петък, 10 декември 2010 г.

Ще удължават с още 6 месеца срокът за пререгистрация на фирмите

ImageСрокът за пререгистрация на фирмите, регистрирани по търговския закон ще бъде удължен с 6 месеца, съобщи в ефира на радио "Добруджа" депутатът Ваня Донева. Крайният срок бе 31 декември, но с предвидените промени той ще бъде удължен до 30 юни 2011, обясни Донева. Тя припомни, че на фирмите бяха дадени 3 години за пререгистрация. Както обикновено се чака в последния момент, коментира депутатът. Тя апелира заинтересованите лица, да извършат пререгистрацията възможно по-рано, за да не се стигне отново до  струпване на хора в последния момент. Донева обясни, че в бюджетната комисия се водят дебати за оповестяването на годишните финансови отчети. Обсъжданите промени предвиждат едноличните търговци да подават отчети до края на април, дружествата с ограничена отговорност до края на май, а акционерните дружества – до края на юни. Дебатите са дали всички предприятия, регистрирани по търговският законтрябва да представят в Търговския регистър финансов отчет, или само тези, за които е задължителна заверката от експерт-счетоводител, обясни Ваня Донева. Тя  уточни, че се работи извънредно, за да могат промените да бъдат приети до края на годината.
Относно гласуваният вчера отново закон за сметната палата, който бе върнат от президента, Ваня Донева каза, че в мотивите за вето на държавния глава не е имало и намек за нарушение на конституцията или друг закон. Забележките му бяха по-скоро по целесъобразност, обясни депутатът. Тя е на мнение, че независимостта на сметната палата не се гарантира от модела на управление, каквито бяха претенциите на Първанов и опозицията.
Днес народният представител Ваня Донева се сдоби с първи внук. Дъщеря й роди преди обяд във Варненска болница. Новороденото ще се казва Стелиян.