понеделник, 27 септември 2010 г.

За всички добруджански общини са предвидени повече пари през 2011 г.


ImageВ проектобюджета за 2011 година са заложени 44 млн. лева повече за общините сравнение с актуализирания тазгодишен бюджет, това каза в предаването "Открито студио" депутатът от ГЕРБ Ваня Донева. За всички добруджански общини е предвидено увеличение, като сумата за всяка от осемте е различна и е от порядъка на от 50 хиляди до 650 хиляди лева, поясни Донева. В проектобюджета за следващата година не са предвидени промени на основните данъчни ставки. Предложени са единствено завишения в акцизите на горивата и на ставката за организирания туризъм. Депутатът призна, че няма завишение на парите за ремонт на пътища в областта.
Ваня Донева обясни, че заложеният ръст в приходната част на бюджета идва от корпоративния данък, където очакваните приходи са със 17,4% повече спрямо актуализирания бюджет за тази година. Няма намалание на средствата за нито едно ведомство. В разходната част с 19 % са завишени средствата за социалното министерство. Причината е застаряването на населението и нуждата от повече пари за пенсии, посочи Донева. 11% е предвиденият ръст при финансирането на образованието.
Добричкият депутат е сред от вносителите на нов законопроект за сметната палата. Донева обясни неговата нужда по две причини. Променената среда, в която работи палатата след промените настъпили в системата на държавния финансов контрол и отворилата се ниша, след промените, при които извън контрол са останали много търговски дружества с държавно и общинско участие.