вторник, 1 декември 2009 г.

Днес е световен ден за боба със СПИН


Днес МГЕРБ - Тошево и ГЕРБ - Тошево организират акция в S.T.Bar за информация и превенция на ХИВ/СПИН. Ще се раздават безплатни презервативи и червени лентички, символ на борбата с болестта. Ще има информационни материали как да се предпазим от СПИН, какви са симптомите на болестта и къде може да си направим безплатни изследвания. Акцията е насочена приоритетно към младите хора, които са най-уязвими към болестта.
За първи път Световния ден за борба с ХИВ/СПИН е отбелязан преди 21 години. От 1996г. той се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието и информираността. В България инфектираните с ХИВ са над 4000души, като 3000 не знаят за това… По данни на Министерството на здравеопазването към 22.11.2009г. у нас са регистрирани общо 1071 ХИВ позитивни лица. Този брой, обаче не отразява реалната картина на разпространението на ХИВ инфекцията в страната, тъй като една от основните й характеристики е отсъствието на видими признаци за дълъг период от време – 5-10 години.
До средата на ноември тази година у нас са регистрирани 133 нови случая на ХИВ инфекция срещу 112 за същия период на миналата година. От новорегистрираните през тази година 102 са мъже и 31 са жени. Над 65% от новорегистрираните ХИВ-позитивни през 2009 г. са открити в 19-те кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН ( КАБКИС ). За първите девет месеца на 2009 г. в тях са се изследвали общо 44 724 лица, което е около 1.5 пъти повече в сравнение с изследвалите се 31 021 през 2008 г. През тази година в 13-те затвора в страната 3019 души са получили консултиране и изследване за ХИВ.
Регистрираните ХИВ-позитивни са в много широки възрастови граници - от 16 до 66 години. Средната възраст при мъжете е 31 години, а при жените 32. 69 души или 67% от новорегистрираните са във възрастовата група между 15-29 години.

По повод 1-ви декември-световен ден за борба срещу ХИВ и СПИН местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни съвместно със СОУ "Н.Й.Вапцаров и ПГЗ "Т.Рачински",проведе антиспин кампания под надслов "Спортът в свободното време-средство за борба срещу негативните процеси в обществото".В училищата бяха раздадени дипляни относно превенцията на половите инфекции.Продължава и подхода "връстници обучават връстници относно превантивната дейност".Бяха анкетирани ученици относно познанията за превенцията на ХИВ и СПИН.В тази връзка предстои да се проведе тренинг с ученици на територията на общината.

toshevonews