сряда, 12 октомври 2011 г.

Стартира Проект "С грижа за нашите деца"

Стартира Проект "С грижа за нашите деца" - социално включване на деца от 0 до 7 години в Община Генерал Тошево" на Министерство на труда и социалната политика(МТСП), който Община Генерал Тошево ще осъществява в периода 2011-2013 година. Общата стойност на проекта е 800.000лв., като от тях 46,19% са за инвестиции в строителство, ремонт и оборудване и 53,81% инвестиции в предоставяне на услуги на родители и деца.


Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца, от които 6 месеца за ремонтни дейности и доставка на оборудване и 18 месеца за предоставяне на услугите и дейностите по тях. Община Генерал Тошево участва със 60.000лв. съфинансиране по проекта.


Проектът включва: преустройство и ремонт на част от сграда в ОДЗ "Пролет" - Ген.Тошево; преустройство и ремонт на неизползваема постройка към ЦДГ "Първи юни" - Ген. Тошево; преустройство и ремонт на част от сграда на бивше училище в с. Василево, където ще се осъществяват консултански услуги за бъдещи родители и родители на деца от 0 до 3 годишна възраст. Преустройство и ремонт на част от сграда на ЦДГ в с. Спасово за градинска група - деца от 3 до 5 години и ремонт на част от сграда на ЦДГ "Дъга" с. Кардам - яслена група - деца от 0 до 3 години от с. Спасово и с. Кардам. Изпълнител на строително монтажните дейности е фирма "Баутех Инженеринг" ООД - гр. Варна.


"С грижа за нашите деца" - социално включване на деца от 0 до 7 години в Община Генерал Тошево" е социален проект и е насочен към конкретни ползватели, а именно деца от 0 до 7 години и техните родители, както и бъдещи родители от ромската общност. В процеса на работа по проекта ще се предоставя пакет от интегрирани социални услуги за бъдещи родители, за деца от 0 до 7 години и за техните родители; деца на безработни родители; деца на родители получаващи социални помощи; деца без личен лекар; деца, чиито родители не са здравно осигурени; деца не посещаващи детска градина или ясла; деца, за които родителите не полагат достатъчно грижи; деца с увреждания или със здравословен проблем.


Услугите за бъдещи родители, родители на деца от 0 до 3 години и деца от 3 до 7 години по проекта са: Семейно консултиране и подкрепа; Мониторинг на готовността за обучение; Здравна консултация за децата; Допълнителна подготовка за равен старт в училище; Формиране и развитие на родителски умения; Намаление на таксата за детска ясла и детски градини за подкрепа на семейства от уязвими етнически групи; Интеграция на децата в детските градини и в предучилищни групи и др.


Целите на проекта са: Предоставяне на интегрирани социални услуги, свързани с грижа за децата с цел превенция на ранното социално изключване; Инвестиране в ранното детско развитие за подобряване готовността и мотивацията за включване в образователната система; Формиране на родителски умения, повишаване увереността на уязвимите групи родители и създаване на подкрепяща среда за подобряване на социалната изолация. Очакваните резултати от Проекта за социално включване са: Да се повиши степента на развитие на децата и повишат уменията за социална адаптация; Да се създадат умения у родителите за полагане грижи за децата; Да се повиши броя на децата, които посещават детските градини; Да се създадат трайни услуги за подкрепа на ранното детско развитие и грижи за здравето на децата от рисковите групи; Да се подобри училищната готовност на децата, за които българския език не е майчин и на деца от семейства с ниски доходи.


Екипът работещ по Проект социално включване се надява успешното осъществяване на услугите и дейностите към тях да повишат мотивацията на родителите, да засили гражданското съзнание и активност, което да гарантира повече ангажираност и подкрепа за децата.