя на Великия пост

ImageДнес е втората Неделя на Великия пост, в която Православната църква прославя Св. Григорий Палама. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия.
Църквата почита Св. Григорий Палама като светилник на православието, учител и твърдина на църквата. Той си спечелва името на учен богослов и голям поборник за православната вяра. По нрав бил кротък, благороден, винаги отговарял с добро за стореното му зло, търпеливо понасял бедите, бил добродетелен и свят.

Работна среща "Да си подадем ръце"

Ресурсен център за подпомагане интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности, град Добрич, организира на 23.03.2011г. от 8.45 часа в Детски комплекс Генерал Тошево работна среща "Да си подадем ръце". Програмата на срещата включва презентация за Ресурсен център - Добрич, практически модул - "Интелектуална недостатъчност, зрителни и слухови увреждания при деца и ученици" и "Дислексия - специфични нарушения на способността за учене".

Добруджански зърнопроизводители ще искат оставката на министър Найденов в понеделник

ImageЗърнопроизводителите от Добруджа ще протестират в понеделник /21 март/ от 10.00 часа в Добрич. 150 от членовете на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите са взели решение за участие в  Националния протест, обяви за радио “Добруджа” говорителят на съюза Орлин Панев. Земеделски машини и хора ще излязат на околовръстното шосе на Добрич. Основният пункт на потеста ще бъде  на изхода за Генерал Тошево. От УС на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите призовават всички земеделски стопани да се включат в протестното шествие.
Протестиращите от Добруджа ще изразят недоволството си от забавянето на националните   и европейски доплащания към всички земеделски производители и искат оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Сред исканията на протестиращите са правила и условия за устойчиво развитие на земеделието в България, а също и  правилник за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди. В обръщение на Националната асоцияция на зърнопроизводителите се казва:Не трябва да се забравя , че секторът Земеделие осигурява  поминък за над 300 000 души, че рентата, която изплащаме на собствениците на земеделска земя възлиза на около 700 милиона лв., че има основен дял във формирането на външно- търговското салдо на Р България с продукцията за износ, че формира 10% от БВП.
Припомняме, че преди месец Aсоциацията и правителството подписаха меморандум, с който кабинетът пое конкретни ангажимента. От тях, според фермерите, са изпълнени едва два.

Полицията задържа крадци от Люляково

На 17.03.2011 г. при специализирана полицейска операция от служители на РУП Ген.Тошево са задържани лицата С.Р., на 20 години, К.Д., на 21 години и Я.Е., на  17 години, всички от с.Люляково, общ. Генерал Тошево. При извършените процесуално-следствени действия е установено, че след предварителен сговор лицата са извършили кражба на 2 броя моторни триона, 1 трифазен ел. мотор и 1 ъглошлайф от стопанска постройка в с.Писарово. Вещите обект на кражбата са намерени и иззети.

Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЩЕРЕВ ОГЛАВИ РЗИ

Д-р Александър Щерев е новият временно изпълняващ длъжността директор на Регионалната здравна инспекция в Добрич.
Заповедта е на министъра на здравеопазването д-р Стефан Костадинов и е от петък.
Д-р Щерев бе директор на Районния център по здравеопазване в продължение на 7 години, до обединяването на структурата с РИОКОЗ в началото на годината. Преди това е оглавявал Медицинския център в Генерал Тошево. Д-р Щерев ще ръководи РЗИ до провеждането на конкурс за постоянен директор. НДТ

неделя, 13 март 2011 г.

Резултати от турнира по конен спорт


По повод Тодоровден - Ден на коневъда и конния спорт на 12.03 в Генерал Тошево се проведе 6-ти Турнир по конен спорт в памет на доц.д-р Тодор Тодоров, организиран от Община Генерал Тошево и СККЕ "Пегасос". Журито в съсътав Цонко Пенков, Миглена Петрова и Веселина Василева класира участниците:
На 80 см паркур:
1.Виктор Денков
2.Николй Петров
3.Джемал Мехмед
На 100 см паркур:
1.Джемал Мехмед
2.Виктор Денков
3.Николай Петров
В надпрепускването с несъстезателни коне 800 м. победител стана Йордан Йорданов, в надпрепускването на 500 м - Неджет Алиев, състезанието с магарешки каручки и състезанието за яздене на магарета спечели Румен Колев.
Специалната награда за млад жокей Владко Пенчев" бе присъдена на Виктор Денков.

Станоприемница край границата


Драматичен театър "Йордан Йовков" - Добрич представя на 14.03.2010 от 19.00 часа спектакъла "Страноприемница край границата" по творби на  Йордан Йовков. Автор и режисьор Павел Павлов, сценография и костюми Евгения Раева, със специалното участие на Борис Луканов и Николай Урумов и артистите Валери Марков, Красимир Демиров, Пламен Маринов, Иван Мандев, Татяна Христова, Валентина Хамаджиева, Валентин Андреев - Рафе, Георги Калчев, Любов Николова, Ема Георгиева и Теодора Желева.
ВХОД СВОБОДЕН!

вторник, 8 март 2011 г.

Международен ден на жената

ImageДнес се отбелязва Международният ден на жената 8 март. Празникът в България ще се отбележи за 97-ма поредна година. Празникът на жената е свързан с първата масова проява на жени работнички в Ню Йорк на 8 март 1857 г. По предложение на Клара Цеткин, направено на Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 г., се приема всяка година, в една от първите недели на пролетта, да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност. Целта била да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. Това е време, когато жените нямат избирателни права, работният им ден е 10-12 часа, а заплащането им е по-малко от това на силния пол.
За пръв път Международният ден на жената се чества през 1911 г. в Германия, Австрия, Швейцария и Дания, а през 1913 г. – във  Франция и Русия. В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник започва да се празнува след 9 септември 1944 г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените. След 1960 г. честването взема широки размери и става любим празник на жените от всички възрасти. За децата този ден е празник на мама.
Честит Осми март на всички дами, които празнуват!

Празници на хумора и шегата

От 29 март до 1 април 2011 г. включително Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина-1941” ще организират традиционните Празници на хумора и шегата в град Генерал Тошево. През тази година програмата включва спектакъл на ДТ “Сълза и смях” гр.София, спектакъл “Щръклица” на ДТ “С.Доброплодни” гр. Силистра, спектакъл “Хитър Петър” на ДКТ “Д. Габе” гр.Добрич, атракционна клоунада “Мемо” гр.Варна, изложба карикатури и традиционното карнавално шествие “Голямата усмивка”.

Турнир по конен спорт

Община Генерал Тошево и Спортен клуб за конна езда "Пегасос" организират турнир по конен спорт в памет на доц.д-р Тодор Тодоров. Турнирът ще се проведе на 12.03.2011г. от 10.30 часа на паркура на тренировъчното игрище. След края на турнира са организирани кушии с несъстезателни коне, състезания с магарешки колички - зад тренировъчното игрище и състезания с магарета на улица "Витоша".

четвъртък, 3 март 2011 г.

3 март - Националният празник на България

3 март - Националният празник на България© снимка: Sofia Photo Agency  

Днес отбелязваме националния празник на България - 3 март.

За първи път Трети март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. Две години по-късно - през 1882 г., Държавният съвет приема "Списък на неприсъствените дни в Българското Княжество". В него за първи път е записано, че денят 19 февруари се чества като ден на "Заключаването на С. Стефанский договор".

Неупоменаването на император Александър Втори се обяснява с факта, че през 1881 г. той е убит и е наследен от неговия син Александър Александрович. Съгласно Указ 78 от 31 декември 1887 г. се одобрява списък на неприсъствените дни в България. В него денят 19 февруари се отбелязва като ден на "Освобождението на България".

През 1911 г. е приет нов Закон за празниците и неделната почивка, но и в него 19 февруари продължава да фигурира като ден на "Освобождението на България". Този закон остава до октомври 1951 г., когато официално е отменен от Кодекса на труда.

С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. събитията от 19-ти и 20-ти век се преизчисляват, като към датата съответно се прибавят 12 дни за 19-ти в. и 13 дни - за 20-ти век. Денят 19 февруари 1878 г. стар стил, става 3 март по нов стил. За първи път по новия стил 3 март е честван през 1917 година.

Трети март се отбелязва като празник до 1949 г. През 1950 г. съгласно постановление на Министерския съвет за определяне на неприсъствените дни през календарната 1950 г. 3 март за първи път не е включен в списъка на неприсъствените дни.

Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно по решение на Юлския пленум (1987 г.) на ЦК на БКП и на Министерския съвет 3 март е възстановен като официален празник. С решение на Държавния съвет от 27 февруари 1990 г. и на Народното събрание от 5 март с.г. датата е обявена за национален празник. 

На 3 март през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия иОсманската империя, с което се слага края на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Датата 3 март слага начало на Третата българска държава.

Санстефанският мирен договор е подписан в градчето Сан Стефано (дн. Йешилкьой) от графН. Игнатиев и Ал. Нелюдов от руска страна, и Сафет паша и Садулах бей - от турска. Договорът е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили. Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19.

Съгласно тях България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хил. кв. км.

Тя има редица права, включително и да иска признаване и от други страни извън подписалите Санстефанския мирен договор, както и правото на международни търговски отношения и на търговски представителства; да сключва търговски, финансови и административно-правни договори със съгласието и одобрението на сюзерена Турция или на попечителя Русия по време на преходния период, както и да има собствена войска и полиция. (БТА)

вторник, 1 март 2011 г.

Празничен концерт в Генерал Тошево

Община Генерал Тошево и Народно Читалище "Светлина - 1941" ви канят на Празничен концерт посветен на 3 март - национален празник на Република България. Той ще се проведе в залата на читалището на 2 март от 18.00 часа.
На 3 март от 10.00 часа е тържественото поднасяне на цветя и венци пред паметника на Император Александър Втори и генерал Стефан Тошев.