сряда, 21 юли 2010 г.

Демографската ситуация в областта е критична

Критично намалява броят на населението в Добричка област. Демографският анализе тревожен и увеличава потребностите от здравни грижи и социални услуги, а така нарастват разходите в тези сфери. Изводите са от Областния анализ на предлаганите социални услуги в региона. Той е част от разработваната Областна стратегия за развитие на социалните услуги за периода от 2011 до 2016 година.
През 2008 година в областта са живеели 201 499 души, а прогнозата за 2010 година е броят им да падне до199 509, показват данните от анализа.
Естественият прираст на населението е отрицателен, както и в цялата страна, въпреки леката тенденция към увеличаваща се раждаемост в две общини - Добричка и Ген.Тошево. Много ниска е раждаемостта в Крушари и Шабла. Минус 4,4 на 1000 души е естественият прираст в областта от 2004-та до 2009 година.
Тревожни са резултатите по отношение на смъртността - тя е 12,8 на хиляда. В страната тенденцията е към 9 на хиляда.
Демографската ситуация е критична по отношение на бъдещото развитие на област Добрич, сочи изводът в документа.
В сферата на здравеопазването се констатира недостатъчен брой медицински сестри и лекари специалисти, липса на мотивация на повишаване на квалификацията на кадрите, липса на конкуренция между здравните заведения, липса на частна инициатива, освен в доболничната помощ, както и неизползвани възможности на хосписите.
Три са тенденциите в сферата на образованието - намаляване на броя на учениците, ранно отпадане от системата и нередовно посещение на училище.
Доставчици на социални услуги в областта са 10, като тези за деца, с лиценз от Агенцията за закрила на детето са 2.
Областният анализ е изготвен на база на справки от осемте общини и съдържа още разработки за рисковите групи, предлаганите социалните услуги и икономически анализ на региона. В момента се прави и финансов анализ.