неделя, 20 март 2011 г.

Добруджански зърнопроизводители ще искат оставката на министър Найденов в понеделник

ImageЗърнопроизводителите от Добруджа ще протестират в понеделник /21 март/ от 10.00 часа в Добрич. 150 от членовете на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите са взели решение за участие в  Националния протест, обяви за радио “Добруджа” говорителят на съюза Орлин Панев. Земеделски машини и хора ще излязат на околовръстното шосе на Добрич. Основният пункт на потеста ще бъде  на изхода за Генерал Тошево. От УС на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите призовават всички земеделски стопани да се включат в протестното шествие.
Протестиращите от Добруджа ще изразят недоволството си от забавянето на националните   и европейски доплащания към всички земеделски производители и искат оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Сред исканията на протестиращите са правила и условия за устойчиво развитие на земеделието в България, а също и  правилник за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди. В обръщение на Националната асоцияция на зърнопроизводителите се казва:Не трябва да се забравя , че секторът Земеделие осигурява  поминък за над 300 000 души, че рентата, която изплащаме на собствениците на земеделска земя възлиза на около 700 милиона лв., че има основен дял във формирането на външно- търговското салдо на Р България с продукцията за износ, че формира 10% от БВП.
Припомняме, че преди месец Aсоциацията и правителството подписаха меморандум, с който кабинетът пое конкретни ангажимента. От тях, според фермерите, са изпълнени едва два.