петък, 12 февруари 2010 г.

Разкриват спешни кабинети в Тервел и Генерал Тошево


Към спешните центрове в Генерал Тошево и Тервел ще бъдат разкрити кабинети, съобщи за Дарик директорът на Районния център по здравеопазване д-р Александър Щерев. Очаква се те да отворят врати на 1 март.
Спешните кабинети се разкриват в тези общини, тъй като болниците там  ще работят по намален брой клинични пътеки, обясни Щерев. При 25 пътеки за миналата година сега болницата вТервел има договор за 15, а в болницата вГенерал Тошево пътеките са намалени от 27 на 19.
Спешните кабинети ще разполагат с до 10 легла. Пациентите ще бъдат настанявани в тях  за не повече от 48 часа. За това време дежурните лекари ще преценяват дали пациентът трябва да бъде насочен към болнично заведение или ще се лекува в домашни условия. Лекарите в спешните кабинети ще дават по 12-часови дежурства, за което ще получават по 100 лева.
Във връзка с разкриването на спешните кабинети пред министерството на здравеопазването са направени постъпки за осигуряване на допълнителни линейки.
За работа в кабинетите вече са одобрени 13 лекари, информира началникът на Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич д-р Огнян Господинов. Между тях има специалисти по вътрешни болести, невролози, хирурзи.