четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Преброителите ще вземат по 200 - 220 лева

Преброителите ще вземат по 200 - 220 леваЗам.-областният управител Тодор Георгиев и Неделчо Василев © областна управа  

Има опасения, че кандидатите запреброители може да се окажат подведени от централно тиражирана информация за заплащането на труда им, споделиха членовете на Областната комисия по преброяването през 2011 година, която заседава за първи път днес. Реално хонорарът няма да надвиши 200 - 220 лева на човек, а се споменаваха цифри от около 340 лева.
Вече са проведени заседанията на осемте общински преброителни комисии. На днешната среща бяха обсъдени дейностите за периода до края на 2010 година, както и сроковете за тяхното изпълнение.
За успешното преброяване в областта се залага на правилното райониране на населените места и съставянето на актуални преброителни списъци. До 10 декември 2010г. ще се извърши подбор на преброителите. На предишната кампания през 2001 година в областта са били наети 1053 преброители и 170 контрольори, информира секретарят на Областната комисия Неделчо Василев. Целта е да се осигури надеждна, изчерпателна и детайлизирана информация за населението и жилищния фонд. Представителите на общините съобщиха, че интересът към местата за преброители е голям, вероятно заради безработицата по места. Неделчо Василев припомни, че до 14 декември списъците на кандидатите трябва да бъдат предоставени в Териториалното статистическо бюро /ТСБ/.
Друг акцент, върху който той обърна внимание, бе  да се разпределят правилно преброителните участъци и всяко населено място да бъде обособено като отделен участък /преброителен район/. Служителите на ТСБ ще бъдат на разположение на общините и във всеки момент ще са готови да оказват необходимото съдействие.
Следващото заседание на Областната преброителна комисия ще се проведе на 15 декември.