петък, 12 февруари 2010 г.

Добруджанския Земеделски Институт ще утвърждава нови пшенични сортове


Добруджанският земеделски нститут в Генерал Тошево ще предложи за утвърждаване от Държавната сортова комисия  пшеничните сортове “Киара”, “Калина”, “Горица”, “Стояна”, “Лидер” и “Божана”. Тези сортове са по-продуктивни от стандартните, като “Аглика” и “Енола”, които са основни за страната ни. Те се отличават  с добра сухоустойчивост, каза ст. н. с. Петър Петров директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Днес  там се проведе разширено заседание на Научния съвет. През тази година с пшеничния сорт “Енола” са засети 35% от  посевните площи  в България. Сортове като “Енола”, “Аглика” и “Милена” вече са признати и от сортовата комисия в Турция.

През тази година е признат и нов сорт слънчогледов хибрид- “Валин”, който е с 2,5% по-висока масленост. Много площи в Украйна и  Молдова са засети със слънчогледови сортове на ДЗИ Г. Тошево, допълни директорът ст.н. с. Петър Петров.

Около 92% от средствата с които се издържа земеделският институт са постъпления от продажба на лиценз на хибриди. Институтът търгува  и с  базисни и предбазисни семена от пшеница, ечемик и тритикале. Държавата субсидира научния институт със 600 000 лева. През 2009 година, субсидията е била по-висока в сравнение с 2008 с около 340 000 лева, допълни Петров. В ДЗИ Г. Тошево работят 42-ма научни сътрудници, 70% от тях са доктори на науката.