четвъртък, 4 ноември 2010 г.

80 години спортен живот в Генерал Тошево

Генерал Тошево отбелязва 80 години спортно движение. Началото е поставено на 8 ноември 1930 година, когато е учредено първото спортно дружество в село Касъм, старото име на Генерал Тошево. Това съобщи за Дарик председателят на Инициативния комитет за отбелязване на годишнината - журналистът Илия Кишишев, който е и председател на Дружеството на краеведите в Генерал Тошево.


Футболът е първият спорт, с който официално се изявява новоучреденото дружество, разказа Кишишев. Това става през 1932 година, когато се провежда първият официален мач на местните футболисти. През тези първи години на спортното дружество негови състезатели се включват и в традиционните кушии, както и в състезания по народна борба.


Най-големите успехи в цялата 80-годишна история на спорта в Генерал Тошево идват през 80-те години, отбеляза Илия Кишишев. През 1980 на олимпиадата в Москва лекоатлетката Мария Събева Шишкова става четвърта с щафетата четири по сто метра. Сред другите известни спортисти от община Генерал Тошево са състезателката по тласкане на гюле - з.м.с. Елена Стоянова, националният състезател по борба и четвърти на олимпийски игри - Пламен Паскалев, световният шампион по самбо през 1995 година в Испания - Живко Шалваров.


Цяла група състезатели по конен спорт през различните години са били в националните гарнитури, сред които майсторите на спорта-Митко Митев, Божко Борисов и Владко Генчев, отбеляза още Илия Кишишев.


По думите му най-впечатляващата група спортисти от Генерал Тошево и общината са футболистите, играли за националния отбор - Георги Минчев, Илия Дяков, Иво Георгиев, Николай Костов, Бончо Генчев, Милен Петков. През 1961 година пък за олимпийския отбор на България играят Стефан Стефанов и Никола Попов.


80-годишнината на спортното движение в Генерал Тошево ще бъде отбелязана официално тази вечер от 17.00 часа в местното читалище „Светлина-1941". Българският футболен съюз ще награди бивши състезатели и деятели, призове ще връчи и община Генерал Тошево. Почетен знак с лика на патрона на града генерал Стефан Тошев ще получат Пламен Паскалев - състезател по борба, четвърти на олимпиадата в Атланта в категория до 74 килограма, Милен Петков - футболист, национал, и Мария Шишкова - лекоатлетка, заела 4 място на олимпиадата в Москва 1980 /щафета 4 по 100/ балканска шампионка, трета отборна в Европа. Всеки знак ще бъде съпроводен с грамота и парична сума.


По време на церемонията ще бъдат отличени и ветераните на спорта в града. Най-възрастният сред тях е 87-годишният състезател по мотоциклетизъм Никола Калев.
В групата на ветераните се откроява и името на Георги Попов, който е бил първият футболен вратар на "Орлов"-Генерал Тошево през 1945 година, а по-късно и треньор по бокс.


По повод годишнината в Генерал Тошево е подредена ретроспективна изложба от 250 фотографии. Снимките показват най-важните моменти от развитието на 16 вида спорт през периода 1930-2010 година.