четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Започва Рождественският пост

На 15 ноември, след деня в памет на св. апостол Филип, започва четиридесетдневният пост на християните. Установен е сравнително късно - през 1166 г., когато Константинополският патриарх Лука Хрисоверг определил преди Рождество да се пости 40 дни, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. Рождественският пост напомня за поста на Мойсей, който, постейки 40 дни и нощи, получил каменните скрижали с Божиите слова.
През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя, посочва Pravoslavieto.com.
По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. От 15 до 22 ноември и от 20 до 24 декември са най-строгите дни, в които се разрешава само растителна храна, но се допуска употребата на олио. В останалото време на постите може да се консумира риба и вино, без дните сряда и петък. Забранени са месните и млечните храни, както и яйцата.
Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично - 21 ноември, и от Игнажден - 20 декември, до Богоявление - Йордановден, който е на 6 януари.