вторник, 22 декември 2009 г.

Расте безработицата в областта

9,58% е безработицата в Добричка областпрез ноември, отчитат от Регионалната служба по заетост. В бюрата по труда от областта са регистрирани 10091 безработни, с 714 души повече спрямо октомври месец.

В Добрич равнището на безработица е нараснало на 7,32% при 6,73% през октомври. Регистрираните безработни в областния център са 3905.

Обявените свободни работни места през ноември в региона са 267, 262 от които на първичния пазар на труда. Най-голямо е било търсенето на персонал за преработващата промишленост и търговията.

Към 22 декември Бюрото по труда в Добрич е обявило 46 свободни работни места. Преобладава търсенето на лекари, шивачи в шевното и обувното производство.

В Бюрото по труда в Добрич са регистрирани като безработни трима чужденци от държави от ЕС и 28 души от други страни, каза шефът на бюрото Васил Сивков. Всички те са със статут на постоянно пребиваващи в България. Тримата европейци са от Чехия, Великобритания и Полша. Сред останалите търсещи работа са 21 руснаци, 5 украинци, един грузинец и един сириец. Като безработни се регистрират и българи - гурбетчии в Испания, Гърция и Турция, загубили препитанието си в тези страни.

dariknews.bg