понеделник, 1 ноември 2010 г.

Продава се ипотекирана фабрика в Генерал Тошево


В Генерал Тошево се провава главният производствен корпус на цех за сурово сушена шунка, заедно с 6-етажна постройка, кланица и т.н. Имотът е със застроена и незастроена площ от 5576 кв.м. Търгът ще е на 10 март в сградата на съда в Генерал Тошево. Фабриката е собственост на „Елпина Фуудс” АД. Началната цена е 470 100 лв. Наддавателните предложения ще бъдат отворени на 11 март в сградата на Районния съд в Генерал Тошево.
Частни съдебни изпълнители разказват, че сравнително рядко се ипотекират фабрики. В кризата купувачи на такива имоти се намират трудно. Обикновено се очаква интерес да бъде проявен от конкуренти от бранша.
„Ако при първа публична продан имотът не се продаде, на втората цената е с 20% по-ниска”, обясни Георги Дичев – председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. 

Процедура

Обявите за търгове за движими и недвижими имоти на стойност над 5000 лв. важат за 1 месец. Офертата се подава в деловодството на районния съд по местонахождение на имота. Когато изтече едномесечният срок, на следващия ден в съда съдебният изпълнител отваря офертите в присъствието на явилите се наддавачи.
Преди предложилият най-висока цена да се обяви за купувач се пита дали някой от присъстващите желае да даде един задатък повече, т.е. 10% от първоначалната цена. Ако това се случи се преминава към устно наддаване. Купувачът трябва в 7-дневен срок да плати цената.