събота, 31 юли 2010 г.

От понеделник приемат молби за помощи за отопление през зимата

Кампанията по подаване на документи за целеви помощи за отопление започва на 2 август и ще продължи до 31 октомври, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане" Снежана Ванкова. Молбите се подават в дирекциите за социално подпомагане по постоянен адрес.
Право на целева помощ за отопление имат тези лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца е по-нисък или равен на диференцирания минимален доход за отопление.
През миналия отоплителен сезон в Добричка област този вид помощ са получавали 6 099 души. Сега в дирекциите за социално подпомагане са доставени 8 000 молби - декларации и ако се наложи ще бъдат осигурени допълнителни бройки, увери Ванкова.
Размерът на месечната помощ за отопление е 56.86 лева, което означава, че за целия зимен сезон подпомаганите ще получат 284.30 лева. Средствата се отпускат за периода 1 ноември - 31 март.
Тази година хората, които се отопляват с ток или природен газ, ще получат помощта в пари. При отопление с твърдо гориво възможностите са две - или средствата да се получат от самите подпомагани или парите да се преведат на търговец на твърдо гориво.
Електроразпределителните дружества ще изпращат до „Социално подпомагане" списъци с лицата, които не са платили задълженията си в срок. В тези случаи се приема, че помощта не е използвана по предназначение и подпомаганият трябва да възстанови отпуснатата му сума. Освен това той губи право да получава този вид помощ за следващия отоплителен сезон.