петък, 27 ноември 2009 г.

Апелативният съд във Варна потвърди ареста на граничните полицаи от ГКПП Кардам

Двамата гранични полицаи от ГКПП Кардам, разследвани за престъпление по служба ще останат в ареста, след като днес Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжния съд в Добрич, с което Камен К. и Илия Ж. бяха задържани под стража.
Пресслужбата на съда припомня, че в края на месец октомври първоинстанционният съд определи най-тежката процесуална мярка за принуда за 39-годишния Камен.К. от Добрич, командир на отделение на ГКПП Кардам при Регионална дирекция „Гранична полиция" - Русе и за 49-годишния Илия И. Ж. от Генерал Тошево, старши полицай на същия контролен пункт. Двамата са обвиняеми по досъдебно производство на Добричката окръжна прокуратура затова, че като длъжностни лица, които заемат отговорно служебно положение, през септември тази година са превишили правата си, за да набавят за себе си или другиго облага, и от деянието им са настъпили значителни вреди. Разследването установило, че двамата са нарушили служебните си задължения, свързани с охраната на границата, контрола по спазване на граничния режим и преминаването на лица и транспортни средства. В информационната система на Граничния пункт са били въвеждани данни за лица и превозни средства, които не са преминавали през ГКПП Кардам .
Въззивната апелативна инстанция изцяло споделя изводите на Добричкия окръжен съд, според които събраните в хода на разследването доказателства обосновават предположението, че и двамата гранични полицаи са съпричастни към престъплението, за което се. разследват. Нещо повече. В края на миналата седмица Добричкият окръжен съд задържа под стража и трети обвиняем по дознанието, водено срещу граничните полицаи, обвинен затова, че е подбудил длъжностните лица към престъпление по служба. Днес съдът прие и протокол от разпита на единия от обвиняемите лица, който съдейства за разкриване на престъпната схема. Вззивният съд прецени, че обемът на престъпната дейност, специфичният механизъм и участниците в престъпната схема обосновават извода, че се касае за престъпление с висока обществена опасност, за която законът предвижда наказание от 1 до 8 години лишаване от свобода. Към тези аргументи съдът прибави и реалната опасност ако са на свобода всеки един от двамата да се опита да манипулира свидетели на разследването или да се укрие от наказателно преследване.
Определенията, на Апелативния съд във Варна, с които се потвърдиха арестите на двамата гранични полицаи от ГКПП Кардам не подлежат на обжалване.