Проектът за консервна фабрика в Генерал Тошево изчаква одобрението на Разплащателната агенция. Същевременно инвеститорите братя Овсепян са закупили голямо помещение близо до терена, в което искат да стартират дейност през септември. Парцелът в съседство е от 2 000 дка. Там ще бъдат заети 45 души, като се очаква дейността да бъде свързана с орехови ядки и биопроизводство.Намеренията са бъдещата фабриката да не консервира продукти с оцветители или с популярните подобрители. Екопроизводството ще е по стари рецепти, сред които и арменски. Комисии от дирекциите “Земеделие” в Добрич и София са реализирали предварителна проверка. След формалностите по одобрение за европейските средства пусковият срок е 2 години, отбелязва Арутюн Овсепян. Той подчертава, че парите, които трябва да вложи за начало на производството, са 3 пъти по- малко, от инвестицията, която изисква подобна дейност в Русия или друга европейска страна. Чакането в България се обяснява с факта, че екипите в различните институции са малки, а проектите-много. Предприятието в Тошево ще ангажира 145 работници, но всъщност ще осигурява работа и на много земеделски производители, като ще изкупува тяхната продукция. Българската и арменската кухня се привличат, сходни са, но има плодове, които тук не се консервират. Новото предприятие ще приготвя ароматни сладка и от тях.