петък, 26 август 2011 г.

ПОЛИЦИЯТА ОТКРИ ИЗЧЕЗНАЛАТА ГЮЛТЕН, ТЪРСИ СИЛВИЯ

13-годишно момиче от Генерал Тошево, изчезнало на 18 август, е открито от представителите на реда, научи НДТ от зам.-директора на Областната дирекция на МВР в Добрич комисар Галин Савов. Гюлтен е намерена в село Кардам в сряда. В деня на изчезването момичето се качило с познати в лек автомобил. НДТ научи, че до момента то не е бягало от дома си. На детето е оказана полицейска закрила за срок от 48 часа, ще се прецени дали спрямо него има извършени някакви престъпни действия, каза комисар Савов.
На същата дата - 18 август, от добричкото село Одринци изчезна 12-годишната Силвия Георгиева. Както НДТ писа, детето отишло по обяд до магазина и повече не се прибрало. Според хора от селото, полицията е на крак и усилено издирва детето. Подхождаме към проблема изключително сериозно, каза зам.-полицейския началник. По думите му, в сряда и четвъртък водолази на Гражданска защита отново са претърсвали язовира край Одринци. В издирването участват служители на Второ РУП и на Криминална полиция. Имат поставени задачи, отчитат се на всеки час, каза комисар Савов.
 НДТ

Стартираха дейностите по проект "Диалог между културите"

Стартираха дейностите по проект "Диалог между културите" по Съвместната оперативна програма на Черноморски басейн 2007-2013 с водещ партнъор Община Генерал Тошево. Останалите два града включени в проекта са гр.Мурфатлар (Румъния) и гр.Болград (Украйна). Проектът ще трае една година и общата му стойност възлиза на 246 980 евро, като 98 050 евро са за българската община. Основната цел на проекта е обмяна на опит и споделяне на културното наследство и традиции в черноморския регион. За постигане целите на проекта ще бъдат осъществени следните дейности:


*изграждане на информационни и обучителни центрове във всяка от страните


*провеждане на семинари за повишаване на капацитета и компетенциите на човешките ресурси


*провеждане на фотоконкурс и конкурс за детска рисунка


*провеждане на международен детски фолклорен фестивал "Приятелство без граници" в Украйна, младежки фолклорен фестивал в Румъния и спектакъл - хепънинг в нашия град.


В рамките на проекта ще бъдат осъществени проучвания, изследвания, изложби и създаване на WEB-сайт.

вторник, 23 август 2011 г.

Няма развитие по случая с изчезналото момиче


ImageВсе още няма добри новини около изчезването на 12- годишната Силвия Атанасова от добричкото село Одринци, заяви за радио „Добруджа” зам. директорът на Областната дирекция на МВР Галин Савов. Не са преставали издирвателните работи от четвъртък, 18 август, когато момичето изчезна. Целият наличен ресурс на полицията е на разположение по случая. Момичето не изчезва за първи път, научи радио Добруджа, но най-дългото отсъствие от дома е било за 24 часа. Вече пети ден Силвия Георгиева е в неизвестност и е обявена за общодържавно издирване. Полицията очаква информация от свидетели, които знаят нещо или са виждали девойката в злополучния ден. Тя е податлива на лесни контакти с непознати, казват хората, които я познават.  До момента момичето не е потърсило контакт със своите близки.

Руски и румънски гости на ДФС "Богородица"

В събота, първият ден от ДФС "Богородица", сцената на лятното кино ще е "сцена без граници", сцена на междукултурния диалог. Предпоставка затова са участието на руски и румънски изпълнители. Изпълнителите от северната ни съседка ще бъдат от гр. Негру вода, а от Русия ,съвместно с НД "Русофили", концерт ще изнесе заслужилата артистка на Руската федерация Наталия Сорокина. Нейното изпълнение е с начален час 17.00ч. Входът е свободен.

събота, 20 август 2011 г.

Започна работа Общинска избирателна комисия - Генерал Тошево

На 19 август /петък/, започна работа Общинска избирателна комисия (ОИК) в нашата община. Изборите на 23 октомври ще се организират от 17-те члена на комисията, която се намира на третия етаж в сградата на Общинска администрация в Генерал Тошево. Председател е юристът на Областна администрация Венета Димитрова, зам. председател Катя Николова и секретар Гюнюл Ферад. Сред основните правомощия на ОИК са:

  • Регистриране  на партиите и коалициите за местния вот
  • Регистриране на кандидатите за кметове и общински съветници
  • Назначаване на Секционни избирателни комисии (СИК)
  • Контрол над избирателните секции
  • Разглеждане на жалби във връзка с изборите

В следващите дни предстои:

  • Регистрация на партиите и коалиции за местния вот - до 28.08.2011 г.
  • Образуване на избирателните секции от кмета на Община Генерал Тошево - до 28.08.2011 г.
  • Обявяване на част 1 на избирателните списъци на сайта на Общината - до 12.09.2011 г.



Очаквайте новини от ОИК. 

ToshevoNews

70-годишен юбилей ще чества читалището в с.Чернооково

На 2 септември от 10.00ч. НЧ "Стефан Караджа-1941г." с.Чернооково ще чества своят 70-годишен юбилей. Празнична програма за гостите ще изнесат местните групи към читалището - "Черноочки-41", МТФ "Маргаритки-96", ЦДГ-Чернооково, ученици от с.Кардам, както и орк.Траяна. Посмъртно ще бъдат раздадени грамоти за културна дейност на Петър Белчев, Илия Маринов, Любен Сейреков, Вендо Иванов, Стелиян Генчев. На тържеството ще присъстват представители на общинска администрация, културни дейци и местни жители.

петък, 19 август 2011 г.

Ивайло Манушев: Целта ми е да задържим и върнем младите, младостта е мое предимство


Един от най-младите кандидат-кметове в страната е 32-годишният Ивайло Манушев, който бе издигнат през седмицата от управляващата партия ГЕРБ. Tой ще атакува кметския пост в община Генерал Тошево. Ивайло Манушев е завършил Международни Икономически Отношения, женен, с едно дете. Първото си интервю като кандидат за кмет на Община Генерал Тошево той даде на нашата медия. В специално интервю за Добрич Онлайн Ивайло Манушев обясни какво задържа един високообразован млад човек в Генерал Тошево, с какво може да бъде полезен в управлението на местната власт, на какво ще заложи в работата си като кмет и какви са основните проблеми на хората в община Генерал Тошево.


Добрич Онлайн: Какви са основните проблеми на жителите на Община Генерал Тошево и как според вас те могат да се разрешат? Какви ще бъдат основните принципи в работата ви на кмет при победа на изборите?

Ивайло Манушев: Основният проблем на съгражданите ми е огромната безработица. В момента официалните данни се колебаят около 19%, но реално една трета от населението в трудоспособна възраст е без постоянни доходи. Също така данните от преброяването показват една ужасяваща тенденция на драстично намаляване на населението в общината. За 10 години сме намалели с близо една четвърт. Това, което сме си поставили за цел е да създадем условия за нови работни места, от една страна по селата, където имаме традиции в животновъдството, от друга в общинския център с преработвателни предприятия. Целта ни е да задържим и върнем младите хора, като осигурим възможности за работа, спорт и забавления. Основните принципи в работата ми ще бъдат прозрачност, иновативни подходи и най-вече да правя това, от което хората имат нужда.

Добрич Онлайн: Вие сте на 32 години. Предимство или недостатък за един кмет е младостта? Готови ли са избирателите да подкрепят толкова млад кандидат?

Ивайло Манушев:  Да, аз съм на 32 години, но имам достатъчно опит в управлението на различни по вид проекти, за да съм убеден, че ще се справя с тази не лека задача кмет на Община Генерал Тошево. За мен, младостта винаги е била предимство, защото новите идеи и развитието винаги тръгват от младите. Надявам се избирателите да подкрепят новата вълна в местната политика. Аз и моят екип сме твърдо решени да променим статуквото в община Генерал Тошево и да дадем път на предприемчивите и стойностни хора.

Добрич Онлайн: Какви са вашите очаквания за резултатите от местните избори в Община Генерал Тошево, ще има ли балотаж или всичко ще се реши още от първия тур, кой кандидат смятате, че е основният ви конкурент за поста?

Ивайло Манушев:  Смятам, че на местните избори през октомври ще има балотаж в нашата община между и мен и ……...

Добрич Онлайн: Завършили сте Езикова гимназия в Добрич и висше икономическо образование с престижната специалност Международни икономически отношения. Какво мотивира един високообразован млад човек да се завърне в малък град като Тошево?

Ивайло Манушев:  Аз съм роден в Генерал Тошево, родителите ми са родени тук, техните родители са живели тук. За мен Генерал Тошево винаги е бил образец за малък уютен град, в който всички се познават и живота е спокоен и истински. Тук аз открих жената на живота си и тук се роди дъщеря ми. Ако е решил Господ ще имаме още деца и ще ги отгледаме тук. Ние добруджанци сме практични и трудолюбиви хора. Много наши съграждани са постигнали големи успехи както в България, така и по целия свят. Но ми е болно, когато повечето млади хора напускат родното място. Основната причина да приема предизвикателството да бъда кандидат на ПП „ГЕРБ” е, че искам младите хора да остават, работят и отглеждат децата си в община Генерал Тошево. Искам да има реализация за тях. Убеден съм, че с възстановено животновъдство, с преработвателни предприятия за 2-3 години общината ще изглежда коренно различно и ще бъдем пример за другите.

Добрич Онлайн: Освен това младите хора масово не се интересуват от политика, как вие се насочихте към нея, какъв е досегашният ви политически опит, какво ви привлече към идеите на ГЕРБ?

Ивайло Манушев:  Преди да стана член на ПП „ГЕРБ”, не съм членувал в друга партия. Убежденията ми са десни, но не се чувствах готов да се занимавам с политика. За мен политиката е най-вече отговорност към общността. Много се е изговорило и изписало за това, кой какъв е в политиката, но аз вярвам, че има много честни хора, които мислят доброто на България и на общностите в които живеят. В ПП „ГЕРБ” има много доказали се и отговорни хора, за това съм избрал да се борим за общата кауза - европейско бъдеще за България.

Добрич Онлайн: Вие сте основен двигател на вече традиционния фестивал на тежката музика в Генерал Тошево. Да очакваме ли градът да стане втора рок-столица след Каварна, ако спечелите кметските избори?

Ивайло Манушев:  Заслуга за рок и метъл феста в Генерал Тошево имат много хора. Аз искам да благодаря на общинска администрация за подкрепата, защото общината финансира изцяло начинанието. Искрени благодарности на Галин и Тодор от Варна, които успяха да убедят бандите да свирят без хонорари. Аз не обичам да се сравняваме с Каварна, защото там нещата са много по-различни. Моята идея за музикалните мероприятия е да бъдат разнообразни и една от целите им е да популяризираме Генерал Тошево. Както споменах и по-рано приоритет е работата ни за младите хора - работни места, спорт, култура и забавления.

Добрич Онлайн: И накрая разкажете ни за вас в личен план, какво е семейното ви положение, как обичате да прекарвате свободното си време?

Ивайло Манушев:  В личен план за мен нещата се развиват доста интензивно през тази година. През пролетта сключих граждански брак със съпругата ми Наталия, която на 14 юни ме дари с прекрасна дъщеря Нора. Тя е най-голямото ми богатство. Свободното си време прекарвам със семейството и приятелите си.

И Атака обяви кандидата си за кмет за община Генерал Тошево

Лидерът на ПП Атака представи на 17 август в Добрич кандидатите за кметове в отделните общини на Добричка област.  За кметското място в Г.Тошево ще се бори икономистът Димчо Кръстев. 
В същия ден и от ВМРО обявиха, че издигат самостоятелна листа за общински съветници в нашата община. Водач ще бъде д-р Васил Цветанов - невролог. 



С новата номинация на ПП Атака претендентите за кмет на община  Генерал Тошево стават 8 души.  

От ПП ГЕРБ - Ивайло Манушев
От БСП - Димитър Михайлов
От РЗС  - Росен Георгиев 
От Партията на зелените - Коста Костов
За земеделците - Николай Костов 
От НДСВ  - Георги Балабанов. 
От ДПС най-вероятно Георги Русев. 

ToshevoNews

Обучение за деца в школите по изкуства при НЧ "Светлина 1941"


ОБЕДИНЕНА  ШКОЛА ПО ИЗКУСТВА
ПРИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ “СВЕТЛИНА 1941”
ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
П Р Е Д Л А Г А
                   ОБУЧЕНИЕ ЗА ДЕЦА ОТ 5 ДО 18 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
ПО СЛЕДНИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ:
*КЛАС НАРОДНИ ИНСТРУМЕНТИ /ГАЙДА,КАВАЛ,ТАМБУРА И ДР./
*КЛАС НАРОДНО ПЕЕНЕ И ДФГ “ИГЛИЧЕ”
*ФОЛКЛОРЕН ДЕТСКИ ТАНЦОВ СЪСТАВ
*ЮНОШЕСКА ГРУПА – ТАНЦОВ ТЕАТЪР И ФОЛКЛОР
*КЛАС ЕСТРАДНО ПЕЕНЕ  И ДВГ “ЖАБУРАНИ”-
* МОДЕРЕН БАЛЕТ „АЛЕКСИЯ” – МАЛКА И ГОЛЯМА ГРУПА
*ХИП -ХОП И БРЕЙК ТАНЦИ
*КЛАС ПИАНО
*КЛАС СИНТЕЗАТОР - ПОП, РОК И ДЖАЗ
*КЛАС  АКОРДЕОН
*КЛАС КИТАРА
*ЧУЖДИ ЕЗИЦИ
*ИЗОБРАЗИТЕЛНО И ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО
*БОЙНИ ИЗКУСТВА
* ЗА ВСИЧКИ ФОРМИ НА ОБУЧЕНИЕ СА ОСИГУРЕНИ КВАЛИФИЦИРАНИ   ПРЕПОДАВАТЕЛИ.
*ЗАНИМАНИЯТА СА ИНДИВИДУАЛИ И ГРУПОВИ.
*ОБУЧЕНИЕ  В СЪСТАВИ ЗА ЛЮБИТЕЛСКО И ХУДОЖЕСТВЕНО ТВОРЧЕСТВО.
*УЧАСТИЕ В РЕГИОНАЛНИ, НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ, ФЕСТИВАЛИ  И ДРУГИ  ИНИЦИАТИВИ.
*ИЗЯВИ В КОНЦЕРТИ И ПРАЗНИЦИ НА ОБЩИНАТА И ЧИТАЛИЩЕТО, ЗАБАВНИ И ВЕСЕЛИ СЪСТЕЗАНИЯ,  ШОУ ПРОГРАМИ.
ШКОЛАТА ПО ИЗКУСТВА  ГАРАНТИРА  ДОБРО ОБУЧИНИЕ И
ПРИДОБИВАНЕ НА НОВИ ЗНАНИЯ.
ВРАТИТЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО СА ОТВОРЕНИ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ!
ОЧАКВАМЕ ВИ!
ЗА СПРАВКИ И ЗАПИСВАНИЯ В ЧИТАЛИЩЕТО И НА ТЕЛ: 05731/ 22-14,
О895 77 62 16

вторник, 16 август 2011 г.

Ивайло Манушев е кандидата за кмет от ПП ГЕРБ за община Генерал Тошево

Днес от 13:00 ч., ПП ГЕРБ обяви кандидат-кметовете си за 51 общини, с което общият брой на обявените кандидат-кметове стават 199. 
За община Генерал Тошево в надпреварата за кметското кресло ще се изправи Ивайло Манушев на 32 години, той е завършил "Международни Икономически Отношения", женен с едно дете. 
За област Добрич бяха обявени още две кандидатури. Кандидат кмет за община Шабла е настоящият кмет Красимир Кръстев. За община Тервел кандидата е лидера на общинската организация на ПП ГЕРБ - Симеон Симеонов. 

Припомняме Ви, че до този момент има издигнати още 6 кандидат кметове за Генерал Тошево. 

От РЗС издигат Росен Георгиев за кметското място в Генерал Тошево. 
От БСП вече заявиха , че ще се борят за трети пореден мандат на Димитър Михайлов. 
Зелените се явяват в Генерал Тошево с кандидатурата на Коста Костов. 
Земеделците са одобрили ветеринарният лекар Николай Костов за кандидат кмет на общината. 

От НДСВ издигат арендатора Георги Балабанов. 
От ДПС най-вероятно ще подкрепят настоящия зам.кмет на общината Георги Русев. 

ToshevoNews


БЧК започва да раздава втория транш от интервенционите запаси

ImageВторият транш от раздаването на интервенционните запаси стартира днес и ще продължи  до 1 септември. За първи път ще бъдат включени и 2 нови категории лица. Освен хората, които са получавали помощи за отопление през последния отоплителен сезон, сега ще бъдат раздавани хранителни продукти на майки-осиновители, които са получавали месечни помощи за отглеждане на дете до 1 годинка и лица, получаващи месечни помощи за отглеждане на дете с увреждане. С тях броят на правоимащите в областта, от 4734 ще се увеличи на 6428, по информация на д-р Еринозов, председател на обл.съвет на БЧК.  
На правоимащите ще бъдат раздавани по 4 кг. брашно, 4 кг ориз, 3.400 кг. постни лозови сарми, 1 кг. спагети, 1 кг. гриз, 350 гр. нишесте и 1 кг обикновени вафли. Стойността на пакета, който е с общо тегло 14. 750 кг е 22.65 лв.

понеделник, 15 август 2011 г.

Отбелязваме Успение на Пресвета Богородица

Днес е църковният празник Успение на Пресвета Богородица. Църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица е един от 12-те големи християнски празници. Той се чества на 15 август и от православни, и от католици. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си.
Три дни преди смъртта Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.На този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария.

събота, 13 август 2011 г.

ЦИК излезе с решение за Общинска избирателна комисия


Централна избирателна комисия

РЕШЕНИЕ
№ 230-ПВР/МИ
София, 12.08.2011
ОТНОСНО: назначаване на Общинска избирателна комисия в община Генерал Тошево, област Добрич, за изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за общински съветници и кметове на 23 октомври 2011 г.
В Централната избирателна комисия с вх. № ОИК-50 от 08.08.2011 г. от кмета на община Генерал Тошево, област Добрич, са постъпили писмени предложения от местните ръководства на политическите партии и коалиции за състав на ОИК.
Представени са всички изискуеми документи по чл. 30, ал. 2 и 3 от ИК и Решение № 30 от 18.07.2011 г. на Централната избирателна комисия, включително протокол за проведени консултации на 01.08.2011 г.
Налице е постигнато съгласие между участниците в консултациите по отношение на броя и  ръководството на Общинската избирателна комисия в община Генерал Тошево.
Не е постигнато съгласие по отношение на поименния състав на ОИК в община Генерал Тошево.
Предвид изложеното и на основание чл. 26, ал. 1, т. 5 и ал. 7, чл. 30, ал. 1, 2, 4 и 9, чл. 31 във връзка с § 5, т. 3 от ДР на Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И :

1. Назначава Общинска избирателна комисия в община Генерал Тошево, област Добрич, в състав от 17 членове, както следва :

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Венета Иванова Димитрова

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Катя Василева Николова

СЕКРЕТАР:
Гюнюл Февзиева Ферад

ЧЛЕНОВЕ:
Гергана Илиева Гойкова


Стоянка Радева Стоянова


Стефан Петров Панайотов


Недка Чанева Христова


Златина Стоянова Чернева


Елена Николаева Атанасова


Катя Тодорова Йорданова


Румяна Тодорова Балчева


Георги Петров Георгиев


Даниела Георгиева Янкова


Христо Андреев Полянски


Таня Иванова Ганева


Стойо Йорданов Стоев


Веселин Маринов Ганев



2. Общинската избирателна комисия встъпва в правомощията си на 19 август 2011 г.

Днес се открива ловният сезон

ImageДнес се открива ловен сезон 2011. Както всяка година се започва с лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Председателят на Ловно-рибарско дружество Илия Михайлов съобщи за радио „Добруджа”, че на територията на областта има 1200 ловци, който са преминали предварителен инструктаж. Инструктажът е последван с подпис на всеки ловец. Председателите на дружинки са получили отново устава на ЛРД. В Добруджа се ловува на 119 хиляди кв.м. площ и нашето сдружение е едно от големите в страната. От 1 октомври ще може да се стреля по водоплаващи, заек и дива свиня-така до 31 януари. 

четвъртък, 11 август 2011 г.

Падналият дъжд е благоприятен за царевицата и слънчогледа

98,12% от житните ниви са ожънати до дъждовете, съобщават от ОД”Земеделие” –Добрич. Много малко остава на двете общини Г.Тошевска и Добричка  да завършат жътвата. В община Г.Тошево са на 92% прибрана реколта , а в Добричка почти 99%.Средният добив за областта от пшеницата е 471 кг от дка. 515 267 тона жито е влязло в хамбарите.  Дъждовете са добри за площите с царевица и слънчоглед. До момента няма  пропаднали площи от тези култури. В Добричка област земеделците са засяли 825 359 декара с царевица и 913 865 декара със слънчоглед.

Пипнаха пияна зад волана

На 09.08.2011 г., около 01.15 часа, в гр.Генерал Тошево от полицейски автопатрул е спрян за проверка лек автомобил”Рено Клио”, управляван от 58 годишна водачка. При извършената проверка за алкохол, техническото средство е отчело 1,69 промила в издишания от нея въздух. Това не е първото задържане на пияна шофьорка в Добричка област.

Община Генерал Тошево ще получи 2,8 млн.лева за инфраструктура


Община Генерал Тошево ще получи 2 млн.853 хил.лева безвъзмездна финансова помощ по проект по Програмата за развитие на селските райони за инфраструктура, съобщиха от ДФ"Земеделие". Проектът на кметството е за рехабилитация на пътни отсечки и ремонт на читалището в с.Росица. Той ще бъде финансиран по мярка 322 на Програмата - „Обновяване и развитие на населените места".
Предвижда се рехабилитация на пътни участъци между селата Пчеларово, Сноп, Градини, Житен и Красен. Читалището в село Росица ще бъде основно реновирано. Ще бъдат подменени подовите настилки, дограмата и таванът, ще се ремонтира санитарният възел и осветлението. По проекта се предвижда да бъде доставено ново оборудване. Дейностите ще продължат 18 месеца.
Договорът за финансиране на проекта ще бъде подписан утре в ДФ"Земеделие" от кмета на Генерал Тошево Димитър Михайлов.
Общо 9 общини от страната ще сключат контракти с фонда по две от публичните мерки на Програмата за развитие на селските райони: мярка 321 - „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и 322 - „Обновяване и развитие на населените места". Общата стойност на субсидията е над 22 млн.лева. Средствата са предназначени за реконструкция на общински пътища и на спортни центрове; за внедряването на мерки за енергийна ефективност в административни сгради, а също и за изграждането на дневен център за възрастни хора.

Приключиха разкопките в с.Кардам

Приключиха археологическите проучвания в землището на с.Кардам, общ.Ген. Тошево. В местността Бузлука, южно от селото беше установен могилен некропол от Римската епоха.По думи на главния археолог, общо регистрираните могили са четири, като около най-голямата бяха заложени седем сондажа. Откритите жилищни структури, богатата концентрация на керамика и нумизматиният материал подсказват, че югоизточно от могилния некропол в периода ІІ-ІІІ век сл.Хр. е процъфтявало римско селище или богат вилен комплекс. Откритата тракийска керамика на ръка от късножелязната епоха е предпоставка за предположението, че в землището на с.Кардам се наблюдава селищен континуитет още от І хил.пр.Хр. На могилния комплекс бе извършено цялостно геодезично заснемане, като при бъдещото им проучване се очаква да бъдат открити цистови гробни съоръжения и саркофази, които са често срещани в некрополите около с.Кардам, а най-представителният паметник се съхранява в лапидариума на ИМ-Ген.Тошево.