неделя, 26 декември 2010 г.

Разбиха престъпна група, фалшифицирала документи

Организирана престъпна група за подправяне на документи беше разбита от антимафиоти в Добрич и Варна, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Неколкодневната специализирана операция е осъществена от служители на териториалните звена за борба с организираната престъпност в двата града. 

В процеса на разследване е изяснено, че участниците, като се възползвали от празноти в законодателството на двете страни, прилагали следната схема: румънски гражданин купува употребяван автомобил от автокъща в Западна Европа, Румъния или България. На името на български гражданин (подставено лице) се оформят договор за покупко-продажба и документите, необходими за регистриране на МПС. Нотариус изготвя пълномощно на румънския гражданин за ползване на автомобила.

След като притежава договор за покупко-продажба, българският гражданин се освобождава от задължението да декларира автомобила по реда на Закона за местните данъци и такси, респективно и от ежегодния данък, а румънският, управлявайки автомобила с пълномощно, укрива от румънските власти, че е реален негов собственик.

За регистрацията на един автомобил организаторите получавали средно по 500 евро, а подставените лица от 20 до 50 лв. По посочената схема само в КАТ-Добрич има български граждани, на чиито имена са регистрирани по 300 до 500 автомобила.

При операцията, осъществена на територията на Добрич, Варна, Генерал Тошево и Бяла, за 24 часа са задържани над 30 души. 

Образувано е досъдебно производство за изготвяне на документи с невярно съдържание. 

Извършени са действия по разследването в 4 пункта за годишен технически преглед на МПС, офиси и жилища, ползвани от участници в групата. Намерени и иззети са компютри и множество официални документи с неистинско съдържание. 

За организиране и ръководство на престъпната група са повдигнати обвинения на трима души, двама от които са с наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”. За участие в престъпната група са повдигнати обвинения на други шестима души. Работата по случая продължава.