събота, 13 февруари 2010 г.

Обилните дъждове превръщат замеделските площи в блата, опасност за посевите обаче няма


Обилните дъждове и снеготопенето превърнаха в блата  земеделските площи на много места в страната. Според зам.-директора на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево Николай Ценов, водата няма да навреди на посевите.
Няма никакво притеснение нито за североизточната част на България, нито за Добруджа, нито за останалата част на страната с леки изключения. Притесненията на фермерите са повече в южна България от гледна точка на рапицата и площите от твърда пшеница. Там температурите са стигнали до минус 18 за две сутрини, имам предвид Ямбол, Стара Загора, там зърнопроизводителните райони, Бургас. Все пак там е малко по-кратка експозицията на ниските температури и се надявам, че това, което като сведения получавам от фермерите, че има добро закаляване, вероятно и там ще оцелеят посевите. Северна България от 30 см до 1 м сняг има, което е абсолютна защита, каза Ценов.
Той посочи, че рискът от гризачи остава, защото под снега темпаратурата е най-много 2-3 градуса. Другият голям проблем е житният бегач.