петък, 9 юли 2010 г.

Консервната фабрика в Генерал Тошево в режим на изчакване

ImageПроектът за консервна фабрика в Генерал Тошево изчаква одобрението на Разплащателната агенция. Същевременно инвеститорите братя Овсепян са закупили голямо  помещение близо до терена,  в което искат да стартират дейност през септември. Парцелът в съседство е от 2 000 дка. Там ще бъдат заети 45 души, като се очаква  дейността да бъде свързана с орехови ядки и биопроизводство.Намеренията са  бъдещата фабриката  да не консервира продукти с оцветители или с  популярните подобрители. Екопроизводството ще е по стари рецепти, сред които и арменски. Комисии от дирекциите “Земеделие” в Добрич и София са реализирали предварителна проверка.  След  формалностите по одобрение  за европейските средства пусковият срок е  2 години, отбелязва Арутюн  Овсепян.  Той подчертава, че парите, които трябва да вложи за начало на производството, са 3 пъти по- малко, от инвестицията, която изисква  подобна дейност в Русия или друга европейска страна. Чакането в България се обяснява с факта, че екипите в различните институции са малки, а проектите-много.  Предприятието в Тошево ще ангажира 145 работници, но всъщност ще осигурява работа и на много земеделски производители, като ще изкупува тяхната продукция. Българската и арменската кухня се привличат,   сходни са, но има плодове, които тук не се консервират. Новото предприятие ще приготвя  ароматни сладка и от тях.