сряда, 9 юни 2010 г.

Земеделците очакват рекордни добиви

Рекордни за последните няколко години добиви очакват от новата реколта земеделците в Добричко. В момента състоянието на културите е отлично и влажността на почвата е добра. При пшеницата се очакват добиви над 600 килограма от декар, прогнозира председателят на Земеделска кооперация „Подслон" Васил Вълканов.
Според арендатора от с.Красен Николай Алексиев от отделни масиви ще могат да се приберат и по 800 кг/дка. При рапицата в някои от полетата ще има рекордни добиви от  450 кг/дка, което за България е много добър резултат.
Земеделците споделиха, че вече се предлагат сделки на зелено за пшеница на цена от 160 лева за тон. „Търговци вече идват да ни пробват, но за такава ниска цена не си струва да говорим", коментира Вълканов. Според Алексиев кампанията трябва да стартира от 200 - 210 лв./тон.
Благоприятен за културите е фактът, че не се забелязва брашнеста мана, от което са се опасявали земеделците. Житната дървеницасъщо е по-малко в сравнение с други години, каза председателят на кооперацията в с.Смолница Иван Калчев. Той се обяви за пределна цена на житото от 24-25 ст. за килограм, от която търговците да не слизат надолу. Според Калчев стартова цена от 160 лв./тон е недопустима заради увеличените разходи за торове. Амониевата селитра например е поскъпнала от 300 на 500 лв./тон, а суперфосфатът стигнал до 1 300 лева. Разходите на земеделските стопани за декар възлизат на 70-80 лева, затова цена от 16 ст./кг. е смешна, заяви Калчев.