понеделник, 6 декември 2010 г.

Никулден е


Православната църква почита днес паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец, а празникът е наричан от народа Никулден. В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др. На Никулден на постещите се разрешава риба и вино.

Светецът
Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. Той е роден е през III век в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г., според някои източници на 6-ти декември, което е и причината да бъде почитан на тази дата.
Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари. През целия си живот св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.
Според народните вярвания светецът причинява бурите и ураганите в морето и затова на Никулден всички гемии спират да се движат. Култът към св. Николай като покровител на моряците и рибарите прониква рано в българските земи.
В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда сиромаси.
Традициите
Традицията повелява на Никулден да се подреди празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.
На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба. На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето - за онези, които не са се върнали на брега.
В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.
Празнуват и банкерите
Според легендата свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Причината за това е, че преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си.
Традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите е възобновена през 1992 година, след 44-годишно прекъсване.