четвъртък, 11 март 2010 г.

Читател на Toshevo News възмутен от провеждането на детските спортни състезания

Получихме писмо от наш читател, в което той изразява възмущението си от организацията и провеждането на спортните състезания за деца в град Генерал Тошево.

Ето какво ни пише той:


"Как в Община Генерал Тошево се провеждат ученическите спортни първенства? (Кратък анализ-коментар на своеволието на властта в града) 

   Сигурно много от вас ще отговорят на въпроса бързо и без да се замислят – „Едно ученическо състезание се провежда според наредбите и указанията на МОМН” – Да, ама не! Сега ще ви разкажем, за какво става дума…
   Провеждането подобен род състезания става по абсолютно измислени правила от властимащите и в пълен противовес на всички наредби и правилници на МОМН. Тук е важно да се отбележи обаче, че всяко подобно събитие започва с гръмките тържествени слова: „Скъпи деца, ученици, аз откривам …”. Както обаче ще стане ясно, в град Генерал Тошево се открива нещо, което всъщност е едно голямо нищо. Четейки тези редове мнозина от вас ще си помислят „Какво толкова е станало”. Ето какво. Съвсем накратко ще ви разкажем, как под „вещото” ръководство на заместник кмета на Община Генерал Тошево Георги Георгиев, който е и ресорен отговорник за спорта се провеждат ученическите спортни състезания .
   На 4-и март на градския стадион се проведе ученическото първенство по футбол за деца от 5-и до 7-и клас, участие в което взеха общо шест отбора от цялата Община. Според наредбите на МОМН, учениците трябваше да играят на терен с размери 100 x 50 метра, като един отбор трябваше да бъде съставен от 11 състезатели – 10 полеви и един вратар. Времето на срещите също е строго фиксирано – 70 минути – 2 полувремена по 35 минути. Да, но не! Целият терен, по „височайше” нареждане на гореспоменатия заместник кмет на Община Генерал Тошево Георги Георгиев беше разделен на три малки игрища с размери 40 x 20 метра, на които по едно и също време играеха и шестте отбора. Въпреки малките размери, един отбор се състоеше от 11 деца, а времето за игра беше ограничено до 40 минути – 2 x 20. Тук задължително трябва да споменем, че повечето от отборите бяха с нередовни състезатели – две-три години по-големия от възрастовата граница за участие – нещо, на което организаторите от Община Генерал Тошево не обърнаха кой знае колко голямо внимание… Сами се досещате, какъв хаос настана на градския стадион. Пародията беше пълна – топките често попадаха в съседните терени, а децата бягаха на малките игрища като рояк пчели след коженото кълбо. В този мразовит ден, вместо празник за учениците, се получи пълна „парлама”. Организаторите раздадоха куп награди – без тях не може, а и нали година преди изборите, популизмът е абсолютно задължителен и трябва да бъде отчетено някакво действие… (или бездействие).
   Седмица по-късно историята се повтори. На 9-и март се проведе и ученическото първенство по баскетбол. По наредба, този род състезания задължително трябва да се състоят под ръководството на лицензиран съдийски и секретарски апарат към Българска федерация по Баскетбол. По предварителна договорка между учителите пък, турнирът трябваше да започне в 17:00 часа, като в него участие трябваше да вземат учениците от ОУ „Христо Смирненски” с отбор момчета 8-и – 10-и клас, СОУ „Н.Й. Вапцаров” с два отбора момчета – 8-и – 10-и и 11-и – 12-и клас и ПГЗ „Тодор Рачински” с отбор момчета 11-и и 12-и клас. Вместо да започне в точно уречения час обаче, отново по изричното настояване на заместник кмета на Община Генерал Тошево Георги Георгиев, надпреварата стартира в 14:30 часа и забележете – срещата между отборите на СОУ „Н.Й. Вапцаров” и ПГЗ „Тодор Рачински” бе набързо претупана и изиграна без протокол, лицензирани съдии и секретарски апарат. Този двубой, трябваше да даде отговор на въпроса, кой измежду двата състава да продължи напред за Областното първенство като училищен първенец… Втората среща между отборите на ОУ „Христо Смирненски” и СОУ „Н.Й. Вапцаров” пък изобщо не се състоя и пак заради гафа на зам. кмета, който самоволно реши турнирът да започне в 14:30 часа. Тук задължително трябва да поясним, че решението на господин Георгиев надпреварата да започне толкова рано е единствено лично и взето без съгласието на заинтересованите страни. Причината – заместник кмета на Община Генерал Тошево има личен ангажимент в 17:00 и не може да присъства на официалното откриване – събитие, което разбира се не може да започне без него. Събитие, за което лично той е повикал фотографа на общинския вестник „Добруджански глас” да му направи снимка (за спомен), а и за да разберат хората, как управляващите си вършат работата… (или по-скоро не си вършат работата)
   Дами и господа на власт – така спорт не се прави. Така дори не се и управлява. Това е само отбиване на номер, излишна показност и смешен популизъм без покритие. Покажете малко уважение и заинтересованост към децата – бъдещето на нашия град. Дайте им равни и нормални условия при, които да се състезават. Дайте възможността на най-добрите да защитят с желание името на града и училището си.  "*

*писмото е публикувано в оригиналния си вид

Toshevo News