четвъртък, 23 декември 2010 г.

Актуализация на Програмата за опазване на околната среда 2004-2010г.

Работна група от представители на Общинска администрация Генерал Тошево започна работа по актуализацията на програмата за опазване на околната среда на община Генерал Тошево.
Актуализацията се налага поради изтичане на срока на действие на настоящата програма, приета с Решение № 3-9/30.04.2004 г. на Общински съвет Генерал Тошево и ежегодно отчитана пред него, съгласно разпоредбите на чл. 79 от Закона за опазване на околната среда.
Всички заинтересовани лица могат да изпращат своите препоръки за целите и проектите, които трябва да включва актуализираната програма, на електронен адрес mail@toshevo.org или в деловодството на община Генерал Тошево.
Готовият проект на програмата, преди окончателното му приемане, ще бъде представен на Интернет страницата на общината, за обсъждане.
Програмата за околната среда е основен стратегически документ за всяка община. Състои се от няколко раздела: анализ на компонентите и факторите на околната среда, SWOT анализ, визия за околната среда на общината, цели (генерални и специфични стратегически цели и приоритети); план за действие и организация за изпълнение. Планът за действие включва всички проекти, с помощта на които ще се постигнат целите на програмата – например за подобряване на водоснабдяването и пречистване на отпадъчните води, изграждане и модернизиране на пречиствателни станции, преработка на отпадъците, озеленяване, опазване и възстановяване на биологичното разнообразие и др. Проекти на общините могат да се финансират от държавния бюджет или от национални фондове само ако те са обосновани като приоритетни в общинските програми за околна среда.
Програмата е динамичен и отворен документ. Тя ще бъде периодично допълвана, съобразно настъпилите промени в приоритетите на общината, в националното законодателството и други фактори със стратегическо значение.