вторник, 30 ноември 2010 г.

Област Добрич е готова да посрещне зимата

ImageОбласт Добрич е в готовност да посрещне зимния сезон 2010-2011 година. Това стана ясно на днешното заседание на областния щаб за действие при усложнена зимна обстановка, който включва кметовете на общините в областта и ръководителите на институции и ведомства, които имат отношение към подготовката за работа при усложнени зимни условия.
На съвещание при Областния управител Желязко Желязков всички кметове изразиха готовност да посрещнат зимата – сключени са договори с фирми за пътно подържане и почистване, като единствено в община Каварна все още тече процедурата по избор на фирма, а в Добричка е избрана фирмата и договорът ще бъде подписан на 10 декември. На лице е готовност за обгрижване на болните на хемодиализа. Училищата и детските градини са снабдени с достатъчно гориво, хранителните магазини са запасени с хранителни продукти за поне 10 дни. Кметовете призоваха хората в най-малките населени места, където няма магазини, сами да си набавят хранителни продукти в запас.
От ведомствата, които имат отношение към подготовката и действията при усложнена зимна обстановка, също изразиха готовност да посрещнат снега.
От БЧК отправиха молба, при евентуални снегонавявания, да се осигури достъп до складовата база в с. Победа от ОПУ.
Директорът на Областно пътно управление инж. Иван Светославов информира, че е създадена добра организация, разполага с 88 машини, разпределени по Районни пътни служби в областта. Предвидени са достатъчно средства, които ще бъдат усвоени и ще бъде упражняван перманентен контрол върху работата на фирмата, която ще поддържа пътната мрежа.
От „Гражданска защита” припомниха за необходимостта от добра координация, особено наложителна между съседните области в моменти, когато предстои затваряне на пътища.