събота, 19 декември 2009 г.

Община Генерал Тошево спечели два проекта по Програма трансгранично сътрудничество

Приключи оценяването на проектите по Програма Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007 – 2013, подадени по втората обява за набиране на проектни предложения с краен срок 31 януари 2009г. Съгласно решение на Съвместния управленски комитет на програмата Община Генерал Тошево има два одобрени проекти.
Единият е: „Трансграничен регион Генерал Тошево – Негру Вода – непозната туристическа дестинация”, където общината е водещ партньор, а партньор по проекта е Община Негру Вода. Общата стойност на одобрения бюджет е 1 464 112.4 евро. Проекът предвижда:
-Изграждане и оборудване на туристически информационен център в гр. Генерал Тошево и гр. Негру Вода;
-Ремонт на път Красен – Росен 2.3км;
-Поставяне на асфалт на път 1.120км до област "Гората", Негру Вода;
-Определяне и маркиране на туристически маршрути;
-Доставка и монтиране на дървени бунгала в с. Красен;
-Благоустрояване на прилежащите територии към Музея „Йордан Йовков”, Филипова кръчма;
-Експедиентски турове за представяне на определени маршрути на избрани тур-оператори;
-Изследване на туристическия потенциал в двете общини.
Другият одобрен проект по програмата е „Каравана на здравето и образованието”, с водещ партньор Университета „Овидиус”, Констанца, Румъния.Община Генерал Тошево е партньор, съвместно с Община Тервел. Общата стойност на проекта е 248 520,00 евро. По проекта в община Генерал Тошево ще бъде оборудван зъболекарски кабинет, ще бъдат извършени прегледи на населението в селата.Проекта предвижда две дейности:
-1 каравана за консултации и лечение на местата, където хората нямат медицински център и 1 каравана за консултации и лечение, а също и за образование за студенти от трансграничния район. Тъй като „Овидиус” има чуждестранни студенти както и български, образователната каравана ще предлага и възможностите за образование на студенти.
Проектът трябва да свърже стоматологичните офиси от трансграничната мрежа РОБУДЕНТ и ще осигури професионално обучение на стоматолози в Университета „Овидиус”, Констанца.
Община Генерал Тошево ще получи един компютър (за човек, който отговаря за здравето) и ще участва в каравана за информация и образование на населението.