понеделник, 22 март 2010 г.

18 500 подадени заявления от земеделците до момента


Oколо 18 500 заявления oт земеделски стопани за обработваните от тях земи са подадени от началото на месеца. Това съобщи в Добрич на среща с фермери зам. аграрният министър Преслав Борисов. Той уточни, че системата за очертаване на парцели земеделска земя за получаване на евросубсидия и национални доплащания реално е стартирала отпреди 2 седмици, въпреки че началният срок е 1 март.

„Ако кампанията се провали, единствените хора, които ще го направят, са тези по места”, заяви  Преслав Борисов. Служителите от общинските служби по земеделие се оплакаха, че има известни затруднения със системата и, че последните указания за приложението й са пристигнали по места миналия петък след обяд. Зад тази система, в която, освен чертането на земята, ще броят и животните, стоели 1,1 млрд. лв подпомагане за тази година. „Ако тя не беше въведена, глобата от 25 процента от Еврокомисията от тези средства пак ще плащате вие”, каза Борисов на фермерите.

България вече е глобена заради ненавременно заснемане чрез ортофотокарти с 24,5 млн. лв., преди това има и друга глоба от 20 млн. лв, добави зам. министърът. Системата е начин за контрол от европейските служби, категорични са от министерството. Очаква се по новата система да се регистрират над 100 000 производители, след крайния срок – 15 май, започват кръстосани проверки за припокриване на площи.