четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Пчеларите могат да кандидатстват за средства по Националната програма

Проекти по Националната програма по пчеларство ще се приемат от 15 октомври до 15 ноември, съобщава МЗХ. Проектите се приемат в Дирекция „Животновъдство” на министерството, като за всеки отделен проект ще бъде изготвено становище от работна група съгласно одобрената програма. В Националната програма по пчеларство, одобрена от ЕК за тригодишен период / 2011- 2013 /, е предвидено финансиране на следните дейности по Мярка „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари”:
1. Разработване, отпечатване и разпространение на Практическо ръководство за „Добри пчеларски практики”. – Тази дейност ще финансира разработване на практическо ръководство за Добри пчеларски практики, вкл. образци на документи към ръководството. Кандидати, които ще бъдат допуснати тук са също браншови пчеларски организации, асоциации и сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел.
2. Обучение на обучаващи - квалификация и преквалификация на кадрите обучаващи пчелари и пчелари-проверители. - По тази дейност ще се финансира проект на тема: Разработване на програма за обучители. Могат да кандидатстват браншови пчеларски организации, асоциации и сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел.
3. Популяризиране на български пчелни продукти, както и биологично произведени такива. - Тази дейност ще финансира проект за Популяризиране на биологични пчелни продукти. Могат да кандидатстват сдружения на пчелари свързани с биологичното пчеларство, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел, подкрепящи и подпомагащи развиване на биологично пчеларство. Освен това ще се финансира и проект Популяризиране на пчелните продукти, като тук могат да кандидатстват браншови пчеларски организации, асоциации и сдружения на пчелари, регистрирани като юридически лица с нестопанска цел. Кандидатът има право да кандидатства еднократно по всеки един от секторите на мерките по Националната програма по пчеларство в рамките на една финансова година. За една финансова година кандидатът няма право да подава второ заявление за подпомагане по мярка и сектор, по който през същата година има подадено и одобрено заявление за подпомагане и сключен договор. Тук се включва и казуса, при който първото заявление е в процес на разглеждане.