вторник, 17 май 2011 г.

1 486 зрелостници от Добричка област пишат за Далчев

1 486 зрелостници от 27 училища в Добричка област пишат по темата „Животът и книгите” в стихотворението „Книгите” на Атанас Далчев на матурата по български език и литература, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. Общо 1496 дванайсетокласници са били допуснати до матурата, но 10 от тях не са се явили на днешния изпит, информираха от инспектората.


Общо 4 часа продължава препитването. Учениците избират между възможността да пишат интерпретативно съчинение или есе на последния 41-ви въпрос на матурата.


Тестът, даден тази година, беше определен няколко часа преди началото на препитването в 8.00 часа. Това е нов момент при мерките за сигурност, след като миналата година темата за матурата изтече късно вечерта преди провеждането на изпита. Над 67 000 зрелостници се явяват днес в цялата страна на задължителна матура по български език и литература.


Избирането на теста стана в 5.40 ч. тази сутрин. След като беше форматиран, тестът беше изпратен по електронна поща до всяко училище, в което се провежда матура. Директорите получиха парола, с която да отворят теста и да го предоставят на зрелостниците.


На 19 май са държавните зрелостни изпити по втория предмет по избор, а матурите по желание на учениците ще се състоят от 20 до 29 май.