сряда, 29 септември 2010 г.

Областта започва подготовка за работа при усложнена зимна обстановка

Представители на кметски екипи и ръководители на ведомства и дружества, които имат отношение към подготовката на областта за работа при усложнена зимна обстановка, се събраха днес на среща в областна управа.
В Добричка област са стартирали процедурите за обществените поръчки, а в Добрич и Генерал Тошево вече са подписани и договорите с фирмите, която ще поддържат пътната мрежа в двете общини, стана ясно на срещата.
От РЦЗ уточниха, че се актуализират списъците на родилки и пациенти на хемодиализа. МБАЛ-Добрич е изпълнила необходимите дейности по профилактика. На този етап подготовката за зимния сезон се изпълнява според Плановете за защита при бедствия и от другите териториални звена: Спешна помощ, РИО, ВиК, Е.ОН, КАТ, „Пожарна безопасност и спасяване", Гражданска защита.
Всички участници в срещата се фокусираха върху основния проблем за лошото състояние на пътната мрежа. В отговор на това областният управител Желязко Желязков разпореди на Областно пътно управление и КАТ да изготвят с помощта на кметовете доклад, придружен със снимков материал, за най-инфарктните участъци от третокласната пътна мрежа на територията на областта. Той ще бъде изпратен до Агенцията за пътна инфраструктура /АПИ/. Приоритетен район за ремонти ще бъде община Тервел. От „Гражданска защита" напомниха да се извърши преглед на общинските Планове за защита при бедствия и да се извърши актуализация на съставите на щабовете и техните координати.
В края на срещата, присъстващите получиха заповедта на областния управител, която визира редица мерки с оглед намаляване на последствията за населението и осигуряване на ефективно функциониране на инфраструктурата, снабдяването и услугите в област Добрич при усложнена зимна обстановка през предстоящия сезон.
До средата на месец ноември областният управител ще свика съвещание в разширен състав, в което ще участва и фирмата, която ще извършва текущ ремонт и зимно поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на областта.