четвъртък, 10 декември 2009 г.

Експедиция под надслов „ 150 години от рождението на ген.Стефан Тошев”


Младежкият съвет при община Ген.Тошево организира експедиция под надслов „ 150 години от рождението на ген.Стефан Тошев”.Целта е да посетят паметни места, свързани с жизнения път и военното дело на патрона на града ни.
На 10 ноември бе посетен гр.Тутракан, където на 5 и 6 септември 1916 год.се разиграват боевете, влезли в историята под името „ Тутраканска епопея”.
В периода 25 – 27 ноември 2009 год.експедицията посети Ямбол, община Тунджа, с.Генерал Тошево / Ямболско /.В гр.Стара Загора интересно и вълнуващо бе посещението в ОУ „ П.Р.Славейков”, където 11 години директор е била майката на Стефан Тошев – Анастасия Тошева.Почитта към сина й бе изразена в поднесените цветя пред барелефа на Стефан Тошев, поставен през 2007 год.в ПГ по строителство и архитектура, по инициатива на Общински младежки съвет и реализиран от община Ген.Тошево.
В Националния военно-исторически музей в гр.София се прожектира филм за участието на добруджанци в Първата световна война; бе разгледана част от музеейната експозиция, посветена на ген.Стефан Тошев, ген.Иван Колев, ген.Тодор Кантарджиев.Част от образователната програма е проведената викторина, свързана с военното дело на тримата генерали.
Експедицията продължи с поднасянето на цветя пред паметника на Стефан Тошев в Борисовата градина.За първи път ученици от нашата община посетиха гроба на Стефан Тошев в Централните софийски гробища и положиха венец.Паметникът в Борисовата градина и гробното му място са възстановени от Община Ген.Тошево.
Изследователската дейност на Младежкия съвет продължава и предстои участие в тържествата, посветени на 150 години от рождението на ген.Стефан Тошев.
В резултат на експедицията ще бъде изготвен документален филм, албум и специален брой на вестник „ Младежки глас”.Всичко това ще бъде предоставено на училища и музеи.