петък, 24 септември 2010 г.

Оригиналът на Крайовския договор вече е в Добрич

Музейната експозиция „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.” ще представи радостта на южнодобруджанци от събитията през септември 1940 години и мъката на севернодобруджанци, които напускат родното си място, родната къща и гробовете на своите близки. Над 66 000 българи, останали на румънска територия, се преселват от Северна Добруджа.



На 24 септември, петък, в 18.00 часа ще отвори врати новата музейна експозиция „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.”, посветена на 70-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа към България. Тя се организира от Община Добрич и музея в града. Изложбата проследява събитията от септември 1940 до април 1941 г. – влизането на българските административни власти и войски в Южна Добруджа и преселването на севернодобруджанци. Експозицията ще посреща своите гости до месец март 2011 година в Зала „Възраждане” в Художествената Галерия в Добрич.
Сред най-интересните експонати е оригиналът на Крайовския договор, предоставен от ДА „Архиви” – ЦДА, София. Екземплярът, който се пази в България, е подписан от румънска страна и е на румънски език. Българският се съхранява в северната ни съседка.

Николай Генов е преживял преселението преди 70 години, но и до днес помни всеки детайл
На пресконференцията днес Николай Генов – един от преселилите се през 1940 г. от Северна Добруджа българи и автор на книгата „Неделима Добруджа”, разказа своите спомени от тези драматични събития. Тогава той е бил на 11 години. В един есенен ден на 1940 г. българите в неговото село в Северна Добруджа са били известени, че разполагат с 24 часа да се преселят. Набързо събират покъщнината и общо 5 деца, майка му, баща му и баба му се качват в каруцата и завинаги напускат родния двор и дом в неговото село в Северна Добруджа. 81-годишният Николай Генов и до днес си спомня ситния, студен, есенен дъжд и плача на 3-годишното му братче по път към гарата. От там семейството пътува с влак до България, само баща му продължава до Добрич с каруцата. Настанени са в старото турско училище до пазара, днес училище „Христо Смирненски“. Там живеят 40 дни, като делят една стая с още 9 семейства, всичките многодетни. Родителите на Николай Генов избират за свой нов дом село Царичино и се заселват там, в пределите на Майка България.