четвъртък, 21 април 2011 г.

На Велики четвъртък боядисваме яйцата

ImageДнес православната църква отбелязва Велики четвъртък. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.  Яйцето се пази, за да носи късмет.
На Велики четвъртък от 10.30 часа в Етнографската къща кметът на Добрич ще боядисва великденски яйца с малчуганите от детска градина №32 „Зорница”.
По традиция първото червено великденско яйце ще бъде украсено от Детелина Николова. С него символичната домакиня ще потърка бузите на децата, за да са здрави и червени. Първото яйце ще бъде поставено до икона и ще се съхранява до следващия Велики четвъртък, когато по вътрешността му ще може да се гадае за бъдещето. След това във великденската подготовка ще се включат над 30 малчугани, които ще вложат своите великденски фантазии в боядисването на яйцата. 
От 10. 00 ч. Регионална библиотека  "Дора Габе" организира боядисване на великденски яйца с деца от ЦДГ №  27. Малчуганите ще се запознаят и с традицията и символиката на  светлия християнски празник.
Конкурс за най-красиво боядисано яйце организира НЧ "Светлина" в Генерал Тошево. Празничната надпревара, в която ще се включат деца от училищата и детските градини от Тошево, ще се проведе утре от 14.00 часа пред читалището. Най-добрите ще получат награди, осигурени от агробизнесмена Стелиян Стоянов.