сряда, 14 април 2010 г.

Отговор на Народните представители на ПП ГЕРБ

Предоставяме на вашето внимание отговора на Народните представители на ПП ГЕРБ от Осми Добрички многомандатен район в 41-то Народно събрание - Румен Иванов, Ваня Донева и Д-р Светомир Михайлов, на въпросите в писмото, изпратено от редактора на в-к "Добруджански глас" до депутатите от 8-ми Добрички избирателен район:
1. Получавате ли своевременна и конкретна информация за обществения и стопански живот в общината?
2. Откъде най-често получавате информацията?
3. Имате ли поети ангажименти за лобиране по дадени проблеми и точно по кои?
4. Следите ли как се реализират спечелените от Общината проекти и взетите от общинските съветници решения?
5. Имате ли преки контакти с кмета на Общината, председателя на Общинския съвет и лидерите на политическите партии?
6. Повечето улици в града и селата се нуждаят от рехабилитиране. Това е един от първостепенните въпроси, които вълнуват избирателите. Бихте ли поели ангажимент да съдействате за неговото решаване?
7. Безработицата също е основен проблем. Какви са Вашите идеи за нейното намаляване? Каква, според Вас, е възможността да се разкрият нови работни места, особено за трайно безработните?
8. Възможно ли е да се организират по-често приемни, за да могат избирателите директно да Ви поставят своите въпроси?

В съвременния свят начините за получаване на информация са многобройни. Информация за обществения и стопански живот не само на Община Генерал Тошево, но и на останалите седем общини в областта, получаваме своевременно от интернет, местните радиостанции и местните вестници, както и от срещи с граждани. До скоро в парламента получавахме вестник „Добруджански глас”, вестник „Балчик” и вестник „Балчишки телеграф” От месец, без да са известни причините, не получаваме вестник „Добруджански глас”.

Винаги, когато сме потърсени, сме били отворени за диалог с всички кметове на общини, с които имаме преки контакти. В такива случаи пред нас никога не е стоял въпросът за политическата ориентация на кмета. Ние гледаме на себе си като на избраници на гражданите на областта и осъзнаваме цялата отговорност на този избор.

За нас с особена важност стои въпросът за усвояването на средства от ЕС. Това е причината да се ангажираме с конкретни проекти, за които е потърсено нашето съдействие. Ако някой си мисли, че съдействието се състои в това да лобираме за проекти, по които има несъответствие с критериите за допустимост, той се лъже. Нашата задача е да съдействаме за по-бързото придвижване на документацията, за по-бързото разрешаване на недоразумения или пропуски по документацията, но не и молби за допускане на недопустими условия. Като пример за поети ангажименти по конкретни проекти ще посочим проекти на Община Шабла, за които кметът лично ни информира и потърси съдействие за организиране на срещи в съответните министерства, за ускоряване на отговори по водената кореспонденция, за ускоряване разглеждането на проектите и т.н. Всеки от кметовете на общините в областта, който ни е потърсил с конкретен проект или пък някакъв друг казус за решение, е получил съдействие в рамките на дадените ни възможности. Не можем да се ангажираме само на основата на общи приказки, без конкретика, защото проблемите са конкретни и изискват конкретни решения.

Що се отнася до решенията на общинските съветници, не смятаме че е работа на народните представители да следят какви решения се взимат и как се реализират. За законосъобразността на решенията на Общинските съвети се произнася Областен управител, който има правата по спиране на тези, които са в противоречие със законодателството.

Проблемите с инфраструктурата и безработицата са общи за областта и не са типични само за Община Генерал Тошево. Това са проблеми на цялата държава и е несериозно да се счита, че трупани с години проблеми ще се решат бързо. Още повече, че тези проблеми не намериха разрешение в годините на харчене на излишъци, натрупани не по заслуга на предишното правителство на тройната коалиция, а бяха отзвук от подем в потреблението в световен мащаб, причинен от лесното кредитиране. В крайна сметка този подем беше един балон, който, уви, вече се спука и сега изпитваме последствията му – световна финансова криза, прераснала в икономическа. В условия на криза трябва да се търсят средствата отвън, т.е. от Европейските фондове. С такива средства трябва да се подобрява инфраструктурата, защото за това трябват много пари, които не могат да се получат само от собствени приходи. В това отношение инициативата е у общините, които следва да подготвят проекти. От наша страна се иска съдействие за бързото им разглеждане и оценка.

Множеството подадени проекти показват, че ръководството на Община Генерал Тошево ясно осъзнава необходимостта от усвояване на европейски средства за подобряване на инфраструктурата.

Партия ГЕРБ е дясна партия и ние като нейни представители сме за по-голяма инициативност от страна на местните власти, за по-добър мениджмънт на местните дейности. Не бива да се разчита само на държавата. Необходимо е да се развие публично-частното партньорство, което ще освободи финансов ресурс на общините. Една от формите на публично-частното партньорство е концесионирането, друга е изграждането на съвместни дружества, трета е „аутсорсването”, т.е. прехвърлянето на външен изпълнител на някои от дейностите на общината.

Относно организирането на приемни, считаме, че графикът, който изготвихме е достатъчно натоварен – приемни в четири понеделника и три съботи от месеца, разпределени за осемте общини на областта. В Община Генерал Тошево е определен всеки четвърти понеделник от месеца. Все пак нека се има предвид, че в приемните се натрупват задачи и ангажименти, за които е необходимо време за решаването им. Ако срещите ни в една община са повече от един път месечно, няма да има време за реакция от наша страна.

Надяваме се отговорите да удовлетволяват автора или авторите на писмото.

В заключение, комуникацията е двупосочен процес. Съдействие се оказва когато е потърсено.

Народни представители на ПП ГЕРБ

от Осми Добрички многомандатен район

в 41-то Народно събрание :

Румен Иванов

Ваня Донева

Д-р Светомир Михайлов