понеделник, 19 юли 2010 г.

Румен Иванов: Не се притеснявам от лобизъм, ако той е в полза на гражданите

ImageНе се притеснявам, че ще бъда обвинен в лобизъм, ако той е в полза на нашите общини, на гражданите от област Добрич. Това призна днес народният представител Румен Иванов на срещата с кметовете на общини. Според него целта на подобни срещи да се запази добрата комуникация и диалог между отделните власти. Той взе отношение по всички проблеми, които кметовете поставиха, но заяви, че депутатите могат да бъдат само посредници между местната и изпълнителната власт, а работата трябва да вършат самите общини.
Румен Иванов е съгласен, че изготвянето на областна здравна карта е сред най-наболелите въпроси. Той увери кметовете, че здравният министър Анна-Мария Борисова и нейният екип разполагат с обстоен анализ на състоянието на всички болници в областта и са запознали представителите на общините с него по време на посещението на министър Борисова в Добрич преди две седмици.
По отношение на процеса на децентрализация, който бе поставен от кмета на Балчик Николай Ангелов, Румен Иванов призна, че се работи усилено и вече има изготвена стратегия за периода 2010 – 2013 година. Изграден е съвет по децентрализацията с председател министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Утре представители на Националното сдружение на общините (НСОРБ) ще се срещнат с председателя на бюджетната комисия в Нардоното събрание, за да обсъдят новия Закон за местни данъци и такси.
Депутатът от ГЕРБ призна и за сериозните проблеми на “ВиК” Добрич. “От години дружеството върви към декапитализация, но това не е проблем само на нашето “ВиК”. Правят се опити по заздравяването на водното дружество, но са необходими много усилия”, каза още Иванов.