вторник, 26 октомври 2010 г.

Поклонение пред мощите на светците

В продължение на шест дни богомолците от пет храма в общината ще се поклонят пред светия кръст Господен и светите мощи на свети Пантелеймон, свети Теодор Тирон, свети Харалампий, свети Теодор Стратилат, свети Иван Рилски Чудотворец и света великомъченица Варвара. Първото поклонение е на 26 октомври в храм “Свети великомъченик Димитър” в с. Средина, където ще бъде отслужена света литургия от Негово високо преподобие архимандрит Методий. Храмът в селото бе пуснат в действие след извършен основен ремонт на 3 октомври със света литургия, отслужена лично от Негово високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Освен в с. Средина след извършени цялостни ремонтни дейности бяха пуснати в действие с отслужени свети литургии храмовете в селата Красен и Преселенци. Миналата година също митрополит д-р Кирил преосвети църквата “Свети Георги” в с. Дъбовик.
На 27 и 28 октомври поклонения пред светия кръст Господен и светите мощи на светците ще има в храм “Свети великомъченик Георги” в с. Преселенци, на 29 октомври – в храм “Покров Богородичен” в с. Изворово, на 30 октомври – в храм “Свети Николай Летний” в с. Красен и на 31 октомври – отново в храм “Свети великомъченик Георги” в с. Преселенци.
Храмовете са отворени за богомолците от 08.00 до 17.00 часа. Навсякъде ще бъдат отслужени празнични водосвети или свети литургии.