сряда, 9 февруари 2011 г.

Община Генерал Тошево разчита на по-бързо одобрение на проекти по оперативни програми

Генерал Тошево е типична земеделска община и тя бе една от тези, които пострадаха най-много след въвеждането на процеса на децентрализация. Това каза в интервю за радио "Добруджа" кметът Димитър Михайлов.Той припомни, че до 2001 година бюджетът на Тошево е бил равен на този на община Балчик и по-голям от този на Каварна,  сега морските общини формират бюджет два и половина пъти по-голям от този на Генерал Тошево. Това води до изоставане в поддръжката на социалната инфраструктура. Допълнително сутуацията бе утежнена миналата година с въведените финансови рестрикции, коментира Михайлов. За пример той посочи, че бюджетът на Тошево през януари 2010 година е бил намален с 10%, а през юли с още 30%. Реално получихме от държавата 1,5 млн. лева по-малко, коментира кметът. Въпреки това Михайлов смята, че финансите на общината се ръководят разумно. Потвърждение за това е, че миналата година е реализиран преходен остатък в размер на около 700 хил. лева. Тази година капиталовата програма на община Тошево ще достигне 6 млн. лева благодарение на спечелени проекти по програмата за трансгранично сътручниество. Михайлов обаче отебляза, че по Програмата за развитие на селските райони и ОП “Околна средапроцедурите са много бавни и се чака много дълго. Като пример той посочи проекта за читалищеСветлина. От внасянето на проекта за ремонт до подписване на договора са минали 3,5 години, а дейностите са продължили около 7 месеца. Според Михайлов трябва да се намали бюрокрацията, която забавя изключително много и оскъпява реализацията на проекти.
На 18 февруари предстои да бъде гласуват тазгодишния бюджет на община Генерал Тошево. По думите на Михайлов, публичното обсъждане е протекло вяло, но на сайта на общината са постъпили 90 предложения.
Болницата в Тошево ще продължи да работи като общинска. Вече има сключен договор с РЗОК по 15 клинични пътеки, информира кметът. Със 100 000 лева общината ще дофинансира тази година болницата в Тошево. Предстои съветниците да гласуват и 20 000 лева за МБАЛ-Добрич.