понеделник, 15 февруари 2010 г.

От днес започва Великият пост


От днес - седем седмици преди Великден, започва 40-дневният Велик /Великденски/ пост. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък, когато не се приема нищо. Това означава без месни и млечни продукти, без олио и алкохол. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март.
Строгият пост не се препоръчва за болни, за малки деца, за възрастни хора, за бременни жени и кърмачки. Великият пост не бива да се приема само като диета. Той трябва да бъде свързан преди всичко и с помислите, като всеки се смири и се вгледа дълбоко в себе си.
Великият пост е и най-важният, и най-древният от всички пости, той е подготовка за най-големия православен празник - светлото Христово Възкресение.
Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние", или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос. (БТА)