сряда, 29 декември 2010 г.

Апелативният съд във Варна потвърди ареста на уличения в документни престъпления Никола Стоянов от Кардам

Валентин Темелков от село Батово, община Добрич и Никола Стоянов от Кардам, община Генерал Тошево, разследвани затова, че като престъпна група изготвяли фалшиви документи за технически прегледи на автомобили ще останат в следствения арест. Днес Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Добрич от 16 декември тази година, с която е била определена първоначална мярка за неотклонение спрямо двамата мъже, съобщиха от пресслужбата на съда. 

34-годишният Валентин Темелков, който е търговец на автомобили и 50-годишният Никола Стоянов са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство, започнало в началото на 2010 година. Спрямо двамата има повдигнати обвинения за това, че са организирали и ръководили престъпна група, създадена с користна цел, за съставяне на официални документи с невярно съдържание – протоколи за периодичен преглед за техническа изправност на превозни средства. Според обвинението, става въпрос за мащабна престъпна дейност, осъществявана на територията на България и Румъния. Стоянов пътувал до северната ни съседка, където получавал копия от регистрационните талони на автомобили от румънски граждани. Копия от тях били представяни чрез посредници у нас в пунктове за преглед на превозни средства и така фиктивно се удостоверявало, че возилата са минали технически преглед. Били издадени стотици документи с невярно съдържание. По тава дознание вече са привлечени като обвиняеми 11 лица. Извършени са множество следствени действия, събрани са материали, гласни и писмени доказателства, сред които и самопризнания на лица, които са вече привлечени като обвиняеми. В рамките на престъпната дейност са се извършвали и продажби на автомобили, както от български граждани на румънски, така и обратното. След регистрацията им у нас, те отново били прехвърляни на румънски граждани, които получавали протоколи за технически преглед и управлявали автомобили с пълномощно. Така си спестявали дължими в Румъния данъци за регистрацията на скъпо струващи автомобили. Те заплащали на организаторите суми, които се разпределяли между всички участници в престъпната група. В нея участвали и длъжностни лица от технически пункт в Добрич, които също получавали пари, за да удостоверят неверни обстоятелства – че е извършен преглед за техническа изправност на автомобили, които не са реално проверени.
Въззивната апелативна инстанция днес сподели всички изводи на Добричкия окръжен съд, свързани с категорично обоснованото предположение, че както Темелков, така и Стоянов са автори на престъплението, за което се разследват. Това е тежко умишлено деяние, което се наказва с лишаване от свобода от пет до 15 години, а двамата мъже вече са осъждани за други престъпления от общ характер. Апелативният съд потвърди и предположението, че всеки един от двамата може да се укрие от наказателно преследване, да се опитат да подбудят свидетели по делото към лъжесвидетелстване и така да извършат ново престъпление. Деянието е с висока обществена опасност, защото стотици автомобили, които не са преминали технически преглед се движат по пътищата у нас и в други страни от Европа.
Определенията на Варненския апелативен съд, с които беше потвърден арестът на Валентин Темелков и Никола Стоянов, разследвани за това, че като престъпна група изготвяли фалшиви документи за технически прегледи на автомобили, са окончателни.