вторник, 6 април 2010 г.

Граничен полицай, обвинен в подбудителство, ще остане в ареста

Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд Добрич от края на март т.г., за парична гаранция от 5 000 лева спрямо 39-годишния софиянец Валери Ангелов. Той е разследван за подбудителство към извършване на престъпление по служба на ГКПП Кардам. Въззивната инстанция определи той да търпи най-тежката мярка "задържане под стража".

Ангелов е в ареста от 30 октомври миналата година. Той беше третият служител на Гранична полиция, уличен в извършването на престъпление. Седмица преди неговия арест бяха задържани Камен Костадинов от Добрич - командир на отделение на ГКПП Кардам и Илия Желязков от Генерал Тошево - старши полицай от същия контролен пункт. Те бяха първите, спрямо които Добричката окръжна прокуратура повдигна обвинения. Разследващите установили, че двамата нарушили служебните си задължения, свързани с контрола по спазване на граничния режим и охраната на границата. В информационната система на Граничния пункт били въвеждани данни за лица и превозни средства, които не са преминавали през ГКПП Кардам. Граничният полицай Валери Ангелов е третият обвиняем по това досъдебно производство. Повдигнато му е обвинение за подбудителство към престъпление по служба, информира Апелативният съд.

Спрямо него вече е в ход наказателно дело, има и друго досъдебно производство. Той не обитава постоянния си адрес в столицата, а живее предимно по хотели в курортите Албена и Златни пясъци. Определението на съда не подлежи на обжалване.