сряда, 29 юни 2011 г.

Днес е Петровден

ImageНа този ден църквата чества паметта на двамата Христовиапостоли - Петър и Павел - ревностни разпространители на християнството, изтърпели много страдания и гонения и са наречени "първовърховнипрестолници и вселенски учители". Петър, беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим. На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве. Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
В народния календар Петровден се предшества от Петровите Заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се приготвя младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи - обикновено през първата половина на деня.
В представите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се смятат и за близнаци. В иконографията Свети Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.
В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки - петровки. На някои места те се раздават като помен за починали деца. Имен ден празнуват Петър (от гръцки „камък"), Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

Фолклорна събота

Села от нашата община представиха достойно тошевския край на две паралелни събития. Събора в с. Дебрене и Петропавловския събор край Арбанаси, великотърновско.На събитието, по повод деня на Добричка община в с.Дебрене, гласове извиха състави от Кардам, Спасово, Красен, Житен, Василево и мн.др. Под зоркото око на зам.кмета на града ни Г.Георгиев фолклорните състави показаха, че за нашенското възраст няма и че такива надпявания трябва да има по-често.В центъра на България от своя страна, певиците от с.Малина. с.Росица и с.Пастир показаха автентичен добруджански фолклор, с което спечелиха симпатиите на журитетната комисия на събора край Велико Търново.Като техен гид се изяви Маргарита Великова, завеждаща отдел "Култура" към общината, като им показа интересни места из старата българска столица.

70 години читалищна дейност в с.Кардам

На 2 Юли 2011г. в салона на НЧ "Пробуда 1941" с.Кардам ще се проведе тържество по случай 70г. от основаването на читалището.В събитието ще вземат участие деца от ОУ "Христо Ботев", деца от ЦДГ "Дъга" с.Кардам,ВГ "Кардамки",ФГ "Яница" при клуб на пенсионера в селото. Поздрав към жителите и гостите на с. Кардам ще изпълни и Майкъл Синклер.Гостуващ оркестър е орк. "Траяна" гр.Добрич със солист Димитър Моралийски.Доклад за дейността на читалището през годините ще прочете председателя на читалището Никола И. Калчев. За принос към духовната съкровищница на селото ще бъдат наградени изявени самодейци. Гости на празника ще бъдат Георги Георгиев-зам. кмет на Община Генерал Тошево, Маргарита Великова-началник отдел "Култура", Атанас Паунов-общински съветник, кметове от други населени места,арендатори и читалищни секретари.

понеделник, 27 юни 2011 г.

Бойко Борисов преряза лентата на отсечката Добрич- Г.Тошево

ImageПремиерът Бойко Борисов преряза лентата днес на 16 километровата рехабилитирана отсечка от пътя Добрич - Г.Тошево. Министър-председателят кацна с хеликоптер на летището и бе докаран с автомобил  до разклона за Г.Тошево. Придружаваха го министърът на транспорт Ивайло Московски и председателят на УС на агенция  "Пътна инфраструктура" Сергей Михалев. Надявам се, че пътят ви харесва, каза Борисов и допълни, че следващото, което се прави в района е отсечката  Каварна-Шабла-Дуранкулак, а с финансирането от ЕС и на високоскоротния, четирилентов път Русе-Шумен, тази част от България ще привлече много румънски туристи. И туризма и бизнеса в следващите години ще имат инфраструктурата, която заслужават, заяви премиерът. Той каза, че след рехабилитирането на участъка Добрич- Г.Тошево големи компании  като Лидл са започнали да правят логистичните си центрове тук и повтори, че за 1-2 години това, което ще се направи чрез инфраструктурата за бизнеса тук ще е много добро за региона. Рехабилитираният участък е направен по всички стандарти на ЕС, допълни шефът на агенция „Пътна инфраструктура”. До края на годината агенцията предвижда да се проектират още 11 отсечки на обща стойност 780 000 лв. и да се работи по проект на стойност 4 млн. лв. по трансгранично сътрудничество с Румъния.

петък, 24 юни 2011 г.

Днес е Еньовден

Image На 24 юни според традиционния народен календар е Еньовден – денят на лятното слънцестоене. Вярва се, че в нощта срещу празника различните треви придобиват най-голяма лечебна сила. Затова на този ден хората вият еньовски венец от 77 билки и ги използват за цяр през цялата година. Магическа сила придобива и водата, защото слънцето се е „окъпало” в нея, затова всеки се измива за здраве. Характерен за Добруджа е и обичая „Еньова буля”, свързан с гадания за женитба. 

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Чакат Борисов да реже лента на пътя Добрич- Г.Тошево

ImageРехабилитираните 16 километра от път Добрич – Генерал Тошево ще бъдат официално открити, съобщават от Агенция пътна инфраструктура.
Отсечката е включена като Лот 6 от обектите от първи етап наОперативна програма „Регионално развитие” 2007–2013г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.
Последната рехабилитация на този участък е правена преди повече от 26 години. Осъществяването на проекта станавъзможно, благодарение на финансовата подкрепа от Оперативна програма “Регионално развитие”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Обновената отсечка ще осигури по-добри условия за комфортното и безопасно придвижване на средно 3 000 МПС на денонощие и заедно с рехабилитирания през 2004 година участък Генерал-Тошево–границата с Румъния, представя обновен международен път Е70 за движението на местни жители, гости и туристи.
Първата копка на обекта беше направена на 26 август 2010г. Извън заложеното в проекта допълнително е извършено усилване на конструкцията на надлеза, излята е нова пътна плоча на съоръжението и са поставени нови тротоарни конзоли. Заради пропаднали преходни плочи се е наложило да се изгради и допълнителна подпорна стена при западния устой.
Проектът е изпълнен от „Пътно строителство” АД  Добрич. Общата стойност на извършените строително-монтажни работи е 5 084 451 лева с ДДС.
Надзорът е осъществен от „Деомид” ЕООД – Варна. 
Очаква се  за откриването в неделя, 26.06., да дойде премиерът Б. Борисов, съобщават от Областна управа.

сряда, 22 юни 2011 г.

Затвор за шофиране без книжка

В затвора ще лежи 29-годишния Ангел Ас. Ив. от с. Василево, община Генерал Тошево, реши вчера Окръжният съд в Добрич,2 съобщиха от пресцентъра.
Магистратите замениха частично наложеното на Ангел наказание пробация с ефективно лишаване от свобода за срок от 3 месеца и 21 дни.
Той е бил осъден след като се е признал за виновен за това, че на 14 юни миналата година в с. Василево в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без свидетелство за управление, е шофирал лек автомобил „Рено 19”, без да притежава свидетелство за това. Бил е осъден на пробация с пробационни мерки задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 9 месеца и задължителни периодични срещи с пробационен служител за същия период. На 27 май тази година пробационният съвет в Ген. Тошево е внесъл предложение за замяна отчасти на неизтърпяното наказание пробация с лишаване от свобода. Той е започнал да търпи наказанието пробация на 21.03.2011 г. Той изпълнявал първата пробационна мярка до 05.05.2011 г., а последната му среща с пробационен служител по втората мярка е осъществена на 08.04.2011 г. След това е престанал да изпълнява наложеното му наказание и е напуснал пределите страната. Ангел е напуснал страната на 6 май и е отпътувал за Румъния.

Посрещнахме астрономическото лято

В 20:16 часа на 21 юни започна астрономическото лято. За Северното полукълбо това е най-дългият ден, като продължителността му за нашите географски ширини е 15 часа и 20 минути.
Лятото е един от четирите сезона в умерения пояс, като започва с лятното слънцестоене, около 21-22 юни в Северното полукълбо и около 22 декември в Южното полукълбо, припомня БГНЕС. Лятото, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето. През лятото Северното или Южното полукълба са максимално наклонени към слънцето, вследствие на което слънчевото греене достига своя максимум, както и слънчевата радиация.
Астрономическото лято започва в деня на лятното слънцестоене, когато лъчите, идващи под ъгъл 90 градуса, падат върху Северната (около 22 юни) или Южната (около 21 декември) тропична окръжности.

Шахматен двубой Добрич и Генерал Тошево срещу Москва

ImageМладите шахматисти от Добрич и Генерал Тошево се изправиха срещу опоненти от Москва в мач по ускорен шахмат. Шахматният двубой се проведе в рамките на Втората детска академия „Интелекти” – Албена 2011. Участие взеха 64-ма състезатели от България и Русия се проведе в комплекс „Грийн Палас”. ImageПървият ход в международната среща направи областният управител Желязко Желязков, който е патрон на Международна детска академия „Интелекти”.
Проявата, която продължава до 3 юли в Албена, е включена в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието, младежта и науката за учебната 2010/2011 г., както и в Националния календар за 2011 г. на Българската федерация по шахмат.

вторник, 21 юни 2011 г.

Бабите от Дъбовик със специална награда

Групата за автентичен фолклор в с.Дъбовик, с главни ръководители Стоянка Първева и Мария Янкова,се завърна от участие в събора "Странджа пее" , провеждащ се ежегодно в с.Граматиково, Малкотърновско.С изпълненията си на фолклор от Източна Тракия 25-те добруджанки взеха специалната награда на събитието за автентично пеене. Нашенките са били оценявани лично от проф.Лозанка Пейчева, директор на Етнографския институт в столицата, което красноречиво говори за тяхното представяне.

Близо 2млн.лв. по проект ще усвои нашата община

Стартира проект "Отговорно използване на природните ресурси и насърчаване на устойчивото развитие на алтернативни форми на туризъм" по програма за Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г. с водеща организация община Генерал Тошево и партньор община Мурфатлар, Румъния.
Цел на проекта е създаване на пазарно ориентирани туристически продукти- екологичен и селски туризъм, свързани с културно-историческото наследство, виното, традиционната кухня, етнография, традиционната музика и занаяти. На 16.06. 2011 г. в гр. Калъраш, Румъния беше подписан договор между Управляващия орган на програмата и общините Генерал Тошево и Мурфатлар.Договорът беше подписан от кметовете Димитър Михайлов и Джордже Кожукару.Проектът е на стойност 1 063 969 евро. Водеща организация по проекта е община Генерал Тошево. За българската страна предвидените средства в бюджета са 902 459 евро.

четвъртък, 16 юни 2011 г.

Посевите са в много добро състояние, очаква се стартова цена от 350 лв/тон за пшеницата

Засетите площи, както в Добруджа, така и в страната са в много добро състояние. Очаква се добив на пшеницата между 400 и 500 кг от декар, а за Добруджа - с около 100 кг. повече, съобщи по време на открития ден в Добруджанския земеделски институт зам. директорът доц. д-р Николай Ценов. По думите му жътвата закъснява с 10 дни, но в момента времето е много благоприятно за посевите. Производителите също очакват добри цени. Неофициално се говори за начална цена от 350 лева за тон пшеница. Големите фирми износителки на зърно са склонни да дават и по-големи цени, посочи Ценов. Той припомни, че основното потребление на нашата пшеница е за Египет, Тунис и Мароко, като в момента тези пазари са рискови. Тази година се очаква добивите в ЕС да бъдат с около 6000 тона по-малко. Проблемите са главно в Англия, Германия и Франция. Русия и Украйна няма да се намесят на основния пазар, смята още специалистът.
Депутатът Венцислав Върбанов, който присъства на деня на отворените врати в ДЗИ, заяви, че при срещите му с производители, те са поискали разработване на дългосрочна стратегия за развитието на целия агроотрасъл, не само на отделни части.

Турнир по ускорен шах за "Купата на генерал Тошев"

Под патронажа на кмета на Община Генерал Тошево г-н Димитър Михайлов, на 16 юни в НЧ "Светлина-1941" ще се проведе  международен детски турнир по ускорен шах за "Купата на генерал Стефан Тошев" - втора поредна година.Участие ще вземат 9 отбора от Москва (Русия),побратимения Мангалия (Румъния), Добрич,ЦСКА-София и нашия град. Партиите шах ще са по 10 минути по швейцарска система в 4 кръга.Съдии ще бъдат майсторите на спорта Владимир Калибердин и Тома Киряков.Общината е осигурила награди и грамоти за всички участници, а най - добрите ще се окичат с почетен медал и купа.
   Междувременно завърши лятната академия "Интелекти" в КК Албена, където се изявиха наши деца.След проведените два турнира по шах,талантите от Генерал Тошево имат поводи за радост , тъй като се представиха на много високо ниво. В първия турнир И.Георгиев взе 2-ро място, а Ж.Милчев 4-то.Във втория най-добре се изявиха Г.Сивков, П.Пенков и М.Байчев.

вторник, 14 юни 2011 г.

15 юни - ден на пшеницата

15 юни е Денят на пшеницата. По този повод в Добруджански Земеделски Институт  "Добруджа" , ще се организира открит ден, на който са поканени всички настоящи и бивши служители на институцията, земеделски призводители и бизнес партнъори от всички краища на страната. В програмата са включени представяния на сортове зърнено-житни култури, дискусия за проблемите на зърнопроизводителите, както и кратка програма.

65 години читалищна дейност в Пастир

На 18 юни НЧ "Иван Вазов-1946" с.Пастир организира тържество по случай 65 години от създаването си. Началото на празничното събитие е от 10.00ч. в двора на читалището.В програмата ще вземат участие певчески състави от с.Пастир, с.Преселенци, с.Малина, известния нашенски певец Красимир Колев, както и децата от Школа по изкуствата към НЧ "Светлина-1941" гр.Генерал Тошево. Поканени са много гости от общинска администрация, читалищни дейци и местни жители.

понеделник, 13 юни 2011 г.

Специален автобус за феста в Тошево

За трите дни на фестивала в Тошево, ще има  редовен автобус от Варна през Добрич до Генерал Тошево. Специално за феновете, организаторите осигуриха удобен транспорт от морската столица до самата сцена на събитието. Автобусът тръгва от "Циркова площадка" - Варна в 12:00 и 17:00 в петък, събота и неделя. В 3:00 след полунощ, автобуса тръгва от Генерал Тошево към Варна. Подробно разписание може да видите на сайта на феста: http://www.nextgenerationrock.com/


ToshevoNews

Църквата отбелязва Свети дух

Православната църква празнува Свети Дух. Празникът е свързан по смисъл с честването на Петдесетница и се отбелязва в понеделник. На този ден църквата прославя Светата животворна троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно Божеско достойнство. Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Неговият виртуален образ е гълъбът.
Свети Дух се празнува на 51-ия ден след Великден. Тези празници слагат началото на Русалската неделя.
Българите вярват, че от велики четвъртък до Св. Дух душите на всички мъртви са на свобода - на земята. Ходят обикновено по цветята, по дърветата, а с орехова шума ги мамят, за да се съберат в този ден. На Духовден душите се прибирали и затваряли чак до идната година на велики четвъртък, когато се отварят небесните двери. За изпроводяк на душите хората колят курбан, правят общи трапези, пеят и се веселят.

Приемен ден на представителя на Комисията за Защита от Дискриминация

Месечната приемна на регионалния представител гр.Добрич на Комисията за защита от дискриминация с граждани от Община Генерал Тошево ще се проведе на 22 юни 2011г. от 10.00 до 12.00 часа в зала #101, до Информационния център в сградата на Общината-етаж 1. За повече информация се обръщайте към г-жа Стоянка Мирчева. 

неделя, 12 юни 2011 г.

Младежите от Герб информират за Шенген

Младежите от Герб информират за Шенген© Герб - Добрич  

Младежката формация на Герб – Добрич се включва в националната информационна кампания ,,Аз съм за Шенген’’, съобщиха от местната структура на партията. До 14.00 часа на 12 юни в цялата страна представители на Младежи Герб щераздават информационни материали и ще отговарят на актуални въпроси по темата заШенген. Инициативата е продължение на изготвения от тях наръчник за пътуване в Шенген, който бе представен в парламента съвместно с евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и Андрей Ковачев. В книжката накратко е описана историята около формирането и разширяването на Шенгенското пространство и вътрешните правила.
В Добрич младежите от Герб ще раздават информационни материали на бензиностанциите на „Петрол” на ул.”Калиакра” на входа на града и на бул.”25-ти септември” на пътя Добрич – Варна, на бензиностанция „Лукойл” по международния път Добрич – Кардам – Констанца/ Румъния/, в „S.T. Bar” в центъра на Ген.Тошево и в Крушари – пред офиса на Герб на ул.”9-ти септември” 18.

На Петдесетница Светият дух се спуска над земята като гълъб

Празникът Петдесетница или Св. Троица е винаги в неделя, 50 дни след Великден, тази година - на 12 юни. Народът ни нарича този ден Петдесятница, Света Трувица. В християнския светоглед Светата Троица е символ на световната хармония, представлявана от безкрайното първоначало Бога-отец, абсолютния смисъл- Бога-син и Светия Дух - животворящото начало.
На Петдесетница Светият Дух се спуснал над събралите се в Йерусалим апостоли и ги подготвил да тръгнат по света и да сеят семето на Христовото учение. Над града се разнесъл страшен тътен и над главите на учениците Христови се появили огнени пламъци. В иконографията Светият Дух е представен като гълъб. От празника в чест на Светия Дух, наричан още от народа ни Духовден - понеделник след Петдесетница, започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. Тогава идвали русалиите, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди.
Русалиите са невидими демонични същества, които причинявали, но и лекували опасни болести. Затова през Русалската седмица се спазват редица забрани и обредни действия. За да се предпазят от нечистите и вредоносни сили, през тези дни хората носят пелин, лепка или орехова шума в дрехите си, защото вярват, че русалийките бягали от тях. Закачат пелин и по вратите и прозорците на къщите, разстилат го и по пода.
На полето не ходят сами, а на групи, като се минава само по пътечки и особено се внимава да не се стъпи върху трапезата на русалиите. Тя се приема за най-опасно място и ако се нагази, за наказание хората ще бъдат "найдени", "сбъхтани", "сблъскани", "нагазени", т.е. ще се разболеят. Никой не сяда под стари дървета, за да не го "ударят" русалиите, не се спи на открито. Жените спазват много строги забрани през тази седмица - не предат, не тъкат, не перат, избягват да се мият. За най-опасни през седмицата се приемат "въртоглавият" вторник, "руса" сряда и "луди четвъртък".

Празник на гърнетата на 25 юни в с.Зимница

На 25 юни в с.Зимница, община Крушари, ще се проведе традиционния "Празник на гърнето". Задължително условие за участие на мъже, жени и младежи е да носят за общата трапеза домашно приготвено ястие, поднесено в глинен съд, чувен или тава. По условие всички присъстващи са участници в празника. Препоръчително е да се носят черги или рогозки за сядане на поляната.
За гостите ще работи щанд за бира и безалкохолни напитки. Входната такса е 1 лв.
Ето и програмата за кулинарното събитие:

  • 11.00 ч. до 13.00 ч. регистрация на участниците и ястията.Творческа работилница с участието на деца от с. Лозенец. Изложба българска бродерия на Параскева Добрева от с. ТелеригФотоизложба „Добруджа в старите снимки”. Разходка с магарешка каручка.
  • 13.00 ч. – Откриване на Празник на гърнетата 2011. Салют на етносите и ритуал за отваряне на гърнетата.
  • 13.30 ч. – 18.00. ч. - Дегустация на ястията, конкурс за автентично ястие, томбола.
  • 14.00 ч. - Фолклорна програма на етносите.
  • 15.30 ч. - Игрите на моята баба и дядо - анимация за деца.
  • 16.00 ч. - Тайните на леля Пенка и леля Донка за добруджанските ястия.
  • 16.30 ч. - Юнашки игри – мъжко отборно състезание с. Бистрец срещу с. Телериг.
  • 17. 00 ч. - Училище по народни танци.
  • 17.30 ч. – Всички на дългото хоро.
  • 18.00 ч. – Награждаване на отличените в конкурса за автентично ястие. Закриване на Празник на гърнетата 2011.
  • 20.00 ч. - Огнено хоро, надиграване.


За повече информация посетете уеб сайта www.zimnitsa.com
За контакт dzimnitsa@abv.bg и тел: 0899 279 706 

събота, 11 юни 2011 г.

Черешова задушница е

Съботният ден преди Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. През тази година Черешова задушница се пада на 11 юни.
Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница преди Петдесетница е нарочен възпоменателен ден.
След Възнесението на Господ, входът на царството небесно или на рая е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра.
На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите.
Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида. Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: "Бог да прости".
Задушницата се нарича в България "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.
В съботния ден срещу Петдесетница е т.нар. Спасовска или Черешова задушница. Свързана е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.
За една календарна година обикновено задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Читалището в Красен на 115 години

Едно от най-старите читалища в добруджанския край-това в с.Красен чества на 11 юни 115 години от основаването си. Създадено от Чубра Стоянова и Тодор Пеев през 1896г. читалището отначало носи името "Наука", а след 1940г. е преименувано на НЧ "Йордан Йовков-1896". Началото на празничното честване е в 10.00ч. като ще включва литературно-музикална програма, празничен водосвет, връчване на почетни грамоти и поднасяне на цветя пред паметника на Йордан Йовков. Гости на събитието ще бъдат представители на Общинска администрация, културни дейци, кметове на съседни села, както и управата на дом-паметник "Йордан Йовков" гр.Добрич. Тържеството ще завърши с изпълнения на областен фолклорен ансамбъл гр.Силистра.

Акция по кръводаряване

Общинска амнистрация уведомява гражданите на гр.Генерал Тошево и района, че на 16 юни от 8.00ч. до 12.00ч. в общинската болница на втория етаж, ще се състои акция по безвъзмездно кръводаряване. Правата на кръводарителите са регламентирани от Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането и Кодекса на труда.

Тържествен водосвет

На 10 юни в петък от 10.00ч. в читалището на с. Кардам ще се извърши тържествен водосвет на компютърната придобивка по програма "Глобални библиотеки".Петте компютъра, принтери и мултимедия ще бъдат ползвани от около 200 деца в селото, а също така и от по-възрастните жители.Освен това Община Генерал Тошево със сума от 20хил.лв. е реновирала част от читалищните помещения, направила е рампа за инвалиди и е облагородила прилежащите терени.По случая ще бъден изнесен рецитал на читалищното настоятелство, след който ще има малък коктейл.Гости ще бъдат представители на общинска администрация,служители в РЗ "Глобални библиотеки", местни културни дейци.

понеделник, 6 юни 2011 г.

Официалният сайт на рок и метъл феста в Тошево е готов

Официалният сайт на  "The Next Generation Rock" Toshevo 2011" вече е онлайн на адрес www.nextgenerationrock.com  . На сайта ще намерите информация за всички 25 банди, които ще забият на тошевска сцена, както и информация как да стигнете до Генерал Тошево. В първия ден на феста хард рока е водещия стил, а на 6 и 7 август нещата се втвърдяват до максимум с едни от най добрите родни банди на тежката ъндърграунд сцена. 
Напомняме , че входът на събитието е напълно БЕЗПЛАТЕН !!!

"The Next Generation Rock" Toshevo 2011, се провежда със съдействието на : Община Генерал Тошево, Metal Katehizis, ToshevoNews, S.T.Bar, Bar Grind, Общински младежки съвет - Генерал Тошево, НЧ"Светлина  - 1941", MetalBest и "От Другата Страна" 

ToshevoNews

петък, 3 юни 2011 г.

Ще кърпят пътя до Малина

Image
Частично изкърпване на пътната настилка  в отсечката от кръстовището на път Тошево-Дропла-Балчик  и пътя до с. Малина ще се извърши през месец юни, съобщават от ОПУ-Добрич във връзка със слушателско питане за лошото състояние на път Победа- Методиево-Малина-Преселенци. Пътят  е включен в Програмата за проектиране на ОПУ-Добрич за 2011 година под номер 7. Крайно лошото състояние на пътната настилка налага извършване на основен ремонт , който може да се случи само след проектиране, т.е. не по рано от следващата година.

четвъртък, 2 юни 2011 г.

На Спасовден Христос се възнася на небето

Спасовден се отбелязва винаги в четвъртък, четиридесет дни след Великден. Според християнските вярвания след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си, като се движел между тях като богочовек.
На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Ерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.
В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последният от тях - Спасовден, е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. 
Според българските народни вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника всички болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.
Народните вярвания гласят още, че само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Безплодната жена трябва да преспи тогава под растението росен. Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена.
Вярва се още, че ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата – обилна. На Спасовден имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. Денят е и празник на хлебари и сладкари.

Турнир по шах

Шахматен турнир по случай Празника на детето се проведе днес до фонтана на новите маси, които са във вид на табли за най-древната игра. Участие взеха 15 деца от града, като всички бяха наградени с грамота,плодов сок и шоколад, докато на тримата най-изявени бяха връчени медали.Иван Георгиев се доказа като бъдещия Веселин Топалов взимайки купата на турнира.Наградите бяха връчени лично от кмета на града г-н Димитър Михайлов.Турнирът предизвика интерес и продължи повече от два часа, което дава заявка за бъдещи подобни прояви на нашите таланти.

Събития за 1 юни

Първият юнски ден бе белязан от множество събития.Първо в Центъра за работа с деца от 10.00ч. до 11.30ч. се проведе състезание "Бързи, смели, сръчни".Под зоркото око на журито по-добри се оказаха децата от ОУ "Христо Смирненски", които спечелиха само с 3 точки разлика срещу  другия отбор -103-100.Наградени бяха всичките отбори, както със спортни консумативи, така и с шоколади. От 12.00ч на площада пред общината се проведе "Магазин за надежда", организирано от ученици  на техникума с ръководител Здравко Желев.Чрез картички и ръчноизработени сувенири младежите имаха за цел да се събуди у генералтошевци  чувството за съпричастност, за вяра, за това да бъдем по-добри и да даряваме с надежда и любов всичко около нас.Събитието бе приветствано от г-н Георгиев заместник кмет на града. Денят завършва с празничен концерт на НЧ "Светлина-1941".Участие ще вземат всички групи от Обединена школа по изкуствата. Както досега , така и занапред Община Генерал Тошево ще продължава да  бъде "истински приятел" на детските прояви и инициативи. 

Гостува ни цирк "Орион"

  На 5 и 6 юни 2011г. с любезното съдействие на Община Генерал Тошево в града ще гостува цирк "Орион". Представленията на гостуващото артистично шоу ще са по две във всеки от дните,съответно от 17.30ч. и 19.30ч. Циркът е разположен до лятното кино в града, като билетите се купуват на място.Заповядайте!

135 години от гибелта на Христо Ботев

Днес се навършват 135 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. По традиция в 12 ч. сирените в цялата страна ще оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.
С общоградско поклонение и поднасяне на венци пред паметника на Христо Ботев, Добрич ще отбележи Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Поклонението ще започне от 11.30 часа пред паметника на героя, който се намира в двора на училище ”Христо Ботев”. Церемонията включва панихида, отслужена от архиерейското настоятелство, възпоменателно слово, изпълнения на духовия оркестър с диригент Стоян Монов и стихове в памет на геройски загиналите за свободата на България. Пред паметника ще бъдат поднесени венци от институции, политически партии, училища, граждани.
Денят се отбелязва и с всенародното поклонение на връх Околчица във Врачанския балкан. На мястото Национално дружество "Традиция" ще представи възстановка на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев.
Денят на Ботев се чeства за първи път през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.