четвъртък, 15 юли 2010 г.

Задържаха 52-годишен за убийство от 2008 г.

52-годишният Нико В. Н. от село Росен в община Генерал Тошево е задържан под стража за убийство от 2008 г., съобщават от Добричкия окръжен съд. Той е обвинен за това, че умишлено е умъртвил 53-годишен мъж от  Балчик.
Трупът  на пострадалия е бил намерен на 12 септември миналата година в полезащитен пояс в землището на село Средина в община Генерал Тошево. Открили са го хора, които събирали орехи в района.
Разследването е установило, че извършителят е 52-годишният мъж. Той е направил самопризнания в разпит пред съдия от Окръжен съд-Добрич.
Пострадалият е бил работник в почивната станция, която Нико Н. ръководел. Според обясненията на обвиняемия на 27 декември 2008 г. той не намерил 52-годишния на работното му място. По-късно балчиклията се прибрал пийнал, двамата се спречкали и пострадият се нахвърлил върху началника си с дървен сап за брадва. Нико Н. му отнел сапа и също го ударил, пострадалият паднал, ударил си главата и по-късно починал.
Нико  В. Н. има висше образование, не е  семеен, не е осъждан, работел е като управител на почивна станция и учебен център в Балчик.
Добричкият окръжен съд налага най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража", тъй като срещу  Нико Н. е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 10 до 20 години. Събраните доказателства показват, че той е извършител на деянието и се подкрепят от депозираните от него обяснения. Съдът намира, че е налице обосновано предположение, че Нико Н. е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря. Тежестта на това деяние, мотивира съда да приеме, че е налице и опасност, същият да извърши друго престъпление.